Stranica 16 od 23 PrviPrvi ... 61415161718 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 751 do 800 od 1135

Tema: Nalaz OGTT

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

vratila se iz bolnice, profil je pokazao sljedeće:
    4.7/4.4./5.2/4.6/4.6/4.5/4.6/4.8 - srednja vrijednost je 4.16.

otpustili me, ali me i dalje vode vode pod gestacijski dijabetes i moram biti na dijeti, makar im je i ovaj i zadnji nalaz ogtt-a pokazao da je sve u redu. jedini problem je bila ona vrijednost kod prvog ogtt-a od 5.3 na tašte, normalno je 5.1. po meni su digli strku bez veze, beba je procjenjena na 2800 u 37tt.
    kontrola je za tjedan dana, baš me zanima što će reći, jer su spominjali zadnji puta indukciju, i koliko sam vidjela stvarno ju i rade bez obzira na to da li profil ispadne dobro ili ne.
    Posljednje uređivanje od Ayan : 13.01.2013. at 12:41

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

zaboravila sam da niti jednom nisu našli glukozu u urinu, ali sam bila pozitivna nešto malo na ketone do 3+ najviše. čitala sam da se to događa kod gladovanja, ja sam cijelo vrijeme od kad sam na dijeti gladna, osjećam se malaksalo i još imam niži tlak, tako da mi je to sve koma.

da li ovo sve može naštetiti bebi, osobito gladovanje?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ketoni se pojavljuju i kod pojacanog metabolizma npr.trudnoci. Skroz je normalno imati ih u urinu pred kraj trudnoće .

REJA25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Zdravo svima,

u 5. tt mi je izmjeren GUK natašte 5.06 na što mi je ginekologica rekla da "je to granični šećer i da do 20. tt (kada ćemo napraviti OGTT) ne jedem šećer i izbjegavam sve ostalo što ga podiže". Sa svakodnevnom prehranom nemam problem, jer ionako živim na integralnom kruhu, raznoraznim žitaricama, pijem nezaslađene napitke i obožavam povrće i voće - slatko je ono što me muči. Pa imam par pitanja za vas "s iskustvom".

1. Da li postoji mogućnost da mi se s obzirom na pravilnu prehranu, šećer snizi do 20. tt ? (moja mama je imala povišen šećer dok je mene nosila pa me malo brine da sam osuđena na to )
    2. Kako utažiti prestrašnu želju za slatkim koju osjećam ? Kad je baš kritično kuham si ječmeni griz sa cimetom i kakaom, to me smiri nakratko... Sanjam i njušim lisnato ili palačinke s nutellom, sladoled od čokolade i sl. Da li bi napravila veliku štetu kada bi se npr. jednom tjedno u GADNOJ krizi počastila samo s jednom palačinkom? ...imam osjećaj da si više štetim nervirajući se previše oko hrane.... Želim da mi trudnoća prođe što bolje i spremna sam na sve žrtve (već mjesec dana nisam niti jednom zgriješila ) ali me zanima da li je moj šećer za strogu dijetu ili više za pravilnu prehranu bez pretjerivanja u bilo kojoj vrsti hrane?

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

5.06 granicni secer?
    Je granicni, ali na doljnjoj granici a ne gornjoj gdje ne bi smjela konzumirati secer.
    Jesi li sigurna da je nalaz 5.06?

edit: inace vrijednosti secera na taste bez OGTT-a nisu pokazatelj da li problem postoji ili ne, ako je sumnjala na nesto zasto te nije poslala na OGTT?
    Posljednje uređivanje od Marsupilami : 17.01.2013. at 21:24

REJA25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Mislim da je stvar u tome što je i mama imala povišeni šećer pa sad kao preventivno ... + mojoj mami je pratila trudnoću i mene porodila davnih dana pa je duplo brižna! A što se tiče OGTT-a, onda je pravo vrijeme za provjeriti da li se pogoršao/stagnirao/snizio sa testovima prije ne bi puno dobili.

