Večeras nešto "hodam" po netu, čitam strane forume nalik na ovaj, i u oči mi upadne naslov Insomnia and Cow's Milk Allergy. Jedna mama opisuje malog dječaka (toddler) koji slabo spava, često se budi sa vriskom, beskrajno se uspavljuje... Navodno su sve "tehnike" isprobali ne bi li ga uspavali, ali nije pomoglo. Onda su saznali da nesanica može biti uzrokovana alergijom na kravlje mlijeko, pa su u očaju izbacili sve sa kravljim mlijekom iz ishrane i mame i djeteta. Spavanje mu se, navodno, poboljšalo nakon 2-3 nedjelje. Nakon što sam pročitala, ostala sam :shock: Kao da je nako opisivao kako izgleda moj dan i prosječna noć. Moje dijete jako malo spava, mi se svi šalimo da "mrzi spavati". Bude pospana, nervozna, cendrava, ali kao da ne želi/ne može zaspati :? Na rukama odspava kojih pola sata, i pri pokušaju spuštanja u krevet - operska arija! Psihički sam jako iscrpljena od tog silnog vrištanja, cendranja, cvrčanja, tuljenja... Dovoljno sam očajna da se odreknem mlijeka i mliječnih proizvoda, da probam i to. Onu jednu bočicu adaptiranog koju još nismo iskorijenili, od sutra neće dobiti. Pošto smo počeli sa dohranom, dobiće večeru umjesto ručka. I, naravno, sike koliko želi. Javiću ako bude rezultata.
Naučni rad na tu temu (ko zna engleski) ima ovdje Insomnia and Cow's Milk Allergy in Infants