Sad sam zbunjena... Sta nije to ogtt sto sam napravila? Vadili su mi tri puta. Nataste, pa sam popila onu tekucinu, pa opet nakon sat i opet nakon dva sata..
Sad sam zbunjena... Sta nije to ogtt sto sam napravila? Vadili su mi tri puta. Nataste, pa sam popila onu tekucinu, pa opet nakon sat i opet nakon dva sata..
Je, to je ogtt, al u prethodnom postu nisam shvatila da si ga radila, gd se postavlja kad je guk nataste veci od 5.1
Radila u ponedjeljak ogtt. Nataste je bio povisen (5.5), a nakon 60 i 120 minuta u redu. Najbolji mi je zadnji. Jako se brinem sad kad ste mi to rekle![]()
ja sam u prošloj trudnoći imala gd. bile su mi vrijednosti (druga i treća) tik iznad granice. dobila sam na vv dijetu od 1800 kalorija i držala sam se strogo toga. i sve je bilo ok. treba malo vremena da se privikneš ali ide nekako. dobro je u tome što nisam dobila puno kila i nisam imala ništa za skidati poslje.
sada još nisam radila ogtt a 20 tt nam je trenutno. kada sam išla na vađenje krvi na tašte sam imala 5,2 a mislim da je do 5,1 kao ok, no zaboravila sam da idem vadit krv i večer prije sam se malo prenajela svega i svačega. poslje sam ponovila dva, tri puta i svaki put je bio oko 4-4,5 natašte. nadam se da ipak ovaj put neću imati gd, ipak je lakše kad ne moraš stalno razmišljati o svakoj kaloriji.
Meni je jednom nataste bio 5,3 i vodili su me kao gd, vec sam to spominjala na ovoj temi
Evo da javim svoja iskustva.
Bila danas kod ginekologice, uzela mi nalaz i rekla "secer je malo povisen, ali nije to nista". Rekla je da je to od stresa prije vadenja krvi (pozlilo mi je, zamutio mi se vid, zacepile usi, oznojila sam se sva) i od secera od vecer prije (nitko mi nije rekao da ne smijem). Tako da sam presretna zbog ovoga. Vec sam mislila da cu na dijetu i slicno.
Curke, kad ste isle na ogtt, u kojem tjednu? Zapravo me zanima u kojem periodu se to radi, od kojeg do kojeg tjedna? Citam da neki idu vec u 20tt, a neki cak poslije 30tt.
GD se najčešće pojavljuje od 24-30tt pa ako nema indikacija za ranije, obično šalju na ogtt u tim tjednima.
Ja u prvoj trudnoci nisam radila ogtt a bila sam ogromna i u ovim tjednima jos veca.ko buhtlica.
Pa me zanima dali obavezno salju na ogtt svaku trudnicu ili samo odredene.
Posljednje uređivanje od zadarmamica : 27.02.2015. at 17:43
ne idu sve
ja sam išla u 1. i 3. trudnoći.
Meni moja gin rekla da sad idu svi na ogtt. Ja sam bila dobila svega par kila pa sam isla.
stork, hvala.
Ja sam isla i u prosloj, a salje me dr. i u ovoj, iako nisam puno kg dobila.
Mene je moja poslala vec u 19.tjednu. Svi su se cudili cemu tako rano i jos uz to da sam izgubila kg, a ne dobila i nisam imala nikakvih naznaka da bi to trebalo provjeriti. Tako da mi se cini da ne postoji tocno odredeno kad se salje i koga. Ovisi o ginekologu. Moja sestra je rodila prosle godine i nije radila ogtt uopce.
Ja sam radila u 20 il 21tt. Neki ginići šalju sve na ogtt jer gd može strefiti bilo koga, čak i ak trudnica ne dobije puno kg ili nikad nije imala povišeni šećer.