Mene zanima koliki su početni šećer (GUK) imale curke koje su kasnije imale povišen OGTT? Ovo moje nije za zabrinuti se onda tj. ne trebam pretjerano paziti? Iako, moram priznati da sam se brzo navikla na ove mini obroke sva 2-3 sata i skroz mi odgovara Ako jednom/dvaput tjedno pojedem jedan kolač/palačinku/sladoled to neće imati neke velike posljedice? (Pitala sam to i gin. ali ona je samo odgovorila " Bolje do 20. tt makni sve slatko. " )

kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

gornja granica za guk natašte u trudnoći je 5.1. znači ovo 5.06 je vrlo blizu granice.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ako tvoja liječnica tako kaže, trebaš ju poslušati.
    Inače nalaz ti je posve uredan jer je za trudnice natašte gornja granica 5,1. Smanjili su tu granicu prije nekih dvije godine. Prije je bila 5,4 do 5,6. Ne znam zašto je smanjena, ali vjerojatno ima dobar razlog.
    Ako budeš morala na dijetu tada ni voće a ni kruh ne možeš u velikim količinama. Tako da ako sad poželiš kolač ili palačinku, pojedi je, ali taj dan nemoj slatko voće ni puno kruha.

REJA25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

To je odgovor koji mi je trebao! HVALA! Pazim i sa voćem (2 voćke dnevno u međuobrocima i ne istovremeno ) i sa kruhom (samo integralni i kukuruzni doma pečeni, do 2 šnite raspoređeno tijekom dana) tako da ću imati na umu kada se poželim "počastiti" u posebnim prilikama da izbacim navedeno.
    Ne bunim se ja zbog pravilne prehrane jer mi u globalu odgovara i zbog mučnina i zbog održavanja normalne kilaže. Paziti ću i dalje, samo malo opuštenije i nadati se najboljem u 20 tt.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Teško da ti je nalaz 5.06, GUK se ne mjeri na dvije decimale.

Ili je 5.6 ili 5.1

REJA25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Provjerila 2x, nalaz iz laboratorija Doma zdravlja piše GUK 5,06 - 2 decimale! i više ne griješim s decimalama odkad sam na prvom testu za trudnoću pročitala beta hcg nalaz 1,60 umjesto 160

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Super, onda ti je to 5.1

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    Super, onda ti je to 5.1

E, ali to više nije super, po novim smjernicama. To je gornja granica dozvoljenog za trudnicu. Iako, mislim da se to ne može primijeniti na ranu trudnoću, nego tek iza 25 tt (kad se inače radi OGTT). U ranoj trudnoći još nema djeteta-potrošača.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da, mislila sam da je super u odnosu na 5,6, ne na interpretaciju rezultata, u to ne ulazim.
    Prvo sam pretpostavila da je 5,06 tipfeler, i da je stvarna izmjerena vrijednost bila možda 5,6

Ako nije tipfeler, onda se zaokružuje na 5,1 mmol/L.

REJA25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Da li netko ima iskustvo sa takvim graničnim šećerom na početku koji se do kraja trudnoće snizio (uz pravilnu prehranu i sve ostalo) ili je osuđen da raste?

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

uz pravilnu prehranu bi se šećer trebao regulirati.

kitty avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ja sam radila OGTT u 18.tt, GUK je natašte bio 5.5 a nakon 120 min. 8.2.
    od tada sam na dijeti od 1800 kcal (s tim da nekad i pojedem nešto što baš ne bi trebala), šećer je super reguliran uz tu dijetu i nemam nikakvih komplikacija. sad sam 37.tt.

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Pozdrav svima!
    Evo mene baš pokupila nalaze Ogtt, u 14 sam tjednu trudnoće. Čitala sam dosta o tom ges. dijab. ali mi i dalje puno toga nije jasno. NAlazi su ovakvi:
    glukoza natašte : 5.2,
    nakon 60 minuta: 6.7,
    nakon 120 minuta 6.1

Problem je u ovoj natašte koliko su mi rekli pa moram pazit na prehranu i sve ostalo, no ne znam da li ja imam sad taj gestacijski dijabetes ili je ovo samo iz predstrožnosti.? Uglavnom imam 100 upitnika nad glavom :/
    Profile moram raditi i onda na kontrolu, tako su mi rekli u Vuk Vrhovcu. Kod svog doktora idem tek idući tjedan pa bi bilo koja informacija dobro došla da ne ludim..hvala

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

pročitat ću stare postove, al zasad-na odjelu za tr. dijabetes rečeno mi je da mi je guk ok-5,3, unatoč tome sam na dijeti već9. dan, šećer jutros natašte 5.4, a ja smršavila pola kile, što mi uopće nije cilj....jedem sve lagano, kako piše da treba, a taj šećer se ne spušta, kakva su vaša iskustva? da li on ovako stoji ili se sa dužeom dijetom smanji? i da li uopće smeta bebama, po ovim novim kriterijima?
    beti3, čitala sam objašnjenje zašto su kriteriji promijenjeni-trudnice s guk većim od 5,1 razvijaju do kraju trudnoće iste simptoim kao i one s većim šećerom te se s ovim nastoji prevenirati.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

mare41 meni je šećer dok sam bila pod dijetom bio ok, pazila sam strogo i pridržavala se onih smjernica glede prehrane, vagala sve što ću pojesti. isto sam smršavila oko 3 kg, imala sam osjećaj da sam više gladna nego sita.
    što se tiče bebe rodila se s normalnom težinom, sve je ok, i znam da su i njoj nakon poroda gledali šećer i bio je u redu. vjerujem da je problem svakako kad taj šećer bude nelječen i bez kontrole, onda sigruno ima posljedica i za mamu i za bebu. pitala sam da li gubitak kila može štetiti bebi, ali rečeno mi je da je to ok, mislim ipak si na dijeti od 1800 cal.
    koliko vidim na dijeti se tek 9 dana? možda treba duže da se to izregulira?

inma po ovim nalazima imaš gd, na tašte guk ne smije biti veći od 5.1.
    Posljednje uređivanje od Ayan : 16.03.2013. at 13:31

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

hvala, mene malo strah mrsavljenja zbog blizanacke trudnoce, dosad sam bila u ok prosjeku debljanja, a cure moraju papati, za 10 dana sam na pregledu pa cu sve ispitati

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Ayan prvotno napisa Vidi poruku
    inma po ovim nalazima imaš gd, na tašte guk ne smije biti veći od 5.1.
    ma daj, ima 5.2 i odlican nalaz za vrijeme i nakon opterecenja.
    vjerojatno iz predostroznosti jer si tek 14tt.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Sad ću ja postaviti možda glupo pitanje al eto: Dali se može dogoditi da nalaz glukoze bude slučajno povišen npr. ako smo malo pretjerivali u hrani i piću nekoliko dana prije vađenja krvi?
    Posljednje uređivanje od Mali Mimi : 16.03.2013. at 14:05

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Mali Mimi nije glupo pitanje
    Ne moze ako gusteraca dobro radi i nema inz. rezistencije.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

mm, ne bi ni ja rekla da je glupo pitanje, nekako je pretpostavka da neces udarit po kolacima dan prije vadjenja, iako, treba jesti uobicajeno da se vidi prava slika, jesi na dijeti?
    kad ste radile ogtt? meni receno da je prava slika nakon 24.tjedna, a onda vidim da neki rade i ranije

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja se više ne sjećam što sam točno jela prije ali sve se nekako nadam da je neka greška, dakle moj je nalaz bio natašte 5.7 u 12 tt
    Ma bila sam par dana na strogoj ali onda tu i tamo malo zaobiđem pravila neki dan sam pojela pizzu što se pretpostavljam ne bi smjelo i čaj zasladim s medom jer ne mogu ga piti bez ičega a grlo me boli tako da mi paše toplo

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Mali Mimi daj jos malo informacija..jel to bio ogtt ili samo obicna KS? Imas li viska kila? 5.7 je visoko natašte za tako ranu trudnoću. Kaj su ti rekli doktori?

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ne nije bio ogtt samo KS, ja mislim da sam normalne težine. Nisam još bila kod svog ginekologa

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Jesi bila skroz natašte? jel uzimas jos kakve lijekove?
    Definitivno bi trebala napravit ogtt iako to nije nikakva grozna vrijednost. Ali da je povišeno, je

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj LolaMo prvotno napisa Vidi poruku
    Jesi bila skroz natašte? jel uzimas jos kakve lijekove?
    Definitivno bi trebala napravit ogtt iako to nije nikakva grozna vrijednost. Ali da je povišeno, je
    Jesam popila sam samo vode to jutro, od lijekova uzimam euthirox i heparin a sad ne znam jel to utječe.
    Eh da noć prije sam jako malo spavala imala to šta utjecaja na nalaz?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mali Mimi prvotno napisa Vidi poruku
    Jesam popila sam samo vode to jutro, od lijekova uzimam euthirox i heparin a sad ne znam jel to utječe.
    Eh da noć prije sam jako malo spavala imala to šta utjecaja na nalaz?
    Moglo bi.

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Da, moglo bi..zato napravis ogtt i mirna si

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da voljela bih i ja to napraviti da znam na čemu smo al to mogu tek nakon 20 tt sad ulazim u 16

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zasto? mozes ga bilo kada, narocito ako ima indikacija.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ma da? Pa pojma nisam imala ja mislila da to mora poslije

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zene koje su imale u prethodnoj trudnoci ili imaju nekih drugih razloga, rade cim ostanu trudne ili pak i prilikom predkoncepcijske obrade.

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    ma daj, ima 5.2 i odlican nalaz za vrijeme i nakon opterecenja.
    vjerojatno iz predostroznosti jer si tek 14tt.
    zar se ne uzimaju uvijek iste referentne vrijedosti bez obzira na tt?
    pitam jer sam ga isto radila 2x.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

uzimaju. no nije isto ima li granicne vrijednosti na pocetku trudnoce, sredini i na kraju trudnoce.
    isto tako bitno je koliki je hba1c.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

što je to hba1c

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

The HbA1c

Enlarge
    Haemoglobin, in your blood, joins up with glucose to form the chemical called HbA1c

In the blood stream are the red blood cells, which are made of a molecule, haemoglobin. Glucose sticks to the haemoglobin to make a 'glycosylated haemoglobin' molecule, called haemoglobin A1C or HbA1C. The more glucose in the blood, the more haemoglobin A1C or HbA1C will be present in the blood.
    Red cells live for 8 -12 weeks before they are replaced. By measuring the HbA1C it can tell you how high your blood glucose has been on average over the last 8-12 weeks. A normal non-diabetic HbA1C is 3.5-5.5%. In diabetes about 6.5% is good.
    The HbA1C test is currently one of the best ways to check diabetes is under control; it is the blood test that gets sent to the laboratory, and it is done on the spot in some hospital clinics. Remember, the HbA1C is not the same as the glucose level.
    Coincidentally the glucose/HbA1C numbers for good control are rather similar though in the UK and Europe: glucose levels averaging 6.5 mmols/l before meals is equivalent to 7% HbA1C (glucose levels are higher after meals)

vise na ovom linku: http://medweb.bham.ac.uk/easdec/prev..._the_hba1c.htm

Što je hemoglobin A (HbA1c)?

Glukohemoglobini (A i A ) su frakcije hemoglobina A iz eritrocita. Vezanjem glukoze iz krvi na hemoglobin A nastaje hemoglobin A pri čemu je vrijednost (%) razmjerna razini glikemije tijekom razdoblja određenog prosjećnim vijekom eritrocita (3-4 mjeseca). Dakle, vrijednost HbA1c odražava prosječnu vrijednost glukoze u krvi tijekom zadnjih 8-12 tjedana. Uredan nalaz je HbA1c ispod 7%, a sve što je iznad govori za nedovoljno dobro održavanje razine glukoze u krvi.
    NAPOMENA: Na HbA1c nema mnogo utjecaja hrana pojedena posljednjih nekoliko dana prije uzimanja uzorka krvi, pa se ni njegova vrijednost ne može smanjiti preskakanjem obroka prije same pretrage ili poboljšanjem nadzora nad glukozom u krvi dan prije uzimanja uzorka. Za osobe s tipom 1 šećerne bolesti obavezno je tromjesečno određivati vrijednosti HbA1c.

ukratko: prosjecna vrijednost glukoze u krvi u zadnja 3mj.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 16.03.2013. at 18:30

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Jutros mi je došla frendica da mi izmjeri s onim kućnim aparatićem glukozu, ispalo je da imam 4,8 ja zadovoljna

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

mm, preveliko je to odstupanje, provjeri opet u labu kad ces moci, i ja mjerim sama i stalno sam tu negdje ko u labosu

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ma meni se čini da je meni ono u labu bilo nekako krivo jer mi je uvijek glukoza bila na donjoj granici i zato sam bila u šoku kako mi je sad tolika, ali ići ću do gin. drugi tjedan pa ću vidjet što on govori

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    uzimaju. no nije isto ima li granicne vrijednosti na pocetku trudnoce, sredini i na kraju trudnoce.
    isto tako bitno je koliki je hba1c.
    sad znam da ništa ne znam.
    što je onda sa kontrolom šećera nakon poroda?
    koje referentne vrijednosti se uzimaju, i da li se ponovno radi ogtt ili se šećer gleda iz krvne slike?
    rekli su mi u bolnici da moram na kontrolu da mi ne bi ostao šećer nakon trudnoće.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa u velikoj vecini slucaja GD prolazi nakon poroda, rijetko ostaje, no ipak je potrebno napraviti kontrolu. ako "secer ostane" onda se nije radilo o GD.
    opterecenje gusterace je vece u trudnoci, gusteraca mora proizvesti vise inzulina, a opterecenje je vece u kasnijoj nego u ranoj trudnoci.

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

cure, jel netko ima broj na kojeg se može naručiti za GUK profil na Vuk Vrhovcu? šetaju me se broja na broj i već 3 dana se nisam uspjela naručiti.

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj spunky125 prvotno napisa Vidi poruku
    cure, jel netko ima broj na kojeg se može naručiti za GUK profil na Vuk Vrhovcu? šetaju me se broja na broj i već 3 dana se nisam uspjela naručiti.
    Ja sam se nakon stotine poziva uspjela naručiti na broj 2353 939.
    Moraš biti jako uporna i po mom mišljenju najbolje ih je zvati oko 10h.
    Uz to, odmah na početku razgovora napomeni da si trudnica inače te bez problema otkantaju da se narudžbe ne mogu odraditi telefonom.
    Sretno!

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

ja sam zvala na 2353800 pa su me spojili i bez problema sam ih dobila

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

mali mimi, ajde ti napravi ogtt, ako treba i privatno, ja sam imala problema sa inzulinskom rezistencijom dok nisam smršavila (prije 1. trudnoće)
    i onda kad sam ostala trudna prvi put imala užasne fobije od tog šećera u trudnoći, stvarno pazila što jedem i ogtt oko 20-tog tjedna bio ipak u 3 mjerenju 6,6

sad sam manje napeta, ali isto moj ginić je tražio odmah sa 8-9 tjedana ogtt bio je 4,6 4,5 4,8
    pratim ga doma, ali rijeđe, ne mogu iza svakog obroka, kako bi bilo najidealnije
    jer mi ne daju trakice kao nisam više na tabletama (to od prije još koristim kad sam imala problema)
    sad mogu dobiti trakice svakih 6 mjeseci, pa izmjerim kad mislim da bi mogao biti viši i sl.
    mislim da ću brzo napraviti i HbA1c prije ogtt da budem mirnija
    Posljednje uređivanje od Blekonja : 18.03.2013. at 16:12

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

blekonja, a kad su ti rekli da mjeris nakon obroka? meni dva sata nakon obroka zna biti manji nego jutarni nataste

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •