mare41 to samo znači da ti gušterača dobro radi![]()
jednom su me prespojili i onda su se javili, a sad me neće prespojiti i ne javljaju se, znači ili je zauzeto ili se ne javljaju. Ona mail adresa za naručivanje-oni su me proslijedili na trudničku ambulantu merkur, a jasno je napisano da se naručujem za guk profil, e sad tko je tu lud. Sutra ću probati na 939, pa centralu s molbom da me proslijede, s tim da se danas ni na centrali nisu javljali....
nisam sigurna kakvi su mi nalazi pa ako netko moze pomoc...znaci 28 sam sedmica, +8 kila. inace sam mrsavica. sobzirom da sam posljednje tri kile dobila u mjesec dana a mama mi ima dijabetes II poslalo me na OTTG. na taste sam imala 4.1 a nakon 120min 7.3. (moram naglasit da su mi ovaj drugi uzeli nakon 95 min, a ne 120 kako su trebali, al sa sestrama u domu zdravlja se ne da raspravljat) ). zvala sam svoju dokturicu i ona je rekla da pripazim sto jedem i nije zvucala nesto zabrinuto. e sad dal su ti rezultati unutar granica, i dal pazit sto jedem znaci djeta od 1800 ili mogu to malo opustenije shvatit? hvala
Mi usli u 24 tt i danas bili na pregledu i gin.ne vidi razlog zasto bi isla na OGTT..
Kao nema indikacija za tu pretragu.
Sad ne znam dal da odem privatno u lab to napraviti da budem mirna ili da slusam doktora i molim biga da je secer u granicama?!
Poznavajuci sebe,90% cu to napraviti privatno
da li ti je bio povišen šećer kad si vadila krv i dala mokraću na pregled na početku trudnoće???meni je bio 6,2 a dozvoljeno 6....radi toga me je slao u 20tt na ogtt i ispostavilo se da imam trudnićki dijabetes
Bouba meni se čini da ti je to super nalaz ne vidim zašto su zabrinuti sve ti je u granicama?
Milasova a kakvi su ti krvni nalazi natašte?
anđeo koliko sam ja skužila po novom ti je za trudnice gornja granica 5.1 natašte a ne 6.4
Na pocetku trudnoce je bio 4,4.
nije bio povisen..
Poslje nisam uopce vadila krv niti kontrolirala secer nataste
Mali Mimi hvala. meni se isto cini ok al lakse je kad ti jos neko to kaze...mislim da je pojacan oprez zbog mame koja je u trudnoci imala gestacijski diabetes i ubrzanog prikupljanja kila u zadnjih mjesec dana...
milasova,odi, bit ćeš mirna kad vidiš da je sve ok, meni je od normale otišao, možda zbog duplića, možda jer volim slatko (iako sam se trudila pazit), al sad baš uživam u voću i povrću i životu bez šećera
sad idem ponovit ogtt ako je povišeno znači da nije bio samo u pitanju trudnički već da ga imam i inače(nadam se da bu ok da ga nemam)
sta slijedi nakon loseg ogtt? nakon dva sata 8.3, a na dijeti sam vec mjesec dana
Mozda te ostave jos neko vrijeme na dijeti, a ako se i dalje pogorsava onda ide dijeta + inzulin. Nije strašno, ne brini![]()
provjera profila na dijeti i ako je secer tada ok, sve je ok.
hvala ti puno, znam da nije strasno, ako mora i inzulin-ok, al nije da mu se veselim, al sta se mora...
prvo ce ti provjeriti profil
ako imas GD normalno je da ti ogtt nije savrsne, ali ako si na dijeti i profil ti je dobar, nema razloga za inzulin.
ali prvo trebas napraviti profile.
Mare i meni je nakon 2 sata bio 8.3, na vv je referentni interval do 8.5, rekli mi gore da je to uredan nalaz, Radoncic potvrdio
Ja sam krivo skuzila..da si prije radila ogtt, od tada si na dijeti, a sad ti je 2 sata nakon jela povišen.. Sorry
na díjeti sam zbog guk od 5.3, jutros bio nataste 5.7, a nakon dva sata 8.3
gabi, ja citam da je max 7,8, pogotovo jer je vadjeno iz prsta
cek, 2h nakon ogtta ili profila ili sta?
to su vrijednosti ogtt od jutros
inace mjerim sama nataste, i uvijek je iznad 5.1 do 5.5, i receno mi je da bi taj jutarnji trebao biti nizi zbog dijete, a
radila sam ogtt u domu zdravlja, imaju aparatic za secer ko ja doma, sta se i drugdje tako mjeri?
ne.
vade na 0, 30, 60 i 120.
iz prsta.
u malu epruveticu.
aparatici variraju i treba ih bazdariti, imaju odstupanja.
trazi uputnicu za VV i tamo napravi ogtt te ce ti oni, ako ne bude ok, dati da napravis profil i hba1c.
s tim da ti je ogtt nakon 2h ok prema ovim rezultatima.
Posljednje uređivanje od leonisa : 29.03.2013. at 12:02
Ja isto mislim da je ok i da samo trebas nastaviti sa dijetom
trazila sam uputnicu za petrovu po naputku moje dr iz petrove i nisu mi htjeli dati nego za moj dom zdravlja
leonisa, moja dr koja se bavi dijabetesom mi je odredila dijetu zbog secera nataste
javit cu joj se s ovim nalazom pa cemo dalje
hvala
prije tocno godinu dana, VV referentne vrijednosti (prepisujem s nalaza)
HbA1c <6.0
HbA1c SI <42
ogtt
0- <6.1 napomena PGN 6.1-7.0; PTG <7.0: DM >/=7.0
120- <8.9 napomena PNG <8.9; PTG 8.9-12.2; DM </=12.2
na zalost ne pisu vrijednosti za 30 i 60, al ak se sjecam ide negdje do 10 ili 12.
Posljednje uređivanje od leonisa : 29.03.2013. at 12:10
svasta!
jos nisam cula da je netko odbio dati uputnicu za petrovu, obrada ili za VV.
meni nije jasno zašto ponavljanje ogtt-a. ja sam bila na dijeti, i jednom mjesečno radila guk profile. poanta je da guk bude dobro kontroliran dijetom.
a što se tiče vrijednosti nakon 2h u ogtt-u, meni su na Petrovoj rekli da je gornja granica 8.5![]()
zanimljivo posto su oni povezani s VV
na nalazu pisu vrijednosti i ispod toga WHO 2006.
sad tek znam da nista ne znam, linkala sam negdje nove kriterije pa si idem trazit link
ne gine mi lezarina u bolnici zbog profila, al neka
sestra je rekla da ne da uputnicu jer nema napismeno da dr trazi, a zna da sam rizicna trudnica po vise faktora
na VV profile radis doma.
u petrovoj lezis.
moj nalaz je s VV od 12.04.2012.
ako su lagali mene i ja lazem vas :D
isto tako mi je jedana biokemicarka rekla da uvijek pratim ref vrijednosti na tom konkretnom nalazu, a ne na netu.
Posljednje uređivanje od leonisa : 29.03.2013. at 12:37
moj jutrosnji nalaz nema ref. vrijednosti
ne mislim da vv laze, al znam da granica nataste za trudnice nije vise 6.1 nego 5.1
i znam da petrova zalegne za svasta, prosli put sam se izvukla, sad necu
Sve ovisi kakva im je guzva. Mozda te i posalju doma da radis profil pa im doneses
tnx!
iako ako se krv vadi iz vene, mozda od tud drugacije vrijednosti.
btw kaj te 3-4 puta pikaju u venu? :eek:
Posljednje uređivanje od leonisa : 29.03.2013. at 20:01
Nije to jako loš OGTT. Eventualno će ti napraviti profile. S obzirom da je blizanačka trudnoća, pitanje je li to uopće loš OGTT (jer ti imaš 2 "potrošača" za hraniti, pa je nekako i logično da ti treba malo više GUK-a nego za jedno dijete). Bit ćeš na dijeti, pratit će te, i ako se ne bude jako pogoršavalo to je to.
A ovaj natašte je nešto veći, a opet ne dovoljno za išta osim dijete (naravno, ako ne bi dalje rastao).
ja kd svekrve mjerila na aparatić poslije OBILNOG ručka i bio je 8.5
Ja radila u Petrovoj u labosu.
Vade sva tri puta iz vene i prvi mora biti manji od 5,1.
Uglavnom sva tri parametra su mi u granicama normale. Ne moram na dijetu barem zbog šećera![]()
već sam pitala, ali budem opet.
da li nakon trudnoće, kad radim kontrolu, moram ponovno raditi ogtt ili mogu vidjeti vrijednosti iz krvne slike?
i kad se radi ta kontrola, tj. koliko nakon poroda?
jel netko zna, moze li se glukoza kupiti u ljekarni? da sama napravim :D