Zdenka2 prvotno napisa
Ja se u takvim situacijama uopće ne brinem hoću li ispasti majka oštrokondža, nego se uspravim i kažem ili viknem da ne dozvoljavam da mi se na takav način obraća i tako sa mnom razgovara. Povučem i konzekvence, odnosno momentalno prekidam zajedničku aktivnost koja je do tada tekla. U ovakvom slučaju još bi ga poslala i u sobu na petominutno hlađenje, a zatim bih kratko porazgovarala s njim o tome. I to stvarno kratko - jedna stručna osoba mi je otkrila pravilo tri rečenice - cijelu prodiku treba svesti na tri bitne rečenice, jer četvrtu dijete više ne sluša i jer nepotrebno upadaš u opravdavanje same sebe. I još nešto: ne treba se bojati ući u sukob s djetetom kad je to potrebno, ali na način da se ponašamo kao odrasle osobe.
I, generalno, ne bih se previše zabrinjavala oko toga. Svi misle da "njihovo dijete neće" i da to ovisi samo o njihovom pristupu u ranom djetinjstvu, ali se isto tako svi osvjedoče da su to puste tlapnje. Dijete se na neki način mora okušati i u bezobraštini, a na nama je da postavimo granice. Ja sam u tome jako čvrsta. Nedam se vrijeđati, a pogotovo ne od vlastitog djeteta.