Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: O stetnosti hodalica...

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno O stetnosti hodalica...

Danas mi frendice tvrde da kaj fali hodalicama jer da su i one bile u tome i da hodaju normalno. A ja im tupim svoje, ali nema koristi.
    E sad, molila bih ako netko zna kakav link ili ima kakav materijal o stetnosti hodalica (a da je na hrv.jeziku) da mi posalje pa da im isprintam i pokazem crno na bijelo.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Imaš na portalu Dječje hodalice

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

i evo ti jedan dio iz predavanja dr. Polovine:

Citiraj Mima prvotno napisa
    Evo ja ću ti iskopirati tekst doktorice Polovina o hodalici, mislim da je sjajno objašnjeno zašto je hodalica loša.

- ako je hodalica bebi previsoka,beba se neće oslanjati na cijela stopala, već na nožne prstiće i na nepuna stopala
    - u hodalici će početi 'hodati' odmah prema naprijed a prirodni tijek razvoja hoda je prvo hod u stranu pa potom naprijed i to jednostavno 'ne treba dirati' jer je u našoj shemi razvoja to tako 'ucrtano'
    - hodalice su na kotačićima, dijete u hodalici 'leti' amo-tamo, te je to neka vrsta pokretanja na mahove, a ono motorički za to nije sposobno i zbog toga razvija kompenzacijske mehanizme čija shema ovisi o djetetovom razvojnom nivou, tj. njegovim stvarnim motoričkim sposobnostima. U svakom slučaju kompenzacijski mehanizmi su jedna nadogradnja motornog razvoja koja narušava normalni, idealni tijek razvoja djeteta.
    - Povećana je mogućnost pojave nespretnosti jer je manje ili više narušen razvoj obrambenih reakcija
    - U slučaju da dijete ima smetnje u razvoju, posebno cerebralne poremetnje kretanja, tada ga se nikako ne smije 'na svoju ruku' stavljati u hodalicu jer se time pospješuje razvoj patološke nadogradnje osnovnog oboljenja. To je razvoj pogrešnih kompenzacijskih mehanizama koji su zapravo nenormalni obrasci položaja i pokreta što znatno otežava cijelu situaciju, a mogu biti teži od osnovnog oboljenja.
    a na ovom topiku mozes potraziti linkove na druge stranice i tekstove:
    U boj protiv hodalica i jumpera!

šnapi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

eto ja bih imala jedan komentar na te hodalice. jan je vjezbac i hodalica mi ni u snu nije pala na pamet, ali znam jednu bebu koja ju je koristila. i koji je rezultat? pa pocela je hodati sama i nema nikakvih obrana, pada ko klada, ne zna se sama ustati, grozota.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kad je N. prohodala, svi su mi govorili kako je mala stabilna i oprezna, onda bih ja odgovorila: pa naravno, nije bila u hodalici, sve je sama svladala

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    kad je N. prohodala, svi su mi govorili kako je mala stabilna i oprezna, onda bih ja odgovorila: pa naravno, nije bila u hodalici, sve je sama svladala
    X plus Nina je uvijek bila oprezna pri padovima i oppćenito, i dan danas se jako dobro čuva, pretpostavljam zahvaljujući i tome što nikad nije ni vidla hodalicu

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja također imam primjer iz okoline gdje djetešce od 15 mjeseci još ne hoda, niti puzi, a ono malo što hoda uz namještaj hoda na prstima, a ne punim stopalom. No, hodalicu su koristili od 8,mj. otprilike. Sad je više ne koriste i dijete tek sad pokušava savladati ono što je mogla (da je imala priliku i slobodu) prije nekoliko mjeseci.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Primjer: prohodala sam sa 18 mjeseci :/ - bilo mi je lakše, naravno, vozikati se okolo nego hodati.
    Tako da mislim da će moje dijete hodalicu vidjeti jedino u izlogu (iako niti tamo, nadam se).

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nadam se da si uvjerila frendice, ali nažalost, nekima nikakvi tekstovi nisu dovoljni da ih uvjere. Ja sam jednoj mami ispričala sve što znam o štetnosti hodalica, nakon što mi je rekla kako je mala oduševljena hodalicom i kako uživa u njoj, ali nisam niš postigla. :/

Zaključak je bio "i mi smo bili u hodalicama pa što nam fali! I još "danas svašta izmišljaju!"
    A i ona je morala nositi one gaće za kukove pa sam mislila da takva djeca pogotovo ne smiju u hodalice, al dr. im nije ništa posebno zabranio. Mislim, sad je sve OK s njom, al ipak.

Ma neke jednostavno ne možeš uvjeriti i gotovo!

ive avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

A meni je pak bilo zanimljivo kako su me jedni frendovi neki dan iznenadili. Dijete im ima godinu dana, a još pred dva-tri mjeseca su se hvalili kako mali jede SVE! Dva pijata maneštre za ručak (tata nije htio, pa je mali pojeo), kolače, sve slatkiše, ma šta god vidi na stolu. A onda mi neki dan pričaju kako mali još ne hoda sam nego puže. Kao, stane, ali ga je strah pa se spusti na pod i puže. Ali da znaju sve o štetnosti hodalice i vođenju za rukice, pa da ga naravno puštaju da sam odluči kad će napraviti prvi korak.
    Zanimljivo. Pitam se gdje su se informirali o hodalicama, a gdje o prehrani.

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Nisam frendicama uspjela nis dokazati. Dvije su si medjusobno kume i jedna drugoj poklonila hodalicu za krstenje i uvjerenja je da je i ona bila u hodalici pa da je sve ok. A trecoj cu vec mozda i uspjeti pokazati i dokazati , ona nema jos djecu pa stignem ne znam zakaj one od mene to dozivljavaju kao napad na sebe, pa ne zelim im ja nis lose. mozda jedino malo pregorljivo objasnjavam kad je druga strana tvrdoglava

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kod nas na šetnici jedna trgovačka obitelj ima klinca malo starijeg od Tie, i primjetih da imaju hodalicu: mali se može dakle zaletiti kojih sto metara (gdje nema auta) i odletjeti na cestu samo tako, da ne spominjem brzinu koju može doseći, prolaznike i činjenicu da se ne može paziti na njega.
    Što ljudi sve ne čine radi svoje komocije...
    a sad, kako im objasniti... ima li roda letak o štetnosti? Nisam upućena

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Ivanna prvotno napisa
    Zaključak je bio "i mi smo bili u hodalicama pa što nam fali!
    Što mi fali?
    Zapinjem čak i na fuge od pločica

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Neki ljudi bi priznali da im dijete ima posljedice od korištenja hodalice samo kad bi vidjeli da su mu narasli rep i rogovi :/ Padanje na potiljak ili na nos, nespretno hodanje, hodanje na prstima ili iskrivljena stopala baš ne doživljavaju, da ne govorimo o posljedicama koje su oku nevidljive.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

moja je bila u hodalici od 9 mjeseca,sada ima 13 mjeseci,prpuzala je tek prije pae dana,tek se sada pocela dizati i hodati uz namjestaj,jos nije sigurna pa se jos nikako nije pustila da napravi sama korak,napocetku je hodala na prstica ali sada ide punim stopalom,kada pada pada na guzu,ili se dock na rukice!meni je cak moj pedijatar rekao da hodalica nije stena ali ja mislim da odmaze djeci,da ju nisam stavljala mozda bi sada vec hodala!ali sta je tu je,nigdje nepise da djete sa godinu dana mora hodati 8)

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Svoju stariju curicu (skoro 11 g.) sam stavljala u hodalicu, doduše ne baš previše, ali sam ju stavljala. Danas zapravo ne znam zašto sam ju uopće stavljala, jer je i tako i tako svo moje vrijeme bilo posvećeno njoj.

Prvi puta je bila u hodalici sa nekih osam mjeseci i danas kad usporedim njen motorički razvoj i od maloga mislim da sam ja nju u stvari stopirala.
    On je propuzao, sam se posjeda već neko vrijeme, već se pokušava ustati hvatajući se za stvari, radi svakakve vratolomije, a ona je to sve preskočila i tek puno kasnije nadoknađivala.

Posljedice su vidljive, npr. jako je "trapava" dok hoda, pada i na ravnom, i dan danas zna hodati na prstima, spuštena stopala.
    Nekad se pitam da li njeni problemi sa koljenima i zglobovima imaju veze sa hodalicom.
    Malo-malo dobijem savjet da je Mihi vrijeme za hodalicu, ali to me ni najmanje ne dira. Ako mislim da će biti neke koristi kažem nešto o štetnosti hodalica, a ako ne hvala i doviđenja .

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Evo mene s pozitivnim iskustvom. Moja B. je imala 8 mjeseci i strah od odvajanja, vikala je čim bih ustala da odem, bila sam 4 mjeseca trudna i hodalica mi je bila jedini spas - ali sam je naštimala tako da ona sjedi (sa punim stopalom na podu), a ako hoće hodati, morala se dići i hodati. Pa je tako lijepo išla svuda za mnom i nije više plakala i nije se više bojala.
    I prohodala je sa 10 mjeseci i 10 dana.

leptir

Početno

Bok.Evo samo da ubacim svoj stav o hodalicama.Ne smatram ih uopce stetnima jer kao prvo nekoriste se dug period da bi toliko ostetile hod,drugo one su za mene vrsta igracke .Ja ju imam i koristim malo ona malo ja to je to.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa ako je koristiš tvarno malo, zašto je koristiš uopće, samo zauzima mjesto u stanu i skuplja prašinu :?

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nije li "hodalica " ortopedsko pomagalo???
    dakle, šta će zdravoj djeci?????
    to sam negdje pročitala jednom i u potpunosti se slažem

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja sam svoj razlog objasnila... Bila sam trudna i nisam mogla vodati ni nosati djete okolo a ona je bila oduševljena što može jurcati za mnom. A to što je prohodala s 10 mjeseci govori da nije nužno da usporava djetetov razvoj (što se tiče hodanja).

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja sam već nekoliko puta objašnjavala da hodalica nije čuvalica. oni koji ju koriste na taj način - štete svom djetetu.

ako se hodalica koristi kao pomoćno sredstvo u određenim situacijama (a tako sam ju ja koristila) - onda ne može izazvati ove katastrofične posljedice o kojima pišete.

kikica je u njoj bila onoliko koliko je bilo potrebno da ju zaštitim od ozljeđivanja npr. opekotina (ne možeš premještati lonce dok ti se dijete drži za nogu), da odem na wc (a da se ona ne stumba ako slučajno ne spava), ili nešto slično.

iako joj nisu narasli rep i rogovi, i dalje tvrdim da posljedica od hodalice nema.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Moje djete je plakalo kad sam je vadila iz hodalice. Njoj je to bilo zakon zato što je bila samostalna i imala slobodu kretanja.
    U njoj je provela 2 mjeseca i naravno da nije cijeli dan bila u njoj, nego kad sam ja nešto radila i nisam je mogla držati ili paziti.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

onda moram da sam ja neka supermama , kad sam uspjela sve napraviti bez hodalice
    ma zamisli ....

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

onda moram da sam ja neka supermama , kad sam uspjela sve napraviti bez hodalice
    ma zamisli ....
    možda si negdje drugdje fulala?

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moja je frendica stavljala kcer u hodalicu i da se mala tak lijepo odgurivala da kad je pocela hodati frendica ju vodi za ruku a malena hoda ko da plese balet. i frendica kaze da je to sad jos dobro kak je bilo :shock: E sad, jel ju ona krivo drzala u tome ili ne ne znam, ali hvala lijepo. A i kolko sam procitala, ne generalizira se, netko moze imati posljedice netko ne. A da nije bas stetno ne bi onda bez veze bila zabranjena u Kanadi i po bolnicama izvjeseni natpisi o stetnosti hodalice.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Krivo ju je stavila i većina to radi. Narihta hodalicu tako da djete napola stoji, umjesto da sjedi sa stopalima skroz na podu, tako da se djete mora samo dignuti ako želi hodati.
    Možda je i štetno ali ako se već koristi trebalo bi paziti na to.

leptir

Početno

Ja bih se osvrnula na komentar MGrubi.Mislim da me nisi dobro shvatila ja koristim hodalicu dnevno .ali ja sam mislila na sljedece:ako dijete stavis od oko 7 mj u hodalicu i ono prohoda u roku 3 do 4 mj. to nije dug rok koji bi negativno utjecao na djete opcenito .A nasa hodalica nekupi prasinu jos iz jednog razloga moja cura ima malu rodicu koja je razlika od nje 20 dana pa kad je u posjeti kod nas sto je vrlo cesto i ona ju koristi i svi sretni i zadovoljni.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

leptiru, nije stvar u hodanju... svako dijete prohoda (osim ako nema baš neki veliki nedostatak).

problem je u tome što hodalica loše utječe na kompletan neuromotorički razvoj i to će se jednom, možda, odraziti na pisanje, ili upravljanje automobilom...

mozak i njegov razvoj i učinci, nisu u lokalnom i trenutačnom djelovanju... one informacije koje mu dajemo sada, u njemu će biti spremljene još dugo i on će ih upotrijebiti tko zna kada.
    zato se trudimo da te informacije budu što točnije.
    informacija o hodanju djeteta koje nije za to sposobno, koje nije prošlo prethodne razvojne faze... svakako je pogrešna.

Ti ćeš, naravno, sa svojim djetetom raditi onako kako TI misliš i osjećaš da je najbolje... ali "argumenti" tipa "nije joj ništa", "pa je prohodala", "i ja sam tako" su odavno prevaziđeni.
    Na svu sreću!

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja vas sve, ponovo, pozivam da procitate ovaj topik (puno je slicnih pitanja tamo postavljeno i odgovoreno):
    U boj protiv hodalica i jumpera!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

eto, danas sam vidjela dijete s nuspojavom hodalice
    bili smo u igraonici, došla je neka mama s malenim (valjda ispod 12mj, teško mi je odrediti)
    maleni "hoda" na prstima tj. odguriva se o tlo, punim stopalom ne staje na pod (osim kad stoji), mama ga drži ispod pazduha , za nadlaktice

pitala bih je koliko dugo dnevno koristi hodalicu, ali je bila malo veća gužva

odmah uz igraonicu je baby shop s izloženim šarenim lijepim dizajniranim hodalicama :/

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

moje dijete je bilo u hodalici, prohodao je s 11mj, oslanjao se na cijela stopala, hodao pravilno, nije padao i bio ekstra nespretan, kukovi su mu ok, nije odmah u hodalici krenuo naprijed nego unatrag, pa u stranu pa onda unaprijed, jako ju je volio iako ga ja nisam dugo ostavljala i da, nije uopće jurio po stanu kako se priča. i ništa mu ne fali. mali od sestrične je bio u hodalici i prohodao s 9 mj. štetnost? hm...isto kao i široko povijanje. možeš dijete motati široko koliko god hoćeš, ako će mu kukovi biti ok, bit će, ako ne, neće. mislim nije da to može odmoći, ali ne vjerujem da može puno pomoći.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eto, danas sam vidjela dijete s nuspojavom hodalice
    bili smo u igraonici, došla je neka mama s malenim (valjda ispod 12mj, teško mi je odrediti)
    maleni "hoda" na prstima tj. odguriva se o tlo, punim stopalom ne staje na pod (osim kad stoji), mama ga drži ispod pazduha , za nadlaktice

pitala bih je koliko dugo dnevno koristi hodalicu, ali je bila malo veća gužva

odmah uz igraonicu je baby shop s izloženim šarenim lijepim dizajniranim hodalicama :/
    kako znaš da je to baš posljedica hodalice? mali od moje frendice NIKAD nije koristio hodalicu, a imao je problema s tetivama i hodao je baš ovako kako si opisala.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    kako znaš da je to baš posljedica hodalice? mali od moje frendice NIKAD nije koristio hodalicu, a imao je problema s tetivama i hodao je baš ovako kako si opisala.
    kratke ili tvrde tetive ne bi dopustile ravnanje stopala niti u stajanju, zar ne?
    kad bi maleni htio nekam ići on bi stao na prste

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kratke ili tvrde tetive ne bi dopustile ravnanje stopala niti u stajanju, zar ne?
    jesi sigurna?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    jesi sigurna?
    nisam
    no prema čistoj logici: kad položiš puno stopalo na pod tetiva je u srednjoj duljini, tek kad kreneš tijelom naprijed tetiva se isteže i tad bi maleni trebao podizati stopala na prste jer bi mu tetiva podizala petu (ako je problem u tetivi a može stajati punim stopalom)
    no ako je tetiva toliko skračena da uopće ne može prilikom hodanja niti u jednom trenu položiti puno stopalo onda bi to značilo da je tetiva prekratka za položaj 90° tj. puno stopalo na podu u stajanju ( a stoji tako)

ako je problem tetiva, odna , valjda , ne bi bilo dobro uopće forsirati hodanje dok neka operacija ili vježbe ne isprave grešku (može puzati)
    jer takvo držanje jest forsiranje hodanja bebe koja očito ne može samostalno hodati
    ovo zadnje je i pretpostavka i pitanje

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

moja zxuja je 2 tjedna bila u hodalici. obozavala ju je, a i mi. no, ona se vise s njom vozikala po kuci, nego hodala.

dok mi pedijatar nije spomenuo stetnost hodalice. teska srca smo istog dana odustali od nje.

ako se hodalica koristi kao pomoćno sredstvo u određenim situacijama (a tako sam ju ja koristila) - onda ne može izazvati ove katastrofične posljedice o kojima pišete.
    potpisujem. kod nas je netko uvijek mogao pricuvati zxuju, pa smo svjesno odustali od hodalice, posebice kad smo saznali o njenoj stetnosti.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    potpisujem. kod nas je netko uvijek mogao pricuvati zxuju, pa smo svjesno odustali od hodalice, posebice kad smo saznali o njenoj stetnosti.
    dakle, vjeruješ u štetnost.
    ili štetnost povremeno.
    il je štetno ili nije?
    ne kužim...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ne kužim kako djete u hodalici hoda po prstima? Onda je nepravilno stavljeno. Mora sjediti (ne stajati), kao da sjedi na stolcu, sa skvrčenim koljenima i stopalima na podu. Znači, ako želi hodati, mora se dići, stati na noge i zakoračiti. Kao da ni nema hodalicu. Moja se nije nikamo naginjala. Normalno je hodala, hodalica joj je služila samo da se ima za što držati, da ne padne i da sjedne kad više neće ili nemože. Ali ušla je u hodalicu tek kad smo vidjeli da je skroz čvrsta na nogama, a ne da se klati ko pijana naprijed-natrag. Nakon 2 mjeseca (sa 10) je prohodala, čvrsto, stabilno i nikakvih problema nije bilo.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

meni se jedna mama pohvalila kako je njena mala "hodala" s 6mj :?
    nisam išla dalje u raspravu

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Pa to djete još ni ne sjedi :shock:

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo što piše u jednom katalogu za hodalice;
    "Hodalice se upotrebljavaju za djecu koja mogu sama sjediti (oko 6 mj, starosti), a prestaje se upotrebljavati kad dijete može samo stajati ili je teže od 12 kg"

Mislim, :shock:
    Od 6 mjeseci?!
    Ja sam mislila da to ljudi počnu koristiti bar kad se dijete samo diže na nogice.

Također piše da vrijeme provedeno u hodalici ne smije biti duže od 30 min i ne duže od 1 sata ukupno u toku jednog dana.
    Dakle, samo to što postoji takvo upozorenje, dovoljno govori da je takvo jedno "pomagalo" štetno. :/

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ako fizijatri kažu da je štetna, a slažu se i pedijatri, onda mi je svaka daljnja rasprava bespredmetna.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Ako fizijatri kažu da je štetna, a slažu se i pedijatri, onda mi je svaka daljnja rasprava bespredmetna.
    je.. a kako će mama onda oprati pod, opeglati robu, skuhati ručak ...

najbolje su mi obrane: i prvo je preživilo pa će i drugo
    ili : a sad kažu da nije štetno, sad kažu da je štetno .. uvik nešto minjaju a mama zna najbolje ....

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Slažem se s tobom, ali, nažalost, neki pedijatri i ne misle tako. Meni je jedna mama rekla da joj je njena pedijatrica rekla da se "dijete može stavljat u hodalicu od 9 mj".
    I kako da je ja uvjerim u štetnost kad joj je to rekla pedijatrica?!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

A joj

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

e da, pedijatri su mi malo nestabilna skupina: neki još preporučuju kašice s 4mj, i negoduju ako nećete .....

ive avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

šta preporučuju, našu zimnicu su izvrijeđali jer nije s 3 mjeseca dala sokić a s 4 kašice! pedijatri su vrrrrrlo nestabilna skupina

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •