Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: nekoliko pitanja o porodu na SD - molim vasa iskustva :)

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno nekoliko pitanja o porodu na SD - molim vasa iskustva :)

Blizi se i nas veliki dan i sve sam spremnija ali imam i sve vise pitanja.
    Planiram roditi na SD, pa vas molim da mi napisete svoja, svjezija iskustva.

Lijecnik mi je rekao da se beba odmah po porodu stavlja majci na prsa i da se pupcana vrpca ne reze dok ne prestane pulsirati. To je tako u teoriji, no provodi li se u praksi?

Ako je hladno pa pozele bebu odmah odnijeti, bi li pomoglo ako ja imam spremne ciste tetra pelene?

Moram li imati njihovu spavacicu za vrijeme poroda ili smijem obuci svoju?

Kako je s rooming inom? To jest koliko je beba uistinu s mamom, a koliko su odvojene?

Ima li nade da tata bude prisutan prilikom vaganja i kupanja ili je to vec stvarno utopisticka zelja?

Nadohranjuju li bebu unatoc tome sto majka zeli iskljucivo dojiti? Stavljaju li bebama dude?

Koje su realne sanse da izbjegnem drip (osim ako nije rijec o hitnom porodjaju, to jest mi smo ugrozene)?

Kako babice reagiraju na zelje o ocuvanju medjice? Polijevaju li uljem i masiraju li?

Opcenito, kakva su vam iskustva s lijecnicima? Pretpostavljam da je na porodu za rodilju zaduzen dezurni lijecnik, a ne onaj kod kojega je isla na zadnje preglede.

Zanimaju me i iskustva s babicama, ima li nade da me puste da hodam i hopsam po lopti ili inzistiraju na lezecem polozaju za vrijeme prvog porodnog doba?

Hvala unaprijed za vasa iskustva i odgovore.

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Evo da ti odgovorim što znam. rodila oba puta na SD ako bude još opet ću tamo!
    -da beba ide odmah na prsa, a za pupčanu moraš naglasiti
    -e ovo neznam za čiste tetra pelene
    -njihova spavačica
    -ako želiš rooming moraš tražiti i beba je 24 sata s tobom
    -prvu curu su vagali i kupali gore u rađaoni ja gledala, a dečka su mi samo vagnuli, bio je puuuuuuuuuuuuuno duže na meni čak su nas izveli u čekaonu k MM ( jer nije bio u rađaoni ) i odnjeli na odjel a tamo nemože tata (koliko sam ja upoznata )
    -ako beba po noći plače daju im adaptirano, hodaju s jednom flašicom čaja i daju, i dude po noći i boriš se al samo sakriju bolje
    -izbjegavanje dripa pa mislim da ti to puno ovisi o smjeni i da im moraš jasno i glasno dati do znanja šta želiš i ne želiš
    -na drugom porodu sam babicu skoro izljubila masirala mi je međicu i vodila me diši, tiskaj, diši ( imala sam trud za trudom nije bilo razmaka al nije dala da tiskam kad mi je došlo da ne puknem, bila je još jedna babica koja je došla do stola pogledala me i donjela hrpu nekakvih metalnih alata, ubila sam ju pogledom i pogledala svoju babicu, ona je samo rekla ovoj drugoj to nama neće trebati i mene potapšala po ramenu i rekla bez brige i tako je i bilo ni šava )
    -dežurni lječnik koji i nema neku baš ulogu
    -mlađe babice koliko sam vidjela su sklonije hopsanju i hodanju, ali veliko poboljšanje ima od prvog do drugog mog poroda što se tiće babica
    nadam se da ti je od pomoći

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: nekoliko pitanja o porodu na SD - molim vasa iskustva :)

Lijecnik mi je rekao da se beba odmah po porodu stavlja majci na prsa i da se pupcana vrpca ne reze dok ne prestane pulsirati. To je tako u teoriji, no provodi li se u praksi?

provodi se i u praksi. cekali su sa rezanjem pupkovine, za to vrijeme mi je bila na trbuhu, dojili smo odmah po porodu (nakon brzinskog kupanja i vaganja) dobrih pola sata.

Ako je hladno pa pozele bebu odmah odnijeti, bi li pomoglo ako ja imam spremne ciste tetra pelene?

zamotali su je u njihove pelene.

ja nisam ni imala zelju za svojom spavacicom.

Kako je s rooming inom? To jest koliko je beba uistinu s mamom, a koliko su odvojene?

ako trazis 24-satni rooming in, bebu odnose na jutarnju vizitu cca 1-2 sata, a pitaju ukoliko zelis da je odnesu za vrijeme posjeta (ako nemas posjetu) i navecer izmedu 9 i 10h.

