Živo je se sjećam ... kao da nije prošlo 30 godina od kako sam je zadnji put gledala...
Živo je se sjećam ... kao da nije prošlo 30 godina od kako sam je zadnji put gledala...
Iman i Sarahproljetna beba prvotno napisa
Lutonjice, sinoć sanjam da sam dobila od tebe mail u kome piše da si dobila predivnu kćerkicu koja se zove Alesija![]()
otkud mi to ime,nikad ga čula nisam![]()
potpisninochka prvotno napisa
![]()
od moje prijateljice kćerkica se zove Tahet(Tajet) i predivno joj pristaje.
Ime je indijansko, ali sam zaboravila značenje![]()
pa sigurno si cula za ime alessia, ne znam otkud mi to, valjda iz sapunica ili nesto slicnowhite_musk prvotno napisa
![]()
Alessia je vrlo cesto i popularno talijansko ime.white_musk prvotno napisa
![]()
zaista su moderna ta čudna imena...tj. dođe ženska i sklopi par slova u neku novu riječ i eto ti imena...o bože moj...
katastrofa.
ne kažem da se svi trebaju isto zvati, ali ne znam koje mi je gore od ovih koje ste navodile...nadam se da bar imaju neku svoju priču iza toga, a ne samo zato da bude nešto drugačije.
ja sam rekla mom m nek on da ime bebi koje želi.
nije da se puno opterećujem time, iskreno skoro pa da mi je svejedno.
(dok nije neko naravno jakooo grozno).
uvijek sam htjela neka duga i slavenska imena...jer za razliku od većine mislim da je lijepo održavati neku svoju posebnost i tradiciju, a ne diviti se imenu koje na tunguzijskom znači sjajno sunce kad imamo isto takvo i još ljepše na svom jeziku.
ali ipak mi ne smeta što se moja beba neće na kraju zvati tako, nego imenom druge kulture...
ja sam ivana, a sestra mi je ana :/white_musk prvotno napisa
i mi bi se radije drugačije zvale!!!
a Timea mi je jako dobra prijateljica i ime mi je prekrasno!!!
ako bude kao moja Timi, biti će lijepa, profinjena, pametna![]()
...aaaaaaaaaa...-neznam ili mi se čini da sam ja lansirala to ime ovdje na forum-to mi je u užem izboru jednog dana za Karlovu sestricu-Alesia ili Katja.Elly prvotno napisa
![]()
![]()
ocekujemo curicu na ljeto....
Kako ste vi vasoj djecici dali imena? Da li ste svakodnevno kontali i razgovarali o tome, planirali, nabrajali...? Ili to samo sine jedan dan pa kazes eto : tako ce se zvati.
Sto mislite o imenu Sasa za curicu (od rus. Sasinka)?
mi smo obitelj sa dva prezimena (dragi uzeo moje na svoje i ja njegovo na svoje) stoga bebica ima kratko i jasno ime: Tia. Jeste kao prijevoznik cuge, ali računamo da će propasti za par godinapa da neće biti bad
iako je meni Rea puno puno ljepše... ili Mai
Meni se sviđaju Enia, Lara, Erin, Evelin, Noa i mnoga druga, nekako mi ženska bolje idu od muških...
poptuno se slazemYuna prvotno napisa
![]()
Cure kak vam ime Franka ide uz Marija...razmišljam ak moje malo zlato dobi sekicu koje ime bi lijepo pristajalo uz njeno a i htjela bih da ostane u tom tradicionalnome duhu....nekako mi se trenutno najviše sviđa Franka, Jana, jučer sam se sjetila Julije(neznam jel bi pisala sa ili bez j)...kaj mislite?!
meni je od julije puno ljepse jula, a i to je tradicionalno, mislim slavonsko?
franka je talijansko, a ne hrvatsko ime... ako hoces bas tradicionalna
Lutonjice hvala ti, da slatko je Jula, a meni je lijepo Franka a ima ga u katoličkom kalendaru a i moj tata je Franjo pa nekak Franka možda po dedeku, neznam, ah još se budem sigurno 100 puta predomislila dok rodim...![]()
A cure sta je sa Iva, Ana...neznam da imamo i jednu na rodi... meni vise pasu klasicna imena...
Franka...prelijepo ime!Marina mama prvotno napisa
mi smo cijelu moju zadnju trudnocu curku zvali mia, a predomislila se na putu u rodiliste izmdju dva zeeeestoka truda i promijenila u angela...
inace ,mala od moje sogorice se zove ANAI ,ako to kome sta znaci
Ja sam pobornik kratkih, jednostavnih i internacionalnih imena - dakle, da su uobičajena i kod nas, ali i kad odemo van da nitko ne lomi jezik i da ih znaju napisati. A to je posljedica mog dugačkog imena uz koje moram uvijek davati uputstva (sa j, bez j, ovako-ne onako) a i prezime mi se isto tako potrefilo, opet uputstva, milion problema oko dokumenata, birokracije, svega... Mislim da bi oko toga trebalo voditi računa, čisto da djeci ne kompliciramo život kasnije, tko zna što će raditi, gdje će živjeti, s kim će se družiti.
Dakle, favoriti su mi Sara, Lara, Ema, Hana, Linda, Paola, Eva, Ena.
Mi smo kontali o tome i razgovarali i planirali i nabrajali. Ali ih nismo imenovali dok se nismo s njima dobro upoznali.we&baby prvotno napisa
Sašinka (Sašenka) je umanjenica od Saša, a Saša je umanjenica od Aleksandra.
Krasno ime. Veličanstveno.![]()
evo jedno slično saši i sašenki - staša
mislim da bi to mogla biti umanjenica od anastasia
meni to saša iliti staša djeluje srpski nekako, pogotovo što je porjeklom rusko, a čije je to nego pravoslvno, no možda griješim... slobodno me ispravite...
:?
na ovom forumu ne postoji nacionalni i religijski filter
uostalom, tebe nitko ne tjera da to ime daš svom djetetu
a bože moj, i nacionalisti su ljudi
vidim da si iz područja gdje je rat ostavio strašne posljedice, al ipak nije lijepo tako omalovažavajuće govoriti
take it easy![]()
oprosti, ali da li sam ja spomenila kakvu bezobraznu riječ ili nekog uvrijedila??????? :shock: šta bi bilo da sam rekla da mi to ime djeluje talijanski ili njemački? bi to bio problem.... :?aries24 prvotno napisa
a mogu ti reći da se ovdje u "ratom pogođenom" području dosta toga gleda, ali to je posljedica koja će teško zacijeliti, i tko to nije doživio ne zna NITI ĆE IKADA ZNATI kako je bilo. Ja znam da nisu svi tome krivi, i da ne treba osuđivati sve ljude, ali znaš ti koliko se "onakvih" ljudi sada mirno šeće kao da ništa nije ni bilo.... kad ti bratić iz prve ruke priča šta se radilo i tipa tog priče.... kod nas je BITNO IME ali nisam to ja izmislila to nam je u okolini, hebiga. Uostalom nitko to ne može znati dok ne doživi. Ne znam ni ja... znam samo da bih pripazila na to čije ime dajem, jer se to kod nas gleda....tako je i ja tu ne mogu promijeniti
e da, i ispričavam se ako je to netko isto shvatio kao aries 24, ali očito da čim kažeš da ti nešto djeluje tako kako sam ja napisala s tim narodom da je nacionalistički, ali da je bila riječ da mi djeluje talijanski ili engleski da to ne bi bio problem.... pitanje tko je nacionalist?
isto kao što se meni sviđa ime ISABELLA a to je talijanski i ja to neću dati svom djetetu čisto iz razloga što sam u Hr i davat ću imena koja su uobičajena za tu zemlju.... Moje ime onako kako se zapravo zovem (ne niccoleta) je rijetko ime i godinama sam ga mrzila jer nije bilo osobe koja je čula za to ime, nekima sam morala 10 puta ponavaljati, nekima sam morala dokazivati osobnom.... sad znam par cura koje se tako zovu, pa mi je "lakše"... ali zbilja treba malo pripaziti kod odabira nekih totalno neobičnih imena... isto ko što Ana ima more, pa se uvijek mora pitati koja Ana tako sam ja imala nekih problemćića uh
cure, molim da se vratimo raspravi o imenima, ali na civiliziranoj razini.
niccoleta, pravila ovog foruma ne dozvoljavaju vrijedjanje na bilo kojoj osnovi.
drago mi je da si se ispricala i molim vas da se suzdrzite od ovakvih rasprava.
hvala.![]()
Linda! ja bi voljela da se moja malička zove LINDA... al se nikome ne sviđa osim meni :/ i PAOLA mi je super ime...
niccoleta slažem se s tobom i mislim da nisi nikoga uvrijedila
(možda je i bolje da počnemo davati strana imena,jer kada vidim kako Hrvati razmišljaju,i kuda ide ova zemlja,uskoro opet nećemo imati svoju državu)
Muž i ja se ne možemo dogovoriti oko imena,mi bi nešto između internacionalnoga i stranoga;Laura,Emanuela....i da ima nekakvo značenje.
Ja sam htijela židovska imena,(Ruth,Rahela,Noemi)ali sada kada malo bolje razmislim,slažem se s tobom i možda joj dam pravo staro hrvatsko ime,i briga me hoće li stranci lomiti jezik kada ga izgovaraju,lomimo mi i na njihovima,a njih nije zato briga, i imaju pravo-mi smo nacija koja bi se svakom uvukla u g....u i uopće ne poštujemo svoje običaje i tradiciju!
Nadam se cure da ćemo sve izabrati imena koja će se sviđati jednog dana našoj djeci onoliko koliko i nama,i da će nekako odgovarati njihovoj osobnosti.![]()
meni se svidja ime sasa za curicuslatko mi zvuci mada nikad nisam razmisljaja da mi se curica tako zove...nikad se ne zna.
meni se svidjaju mia, katja, lea, vita, eva, noa, marta...ma ima tako puno lijepih imena i stvarno se tesko odluciti.
volim i "tradiconalna" imena jaka mi je nekako snazno ime, mara/e mi je prekrasno ime....jana...stvarno tesko za odluciti![]()
Još držim da nisam nikog na ovom forumu uvrijedila, niti jedan narod, jer sam samo napisala čije mi to ime djeluje, jer mi djeluje tako i nisam upotrijebila niti jednu ružnu riječi, niti jednu. Isto ko što mi Isabella djeluje talijanski, Niccole mi djeluje engleski...
Samo znam da nam je svima drago kad vidimo da je u inozemstvu neko uspio s našim imenom... odmah se vidi čijim je porijeklom, a mi tu dajemo imena djeci neka stranjska. Sami sebi narušavamo nacionalni identitet ( i ne samo mi u Hr nego i u ostalim zemljama gdje djeci daju imena koja su primjerena za neke druge države).
Jer mi nikad ne znam kojim putem će naše djete kreniti i gdje će živjeti, što će raditi....
Ja ostajem pri Luciji i Anamariji, samo ću provjeriti prije rođenja da li već bar u našoj županiji postoji dijete koje ima takvo ime uz naše prezime... ne bih voljela da ih ima više.
Pa i meni se sviđaju; a i nisu trenutno jako popularna pa nemaš brige da će ti s kćerkom ići npr. u razred još 3 koje se isto zovu...good_life prvotno napisa
Svatko ima svoj stav, i svatko će svom djetetu dati ime koje mu se najviše sviđa. Ponavljam, ja smatram da se moja kćer ne treba zvati npr. Lesley ako živi u Hrvatskoj, ali joj isto tako ne bih dala ime Đurđica (daleko od toga da mi nije milozvučno ime!) jer joj na neki način mogu zakomplicirati život ako jednog dana odluči živjeti u Japanu 8) Meni jest stalo da li će netko lomiti jezik s imenom mog djeteta jer će se dijete vjerojatno radi toga loše osjećati, ali isto tako se trudim da i ja ispravno izgovaram i pišem tuđa imena, to je dio osobnosti i treba ju poštovati. Ne znam baš da ću se uspjeti (niti bih to željela) uvući u g... nekom Talijanu ako djetetu dam ime Paola, baš ih briga kak se moje dijete zove. Naravno, to je samo moj ukus, a o ukusima...ivana zg prvotno napisa
![]()
Kad smo birali ime za Marka, htjela sam da bude neko domaće, ali i internacionalno (globalizacija). Mislim da ga ima u većini jezika, Marc, Mark, Marco, Markus ...
tako ću i za curu (ako budem imala curu),
zvat će se kao Seven of Nine iz Star Treka
ako ima koji treki znat će koje ime![]()
[quote="makkazvat će se kao Seven of Nine iz Star Treka[/quote]
Annika?![]()
Jel' znas da se njena mama zvala Erin?![]()
Vidi je što me provalila nabrzinu :shock:
Da, ali sa jednim N.
da si me pitala prije koju godinu, znala bi i kak joj se pradjed zvao, sad je sve izlapilo![]()
ja imam sve epizode voyagera.....![]()
a ovo sa nacionalnim predznacima, gle ja sam zamjerila,pa kome krivo kome pravo.... 8)
mislim da ih i ja imam negdje, ali na vhs-u, dok je Seinfeld dobio čast da bude na dvd-umaria71 prvotno napisa
.
sad kad razmišljam, kad se Marko rodio, da je bila cura zvala bi se Elena (ali stvarno nema veze sa Elaine)
Mi smo htjeli dati ime Mara, ali smo je preimenovali u Maruška.Angel prvotno napisa
Ja imam Mašu. MD je zapeo za Meri, ali nisam se dala!aries24 prvotno napisa
moja cura je Taša.![]()
![]()
![]()
moje se cure zovu Marija i Nina a ako četvro bude opet cura zvat će se Tereza.
Mi žensko ime imamo još od daaaaavno, Sara, iako je to ime u međuvremenu doživjelo bum i čak od naših bliskih prijatelja se mala tako zove( bar nismo u istom gradu) ne odustajemo. Prvo dijete nam je bilo muško pa smo se malo namučili dok smo se dogovorili za Jakov! Sad sam opet trudna i nadamo se djevojčici jer muško opet nemamo.. Inaće ja malo naginjem i stranim imenima ali MM ni čuti. Npr. meni se jaaaako sviđa ime ERIN ali ne i MM
![]()
HmErin prvotno napisa
- MM se od svih imena na listi upravo to ime najvise dopalo (i meni, ali recimo da do 5. mjeseca trudnoce nisam bila bas uvjerena, a on je bio uvjeren od pocetka). Hence potpis.
![]()
za curicu sam imala duuugačku list:
lada
maša
tesa
leda
mia
hana
daša
tisa
buga
zora
nadja.... bilo je još toga ...
na kraju je bio decko![]()
Budući da sam tek u početku trudnoće, i tko zna što će biti, ali već 9 godina, MM uredno ponavlja, ako kad budemo imali kćer zvat će se ERIN. U početku mi je to bilo čudno, ali kroz ovaj dugogodišnji period već sam se navika.Erin prvotno napisa