Pitaj, na VV daju 75g glukoze u 2 dcl vode
znam omjer i gramazu, ne znam di ju nabaviti.
cure, najvjerojatnije je i pisalo na ovim pustim stranicama, ali ne stižem sve iščitati,
u kojem prosječno tjednu vas šalju na OGTT?
ja sam jučer bila na kontroli (btw. dolazi nam još jedna pišuljica) i pitala dr. za OGTT a kaže da je još rano, jučer sam bila 19+2
ne mogu se sjetiti kad me je poslao prvi put
znam da je iza 20-tog tjedna, ali pošto mi je sljedeća kontrola tek za 4 tj. hoće li to biti malo kasno?
Posljednje uređivanje od Blekonja : 12.04.2013. at 14:05
inače se šalje oko 28tt, ako ne postoje indikacije da bi trebala ranije.
ma u principu prije prve trudnoće, točnije dok nisam smršavila, zbog debljine sam imala inzul. rezistenciju i problema s šećerom,
pa sam u prvoj trudnoći bila toliko prestravljena njime, ali sve je prošlo u najboljem redu,
sada sam malo (čitaj puno) opuštenija, a mislim i moj dr., ali eto čisto pitam kad je otprilike neki prosjek kada se šalje
imam aparatić doma i provjeravam, ne svakodnevno, jer nemam dovoljno trakica i uredan je (uglavnom)
kažem uglavnom jer mi se dogodi i da prođe i dan-dva da ne izmjerim pa onda ni ne mogu 100% reći je li uvijek uredan![]()
Posljednje uređivanje od Blekonja : 12.04.2013. at 14:21
krivi ovaj zadnji smajlić
Joj, kak sam bedasta, u DM-u traži grožđani šećer (traubenzucker).
mislim da ti je najbolje to napraviti na VV. tamo ce ti sve reci.
recimo, ja sam radila u predkoncepcijskoj obradi i za moj ogtt su rekli da ne planiram trudnocu i da nisam imala 2 neuspjele da bi mi rekli da je sve super i da se ne zamaram vrijednostima, no s obzirom na povijest, da se i do zaceca drzim dijete.
zato ogtt uvijek radim na VV, u petrovoj, ili ko mala u vinogradskoj. tamo dobijem i strucno tumacenje nalaza.
leonisa, jesi napravila ogtt u kucnoj radinosti?da sam znala da treba tako puno krvi za profil, trazila bi da budem u bolnici, sad me svaki prst boli, a nisam ni na pola posla
nisam.
al i u bolnici bi te jednako boli. bar su ga, kad sam lezala, isto radili iz krvi iz epruvete, ne preko aparatica.
meni su uvijek nakon takvog profila plavi prsti.
vise volim prek svog aparatica i trakica![]()
naravno da bi boli, ali bi mi laborantica cijedila prste, a ne ja, doma se radi isto ko u bolnici
Ja bas gledam svoj nalaz OGTT..
Glukoza nataste je 4,3 a nakon 120 min.4,1 mmol/l
E sad mi nije jasno zasto pored tih brojeva stoji slovo H kao.poviseno?!
tek sad sam to skuzila,po meni je to skroz uredan nalaz
Jutros sam OGTT radila u laboratoriju. Uzimali su mi 3 puta krv u 2 sata. Nakon prvog vađenja sam popila otopinu, poslje samo svako sat vremena vadila krv. Nalaz mi ovako izgleda:
glukoza natašte 5,7
glukoza 60 min. 10,4
glukoza 120 min. 6,4
Kod referentnog intervala piše:
Glukoza - natašte < 5,1 mmol/L
Glukoza - 60 minuta < 10,0 mmol/L
Glukoza - 120 minuta < 8,5 mmol/L
Moram biti zabrinuta?![]()
Mislim da ne trebas biti zabrinuta, ali ides na dijabeticku dijetu i kontrolirat ce te opet, to je sigurno
slijedi ti dijeta, guk profil najvjerojatnije, ništa strašno, samo moraš malo pripaziti.
Još jedno pitanjce... Ovaj OGTT sam radila u Synlab-u. Sada moram baš na Vuk Vrhovac po profil GUK-a. To mi piše na trudničkom listu, koji svaki put dobivam od svoje gin. Treba li mi prava uputnica za to? Naime, nemam ginekologa preko HZZO-a, nego kod privatnika idem. Ili mi može/mora opći doktor dati uputnicu?
Isto tako moram učiniti KKS, Fe, UIBC, TIBC i UK +ABG - da li mi za to isto treba uputnica? I gdje to radim? Sve preglede sam do sad radila u Synlab-u, ali pomalo je to previše novaca...![]()
Hm..ja mislim da to sve ide preko hzzo ginekologa..morat ces se prijavit kod nekoga..
A ako ti se pred kraj trudnoce pogorsa secer, primit ce te u bolnicu..i ne znam kako ces to bez uputnice
Da, morat ću si napokon naći ginekologa preko HZZO-a. Nadam se da ću naći nekog ko je ok, u blizini i da prima nove pacijente...
jeste vi isle rutinski na ogtt ili je postojala indikacija koja je upucivala da se napravi?
inace, moj gin sve salje na ogtt, ja npr dobila u 20 tt 2,5 kg.
evo ja radila ogtt test i rezultat nije bas dobar, prvi secer 5.1 a nakon 120 min 8.9 i moram na dijetu, medjutim ginekolog mi nije rekao sta jesti a sta ne, samo mi je rekla da smanjim ugljikohidrate i da nejedem slatkise....e sad mene zanimaju iskustva cura koja su bila na dijeti, sta ste jele a sta izbjegavale?smiju li se one cokolade za dijabeticare?
Ja sam isto na dijeti. Iskreno - kad mi se jede čokolada, onda mali komadić pojedem. Isto tako ne mogu jutarnju kavu bez šećera, pa i nju zasladim (probala sam Steviu, ali mi nije to TO). Ovo sam dobila od svoje gin.:
http://www.poliklinika-harni.hr/Dijeta-1800-kcal.aspx
hvala na odgovoru, nasla sam i ja ovu dijetu na internetu,pa nije valjda da svaki dan moram isto jesti, zajutrak maslac,dorucak posni sir itd itd,,,,ima li igdje spisak namjernica koje se jedu pa da ja kombiniram?znam da nije zdrava al smije li se ponekad coca cola zero?ljesnjaci? bademi?breskve?
Gle, moji rezultati su bili puno gori od tvojih, pa se zbilja ne držim 100 % ove dijete. Jedem i orašaste plodove, svo sezonsko voće. Popijem tu i tamo Cedevitu... Ima dana kada strogo idem po dijeti, a onda opet (kad mi je sin npr. imao rođendan) pojedem i komad torte. Mislim da to ništa strašno nije. Pogotovo ako ti nalazi nisu za inzulin.
Ja imam još 2 tjedna do termina i beba mi ima 3 kg. S tim sam jako zadovoljna. Nije prevelika/teška i zato ne brinem previše o šećeru. (sinovi prije nje sam rodila s 3.900 i 4.500 g, tako da sam ovaj put stvarno mirna).
Pokušaj po svom mišljenju držati dijetu. Pripazi na šećer (da ne bude prekomjerno) i ugljikohidrate, i sve će biti ok. To bi ti ja savjetovala.
deeyoo, ne želim te plašiti, samo želim napomenuti da druge žene ne dobe pogrešan dojam.
Kad trudnica ima dijabetes (imala i ja), beba NE MORA nužno biti prevelika, može biti i mala, kao posljedica dijabetesa, jer posteljica prerano ostari, ili oslabe protoci,... pa ne dobiva dovoljno hrane.
Moj maleni je rođen u treminu s 2850 g, poznanica je rodila u terminu bebu 2400 g (isto dijabetes),...
Želim reči da veličina bebe nije nužno pokazatelj reguliranog/nereguliranog dijabetesa.
Treba se držati zdrave hrane, više malih obroka, voća 2 komada dnevno i to NE npr. grožđe, ručak je odličan kuhano povrće, salata, komad mesa,... večera isto tako.
Ako sam povremeno znala pogriješiti pa pojesti komadić nečega čega sam se jako zaželjela (meni je to bila npr. palačinka sa sirom), nakon toga bih otišla u dužu šetnju.
Piti puno vode i to je to.
gd se nakon poroda ne dozîvljava, nije isto razvit dijabetes í imati gd koji je s dijetom pod kontrolom
jedite, zdravo, ali jedite svakako dosta
ja sam nakon poroda îzasla slaba, mrsava, jedva sam hodala, jer sam se drzala bolnicke díjete mjesec dana, míslîte i na kasnije..
í da, nakon poroda su na moj hd odmahnulí rukom
danas sam pocela sam raditi guk profile jer mi je tako rekla dr i stanje mi je zasada cudno....nakon par dana drzanja dijete nalaz secer jutros na taste je 2.8.... i odmah sam se prepala i pojela kiflu i puding i mjeril nakon 60min bio je 6.9 a nakon 120 min bio je 7.....zar se nij etrebao smanjiti u medjuvremenU?
meni su na VV rekli sve jesti osim slatkoga,s ugljikohidratima oprezno,po obroku 200g priloga sam smijela,jesti često i po malo,povrće meso,mliječne proizvode,voće.....ako mjeriš na aparatić mislim da bi ispod 6 trebao biti ali nakon 2 sata što si jela
recite mi molim vas što mislite o mom OGTT nalazu
Glukoza - 0 minuta 5,1 mmol/L ref vrijednost < 5,1
Glukoza - 60 minuta 7,1 mmol/L < 10,0
Glukoza - 120 minuta 7,6 mmol/L < 8,5
Osim prve vrijednosti odmah na tašte koja je granična ostale su u granicama normale. Jedino što mi nije jasno što mi vrijednost ne pada nakon 2 h nego je tada baš najviša a to je čitam loše. Glupavo pitanje ali može li biti da moj organizam i inače sporije "vraća" šećer u normalu jer do sada nisam nikad imala s njim problema tj. ne znam što je kod mene inače neka normala. Sad sam u 26 tt sa blizancima i dobila sam 9 kg.
Posljednje uređivanje od leeloo77 : 10.10.2013. at 19:25
da, trebao bi biti manji, al u granicama je tako da ne znam niišta pametno....znam samo da na moj gd nakon poroda nko nije trepnuo i nisu mi ga više mjerili uopće
drugi tjedan sam na kontroli pa ću vidjet što kaže dr
Ajd da vam ja napišem svoje iskustvo,pa možda čujem koju pametnu jer ih bome od doktora nisam dobila...uglavnom, mi smo sad 36tt i sve je OK. Ušla u trudnoću s nekih 10ak kg viška i dobila 9 do sad ali pravilno raspoređenih i sad sam 1kg u minusu. Beba je normalnih dimenzija i sve kak treba. Radila sam običnu KKS i vadila GUK kroz sva 3 tr. i bio je nizak, 3,9.-4.1 Dakle, nikakvih indikacija za profile nije bilo.
Jučer sam prvi put bila u TA i liječnik me pitao zašto me doktorice (išla kod dvije ) nikad nisu slale na OGTT a kada sam mu objasnila da nije bilo indikacija jer je sve bilo OK- njemu to nije bio dovoljno dobar razlog. Kaže da je to jedna od najvažnijih pretraga u trudnoći???Pitam ga želi li da sad napravim-kaže mi-sad je kasno, što je tu je.
Pa dobro, tko je tu lud? Koliko sam shvatila OGTT nije rutinska pretraga ako trudnica ima urednu trudnoću u smislu dobivanja na težini i nekih drugih pokazatelja, ako je dijete normalnih dimenzija obzirom na gestacijsku dob te ako nema obiteljsku anamnezu dijeabetesa ili sama boluje i ako su nalazi GUKa uredni.
tko je lud ne znam, ali znam da moj ginekolog šalje rutinski trudnice na ogtt. ja sam dobila sveukupno nekih 11 kg, beba je bila normalnih dimenzija, u mojoj familiji nikad nitko nije imao dijabetes, ponovljeni ogtt s guk profilom sasvim uredan, a meni je ipak dijagnosticiran trudnički dijabetes. u bolnici je bilo cura s istom pričom, i to znaš koliko mršavih, a opet s dijagnozom gd.
Posljednje uređivanje od Ayan : 12.10.2013. at 10:10