Ima li nade da tata bude prisutan prilikom vaganja i kupanja ili je to vec stvarno utopisticka zelja?

vazu je odmah po porodu, na pultu cca 1m od stola za radanje, dakle ako je tata s tobom, prisutan je.

Nadohranjuju li bebu unatoc tome sto majka zeli iskljucivo dojiti? Stavljaju li bebama dude?

ja sam stalno naglasavala i molila da joj ne daju nista, kazu da nisu...

Koje su realne sanse da izbjegnem drip (osim ako nije rijec o hitnom porodjaju, to jest mi smo ugrozene)?

meni su ga ponudili, odbila, bez problema.

Kako babice reagiraju na zelje o ocuvanju medjice? Polijevaju li uljem i masiraju li?

molili smo da je pokusaju cuvati, jesu.

Opcenito, kakva su vam iskustva s lijecnicima? Pretpostavljam da je na porodu za rodilju zaduzen dezurni lijecnik, a ne onaj kod kojega je isla na zadnje preglede.

izuzetno pozitivna, nadlezan je dezurni lijecnik, u mom slucaju drHabek, podrzava prirodan porod.

Zanimaju me i iskustva s babicama, ima li nade da me puste da hodam i hopsam po lopti ili inzistiraju na lezecem polozaju za vrijeme prvog porodnog doba?

u predradaoni su liberalne, nude i loptu ukoliko nije probusena. mene kasnije svezalo na ctg, ali tu smo se sluzili trikovima

eto, to je bilo prije 9 mjeseci.

a tebi sretno, sretno, sretno!!!!

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hvala cure!
    Stekla sam nekako dojam da je bitna nformiranost i ako znam sto zelim i kako zelim, velika je sansa da i bude tako. MM ce biti sa mnom, dobro je upoznat s mojim zeljama za sto prirodnijim porodom, bez lijekova. Samo ne znam kako cu razluciti je li nesto bolnicka rutina ili je zaista medicinska potreba. Vakuum, drip, carski, nasjedanje na trbuh, rezanje medjice... Nista od toga ne odbijam apsolutno apriori ali ne zelim da se provodi rutinski. Hvala puno jos jednom

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Lucija Ellen, samo slušaj svoje tijelo i biti će sve u redu. Nemoj se previše zamarati razmišljanjima, jer će ti - kad dođe Onaj čas - sve to 'pasti u vodu'. Dok budeš rađala se nećeš sjećati nijednog od unaprijed pripremljenih 'scenarija' i 'ako ovo - onda ono' metoda. Budi što jesi i puno, puno sreće ti želim!

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jasno mi je to, no svejedno mislim da se informirati treba. I znati koje su prednosti a koji nedostatci pojedinog postupka. Znam da ima zena koje ne zele znati nista ali ja nisam takva, osjecam se sigurnijom ako sam bar donekle upucena. No, imam stav da opcenito porod ne treba planirati u doslovnom smislu rijeci nego se informirati i znati - a kako ce biti odlucit cemo beba, doktor/babica u datom trenutku.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stekla sam nekako dojam da je bitna nformiranost i ako znam sto zelim i kako zelim, velika je sansa da i bude tako.
    U pravu si, ovo je baš moj dojam. Sve moje želje su poštovali bez ikakvog mrštenja ili komentiranja, stvarno mogu reći samo riječi pohvale za osoblje.

Kod mene je bilo vrlo slično ovome što je egemama napisala pa se neću ponavljati.
    Spavaćicu možeš imati svoju na porodu ali računaj da ćeš je poslije sigurno baciti u smeće. Ja sam zato rado obukla njihovu i šiknula je poslije.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    Jasno mi je to, no svejedno mislim da se informirati treba. I znati koje su prednosti a koji nedostatci pojedinog postupka. Znam da ima zena koje ne zele znati nista ali ja nisam takva, osjecam se sigurnijom ako sam bar donekle upucena. No, imam stav da opcenito porod ne treba planirati u doslovnom smislu rijeci nego se informirati i znati - a kako ce biti odlucit cemo beba, doktor/babica u datom trenutku.
    E, točno tako! Informirati se, naravno, treba! Bez toga teško.
    Nadam se da ćeš na porodu dobiti tim kakav si želiš!

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bitno mi je bilo znati da je beba nocu sa mnom ako trazim rooming in. (a trazit cu.) Jel rade probleme oko rooming ina? Kome moram reci da budem sigurna da cemo dobiti rooming in?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Reci sestrama koje donose bebe- tako sam ja i nije bilo problema.
    Sretno

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imaš i zalijepljen mali "plakat" na odjelu "Ako želite 24-satni rooming in molimo naglasite" ili tako nekako.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prorostaj malo topice na ovom podrforumu, recimo onaj od par stranica o dripu, pa o izbjegavanju epiziotomije itd. procitaj i tekstove na portalu, ima ih jako jako dobrih, posebno one o prirodnom porodu, hormonima itd.
    nemoj trcati u bolnicu cim pocnu trudovi ili cim pukne vodenjak. ako je tm-a strah, odite do bolnice pa setaj po parkingu. sto prije udjes, to je veca sansa da ce ti se trudovi prorijediti i da ce te stici nagovoriti na bespotrebne intervencije.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sve sam vec procitala, ali moram opet, pogubi se to u bespucima sivih stanica
    Vis, to je odlican savjet, ako bude frkovito mm-u jer sam u trudovima, bumo ih prodisavali na parkingu

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure su ti vec sve rekle, ja ti samo dosla rec da ne inzistiras na svojoj spavacici na porodu, radje uzmi njihovu pa nek oni peru

sretno

DORA

Početno

Imam pitanje? U Zagrebu moraš posebno tražiti rooming in? :? :shock:

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj DORA prvotno napisa
    Imam pitanje? U Zagrebu moraš posebno tražiti rooming in? :? :shock:
    Da na Svetom duhu

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: nekoliko pitanja o porodu na SD - molim vasa iskustva :)

Ja rodila gore prije mjesec dana i imam ti ovakvo iskustvo:

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa

Ne znam koji ti je dr. rekao da se pupčana ne reže dok ne prestane pulsirati, ali u smjeni kod dr. H. pupčanu su prerezali bez ikakvog pitanja-valjda zato jer im nisam na vrijeme rekla.
    Beba se stavlja odmah nakon brisanja-kupanja na prsa-to je istina.
    MOj mali je je kad mi je došao na prsa pogledao u mene i zaspao pa ga nisam htjela buditi da bi sisao i nije bio pola sata nego jako kratko.
    Muž je bio sa mnom-njega su poslali doma, a mene su nakon te dvije minute što je bebač bio meni na prsima krenuli šivati jer sam popucala onako fajn -ne samo međica nego i vagina.

Oni dijete stave u svoje pelene-ne moraš ti ništa brinuti, ne odnose ti oni golo dijete

Ja sam imala svoju spavaćicu i nitko se nije bunio.

Rooming tražiš kad dođeš na babinjače-nikakvih problema oko toga nema-bit ćeš rijetka ptica-kad sam ja bila gore samo ja i još jedna puca smo tražile rooming-druge mame su bile preumorne :?
    Što se tiče toga kad odnose bebe-ovako kao što je egica napisala-znači od pola 7 ujutro do 10 je bebi vizita pa ih odnesu i odnesu ih između 15 i 17 kad su posjete. Navečer nisu odnosili bebe oko 9 sad kad sam bila ja-to bi bilo vjerojatno radi presvlačenja-dolazili su presvući bebu u sobu.
    Inače da ti velim, ponesi svoje pelene, jer ako ćeš biti u roomingu za noć dobiješ samo 2 pelene, a to i ne mora biti dovoljno i ponesi kremicu za guzu.

Tata je prisutan kod vaganja i kupanja jer se to najprije napravi pa tek onda dobiješ bebu na prsa. Moj Robert je za to vrijeme slikao malog.

Nadohranjuju bebe glukozom i rijetko će ti to sestre priznati.
    Ja sam jedan dan bila jako ljuta jer su ga onijeli pa ga vratili cijelog uplakanog, a kod mene uopće nije plakao pa sam pitala šta su mu dali-kao ništa, ništa ma samo malo čaja za utjehu. No moj je takav cicaroš da njemu to nije omelo dojenje. Slabijim bebama to omete dojenje.

Masiraju međicu i polijevaju, ali ako eto pukneš i s tim tretmanom-iz mog iskustva, kažem ne samo da mi je pukla međica nego i vagina nekih 5 cm bočno.

Liječnike uopće ne bih kometirala-još sam u babinjama-nisam uračunljiva

Ako dopadneš u smjenu nekoj staromodnoj babici neće ti dati da hodaš osim ako se ne posvađaš, a onda će te svi gledati ko da nisi normalna.
    Meni je jedna takva-kad nisam htjela uzeti dolantin rekla da nismo žene iz pećine-da danas postoje lijekovi protiv bolova.
    Sva sreća u smjeni je bila jedna jako dobra babica i dobila sam loptu koja ful pomaže kod otvaranja i dopustila mi jenhodati i pokazala kako da dišem.

Hvala unaprijed za vasa iskustva i odgovore.
    Eto ti ćeš sigurno imati neko drugo iskustvo-to ti ovisi najviše o tome kako ti se potrefi i koliko si zahtjevna-odnosno koliko se usudiš tražiti i ima li gužve ili nema.

Ustvari ja sad znam kako bih kad bih imala prilike sve ponoviti jer za sve trebaš imati iskustva

Tebi sretno i nek bude kako si i sama želiš!

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da i što se tiče dripa, ako budeš iz nekog razloga išla na indukciju-drip ćeš dobiti obavezno-možeš malo pregovarati oko toga kojom brzinom ti bude curio iz boce, ali i to ti oni baš ne vole da ih pitaš jer ako te ne rasturaju trudovi onda to nije to

A oko dudice za bebe-mislim da ne daju dudice bebama-pa one to baš i ne znaju zadržati u ustima onda kakva korist od dudice? Ne moraš se bojati toga, ali ako hoćeš da ti dijete ne plače i da ti se uspostavi normalno dojenje, svakako uzmi rooming i baš te briga šta će misliti cure u sobi.

JA sam imala super cimerice prvi dan koje nisu htjele rooming, ali nisu imale ništa protiv da ja imam bebu kod sebe i upaljeno svjetlo cijelu noć

Drugi dan su mi doveli neke cimerice od kojih je jedna prevrtala očima na to što je mali kod mene-bitno je da se ne obazireš na njih-nek si misle što hoće.

Ja sam toj jednoj zbog prevrtanja očima namjerno nabijala grižnju savjesti što neće bebu kod sebe pa sam joj rekla da nikad ne bih mogla mirno spavati a da znam da mi beba plače tamo na drugom kraju zgrade.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

rvukovi, hvala za tvoje iskustvo
    Zao mi je kaj je tak grdo s pucanjem,
    pretpostavljam da je to zbog prejakog dripa. Nadam se da je vec bolje.

jele blond avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    Spavaćicu možeš imati svoju na porodu ali računaj da ćeš je poslije sigurno baciti u smeće. Ja sam zato rado obukla njihovu i šiknula je poslije.

Mene su pitali želim li svoju ili njihovu!

uzela njihovu, sve moje su mi predrage

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

može li mi netko molim vas objasnoti što je SD??? (JA NOVA OVDJE)

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

opća bolnica Sveti Duh, u Zagrebu

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lucija-ne znam koliko veze baš ima drip s pucanjem-mislim da baš nema neke veze-prije ima veze s položajem pri izgonu.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zakljucila sam to na temelju podatka da su pod dripom jaci trudovi, ali imas pravo... vjerojatno je stvar polozaja a i svega po malo.

kakva je situacija s busenjem vodenjaka? Citam da u prir. porodu vodenjak puca najcesce kad je usce maternice posve otvoreno. cekaju li na SD da pukne sam ili rutinski zele prokinuti vodenjak? Koje su moguce komplikacije tog zahvata, zna li tko?

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Obično rutinski prokidaju vodenjak, ali vjerujem da i to kao i sve ostalo možeš odbiti.
    Meni su oba poroda započela spontanim pucanjem vodenjaka kod kuće u krevetu. Na prvom porodu su mi unatoč tome što je plodna voda već curila dodatno prokinuli vodenjak i zagrebali Patrika po tjemenu .
    Drugi put nisu.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mislim da sve ovisi u koju smjenu dođeš. Nas tri u sobi smo rodile isti dan, a nijednu nisu rezali, bez da smo tražili da ne režu.

Drip su mi dali tek na izgonu, jer su trudovi bili preslabi, ali objasnili su mi zašto mi daju, a i s dripom sam jedva prepoznavala trudove.

Za pupčanu vrpcu traži muža da im naglasi o rezanju, jer ti u tom trenu možda nećeš imati pribranosti za to, ali on hoće (tako je bilo kod mene, on je tražio da ju prereže kad prestane pulsirati i poštovali su to.)

Beba je bila dosta dugo na meni, a MM je snimio vaganje i dali su da ostane dosta dugo nakon poroda. S tim da treba imati sreće da im ne bude gužva.

Daju ti da hodaš u predrađaoni, daju ti da piješ vodu na porodu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •