pa vjerujem da ovisi o ginekologu i nekakvim eventualnim indikacijama, ali danas (ako ne prije) uglavnom svi šalju na OGTT oko 26. tjedna
pa vjerujem da ovisi o ginekologu i nekakvim eventualnim indikacijama, ali danas (ako ne prije) uglavnom svi šalju na OGTT oko 26. tjedna
Hvala Jenz![]()
8 tjedana je malo prerano,ako nema nikakvih indikacija,buduci da tek kasnije dolazi veca potraznja za inzulinom,oko 24.tjedna.
Inace ja sam u prosloj trudnoci morala primati inzulin,a bojim se da mi ni ovaj put ne gine![]()
da, i meni se činilo... valjda ovisi od doktora do doktora...
Ja idem u petak na ogtt,a bude mi točno 18 tjedana,valjda to svaki dr.daje dok misli da je najbolje,nema tu nekog određenog termina.
Ima. Zna se kad dolazi do vece potraznje inzulina.
Izmedu 24 i 28 tjedna je uobicajeno,pa se tada i preporuca OGTT.
Ako se radi prerano test moze ispasti dobar i trudnica misli da je sve ok,a secer kasnije mozda pocne rasti,a nece ni znati.
Naravno,moze saznat kad se skuzi da je dijete preveliko ili se kolicina plodne vode povecala,ali tada je secer vec neko dulje vrijeme bio visok.
Ako postoje indikacije,naravno,preporuca se i ranije napravit test.
Meni je recimo raden u 10.tjednu i bio je ok. Sad sam u 17 i tek je sad secer poceo divljat. Tako da opet moram na testiranje.
Ja sam sad 8 tj i doktor me je već poslao na OGTT. Mislila sam sutra to obaviti ali sam sva u strahu jer inače ne podnosim šećer, ne mogu popiti ni čašu vode sa žličicom šećera. Uz to još mi je ujutro i jako muka ako odmah nešto ne pojedem. I onda još vidim da to baš i nema neke koristi ovo rano radit.
Znam da mi ne možete nešto pomoći ali moram vam se izjadati.
ako postoje indikacije, naravno da ima koristi. vecini trudnica se gestacijski dijabetes javlja u drugom trimestru, ali to ne znaci da do njega ne moze doci i puno ranije. bolje je provjeriti na vrijeme.sb1977 prvotno napisa
![]()
Evo me maloprije od dijabetologa. Dobila sam inzulin![]()
Tek sam u 19.tj. Nisam ocekivala bas tako rano.
4 puta dnevno se moram pikat i 6 puta mjerit secer.
Sva sam deprimirana...a znam da nema druge nego prihvatit.
Nina a zašto su te odmah stavili na inzulin? Ja sam i u prošloj i u ovoj trudnoći na dijabetičkoj dijeti i šećer mi je totalno ok, doduše, meni je bio poremećen samo nakon opterećenja, inače je dobar, ali ipak....
Ne budi deprimirana, znam curu koja je u trećoj trudnoći (sve sa gest.dijabetesom) dobila inzulin, isto se pika kao i ti i šećer joj je odličan, kaže, da je znala da će biti tako, tražila bi inzulin i u prethodnima. Nije to tako dramatično, bitno da ti i beba budete dobro i da ti gestac. dijabetes na prijeđe u tip 2.
![]()
![]()
Nina vjeruj da će sve biti ok. Stres može samo pogoršati stanje. Sretno i čuvajte se!![]()
Hvala vam cure![]()
Nisu me odmah stavili na inzulin,drzala sam ja vec duze vrijeme dijetu,no vrijednosti su bile sve gore.
I u prvoj trudnoci sam spricala inzulin,pa sam i ocekivala da ce opet biti tako,samo sam se nadala da nece ovako rano.
No,kako mi je i dijabetologinja rekla,bolje za bebu da je secer dobar,makar za to bio potreban inzulin,nego da je izlozena visokom seceru.
pametne moje rodice,
kao prvo preživjela sam ispijanje one odvratne otopine i napravila OGTT
rezultati su:
4,8 - na tašte
7,8 - nakon 30min
7,7 - nakon 60min
5,6 - nakon 120 min
e sad, prema ovim prijašnjim postovima ispada da je to ok, ali meni piše da je referentna vrijednost i nakon 120 min do 5? (krv iz prsta, mjereno aparatićem)
kod doktora idem tek za 8 dana pa bih voljela da mi kažete svoje mišljenje.
hvala!
sb1977
rezultat ti je odličan i nemaš razloga za brigu!![]()
super, hvala ti jenz na brzom odgovoru.![]()
ja sam malo zbunjena sa tim testom.na tašte sam imala 4.6 a 2 sata nakon ispijanja otopine(koja mi je fino otvorila apetit) 2.4?kaj nije to malo prenisko?
2 sata nakon glukoze 2.4?!?!? :shock: :shock:
ni to nije dobro..... ajde ti provjeri to sa dijabetologom
otisla sam kod svoje dr(opce, jer mi je gin na godisnjem) sa nalazima pa mi je rekla da je sve ok(blaga hipoglikemija) i da samo moram cesce jesti.sutra idem kod ginica pa da vidim kaj ce mi ona reci-ja bih najradije isla ponovno na test.
gin mi je rekla da je sve ok i da je takav nalaz uredan. glavno da nije previsok.
Moj ogtt je u petak pokazao 8,4. Uf, zabrinuta sam. Danas idem kod ginekologa. Kako stvari stoje- idem u bolnicu![]()
rena, nadam se da ipak nećeš ostati u bolnici i da će sve biti u redu.~~~~~~~~~~~~~~~~~
Indi hvala ti,
eto vratila sam se sa pregleda. Ipak sutra idem u bolnicu![]()
Baš mi je žao, ali se nadam da će ti brzo sve dovesti u normalu i da si brzo nazad.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Haj, evo me nazad.
Profil je ok. Preporučuje se stroga dijeta. Nadam se da ćemo zaista izbjeći inzulin.
Jooooj te kile, hm... za poludit! Hvala Bogu na bolničkoj prehrani, za 2 dana smršavila sam 1,5 kg![]()
Hvala na podršci!
Mene doc isto poslao na OGTT.... i ostala sam presretna nakon nalaza... (inače familijarni diabetes- baka po mami....) .. U 24.tjednu, venski nalaz...
natašte 4,0, pod opterećenjem nakon 120min 4,2... :D
Hba1c = 5,7
Rekla sam da ću se prištekat na čokoladu kako brzo apsorbiram šećer...![]()
![]()
![]()
Bas cudno,ja imam gestacijski dijabetes,pikam si inzulin 3 x dnevno i moj hba1c je cijelo vrijeme 5,1. Prije 2 dana cak 4,9.
možda je kod tebe u pitanju ipak samo intolerancija na glukozu?Nina prvotno napisa
i mene su zbog prve trudnoće, odmah u drugoj spičili da se vodim kao gest. dijabetes, a u biti mi je šećer bio povišen samo na OGTT-u, profil skroz uredan....
hba1c uvijek uredan
čak su mi radili i onu 24-satnu proteinouriu i sve školski
pa svejedno
ipak, isplati se paziti i kontrolirati zbog malih anđela, a u krajnjem slučaju i zbog nas danas-sutra, zar ne?![]()
cure, zbunjena sam - u 31. tjednu radila ogtt nalaz: natašte 4,3; nakon 12o min. i glukoze 7,2. Ginić mi predlaže dijetu i kontrolu za mjesec dana, dok dr. opće prakse kaže da nema mjesta panici i savjetuje i dalje raznovrsnu prehranu u 5 manjih obroka. Što mislite vi sa sličnim iskustvima, jel imam razloga za brigu? :? Napomena: sada sam u 32. tjednu i + 10 kg.
nemaš razloga za brigu, ne kužim dijetu, budući ti je nalaz uredanmelani prvotno napisa
![]()
Ovdje sam dosta pisala o ogtt-u i mojim problemima. I sada evo nove informacije. Prije sam radila ogtt, profil i sve ostale pretrage u xy gradu. Čak sam par dana i odležala u bolnici, radila sam profil. Nalazi su malo bili ok, malo ne. Nisam završila na inzulinu, a dijete sam se pridržavala hm... a valjda jesam, šta ja znam.
I sada, iznenađenje! Preselili smo se u Rijeku. Tu sam radila ogtt i naravno sve ostale pretrage. Dva dana sam ležala na patologiji trudnoće. Pregledali su me od glave do pete. I moji svi nalazi su uredni. Doktor je ostao u čudu, kako se to u xy radi ogtt, jesu li vadili krv iz prsta ili iz vene, zašto su mi pisali gestacijski dijabetes, jesu li radili profile.... ma sve me je ispitao i ne može vjerovati kako ljudi u xy nisu znali očitati moj nalaz.
Došao je do zaključka da su mi krv vadili iz prsta, a ne iz vene. Prema mišljenju doktora u Ri to su dvije različite stvari, odnosno različite su vrijednosti koje se toleriraju.
Završilo se je na način da se je doktor nasmijao, rekao da nemam dijabetes, a ni netoleranciju na glukozu, pozdravio me je i otpustio kući.... do termina za porod.
E sada, tko je u pravu- nemam pojma. Smiješno mi je, stvarno.
Dakle cure, ne dajte se uplašiti kao ja. Sretno!
iz prsta, ili vene, nebitno, ako ti je nakon 2 h razina GUK-a bila 9 (ako se ne varam)... to nije za igru
imaš net, dostupni su ti podaci, pa eto....
u svakom slučaju, budi na oprezu![]()
nemaš razloga za brigu, ne kužim dijetu, budući ti je nalaz uredan[/quote]
Hvala Jenz na utješnim rječima
Vidiš Jenz baš za to se uhvatio prof. dr. u Rijeci. Kaže da je bitno, itekako bitno. Ne znam stvarno, ne znam. Nemam volje kopati po netu. Šta je tu je. Još malo i evo mog djeteta- valjda ćemo izgurati još koji tjedan. Na kilaži je dobio normalno, ni puno, ni malo. To mi je isto važno. Jer, dijabetes može uzrokovati manjak plodne vode, zastoj u rastu bebe, ali i preveliku težinu bebe. Kod nas je hvala Bogu sve ok.Jenz prvotno napisa
Joj još maloooo![]()
znam, ju sam u obje trudnoće imala gest.dijab. a nikad mi vrijednost, ni iz prsta aparatićem nije bila 9, uvijek manja,,,rena7 prvotno napisa
u svakom slučaju, sretno i lagan porod i slatku bebice ti želim!!![]()
Cure ja imam blagu intoleranciju no ipak malo gricnem slatkoga. Jeste se vi baš potpuno odrekli? Ajme sada me panika uhvatila dok ovo čitam, a nisam stekla takav dojam od doktora. Naime, rekao mi je da pripazim na slatko, a ja se onda malo osladim sa komadićem nečega i ne pretjerujem. Jel to treba apsolutno i potpuno izaciti. Joj zlo mi je sada kada pomislim da ne radim dobro![]()
Joj sada me stvarno panika uhvatila. Nalaz nakon opterećenja mi je bio 8.3, a ja nisam potpuno slatko izbacila.
dorotea24 prvotno napisa
Ma kakva panika? Nemaš razloga za paniku. Govorim ti iz vlastitog iskustva. Nema to baš veze isključivo sa slatkim. Puno drugih namirnica tu igra ulogu- npr. ugljikohidrati koji se brzo apsorbiraju, ako sam dobro shvatila mog ginekologa.
Tvoj ginekolog će te upozoriti na pretrage koje dalje trebaš ili ne trebaš obaviti, bez brige. Iako, nije mi baš previše jasno, tko je stručnjak za dijabetes ginekolog ili dijabetolog??? Ja sam na kraju trudnoće, kao što sam već pisala, no da mi je moj ginekolog preporučio inzulin, bez savjetovanja sa dijabetologom ne bi pristala uzimati ga.
Uostalom, vidiš kako se teče moja priča. Imam šećer- nemam šećer, bla bla bla...... Istina i ja sam bila u panici, no vjeruj, nije mi pomoglo. Možda mi je samo podiglo tlak![]()
Čuvaj se, ali polakoooo, bez panike![]()
Dorotea,nemoj se toliko opterecivat. Naravno da ces pazit sto i koliko jedes,no slatko je ponekad i meni dopusteno,makar sam na inzulinu.
Zastarjele su teorije o potpunom izbacivanju slatkog.
Osim toga,cesto kontroliram secer,pa sam primjetila da ja sasvim dobro podnosim komad kolaca ili komadic cokolade,a izrazito lose reagiram na marmeladu i voce.
No tu postoje individualne razlike.
Mislim da svi povremeno "zgrijese" i to je sasvim normalno dok ostane na POVREMENO.
Moja dijabetologinja,a i dijabetolog u prosloj trudnoci odmah su mi rekli da je slatko dozvoljeno u malim kolicinama i ako se dobro uplanira.
Npr.lose je pojest rucak i odmah nakon toga slatki desert,logicno.
Previse toga odjednom.
Bolje je komad slatkog pojesti kao meduobrok. A pogotovo ako prije ili nakon toga krenes u kratku zustiju setnju.
Kretanje puno pomaze u snizavanju secera!
No sad sam oduljila...Al ako imas jos pitanja,samo se javi
![]()
Nina hvala ti na iscrpnom i utješnom odgovoru!Srce si!
Sada mi je definitivno pao kamen sa srca. Nešto mi je slično govorio i moj tata koji je šećeraš i koji uopće ne želi trošiti trakice na mene jer kao nema potrebe![]()
ali nije mi to tako dobro objasnio kao ti. Sada ću pripaziti na ove upute kako jesti slatko što si mi rekla. Logično mi sve zvuči zapravo.
Hvala još jedanputa![]()
može li se umjesto ambulantnog mjerenja oggt-a taj test napraviti doma? meni je ginička rekla da mogu posuditi susjedov mjerač i izmjeriti vrijednost na tašte, pojesti sendvić i popiti sok te nakon 2 sata ponovno izmjeriti.
:?
Teoretski bi se moglo. Na taj nacin mozes OTPRILKE vidjet kakav ti je secer.
No svako smatram da je bolje i sigurnije napravit pravi OGTT!
Poanta ogtt-a je da ae mjeri na tašte i onda nakon dva sata nakom točno određenog opterećenja. Onda se vrijednosti koje se dobiju nakon dva sata mogu uspoređivati s referentnim vrijednostima. Ovako ako se pojede sendvič i popije sok, može se okvirno vidjeti kako organizam reagira, ali to nije točno ili mjerodavno, jer ovisi npr. o veličini sendviča, sastavu, količini šečera u soku...
točno, potpisujem u cijelostiDiami prvotno napisa
doro
ako ti je nalaz nakon 2 sata bio 8,3 - to nije zanemarivo, svakako prati i provjeri, a možeš me i zvrcnuti, znaš da sam ja u obje trudnoće imala gestacijski dijabetes
![]()
...ja opet ja OGTT čisto iz mjera predostrožnosti.
Prvi sam radila tamo oko 20. tjedna trudnoće. Prije zasićenosti glukozom 4,2 a poslije 4,4. Znači nalaz bio super.
I sad u 33. tjednu moram opet to odraditi. Ginićka preporuča jer baka po mami veliki šećeraš.
Super ti je ginicka! Bolje jos jednom provjerit.
20 tj. je ionako bio malo prerano za OGTT.
Drzim fige za super nalaz![]()
pa meni je OGTT u drugoj trudnoći rađen već u 11. tj., dakle, ako postoje sumnje zbog dijabetesa u obitelji, 20. tjedan nije ranoNina prvotno napisa
i ja držim fige za ponovno dobar nalaz!![]()
Ma nije rano,moze se napravit,samo je pitanje koliko je pouzdan.
I meni je raden oko 10tj. koliko se sjecam i bio je dobar.
No nakon toga je secer sve vise ludovao dok nisam u 19 tj. morala pocet s inzulinom.
Da sam se pouzdala samo u prvi nalaz... :/
Nina
izdrži još malo![]()
Bok cure!
Evo i mene sa poznatom dilemom. Koliko god je vaših odgovora, i dalje mi nije jasan moj OGTT nalaz, jer vidim da skoro svaki doktor ima drugo mišljenje!
Dakle, nalaz mi je ovakav:
0' - 4.0, 30' - 7.8, 60' - 6.5 i 120' - 6.9.
Moja mi je gin rekla da pripazim na prehranu (inače nisam dobila puno kila, tj. 6 kg za 28 tjedana) jer da mi je šećer malo povišen. Kada sam pitala kolika je gornja granica, ona mi je odgovorila 6.0.
Šta vi mislite? Naravno da ću pripaziti što jedem, odnosno smanjiti unos slatkoga, ali ono što mene više zanima jest imam li povišen šećer ili ne?!