Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Self-help tehnike (ako) koje koristite

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Self-help tehnike (ako) koje koristite

Potaknuta inspirativnom lucky day koja me potaknula da pogledam rad od Byron Katie, shvatih koliko dugo nisam radila na sebi i koliko mi to treba i koliko je to oslobađajuće i divno. Sjetiti se koliko smo (only totally ) 100% odgovorni za svoj život i sve što se u njemu zbiva, može zastrašiti, no mene oslobađa jer ujedno shvaćam koliko sam moćna. No, to je samo djelić....
    http://www.thework.com/index.asp

Voljela bih na ovom topicu da iznesemo tehnike sa kojima smo imali iskustva, pa ih predstaviti na svoj način, u kratkim crtama sa objektivnog i subjektivnog aspekta.

Iskreno. Ovdje ne bih nabrajala hrpu meditacija, a znamo da ih ima koliko hoćemo, nego baš tehnike samopomoći na kojima svjesno radimo svojim umom na svojem umu. Svjesno pročišćavanje, ne guranje pod tepih, ne oblikovanje vlastite osobnosti po načelima kojekakve svetosti (ovo je jedna od zamki mnogih ili čak svih religija i nj. grana) i čistoće koja zanemaruje sve naslage koje ipak čine našu osobnost u ovom životu, koja nam uostalom i daje realnost koju imamo i to sa razlogom, a ujedno je i temelj da radimo na sebi.

Još bolje ako možemo ovdje ponuditi besplatne materijale sa kojima se može započeti rad.

I nadajmo se da se ovdje nitko neće posvađati jer kužim kad ljudi otkriju nešto iscjeljujuće, jako i divno, da bih voljeli tu mudrost podijeliti sa cijelim svijetom, no kao što negdje rekla, ja smatram da je blagoslov uopće dobiti informaciju, pa još veći prihvatiti informaciju i odlučiti raditi na sebi. A na to ne možemo utjecati. Ljudi moraju biti inspirirani i motivirani da rade na svoj način, u svoje vrijeme, upravo zato otvaram ovaj topic, jer smo različiti i baš me zanima koliko različitih ključeva smo otkrili za ista vrata.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

www.pathwork.org
    Meni osobno najkompletniji, najzahtjevniji, najdublji i najteži sistem rada na sebi, koji koristim i u svom radu. Ne bih ga nazvala self-help jer je prije ili kasnije nužno naći osobu (terapeut/helper) s kojim se može raditi na ekspresiji i integraciji emocija.
    Na sajtu se mogu besplatno skinuti i predavanja koja su osnova te metode.
    Da, znam da je način nastanka predavanja new agey, ali kao što je rečeno u jednom predavanju - potpuno je svejedno vjerujete li ili ne, probajte korake. Bez tog new agea koji obično odbija ljude, riječ je o odličnoj metodi psihoterapije.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Neko vrijeme sam upražnjavala autogeni trening. U biti su načela toga vrlo zdravorazumska - MM koji je bio na tom tečaju, njemu je to bilo sve kao normlano i jedino moguće i malo mu se činilo kao otkrivanje tople vode, dok je meni stvarno pomoglo. Jedino je filozofija toga da čovjek kao ne bi trebao sam u to ulaziti nego u vodstvo. Ja sam bila na tečaju prof. Jadranke Škarice, krenula sam vrlo skeptično, ali je predavačica bila više nego inspirativna i OK. Neko vrijeme sam i vježbala, onda sam prestala, ali i tu je neka filozofija - vježbajte dok osjećate potrebu, prestanite dok ne osjećate, vratite se ponovno kad i ako osjetite potrebu. U biti, taj tečaj mi je samo osvijestio neke negativne mehanizme u mom ponašanju i razmišljanju, ali nije to u biti "samo", imam dojam da mi je pomoglo. Nekako sam mirnija sama sa sobom nakon tog tečaja.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

svidja mi se tema razgovora
    covjek mnogo toga moze doprinjeti tome kako ce njegov zivot izgledati...samo treba biti uporan,cvrste volje...mozda treba bas konkretno definirati zelje i nacin kako doci do cilja...sebi pojasniti sta nam je vise bitno u zivotu a sta manje,sagledati gdje su nam mane,probleme rijestiti koji su na neki nacin rjesivi-a ne sjediti i cekati da se desi neko cudo...

meni je problem sto tesko donosim odluke koje su malo vece-iz straha da pogrijesim i onda tako ostavim stvari da teku svojim tokom umjesto da svejsno upravljam s njima,cime sebe u neku ruku kocim mislim...
    a to je tako jer se osjecam ne dovoljno jakom---smatram da ne bi mogla podnjeti to ako pogrijesim

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

anita

dakle, osim navedenog Rada najbolje stvari su mi:

- ranojutarnje 3 stranice stream of consciousness teksta pisanih rukom - meni najbolje prakticiranje dolazaenja u kontakt sa samim/om sobom) - bez analize napisanog a kamoli prosudjivanja umjetnicke vrijednosti teksta , stream of consciousness koristim i za Rad - da uopce dodjem i formuliram kontkretnu problematicnu misao/uvjerenje/pricu/fantaziju koja za poslijedicu ima osjecaj neugode...
    zanci - osjecam se lose - sjednem za papir i opalim sve sto mi pada na pamet - dok ne dodjem do 'bisera' kojeg onda - istrazim kroz 4 pitanja...

- zapisivanje snova odmah po budjenju - bez analize (!), bez namjernih rjesavanja percipiranih 'problema' - sama praksa napravi pomak u svijesti - sto je vise nego dovoljno za, po meni najkvalitetnije rjesavanje 'problema' (to ne radim vec dugo jer ne nalazim jos nacina uz luku kraj mene, no ocekujem da cu kroz godinu-dvije opet poceti), u pocetku jedva da se sjetis jednog sna ili djelica sna, slike... a s vremenom se pocnes prisjecati maaase snova, detalja... za nepovjerovati... jos kasnije se cvrsta granica izmedju snova i jave omeksa - ali ne da postanes neka luda susa sto hoda ulicama i prica sama sa sobom - nego kao da se kuzis na nekoj dubljoj razini (podsvjesnoj, ako cemo vjerovati psihologiji) i, sto je najbolje - spontano djelujes puno lakse iz te perspektive, opustenije, spontanije...

obje tehnike su ustvari neke vrste antena i radio prijemnika kojima hvatam i ustanovljavam na kojoj sam 'frekvenciji'...
    no , zanimljivo - jednom kad znas na kojoj si 'frekvenciji' puno je lakse i promjeniti ju, ako ti se ne svidja... jednostavno - probaj godinu dana pisati o jednom te istomproblemu i jadikovati - prije ili kasnije ces sama sebi postati dosadna i nacin (ako ne i vise njih) za rjesenje ce ti 'doci' ...

. U biti su načela toga vrlo zdravorazumska - MM koji je bio na tom tečaju, njemu je to bilo sve kao normlano i jedino moguće i malo mu se činilo kao otkrivanje tople vode, dok je meni stvarno pomoglo.
    super ti je muz 8)
    ja sam skuzila da jedino onima koji mi 'otkriju toplu vodu' i vjerujem - tj. sebi

zelimo_bebu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pregledala sam knjigu Autogeni trening+cd...i nekako se uplašila sama ući u to...Ina33..dobro da sam te čitala, jer mislim da za svaku vrstu takvog "treninga" treba stručno vodstvo!

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Anita-AZ za temu!
    Ja sam trenutno baš u fazi da želim početi "raditi" na sebi jer sam osvjestila mnoštvo nekih emocija koje su mi kao uteg na duši i ne daju mi da riješavam svakodnevne probleme, da samosvjesno i sigurno odlučujem, da napredujem, da se suočavam s izazovima....
    Nekad u prošlosti kad su problemi i izazovi bili druge prirode pomagalo mi je pisanje dnevnika (za to sad navodno nemam vremena), vizualiziranje nekih mojih planova i težnji ... laički rečeno neko aktivno maštanje.
    Sad razmišljam nekim već provjerenim i razrađenim sustavima samopomoći tako da sam samo mogla poželjeti ovakvu temu i razgovor s pametnim ženama.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni se autogeni trening pokazao kao odlicna relaksaciona tehnika.Na drugoj godini faksa spremanje ispita iz statistike mi je bio jedan od okidaca za pojavu napada panike.Ovog uzasno neprijatnog poremecaja sam se zauvek resila uz pomoc par seansi kognitivno-bihejvioralne terapije i kursa autogenog.Po meni je to dobitna kombinacija.

Zavrsavam trecu godinu edukacije iz Transakcione analize (psihoterapijski pravac).Tu sve sto radimo od teorije analiziram i protresem i kroz sopstveno iskustvo. Imamo priliku i obavezu da radimo i licne radove sa nasim uciteljima.
    Koga zanima ovaj terapijski modalitet nek pita slobodno,a za pocetak bih preporucila dve fine knjige koje mogu pomoci u samopomoci (biblioterapija) - Thomas Harris - Ja sam ok,ti si ok i Ostati ok.
    Javljam se jos na ovu temu

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj majkamara prvotno napisa
    - Thomas Harris - Ja sam ok,ti si ok i Ostati ok.
    meni je vec i naslov ok

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nemam vremena za nesto vise, pa afirmacije uvijek dobro dodju, uz blagu meditaciju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •