puno hvala na objasnjenju. jos nesto, R1 obrazac, jel to ona potvrda o placi sa prosjekom zadnjih 6 mjeseci?bleeda prvotno napisa
puno hvala na objasnjenju. jos nesto, R1 obrazac, jel to ona potvrda o placi sa prosjekom zadnjih 6 mjeseci?bleeda prvotno napisa
da, ER-1 obrazac je onaj sa prosjekom placa zadnjih 6mj. na njemu ti pise satnica prema kojoj ce izracunati naknadu.
R-1 je racun na firmu pa se ljudi bune sta sad s tim... 8)
ima vec sve detaljno objasnjeno kako cijela procedura funkcionira...
[quote="bleeda"]od doktorice dobivaš doznake u dva primjerka. jedan ide u HZZO a drugi Poslodavcu. Na njima piše gore u maloj kućici kome su namjenjeni.
Znači nosiš kome hoćeš prvome...svejedno. Ne treba ti poslodavac ništa potpisivati.
ja nisam vidjela tu kučicu u kojoj piše za koga su doznake. a nosim ih već dva mjesecaako sam zamijenila jadna ja
![]()
doznake neki doktori daju samo jedan primjerak (moj doc) pa ga možeš kopirati i original nosiš u HZZO a kopiju na posao.
I na doznakama piše šifra za bolovanje, porodiljni isl a ne za koga je doznaka. Ma nema tu filozofije, ako i niš ne znaš, odeš na HZZO i oni ti sve objasne.
Naknada u Hypo je sjela 25. sa datumom od 21.Ljuta sam jer ni na bilo vidljivo do jučer (dakle ni proknjiženo) pa preko Uskrsa nisam praktički ni mogla do svog novca. Sreća da ne ovisimo samo o tome.
A razlika je za prvi i drugi mjesec :shock:
Cure odmah da se ispričam jer znam da nije tema za to, ali pretražila sam Rodine pravne savjete, iščitala par tema, vaš odgovore ovdje i opet mi nije jasno jedno, pa ako mi tko može pojasniti bila bih mu zahvalna: znači na komplikacijama sam od 4.3 i dragi je odnio doznake od dr.opće prakse u firmu. E sad znam da trebam opet po doznake u dr.opće prakse i s njime na HZZO, ali nije mi jasno je li na HZZO trebam odnijeti ovaj put i prosjek plaće zadnjih 6.mjeseci koji uzmem u računovodstvu (je li to taj R1 ili njega dobijem od dr.opće prakse pa ga nosim da ga ispune u firmu?) Znam da ovo sve nije komplicirano, ali....
cure, jel netko provjerio na hzzo zasto je za 2. mjesec naknada za komplikacije toliko manja??? dobila sam skoro 1500 manje a koliko sam uspjela provjeriti, ako se racunaju i subote u radne dane veljaca ima 25 a sijecanj 26 dana (bez subota sijecanj 22, veljaca 21 dan), tako da ne vidim u cemu bi trebala biti takva razlika :shock:
subote neidu u redne dane nego pon-petka po 8 h.veljača ima 21 radni dan dakle 168 h pomnožiš sa tvojom neto satnicom.i to ti je naknada za 2 mj.(ta neto satnica ti se nalazi na obrascu što ti je firma ispunjavala za hzzo)
siječanj je imao 23 radana dana i 184h.
praznici ti idu u radne dane
hvala. svejedno, ta razlika od 16 sati mi nemože biti 1419 kn - ne sjećam se točno kolika mi je satnica bila al plaća mi je 6500 tako da mi satnica ne iznosi 90 kn![]()
ja sam zvala socijalno i rekli mi samo da se normalno racuna kao i do sada....a kao 2.mjesec ima manje dana nego drugi mjeseci...gala prvotno napisa
i 3. ce imati toliko dana kao i drugi...
Gala,
ja imam plaću malo veću od maksimuma naknade. Na komplikacijama sam i za drugi mjesec sam dobila svih 4.250 kn.
[/b]
Indi, za potvrdu o placi moze se skinuti, popuniti i isprintati tiskanica s ove adrese HZZO-a:
http://www.hzzo-net.hr/tiskanice/novo/R1.doc
Ja sam na HZZO nosila papir o prosjeku place koji su mi dali na poslu, ispisano direktno iz knjigovodstvenog programa. Izvrsno educirana kokos na HZZOunije ga znala procitati (papir s podacima) i uvalila mi je ovu tiskanicu da nosim mojima iz racunovodstva da ju ispune. Tak sam isla dvaput s dva razlicita papira na kojima je pisalo isto
![]()
Moj referent u kadrovskoj bio je naravno odusevljen...
Xja imam plaću malo veću od maksimuma naknade. Na komplikacijama sam i za drugi mjesec sam dobila svih 4.250 kn.
I meni su uplatili oko tisuću i pol manje. Ja sam ih bome zvala pa je ispalo da je, naravno, greška te će mi uplatit ostatak drugi put.
dakle, sad odes u svoje racunovodstvo i kazes da trebas ER-1 obrazac. to je onaj obrazac sa placama zadnjih 6mj i izracunatom satnicom. vecina kompjuteriziranih ima taj obrazac u nekom obliku u programu, ali je najsigurnije, kao sto je netko to vec spomenuo, kupiti taj obrazac u NN i odnijeti u svoje racunovodstvo. oni ispune i onda sa doznakama i tip papirom odes u HZZO.[b prvotno napisa
ne moras ti, moze i TM, ili netko drugi, ali tamo ce morati ispuniti njihov obrazac-zahtjev za isplatom naknade place na koji ce morati upisati tvoje podatke...
to je to...i onda svaki mjesec do 5og u mjesecu nosis/nosi netko drugi/ doznaku o bolovanju u HZZO
nadam se da je ovo od pomoci![]()
Nisam pronašla odgovor na svoje pitanje:
Ako sam na koplikacijama od početka trudnoće, kako se računa porodiljna naknada? Uzima se prosjek zadnjih 6 mjeseci plaće kad sam radila ili zadnjih 6 mjeseci makar su to komplikacije???
Please, može mi to netko odgovoriti!!
vlac prvotno napisa
onaj prosjek place koji nosis na hzzo ostaje njima i za racunanje porodiljne naknade....ne trebas im nositi opet prosjek kad otvoris porodiljni...opet racunaju tvoju satnicu sa brojem dana u datom mjesecu..
Imam i ja pitanje, ako mi je, igrom slucaja, od ovog mjeseca veca placa, ja bi trebala raditi jos 6 mjeseci da bi dobila naknadu i visini place?!_
A ako odem mjesec, dva ranije na komplikacije (barem sam tako u prosloj trudnoci morala) sto onda?!
teoretski da, računa se prosjek plaće u zadnjih 6 mj. i onda ti mjeseci u kojima si imala manja primanja ruše taj prosjek.Mum2Be prvotno napisa
Ma da, i procitala sam da je teoretski to tako, ali da u praksi gledaju zadnje 2, 3 plaće. Ili je to nekad tako bilo.. :/
Ni sama ne znam zašto sam ovo otvorila, ali već kad jesam Mum2Be čestitam na plusiću :D
gledaju 6 placa jer na obrascu ti se izracuna neto satnica i s tim iznosom oni mnoze radne sate u mjesecu.
meni to bas nije jasno, i jos toliko da citam: u 12. mjesecu (10. 12.) otisla sam na bolovanje zbog povracanja, vratila se na posao 25. 1. u doznakama je pisalo "komplikacije u trudnoci", placu sam dobila od firme, i to u 12. mj. manje nego u 1. i onda odradim 2. mjesec do 25. i krenem sad na odrzavanje, doduse s namjerom da se ne vratim do 6 mjeseci iza poroda, ali opet ista sifra na doznakama, komplikacije. i dobijem placu manje nego u 12. i 1. mjesecu! a radila! :? :? :? kao dobit cu za tih par preostalih dana 2. mjeseca od HZZO-a naknadu. ali ce opet biti manje nego u 12. i 1. kad nisam radila :?
nemam pojma sta me ceka, kolika naknada... hlavno da sam kupila dva para cipela, dok jos "mogu"![]()
To i mene zanima. Naime, otvarala sam bolovanje, komplikacije u trudnoci radi spontanog. Tri tjedna sam bila doma, i od firme dobila placu samo za trecinu iznosa, ostalo od HZZO-a. Ali kad bi sad za sljedecu trudnocu nosila prosjek place zadnjih 6mj, u firmi bi mi uracunali u prosjek samo ovaj mali iznos za veljacu. Kad za par mjeseci (ako ostanem trudna) otvorim komplikacije (jer ne zelim sljedeci put nista prepustiti slucaju) cijela naknada mi bude totalno umanjena, zbog veljace! Kao to je sestomjesecni prosjek place, ali zapravo nije, zbog bolovanja![]()
Ali sve ce ono napraviti samo da ti daju sto manje!![]()
Ključić Kakva je to naknada za bolovanje??kljucic prvotno napisa
Ja ću umjesto plaće od poslodavca dobivati naknadu za komplikacije od HZZO-a. Ima li još što?
Ja sam od 01.03. na komplikacijama, i sutra nosim doznaku u HZZO za 3.mj sa ER1 obrascem za naknadu. Plaća mi je veća od maksimalne naknade, i da li to znaći da ću svaki mjesec imati naknadu 4250kn, ili će mi nekada biti manja radi varirajučih broja sati u mjesecu.
Kako si izračuam satnicu ako mi je do sada plaća bez obzira na sate bila jednaka?
Da li sad HZZO direktno plaća nama na tekući, ili pak plaća poslodavac koji onda dobije refundaciju od HZZO-a?
Hvala...
Ovisno koliko ti je plaća bila veća. Računaju prema satima u mjesecu.Plaća mi je veća od maksimalne naknade, i da li to znaći da ću svaki mjesec imati naknadu 4250kn, ili će mi nekada biti manja radi varirajučih broja sati u mjesecu.
Imaš na obrascu kolika ti je osnovica po satu neto i bruto i ona se množi s radnim satima u tom mjesecu.Kako si izračuam satnicu ako mi je do sada plaća bez obzira na sate bila jednaka?
Plaća HZZO, i to oko 25. u mjesecu za prošli mjesec.Da li sad HZZO direktno plaća nama na tekući, ili pak plaća poslodavac koji onda dobije refundaciju od HZZO-a?
Isabel, ja isto kao i ti, na odrzavanju od 25. 2., placa veca, nemam pojma koliko cu dobiti, a treba to docekati iza 25.... :/ moram i kredit sad sama uplacivati...Isabel prvotno napisa
isabel nema veze sto ti je plaća bila jednaka,svaki mjesec ima razlicit broj sati.pa se zbroje sati za 6 mjeseci i zbroje neto plaće i podjele i dobijes satnicu.
da ne ponavljam proceduru, ovdje sam se bas bila raspisala kak se racuna satnica
ER-1 obrazac
isabel ne znam gdje radiš pa ne znam da li imaš pravo na tu naknadu. ja radim u školi (dakle, državna služba) i nama to stoji u kolektivnom pa sam ja dobila. kod većine privatnika to ne prolazi. pitaj u firmi. tko pita, ne skita![]()
i isto sam imala veću plaću od limitirane naknade za komplikacije pa svaki mjesec dobijem puni iznos bez obzira na broj radnih dana (npr. i za siječanj i za veljaču, iako je veljača imala manje radnih dana). ne znam kako drugi, ali tako ja dobivam i ne bunim se![]()
isabel ova naknada za bolovanje koju je ključić dobila ti je sljedeće:
država je odredila da svaki poslodavac može svom radniku koji je duže od 90 dana na bolovanju isplatiti 2500 kuna - neoporezivo kao pomoć odnosno potporu zbog dugog bolovanja. isto tako poslodavac može isplatiti radniku za novorođeno dijete 3326 kuna.
no, činjenica je da poslodavac to može, ali ne mora i u većini slučajeva neće jer nije obavezan.
ukoliko je to ugovoreno u kolektivnom ugovoru onda mora, ali ako nije - piš me vrit niš od toga.
Hvala! Ma, ja nemam to u koleketivu, thanks anyway.kljucic prvotno napisa
No, na HZZO sam pitala tetu da li će mi iznos od 4250 kn varirati radi radnih sati, pa mi je rekla da obzirom što imam za 600 kn veću plaću od neknade, meni će bez obzira na radne sate u mjesecu uvijek biti max odn. ista. Kao, imam dovoljno "ibera" :D !
![]()
ovo je korisna informacija! ja radim na faksu, mozda i ja to imam u kolektivnom ugovoru? moram pitati. a meni uvijek neugodno kad se govori o novcu... blesava sam, znam.kljucic prvotno napisa
![]()
sve vas gledam kak jos na trudnicama pisete o naknadi pa se cudim...a ono rijec o PORODILJNOJ naknadi, a ne o NAKNADI NA KOMPLIKACIJAMA....naime, ponadala sam se da su ovaj mjesec uranili, ali ocito nis od toga...cekam cekam, do 25og ce valjda sjesti ta mizerija (u odnosu na placu)
je li kome sjela naknada za komplikacije? prošli mjesec je bila 21.03. na PBZ-u. danas još nema ništa![]()
na RBA jos nis :/
nadam se da bi mogli danas, sutra ipak uplatiti...
PBZ, još ništa![]()
Da vidiš moj bedasti izraz lica danas u banci kad mi je žena rekla : "Je - sjelo vam je 1200 kn s 18.04." :? Mooolim ... samo sam progutala knedlu i otišla van. I onda, šetajući kroz park do auta skužim da je to valjda porodiljna za onih par dana koji su preostali od kad sam na redovnom porodiljnom, a da mi komplikacije kao ni vama još nisu sjele. Bar se tako nadam. Treba platiti kredite...bleeda prvotno napisa
jesu nekome sjele komplikacije? :?
još ništa![]()
bleeda cemu?
samo se ljutis sto nemas lovu koju si ocekivala da ce ranije stici ili ima neki drugi razlog?
naime, naknada za komplikacije RIJETKO kad stigne prije 25og.
to je tuzno, ali je tak. osim toga, obavijeste te o tome kad otvaras komplikacije na HZZOu. prema njihovim terminima isplate jos uvijek stignu na vrijeme sve uplatiti
zadnjih par mjeseci je bilo 21.saska7 prvotno napisa
pa smo zato valjda očekivali da će tako biti i ovaj mjesecLarita prvotno napisa