Evo nakon skoro 9 mjeseci odlučila sam napisati svoje iskustvo s dojenjem jer mi je početak ostao u jako ružnom sjećanju, a možda nekome pomogne da se ne osjeća kao ja.
Rodila sam curicu (3720g) u Vinogradskoj. Od samog početka dojenje nije išlo, pa čak niti divno osoblje nije uspjelo namjestiti bebu da cica. Imam malo uvučene bradavice, te sam čak prema uputi jedne sestre kupila šeširiće, ali nije išlo. Naravno, mlijeka nije niti bilo, dijete gladno, meni već nakon dva dana jako bolne i ispucale bradavice, više nisam mogla podnjeti to vrištanje moje bebe, a ne mogu joj pomoći. Skoro cijele dane i noći sam provodila pokušavajući je dojiti. Naravno, valjda niti one nisu mogle slušati gladni plač pa su joj dale AD. Već u bolnici nisam osjećala podršku već forsiranje i osjećala sam se jadno jer nisam uspjela. Dolaskom doma muke su se nastavile, a dijete je i dalje dobivalo dohranu jer mi je mlijeko nadošlo tek 6 dan (uz jakeee bolove). Bradavice su bile raspucane, te je desna krvarila. I dalje sam se trudila i nisam odustajala. Kupila sam električn izdajalicu, te budući da desnu bradavicu nisam niti ja smjela dotaknuti,a kamoli dijete staviti da doji moje noći su izgledale ovako: podoj na lijevu dojku koji je trajao oko sat vremena, beba bi zaspala na pola sata a ja bih u međuvremenu izdojila desnu dojku, dijete bi se probudilo, dala bih izdojeno i tako u krug samo da bih izbjegla dohranu. Uz silno divljanje hormona, jako težak oporavak nakon poroda najgore od svega je bilo što sam se osjećala kao najgora mama na svijetu. A zašto? Samo zbog silnih komentara da je dojenej najbitnije na svijetu i da je najgore što mogu dati djetetu AD. To su komentirali svi, od sestara u bolnici, od patronažne sestre do susjeda. Svaki put kad bih joj dala AD plakala sam satima kao da joj dajem otrov, a morala sam jer je bila gladna i naviknula se na bočicuNa kraju mi je pomogla tko drugi nego moja mama koja me u svemu podržavala, a kupila mi je bočicu s kojom se dijete mora pomučiti da bi se najelo, više nego na cici, te je odbacila bočicu i htjela je samo cicu. Ne smijem reklamirati bočice, ali ova je mene spasila. Cicamo već skoro 9 mjeseci bez šeširića, bez AD, bez ičega. Mama, hvala
Možda sam odužila ali zašto sam ovo sve napisala. Umjesto da uživam u djetetu ja sam mjesec dana plakala, koliko zbog hormona toliko zbog glupog stava okoline oko dojenja. Slažem se da je dojenje bitno ali nije smak svijeta ako dijete dobije dohranu i mislim da bi to trebalo također govoriti kako se ne bi drugi osjećali kao ja. Trudila sam se dojiti zbog svog djeteta, ali ovo silno forsiranje od strane bolnice na dalje dovelo me do ruba živaca, pa čak i razmišljanja da odustanem jer nisam dobra mama budući da nisam uspjela.
Ovo sam napisala jer bih voljela da mi je netko rekao da se trudim, da ću uspjeti kroz mjesec, dva, ali da nije loše niti dati AD i da zbog toga nisam najgora mama na svijetu!