Cure, imam pitanje. U nekoj sam gadnoj virozi (temperatura, kasalj, glava rastura...), a trebala bih sljedeci tjedan raditi ogtt. Zna li koja od vas utjece li viroza na rezultate tog testa i bih li trebala pricekati da prode?
Zvat cu u svakom slucaju svog gina, ali me zanima, mozda netko zna jer je bio u slicnoj situaciji..
Posljednje uređivanje od ValaMala : 14.03.2015. at 20:41
hm...mislim da ne bi to trebalo utjecat na ogtt
dajte mi recite, sutra idem na OGTT, dok sam tamo jel moram sjedit ili mogu prošetat oko ambulante dok čekam taj prvi sat da prođe??? mislim, ima li blaga fiz.aktivnost utjecaja na rezultat testa??? hvala
tetagogolina, mozes setati i raditi sto god hoces. Ja sam isto izasla na zrak. Stovise, medicinska sestra kad me vidjela da sjedim i cekam mi je rekla "A vi cete cekati ovdje?" Tako da mozes gdje god hoces![]()
Na vv ne daju da se sece, dobro ja nisam niti imala snage da secem ali sve su trudnice sjedile ispred i cekale. Najbolje da pitas kada ti vade krv. Juuu kako sam sretna sto je to daleko iza mene![]()
Meni u synlabu nisu dali mrdnut.
http://www.lab-breyer.com/pretrage/s...-tolerans-test
hvala bubek.....da, logično je da se fiz.aktivnošću brže sagorijeva šećer, pa bi vrijednosti bile niže
Meni je isto rekla da ne smijem ni izac sjest u auto, odvest se pa doc nazad neg sam morala sjedit ispred u cekaoni pred vratima... a bratica su recimo pustili i rekli da smije di hoce...![]()
Da, na vuku ne pustaju nikuda, treba sjediti i cekati. Ja isto idem uskoro, ali u dz. Malo me strah jer sam u prosloj trudnoci imala gd i bila na dijeti.
artisan, kad ti ides i kuda? Ja sad u petak, isto u dz (Zvonigradska)
ValaMala tamo sam i ja bila, izvadili na tašte, otišla s mužem do Lidla, doma odnijeti stvari i nakon 2 h nazad. Samo reci na šalteru da si T i ideš preko reda. Jučer sam išla za kks i bilo je bar 30 ljudi, mene uzeli odmah.
Ocito svaki laboratorij svoju politiku vodi :D
stork, moja mala tamo uvijek ide vaditi krv, pa znam da su super s uzimanjem djece i trudnica odmah.
Jel znas do kada ujutro trebam biti tamo za ogtt?
Od 7-8,30h
hm, dakle, moj nalaz:
nataste 4,4
60 min. 7,6
120 min. 6,9
sta vam se cini? dr. mi ne radi vise danas
ne znam koje su tocno referentne vrijednosti u trudnoci, vjerujem da ti pise na nalazu...
ako ti je poviseno, vjerovatno ce ti reci da pripazis na prehranu
ako nije, nemas brige![]()
pa ne znam dal ove referentne vrijednosti s nalaza vrijede za trudnice....mislim da su to općenite vrijednosti....na breyerovoj stranici piše natašte <5.1, 60 min.<10 i 120min. <8.5...po tome mi je nalaz u redu
Da to je ok nalaz. Ja idem u marticevu. Ma znam za nije strasno, ali ipak...
artisan, ja cu priznati da je meni bilo strasno. Bojim se igle otkad znam za sebe i vadenje krvi mi je svaki put ogroman stres. Kad mi je rekla da moram vaditi tri puta (nisam ni znala da mi to pise na uputnici) doslovno mi je pozlilo i bilo mi je grozno. Ako me posalje jos jednom, poludit cu. Tako da nekoga je strah rezultata zbog prijasnjih iskustava, mene evo zbog toga. Tako da imas potpuno pravo brinuti![]()
tetagogolina nalaz ti je ok ja imam gest. dijabetes i na inzulinu sam vrijednosti su mi bile 5,2,nakon 2 sata 12 nakon 2 sata 9 prelazile su vrijednosti one gore navedene i nakon 2 tjedna promatranja inzulin+ prehrana
I meni došao nalaz OGTT-a i moram dijabetologu drugi tjedan, povišen je prvi nalazInače, pred malo više od tri godine sam bila u Zg, Vuk Vrhovec, i tamo su mi iskasapili ruku sa vađenjem krvi, nešto strašno :-O i nitko mi nije niš rekao vezano za šetnju, malo sam šetkarala okolo... Tu u Njemačkoj se radi test na isti način (iako imaju i neku vrstu testiranja samo sa jednim vađenjem krvi ali ga ne preporučaju jer nije pouzdan...), ali su mi rekli da ne smijem šetati okolo jer utječe na rezultate... I da, test se radi obično do 28. ili 29. tjedna, ne bi smjelo kasnije... Dobila sam uputnicu za dijabetologa, pa ću vjerovatno morati sama kontrolirati šećer kroz neko vrijeme i biti na posebnoj dijeti... I ovako sam malo kila dobila u trudnoći, a sad još i na dijetu
A da ne govorim da slatko ni ne jedem toliko... Tako da ovisi o laboratoriju i doktoru, ali koliko znam to je sad standardna pretraga koju svi moraju raditi...
Mene zanima kako to ide?u cetvrtak cu biti 31tt i tek sad me poslala na taj test.sutra imam transfuziju pa mozda odem i na ogtt ili cu u cetvrtak.
Jeli bitno kada dodem vaditi krv,moze li i iza 08sati.neznam koliko cu cekat na transfuziji.znam samo da nataste treba.sad sam vecerala salaticu.i necu vise nista.
Ja sam baš jučer radila ogtt. Moraš doći natašte, prvo vade krv natašte, pa popiješ tu vodu sa glukozom i onda sjediš u čekaoni 2h i nakon 2h opet vadiš krv. Tako je meni bilo. Sestra mi je rekla da tih 2h ništa ne jedem ni pijem niti šetam, samo sjedim. Što se sata tiče ovisi kad ti radi laboratorij, kod mene je vađenje krvi od 7-9h, ali bolje ti je doći odmah ujutro čim počimaju pošto češ nakon prvog vađenja čekati 2h.
Meni ta takućina nije bila grozna, kao što su neke spominjale, već skroz podnošljiva, nije mi dolazila muka.
Inače, danas su mi gotovi nalazi, nakon 2h mi je nalaz 4,9 što je ok mislim.
Zadarmamica, treba doći natašte. Izvade krv. Popijes tu vodu, ni meni nije bila tako fuj. I onda su mi vadili za sat pa nakon još sat vremena. Znači tri vađenja i sjediš dva sata.
Referentna vrijednost:
0min - treba biti manja od 5,1
60 min - manja od 10
120 min - manja od 8
Jutros sam obavila transfuziju pa cu ogtt vjerojatno sutra.javim svoje iskustvo.
Zadarmamice, samo nemoj isti dan, to ti je moja preporuka. Kako su meni vadili tri puta, kad je trebala dva puta iz iste ruke rekla je da mi krv ne izlazi (inace imam nizak tlak, pa je rekla da je i do toga), pa mi je iglom vrtila unutra da bi nesto izaslo. Tako da pogotovo ako ides vec vaditi danas, pusti ogtt za neki drugi dan![]()
Bila sam jutros na ogtt.
U 7ipo su mi vadili krv pa sam popila ono slatko.nije strasno.
Morala sam vani siditi i biti nataste stalno.u 8ipo su mi vadili krv i taman prije toga sve mi je bilo crno i hladan znoj.koma.ali mi je doslo bolje.i opet u 09ipo su mi vadili.
Icu posli po nalaz.