Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 201

Tema: Imena za decke (2)

Početno

Pozdrav svima!!
    Pridružuje vam se nova trudnica, ili kako me seka od milja zove, trudnjača!

Imena su i nama ovih dana glavna tema, saznali smo da će biti dečko pa je moj poduži popis ženskih imena otpao a ostao je onaj kraći, muški popis.
    Na izbor su: Benjamin, Gabriel, Noa, Noel, Bruno, a dragi na svom popisu ima Maksimilijan i Bartolomeo.

jenny avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hvala cure,drago mi je da nisam jedina kojoj se svidja ime dante

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vimmerby prvotno napisa
    curke, samo da vam pružim malu podršku što se veta muževa tiče.

jedino ime koje mi je leglo bilo je Oskar na kaj se on zgražaval.
    pa je upalilo malo emotivne torture. bed, ali fućkaj ga, to mi je jedino preostalo budući da sam vidla da njemu ime ipak ne znači toliko koliko meni.
    e sad, malo suznih pogleda, tužnih uzdaha, rečenice tipa "svejedno mi je, ti odluči jer ako nije Oskar, onda nemam pravu alternativu, bla bla"
    sve na finjaka trepćući metlicama...

možda zvuči grubo i bezobrazno tak "mučiti" muža, ali ja sam se stvarno mjesecima trudila oko imena, kombinirala ih, razmišljala o svemu puno više i onda on veli samo "ne sviđa mi se" i počne nabrajati nekaj bez veze tek toliko da je!

sad je jako zadovoljan kaj je popustil, na kraju je još ispalo da se on toga sjetil!
    vimmerby, imale smo slične metode.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj josie prvotno napisa
    ... neki ljudi smrknuto gledali što sam djetetu dala ime za stare dedeke.
    mislim ovakvi komentari su mi stvarno genijalni....a kaj ti dedeki nkad nisu bili mali?!?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nitko ga nije spomenuo, pa da podsjetim.. meni je Fabian bio u igri.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

[quote="Luna Rocco"]
    Citiraj vimmerby prvotno napisa
    jedino ime koje mi je leglo bilo je Oskar na kaj se on zgražaval.
    I ja navijam za Oskara; ima sam našla u katoličkom kalendaru ali da nisam, ne bih ga se nikad sjetila. MM je naravno frkao s nosom, ali popustio je kad je vidio da moje oduševljenje ne jenjava. Sviđaju mi se još i Eugen, Fran, Vito...[/b]

vimmerby avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ma daj! kaj Oskara ima u katoličkom kalendaru?! viš, viš...

Luna nisam ni sumnjala da si i ti "klever, klever k'o prerijska lisica"!

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

meni se jako svidjalo GREGOR (mm nije bio za, objasnjenje je bilo da ne zeli da mu se jednog dana probudi kao kukac, gregor samsa). drugo je bilo VIKTOR, nije prihvaceno od strane mma.
    na kraju je OLEG. i oboje smo jaaaako zadovoljni.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kaj mislite o Oto i Višeslav ?

Ostala lijepa su mi Filip, Fran, Franko, Jan, Janko, Matija

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Otu čuvam za drugog sina
    Čuvam i za curicu jedno...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Svebor , Ozren a za sad mi je favorit Tibor mislim da cu ga iskoristit ako bude decko.

Mo

Početno Haj!

Evo da se i ja priključim. meni se sviđaju imena Rino,Teo i Jona. Meni Jona zvuči kao muško ime ...ili bi to bilo za curice? Što vi mislite?

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jona je definitivno muško ime. nije žensko sve što završava na A (uključujući i Noa i Borna )

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Upravo sam saznala da nosim dečka i pojima nemam kak da ga nazovem. Sva imena koja mi se sviđaju su već zauzeta u okolici.
    Dal se vi obazirete što se neko dijete koje poznate zove onako kako bi vi htjeli?
    Meni se npr. sviđa Leo (biti će mali lav) ali tak se zove sin od kolege od MM pa on neće.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i meni se svidja leo ali mi je lijepo i leon. probaj malo "pregovarati" sa SM...a cini mi se da jos imas vremena da TM shjvati kako je leo ( a i leon) divno ime

meni se jos svidjaju vid, bartol, tin, lovro

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Dal se vi obazirete što se neko dijete koje poznate zove onako kako bi vi htjeli?
    U koliko dalekoj okolici? Nekome to nije važno, ali ja ne volim imena koja se puno ponavljaju.
    Posebno se užasavam bum-imena (onih kako se "sva" djeca, u zadnje vrijeme zovu). Na poslu imam četiri kolegice koje se isto zovu, nevjerojatno, ali to je bilo popularno ime tih godina.
    Kćer sam nazvala donekle rijetkim imenom, nadam se da nikada neće doživjeti bum .
    Ali, ako ti se ime sviđa jako, ne bih gledala na sina muževa prijatelja. Moj sin nosi isto ime kao sin muževe sestrične, godinu i pol su razlike. Sve je OK sat, dva, ali prošle godine smo ljetovali zajedno (i dvije, tri prije toga). Muka je ježeva kada zovneš "Hrvoojeee", a njih obojica dreknu iz sobe "Koooji?" ili "Mooliiim?" I tako sto puta dnevno x 20 dana :shock: .
    To je jedina, po meni nezgodna situacija.
    Kad malo bolje razmislim, i ne mislim baš sasvim tako kako pišem... kada mi je kćer imala 1,5 godinu, susjeda muževog rođaka (na drugom kraju grada) saznala je da je trudna, pa mi prvom prilikom kad smo došli do rođaka govori kako joj se sviđa ime moje kćeri, pa će joj ga i dati, bude li cura.
    Pih, bila sam toliko zločesta da sam joj zbog toga poželjela da bude sin. U sebi, naravno. Znam, zločesta sam, ne znam zašto mi smeta da se djeca u našoj okolini zovu kao moja djeca? Kao da time gube djelić identiteta, ne znam, lupam.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ni ja ne volim ponavljanja imena.....ja sam za svoju buduću curicu imala ime spremno već 10 godina....i onda ga moj rođak da svojoj kćeri...... ..... i to više nije to.....neko pametan će reći da sam ih prekopirala...a i nije zgodno kad ih zoveš....

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    Jona je definitivno muško ime. nije žensko sve što završava na A (uključujući i Noa i Borna )
    Dobro ninochka kaze, Jona je musko ime (Biblija - Stari zavjet).

Citiraj Eci prvotno napisa
    Kad smo mi izabrali ime, nije se nijedna curica u nasoj blizoj okolici tako zvala.

6 mjeseci nakon toga, nasi susjedi su svoju curicu nazvali istim imenom. I onda im je bilo krivo (rekli nam ) da se i nasa (iako starija) tako zove.
    Ako budemo zivjeli u Istri, postoji sansa da idu u isti razred (bez obzira na "neobicnost" imena) .

Nakon nekog vremena sam u Getrou u Puli srela jos jednu bebu istog imena, zena (kad je cula kako ja moju zovem) je rekla da je procitala ime u obavijesti u rodjenjima i da je da joj se dopalo - smijale smo se obje kad je skuzila da smo to bili mi .

Na jednom forumu kojeg posjecujem se nedavno rodila curica istog imena...

Ne znam, mene ne smeta sto se ime koje sam odabrala mom djetetu daje drugoj djeci, to mi je simpaticno, drago mi je da se ime ljudima dovoljno svidja da bi ga dali i svojoj djeci.
    Pretpostavljam da je nezgodno ako se isto ime ponavlja u istoj vrtickoj grupi-razredu-na poslu, ili ono sto AdioMare kaze, na ljetovanju , no nikad ne mozes znati koliko ce se neko ime popularizirati. Ako das djetetu neko ime koje je oduvijek cesto (Ana, Marija, whatever - bilo koje cesto ime) onda moras unaprijed na to biti spreman; ako das ime koje je rjedje ali se naglo popularizira (Noa, Zara, sta ja znam - imena koja su "nova" ali se ponavljaju u zadnje vrijeme), onda se jednostavno trebas na to naviknuti.
    Moje ime je relativno rijetko, poznajem 3-4 osobe koje se tako zovu, jedna forumasica ovdje ima curicu s tim imenom, pa na to drukcije gledam.

Uglavnom, mislim da bih izbjegla dati ime koje je dao netko u mojoj neposrednoj blizini.

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Pih, bila sam toliko zločesta da sam joj zbog toga poželjela da bude sin. U sebi, naravno. Znam, zločesta sam, ne znam zašto mi smeta da se djeca u našoj okolini zovu kao moja djeca? Kao da time gube djelić identiteta, ne znam, lupam.
    I, sto je na kraju rodila?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa
    I, sto je na kraju rodila?
    "Mene zovu baka Roza (AdioMare),
    ali to je samo poza,
    slušajte me djeco dobro
    zapravo sam prava groza.

Kada padne mrak
    vinem se u zrak
    i ošinem metlu svoju
    da uhvatim djecu koju."

SINA!

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme, Mare...

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ako das ime koje je rjedje ali se naglo popularizira (Noa, Zara, sta ja znam - imena koja su "nova" ali se ponavljaju u zadnje vrijeme)
    Na ovaj sam bum mislila.

Ajme, Mare...

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mare - genijalno! :D
    Meni je jasno da ako dam djetetu često ime da će ih biti više u parku, vrtiću, razredu.
    Muči me samo pomisao da sam nekom (bliskom, poznatom) "ukrala" ime.
    Kao što se vidi u potpisu do sad sam birala rijetka imena i još nisam upoznala nikoga tko se tako zove.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Eci prvotno napisa
    Kao što se vidi u potpisu do sad sam birala rijetka imena i još nisam upoznala nikoga tko se tako zove.
    Eci, gdje si ti?
    Erik je (barem moja generacija, '73.god.) bilo u Istri dosta cesto ime. Ne znam koliko je sad cesto.
    Poznam i dvije curice Ire, jedna je u Zagrebu a druga u Splitu.

Meni je bilo palo na pamet da, ako slijedeca beba bude bila decko, bude Erik.
    Erik i Erin mi bas lijepo zvuce zajedno.
    Ali vidjet cemo, imam jos ideja.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

[Ali vidjet cemo, imam jos ideja.
    Da čujemo... ili ćeš biti sebična kao ja ?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da čujemo... ili ćeš biti sebična kao ja ?
    Sebicna (ali bez metle )

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sebicna (ali bez metle )
    No, dobro, smiješ reći! I slobodno mi poželi da rodim kćer.
    Pa i ja si je želim.
    Možda ju nazovem Erin? Istra (Italija?) mi se čini dovoljno daleko.
    belj, belj, belj

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja sam u Zagrebu. Erika ne znam niti jednog a čula sam da ima jedna Ira u vrtiću, ali je nisam upoznala.
    Erin je i meni super i bilo mi je opcija, ali ne volim da imaju tako slična imena.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima jedan mali jednogodisnji erik tu na forumu
    a iru stvarno ne znam nijednu.

ali zato zare nicu ko gljive poslije kise (barem ih u generaciji moje zare nema, pa ce biti jedina zara u razredu, ali zato nakon nje stize opsada )

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Možda ju nazovem Erin? Istra (Italija?) mi se čini dovoljno daleko.
    belj, belj, belj
    Ma slobodno - kad su mogli moji susjedi , mozes i ti.

OK, evo par ideja. Ipak nisam sebicna:
    Ivar, David, Jošua (zbog Italije bih ga napisala na engleskom, Joshua), Tim, Dominik, Kian, Jona(h)...

Kao sto vidis, volimo "neobicna" imena.
    MM-u je recimo favorit bilo ime Sam.

Eci, meni su bas slatka slicna imena. Vidis kak se gusti razlikuju.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Od ponuđenih, Jonah mi je najljepše .

Mene iskreno zanima gdje su nestala imena poput: Slavica, Dubravka, Mirjana, Vesna, Gordana, Lidija, Darija, Melita..
    ili muških: Damir, Goran, Mirko, Mario..
    Neka (poput Ivana, Ana, Marta, Katarina, Luka, Marko, Mislav, Petar) se obnavljaju, ali ovima gore opasno prijeti izumiranje :/ ...
    Kada je svojevremeno bio bum, u igri su bili Luka, Petra, Marko, Matej, ali pojedina imena fakat moraš izvlačiti iz naftalina, koliko su rijetka.
    I opet nam nisu dovoljno interesantna poput Iana ili Svena.

Zašto više nikome nije fora dijete nazvati Dubravka ili Damir?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zašto više nikome nije fora dijete nazvati Dubravka ili Damir?
    Ne znam, meni se jednostavno ne svidjaju (bez uvrede ikome).

Jednako tako, ne ocekujem da se drugima svidjaju imena koja se svidjaju meni.

De gustibus non est disputandum

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ma, naravno, samo mi je to već nekoliko puta, zadnjih godina, palo na pamet.
    Isto kao što sam se, dok sam bila klinka, pitala kako Englezima i Amerima zvuči npr. ž. ime Brook. Je li to seljo-beljo ime (poput nekih "naših" za koje sam ja tada mislila tako), ili je cool? Još sam se bavila razmišljanjima kako bih nazvala dijete ako bih se nenadano i trajno odselila u drugu državu. Koliko bih dugo morala živjeti u narodu, da prokužim koje je ime OK ?

Kada sam odrasla ipak sam shvatila da ne postoje zvanično cool imena, te da je cool ono što je tebi i ocu djeteta lijepo.
    Ja tu, ipak, malo mislim i na to kako ime zvuči u okolini u kojoj dijete odrasta. Nekad sam i nevelika konzerva, što ću?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Meni je Lennart jako lijepo ime

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nakon svih onih silnih imena koje su mi u ovih zadnjih nekoliko mjeseci motala po glavi zadnjih par dana me peru nekaNornalna
    Tipa:Matija, Antonio, luka, Lovro, petar, i tako!

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I meni je Matija favorit

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

I meni je Matija bilo super, ali MM nije pristao, pa je Matej.
    Sada smo u razmišljanju.
    Josip, Stjepan, Vid, Feliks....

Sve stara imena, a ima i naših djedova u njima

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Nama su uz Lea još došli na popis Viktor i Jakov. Viktor mi djeluje nekako grubo, a vama?

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Matija je tu zensko ime, sa naglaskom na i
    a ima i jedan decko koji se zove Ines :?

mene je furalo i na Mateo, MD na Roberto, na kraju ipak ono sto sam ja htjela...
    nadam se jednog dana curici da se opet ne svadamo oko muskih imena, zensko imamo...ako nam ga netko u meduvremenu ne ukrade

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Moj slatkić se zove MATIJA, rođen je dan poslije Božića, a u prijevodu znači "dar božji". I je!!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Na našu listu su se ubacila i ova imena:
    Gabriel, Jan, Rayan, Dominik i Leon

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja imam sina MIhaela, a ako četvrta beba bude muško, nazvat cemo ga Franko (svekrva mi je Franka)

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

MM se totalno nabrijao na ime....
    Kasijan ili Vid.
    I ne popušta.

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

trenutno su u igri Noa i Ivor

xenia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

AdioMare i ja sam baš razmišljala o tome zašto više nema tih "običnih"imena za djecu, ali onda opet i ta su u to vrijeme bila neobična
    moja mama je Lidija ali kad se ona rodila to je bilo novo i neobično ime
    moram priznati da sam ja uglavnom pobornik "domaćih" imena kao što su Josip, Nikola, Mato, Mate, Matija, Andrija, Marko i slično a vidim da ih ovdje baš nema osim što su ove varijante za Matu nešto popularnije
    i mene zanima otkud ta silna želja dati djeci strana imena
    možda to nije ništa loše ali mislim da je loše ako se stidimo svoje tradicije i nasljeđa i dajemo strana imena jedino iz tog razloga

Pepe2 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

za sina cu definitivno dati ime Danko....( ako ga bude )

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kada je svojevremeno bio bum, u igri su bili Luka, Petra, Marko, Matej, ali pojedina imena fakat moraš izvlačiti iz naftalina, koliko su rijetka.
    I opet nam nisu dovoljno interesantna poput Iana ili Svena.
    Kad smo se odlučili za Svena nisam imala pojma da je to relativno često ime. Mislim, znam da nije neko ful rijetko, ali nisam pomišljala na to da će ih u vrtiću biti baš 3. Vidim da ih i ovdje na forumu ima nekoliko.
    Ali mislim da je i to relativno, jer npr. od tolikih Luka, Borni, Franova i Lucija, u Svenovoj grupi ima samo jedan Fran. Luke, Borne i Lucije nema.
    Zato ima Mate, Matko i Matija.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne bih željela da se netko uvrijedi, pa ću malo pojasniti.

Danas je biti mala Dubravka ili Renata jednako rijetko kao i biti mala Anouk. I većina se, nekako, radije odlučuje za Karola nego Davora.
    Osobno, ne vidim ništa loše u tome, samo glasno razmišljam.
    Pri tom se pitam, gdje su nestala pojedina imena, tko ih je pojeo, a danas su jednako rijetka kao i ova moderna?

Nadalje, naravno da se o ukusima ne raspravlja i logično da je to jedan od razloga zbog kojeg se odlučujemo za neko ime.
    A jeli tome baš uvijek tako? :/
    Što me dovodi do slijedećeg razmišljanja:

Meni se čini da "bum" pomalo sažvače ime , a njegova izvorna ljepota izgubi se kroz učestalost nadjevanja i izgovaranja.
    Imena postaju trendovska, gotovo za jednokratnu upotrebu ... kao da je naletjeo neki val i nikad se više nije ponovio.
    Pitam se, jesmo li mi svi dijelom "krivi" za to?
    Može li se bar malo utjecati na to, na način da se prestanemo čoporativno povoditi za "bumom"?
    Mislim, oni koji razmišljaju kao ja. Vjerojatno je veći postotak onih koji ne.

Kada je, prije 12, 15 godina bilo dosta često ime Mateo i Matea, MM sestrična je bila pred porodom. Nazvala je kćer Matea, pretpostavljate, ali nikako se ne mogu oteti dojmu da joj je bilo lakše povesti se za većinom, nego previše razmišljati kojim bi imenom mogla nazvati kćer, prema svojim mjerilima za lijepo, naravno.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Opet si ti na trudnjačama! A i ja!

Htjedoh reći da se slažem s tvojim razmišljanjem i da je pitanje trenda jako prisutno izboru imena. Kako se moda mijenja, tako i naš ukus, odnosno poimanje onoga što je lijepo.
    Primjerice, 80-tih su žene nosile isključivo tanke potpetice na cipelama, da bi 90-ih s pojavom debelih peta odjednom štikla postala sinonim za šund. Sjećam se točno da su mi tanke potpetice u to vrijeme bile zaista odvratno ružne, da bi mi sad ponovo bile neusporedivo ljepše i ženstvenije od onih peturnjača koje sam navlačila u srednjaku.
    Prije par godina su mi tajice bile katastrofalno odbojne (nakon buma u 80-tim i 90-tim), da bi mi sad opet bile čist zgodne na mladim komadima.
    Da ste prije 30 godina pitali moju mamu kako im se sviđaju imena Klara, Dora, Laura ili Paula, mislim da bi rekla da su joj koma... meni su imena Dora i Klara, dok sam bila mala, asocirala na stare bake i bila su mi ružna i gruba, jer se nijedno malo dijete tad nije tako zvalo, odnosno nije bilo "in" dati djetetu takvo ime. Danas su mi upravo ta dva imena među najljepšim koje znam.
    Čudno je to. Pitam se koja će imena biti u trendu kad moje curke budu mame.

Sad sam se sjetila da mi je dok sam bila mala najljepše ime bilo Zvončica (po nekoj vili iz crtića) i kad mi je mama rekla da se njoj ne sviđa i da ću se predomisliti kad odrastem, mislila sam da trabunja gluposti.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa
    Opet si ti na trudnjačama! A i ja!

Samo ću si malo prilagoditi tvoj tekst:
    Sad sam se sjetila da mi se, dok sam bila mala, jedno vrijeme sviđalo ime Dašenka (po nekom psiću iz jutarnjeg programa za djecu) i kad mi je mama rekla da se njoj ne sviđa, pitala sam se kako je to moguće?

Hajde da čujem koja su ti lijepa muška imena i na koja je, manje lijepa mislio tvoj muž?

Meni se sviđa Marijan od domaćih. Ne znam čije je ime Fabijan, ali o njemu sam razmišljala za drugo dijete. Ipak, ime plus prezime, mislim da bih se ipak odlučila za Marijana.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Sad sam se sjetila da mi se, dok sam bila mala, jedno vrijeme sviđalo ime Dašenka (po nekom psiću iz jutarnjeg programa za djecu) i kad mi je mama rekla da se njoj ne sviđa, pitala sam se kako je to moguće?
    Fakat, Dašenke se nisam ni sjetila! Da, i to mi je bilo mrak ime!

Moji jedini muški favorit je bio David, ali sad ih je jaaako puno, pa mislim da bi odustala. Uopće se ne mogu sjetiti drugih muških, kao da sam programirama na curke.
    Muževe (meni) nelijepe favorite ne bih nabrajala, nego ću samo jedno koje je njemu super, a meni je OK- Roman.

Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •