Stranica 5 od 23 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 1135

Tema: Nalaz OGTT

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Shireen prvotno napisa
    .....Dakle, nalaz mi je ovakav:
    0' - 4.0, 30' - 7.8, 60' - 6.5 i 120' - 6.9.

Moja mi je gin rekla da pripazim na prehranu (inače nisam dobila puno kila, tj. 6 kg za 28 tjedana) jer da mi je šećer malo povišen. Kada sam pitala kolika je gornja granica, ona mi je odgovorila 6.0.....
    Ja sam do 16 tjedna dobila 3 kg a do 20 tjedna još 3 kg! I zato me dr. poslao na OGTT. Vrijednost natašte bila je 4.1. a nakon opterećenja bila je 6.1.
    Kako u široj obitelji imam dijabetologa, dobila sam tumačenje da se radi o poremećaju glikemije (kao najblažem obliku od 6.1 do 7.0.) i da nema mjesta panici. Preporučeno mi je da kontroliram unos kalorija, da izbacim šećer te da vodim računa o unosu ugljikohidrata i posebno za mene, da smanjim unos fruktoze (ja sam inače manijak za voće, mogu ga jesti u neograničenim količinama i u svako doba dana i noći).
    Rezultat - sada sam u 24 tjednu i prirast težine se smanjio....u zadnjih 4 tjedna dobila sam 1 kg što je očekivano.

Shireen avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Iva_luca, hvala ti.
    Sada mi je puno jasnija moja situacija, i vidim da nema mjesta panici i da će sve biti OK budem li se pridržavala savjeta.

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

da ne otvaram novu temu pitat ću ovdje.
    ..dobila sam uputnicu da u splitu na križinama radim ogtt,zanima me trudnice iz splita koje su ga radile kada treba doći.gdje je otprilike treba li šta nosit sa sobom i koliko traje.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

r_i_t_a imaš pp

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa
    r_i_t_a imaš pp
    a zasto to ne napises ovdje na topic tako da i druge trudnice dobiju info?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

r_i_t_a ja nisam trudnica, ali sam vadila OGTT u tri točke (tako mi je pisalo na uputnici) meni je vađena krv u tri navrata, a prije toga sam popila limunadu s puno cukra.

To ti je u bolnici na Križinama odmah kod glavnog ulaza prvo skretanje na desno, prolaziš odmah do prodavaonice pomagala pa ispod parkirališta opet desno (nadam se da si donekle skužila). To ti je Klinika za dijabetes. Došla sam oko 08 sati i bila gotova tek oko 13,00 sati. Moraš ponijeti svoj limun!!!!

I još jedna stvar------ meni su trebale DVIJE ISTE uputnice, jedna za ove gospođe šta ti vade krv, a druga za laboratorij u koji to ide!!!

Eto nadam se da sam ti donekle pomogla!!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

a prije toga sam popila limunadu s puno cukra
    ajme majko da je meni bilo piti ijednom u ovi xy godina limunadu sa secerom

iako i dalje mislim da nisi pila limunadu vec glukozu (mislim 70g) na 2,5dl vode u koju su ti stavili limun, eto da bi bilo pitkije.

moj savjet- exiraj. ne razmisljaj vec samo eksiraj.

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

puno hvala na informacijama.ja se nikako odlučit kada da odem.i još ništa ne jesti,a ja bi i slona pojela..uf

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    Citiraj Pepita prvotno napisa
    r_i_t_a imaš pp
    a zasto to ne napises ovdje na topic tako da i druge trudnice dobiju info?
    Zato što je nebitno i jednim dijelom nevezano za temu.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

je to je bila glukoza sa liumunom, ali lakše mi je to bilo tako nazvati!!!

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Obzirom da još nisam radila OGTT, zanima me da li se mora najaviti u Vuk Vrhovec za OGTT, ili samo se dođe natašte i prime te kad dođeš na red??

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

evo izvještaj za trudnice koje moraju u Splitu na ogtt.
    bolnica križine-radno vrijeme od 8-16
    ponjeti svoj limun!!!!!!!!!
    čekanje par min.te vađenje krvi iz prsta
    popije se voda sa limunom i glukozom,negdje 2,5 dl---ništa strašno,s obzirom da je bilo na tašte to mi je dobro došlo
    nakon toga sjedenje u čekaonici 2 sata
    ponovno vađenje krvi iz prsta-mislim bockanje i gotovo :D :D
    rezultati odmah moj je 6,1 mislim da je ok.

pohvale osoblju i sestrama svi su fini,a da vidite kliniku,ostala sam :shock:
    sve super sređeno,odvojen dio sa velikom plazmom i finim stolicama-super.
    samo wc odudara ali to je tako
    to je to ...pozdrav

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

je draga r_i_t_a sve je upravo tako kako si i opisala, a osoblje je stvarno odlično i te dvi-tri ure stvarno prođe brzo!!! Pozz tetama na klinici za dijabetes!

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Evo i moj današnji OGTT nalaz:
    natašte 4,86 (ref 4,2-6,4) (krv iz vene)
    30 min 8,3 (ref <8 ) :? (krv iz vene)
    60 min 12,2 (ref <8 ) :? :? :? (krv iz prsta jer venu više nisu mogli pogoditi)
    120 min 6,3 (ref <8 ) (krv iz prsta)

Brinu me ovih 8,3 i 12,2, naravno. Jel ima to kakve veze??

I da, glukoza u mokraći prije opterećenja piše norm (ref.interval neg.), a nakon 120 min točno ovako "56mmol/l; ++++" (ref . interval neg.). Šta to znači?

Nalaz su mi iz laba poslali mailom, tako da nisam s nekim stručnim prokomentirala. Idem mom doku opće prakse sutra popodne, a kod gin. u petak zajedno s ostalim nalazima (KKS i urin).
    Inače, danas sam na točno 25+0, a u zadnjih mjesec dana sam dobila 3 kg , od početka ukupno 5.

Helpppppp

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nalaz ti je ok, ne bediraj se

nek te ne brinu vrijednosti nakon 30 i 60 min, tada još raste, bitan je onaj natašte i nakon 120 min

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se bas i nebih slozila.

Ja redovito moram mjerit secer i to-prije jela i sat vremena nakon jela. Dakle vrlo je vazna upravo ta vrijednost nakon sat vremena.

Stanje nije alarmantno,ali je secer ipak malo povisen.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Nina prvotno napisa
    Ja se bas i nebih slozila.

Ja redovito moram mjerit secer i to-prije jela i sat vremena nakon jela. Dakle vrlo je vazna upravo ta vrijednost nakon sat vremena.

Stanje nije alarmantno,ali je secer ipak malo povisen.
    čuj, i ja sam imala gestacijski u obje trudnoće

ne slažem se s tobom, ali eto, nek sama procjeni, odnosno nek joj doktor objasni

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Dok. i sestra od opće prakse kažu da nije ništa strašno. Glukoza u mokraći je zato što se na taj način glukoza izlučuje ako je ima previše u krvi (a u određeno vrijeme mi je i bilo tako). Sve bi bilo skroz OK da nisam trudna i ne bi trebalo ništa posebno poduzimati. Ovako kaže da će me gin. vjerojatno staviti na dijetu i nakon nekog vremena ponovo poslati na OGTT. Osim toga, neki rade OGTT sa samo 2 vađenja krvi (na početku natašte i na kraju nakon 120 min) i kao referentne uzimaju samo te vrijednosti. Da sam išla na takav test za ovo nakon 30 i nakon 60 min ne bi niti znala.
    Javim sutra što će reći dr.gin.

india avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Nina prvotno napisa
    Osim toga,cesto kontroliram secer,pa sam primjetila da ja sasvim dobro podnosim komad kolaca ili komadic cokolade,a izrazito lose reagiram na marmeladu i voce.
    No tu postoje individualne razlike.

Mislim da svi povremeno "zgrijese" i to je sasvim normalno dok ostane na POVREMENO.
    Moja dijabetologinja,a i dijabetolog u prosloj trudnoci odmah su mi rekli da je slatko dozvoljeno u malim kolicinama i ako se dobro uplanira.

Npr.lose je pojest rucak i odmah nakon toga slatki desert,logicno.
    Previse toga odjednom.
    Bolje je komad slatkog pojesti kao meduobrok. A pogotovo ako prije ili nakon toga krenes u kratku zustiju setnju.
    Kretanje puno pomaze u snizavanju secera!
    meni je nalaz nakon 120 min bio prošli tjedan 8,4. e sad, jako me zbunjuje sve to u vezi dijete. npr sestra koja mi je objašnjavala što dalje rekla je da moram pojest min 1/2 kg voća dnevno, a ako mi baš dođe za slatkim (srećom sam slani tip ) neka ne jedem slatko kao samostalni komad hrane između obroka već da manje pojedem ručka npr odnosno da se ne prejedem i da onda uzmem komad kolača ili kaj mi već dođe. Očito da je to sve individualno :?

Moram raditi mali profil za 2 tjedna. Uopće ne znam kak se vi solo bockate. Meni je to :shock: a bogme i mm-u...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

india, pretpostavljam da si samo na dijeti, tj. da ne uzimas inzulin. U tom slucaju imas manje slobode kad je u pitanju izbor hrane, jer ovisis samo o vlastitom pankreasu koji ipak ne radi optimalno, plus ne mozes "popravljati" hiperglikemije korekcijskim dozama inzulina.

Savjet oko vremena uzimanja slatkog nije u suprotnosti s ovim sto kaze Nina. Naime, njoj (koja je, koliko se sjecam, ipak na inzulinu) su rekli da ne pojede odjednom cijeli rucak pa onda jos i desert, nego da desert jede kao medjuobrok, nakon sto je prosao tzv. postprandijalni pik, tj. normalni i ocekivani skok secera odmah nakon jela. A tebi je receno da smanjis kolicinu ugljikohidrata iz rucka, pa umjesto toga uzmes slatko ako zelis. Savjet koji si dobila nije los jer na taj nacin barem izbjegavas visak kalorija, za razliku od prve situacije. Samo u tom slucaju vazno je znati tocno koliko ugljikohidrata ces izbaciti iz rucka, a koliko pojesti u slatkisu... sto sumnjam da su objasnili. Tako da se moze desiti da uzimanjem slatkisa umjesto dijela ugljikohidrata napumpas taj postprandijalni pik na previsoke vrijednosti. Opet, ako uzmes slatko kao medjuobrok, moze se ponovno desiti skok nakon sto to pojedes, a to ti nije cilj...

Iskreno, da imam inzulin-neovisan gestacijski dijabetes potpuno bih zaboravila na slatko dok sam trudna, zapravo bi mi tako bilo lakse. Ali nemoj ovo shvatiti kao univerzalni savjet, i oprosti ako zvuci patronizirajuce. I osobno mislim da je pola kile voca malo previse, jer voce prilicno efikasno podize secer. Doduse, to ovisi o vrsti voca (npr. grozdje, smokve i donekle banane su pune glukoze, ali nekima i pola jabuke pojedeno u "krivom" trenutku moze znatno povisiti secer).

Sto se pikanja tice, nazovi ljekarnu u klinici Vuk Vrhovac i pitaj ih prodaju li posebno lancetar (ako si u Zg) - obicno se lancetar dobije kao dodatna oprema uz glukometar, pa ne znam moze li se kupiti odvojeno. Puno je jednostavnije pikati se tako nego iglama.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma Danka evo ti jedan
    Obozavam kad ljudi imaju pojma o onom o cemu pisu,a iz tvojih postova se to lijepo vidi

india avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Danka_ evo ti jedan i od mene. kad čitam tvoj post vidim da mi gore nitko zapravo ništa nije objasnio. fakat moram dobro pročeprkat net...

ovo s izbacivanjem slatkog u potpunosti uopće ne zvući patronizirajuće, naprotiv, i slažem se skroz da je tako najlakše i tako i namjeravam učiniti do kraja.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Cure može savjet?
    Radila sam jučer OGTT i nalaz je slijedeći:
    0' 6.2
    30' 9.2
    60' 8.0
    120' 6.7
    Krv iz prsta, mjereno aparatićem.
    Naravno najviše me brine ovaj na tašte.
    Pošto tek u ponedjeljak idem kod gin a znam da vas ima pravo stručnih, što mislite?
    Hvala.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nisam dobila nikakav odgovor vidim pa vam javim sutra što mi je gin rekla.
    A baš me zanimalo vaše mišljenje da li bi to mogao biti gest. dijabetes.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Za gest. dijabetes ne znam, eventualno intolerancija na glukozu. Ovaj na tašte je relativno visok, taman negdje oko granice.

Zato ti vjerojatno nitko ni ne odgovara, jer je onako - granično. A ovisi i o tvom labu - što su oni napisali kao referentne vrijednosti?

Stoga - najbolje će ti reći doktor.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ma sigurno zog toga ne odgovaraju, a i mislila sam na intoleranciju samo sam malo zbrkala pojmove.
    Uglavnom, gin je rekla da je to dobro za trudnicu, sve super. Inače sam 28+4 trudna i na +11 kg.
    Hvala Diami.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure,

Danas sam dobila svoj OGTT nalaz. Glukoza u krvi mi je ok.
    0= 3,84
    30min=6,4
    60min= 7,6
    120min=6,0
    Sve je unutar referentnih vrijednosti, natašte ček nešto ispod.
    Ono što me zbunjuje je vrijednost glukoze u urinu nakon 120 min koja bi trebala biti negativna, a u mom nalazi iznosi 6 mmol/l. da li bih se trebala zabrinuti ili poduzeti nešto- kod gin. idem tek za 7 dana.
    A do tada...

Zna li netko nešto više o ovome?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nitko?

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

To je bilo i kod mene.
    Glukoza u urinu ti znači da je u nekom trenutku ipak bilo previše glukoze u krvi i da ju inzulin nije mogao svu preraditi pa je prijeđen bubrežni prag i glukoza se krenula izlučivati urinom (nadam se da sam dobro zapamtila objašnjenje).
    Budući da su meni ove vrijednosti nakon 30 i 60 min bile dosta povišene (8,3 i 12,2 a max je 8 ), doktor je rekao da ponovim test nakon 30 dana i da smanjim ugljikohidrate (pogotovo slatko).

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

I da, zaboravila sam reći, mislim da se ne trebaš brinuti

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ovo što je Dream napisala za glukozu u urinu nakon 120 min je isto što su i meni rekli u laboratoriju i da to nije razlog za nikakvu brigu, i da je bitna glukoza u krvi na početku i nakon 120 min, neki laboratorij niti ne rade mjerenje u 30 i 90 min

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Thanks,

sad mi je lakše.

zelimo_bebu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nisam nažalost još trudnica ali prije MPOa morala odraditi OGTT!
    nalaz mi je:
    NT 5,1
    nakon 120 min - 3,96 :?
    Nisam između jela, pila, mokrila bla bla....pa mi nije jasno kako nakon onog slatkog užasa meni glukoza niža nego na tašte! I da, večer prije nisam ništa jela slatko niti općenito volim slatko??? Ako itko zna...samo dajte!!

mvrcelj avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

drage moje1
    evo i ja imam pitanja kad je rijec o OGTT-u!
    negdje sam na netu citala da on ovisi o o tome sto se vecer prije jelo i kada odnosno u koju uru! Ja sam vecer prije oko 9 jela kumpirice i meso ispod peke, pa lipo posli jedan "ledeni vjetar" i zatim malo smokava :shock: ,naravno ne opterecujuci se da bi to moglo ista utjeat na danasnji OGTT i jutros na taste iz vene 4,4
    iz vene nakon 30 min. 8.2
    iz vene nakon 60 min. 9,8
    iz prstica nakon 120 min,5,6
    GUM iako je prva bila na taste ne pise nista nego samo pise nakon 120 min. pozitivna... :?
    teta doktorica u laboratoriju je rekla da nije dobro, nakon cega sam odletila svome privatnom Dr.-u koji je samo rekao da se vidimo kako je planirano za 7 dana i da samo ne jedem slatko!
    zanima me iako ste vec puno pisali o tome kakvo je vase misljenje obzirom na iskustva koja imate!
    samo da naglasim da nitko u familiji nema dijabetes a ja sam u 28 tjednu i udebljala se 7 kg!
    hvala vam svima unaprijed i saljem vam veliku

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Imam jedno pitanje samo da mi potvrdite, u koji tjedan je najbolje uraditi Ogtt!!!

Hvala

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mvrcelj prvotno napisa
    drage moje1
    evo i ja imam pitanja kad je rijec o OGTT-u!
    negdje sam na netu citala da on ovisi o o tome sto se vecer prije jelo i kada odnosno u koju uru! Ja sam vecer prije oko 9 jela kumpirice i meso ispod peke, pa lipo posli jedan "ledeni vjetar" i zatim malo smokava :shock: ,naravno ne opterecujuci se da bi to moglo ista utjeat na danasnji OGTT i jutros na taste iz vene 4,4
    iz vene nakon 30 min. 8.2
    iz vene nakon 60 min. 9,8
    iz prstica nakon 120 min,5,6
    GUM iako je prva bila na taste ne pise nista nego samo pise nakon 120 min. pozitivna... :?
    teta doktorica u laboratoriju je rekla da nije dobro, nakon cega sam odletila svome privatnom Dr.-u koji je samo rekao da se vidimo kako je planirano za 7 dana i da samo ne jedem slatko!
    zanima me iako ste vec puno pisali o tome kakvo je vase misljenje obzirom na iskustva koja imate!
    samo da naglasim da nitko u familiji nema dijabetes a ja sam u 28 tjednu i udebljala se 7 kg!
    hvala vam svima unaprijed i saljem vam veliku

Po meni mislim da ti je nalaz odličan, a št se tiče dobivenih kilograma pa to je školski,ja sam u 28tj. bila na +12 kg

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ole izmedu 24. i 28. tjedna.

mvrcelj avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ANA132
    hvala ti puno...ne znam zasto me ona G.... laborantica toliko prepala ako se u nekim laboratorijima krv vadi samo dva puta, sto znaci da mi se ovo na sat vrimena ne bih ni pokazalo. No medjutim negdi sam citala da laboratoriji specijalizirani bas za dijabetes i vade krv 4 puta...valjda ima razloga za to! u svakom slucaju me to izludilo i jedva cekam sridu da odem u svog Dr-a pa da ga dobro izmaltretiram oko toga. a do tada, jadna moram apstinirat od slatkoga...joooooj, a to mi je tako tesko,bas mi fali ono malcice, dnevno doza slatkoga

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja sam radila OGTT u Domu zdravlja, i vadili su mi krv natašte 4,6 i nakon 120 min 5,6. što se tiče mokraće i meni je nakon 120 min bilo na rezultatu napisalo 1+, pročitaj malo naprijed ti je jedna trudnica (Dream 20.11) dobro objasnila zašto je tako.
    Meni je moja ginekologica pogledala nalaze i rekla da je to sve odlično, i uopće je nije zanimalo kakve su vrijednosti nakon 30 i 60 min.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nina hvala ti puno

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

Ja nis ne kuzim.. :?
    Ove vase brojcice ne odgovaraju mojima..
    Kod mene pise: OGTT 87/153/97
    Po njima je to uredan nalaz..Kako da ja to prevedem u vase brojcice??

Inace,moram ga sad nakon 5 tjedana opet ponoviti jer imam vise plodne vode i bebaca od 2000g. u 31.tjednu T. pa se zele uvjeriti da ipak za to nije razlog secer u krvi..

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Svoje brojeve podijeli sa 18 i to ti je to.

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

4,8/8,5/5,3
    I koliko je to sad ukupno?

bebomanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno bebomanka

Nije li to konacno 6,2??

Pa onda je i meni povisen! Ili??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije. Vrijednosti se ne zbrajaju. Super ti je nalaz!

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zamolila me prijateljica da vas priupitam:

Trudna je nekih 12 tjedana, na redovnoj kontroli joj se pojavio šećer u mokraći. Poslana u laboratorij, ista stvar, iz laboratorija ju poslali na Sv. Duh na hitnu. Tamo rekli da mora napraviti Ogtt koji je pokazao: prvo mjerenje 4,6, nakon 30 min, 6,5, nakon 60 min, 4,7, nakon 120 min 2,9. No, nalaz krvi u mokraci opet 14 necega...

zapravo joj nitko nije objasnio sto to znaci, ali su, kao, zabrinuti...

Ima li tko slicno iskustvo?

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Meni se čini da joj je samo zadnja vrijednost nešto snižena. Možda vam pomogne ovaj copy-paste opisa OGTT testa sa stranice laboratorija Breyer
    "Opis:
    oGTT je test koji pokazuje sposobnost preuzimanja glukoze u organizmu te služi za otkrivanje poremećaja metabolizma šećera. Test traje 2 sata, pa se pripremite da ćete provesti tih 2 sata u našem laboratoriju, Mjeri se razina glukoze u krvi i mokraći u određenim vremenskim razmacima.

1. Kod trudnica: u vremenu: 0 min, 30 min, 60 min, 120 min (mokraća na početku i na kraju testa)
    2. Kod ostalih: u vremenu: 0 min i 120 min (mokraća na početku i na kraju testa)

Test se izvodi tako da se krv i mokraća od ispitanika uzmu na početku samog testa te ispitanik zatim popije točnu određenu količinu glukoze otopljene u vodi.

Za izvođenje oGTT-a potrebno je pridržavati se sljedećih pravila:
    • Ispitanik mora biti natašte na početku testa
    • Ispitanik se ne smije kretati, jer svako kretanje uzrokuje potrošnju glukoze u krvi pa test možda ne pokaže pravo stanje stvari
    • Za vrijeme testa se ne smije jesti, piti (čak ni lijek) niti pušiti
    • Ne smije se mokriti unutar tih 2 sata, jer ukoliko razina glukoze prijeđe bubrežni prag, ona će se pokazati i u mokraći.

Referentne vrijednosti:
    Muškarci i žene:
    serum natašte: 4,4 – 6,4 mmol/L
    nakon 30 min: ≤8 mmol/L
    nakon 60 min: ≤8 mmol/L
    nakon 2h: ≤8 mmol/L

Mokraća: u svim uzorcima negativno
    Povišeno:
    Povišene vrijednosti glukoze u ovom testu upućuju na dijabetes melitus, hiperfunkciju štitnjače, oštećenja jetre ili na celijakiju.
    Sniženo:
    Snižene vrijednosti oGTT-a mogu se naći u septikemiji, virusnom hepatitisu, raku gušterače, feokromicitomu, hipertiroidizmu, akromegaliji, hiperfunkciji kore nadbubrežne žlijezde, sindromu policističkih jajnika, hiperlipoproteinemiji, hepatocelularnoj degeneraciji, cističnoj fibrozi, talasemiji, cirozi, kroničnom pankreatitisu, akutnom i kroničnom oštećenju bubrega, reumatoidnom artritisu.
    Vrijeme određivanja:
    Nalaz je gotov isti dan"

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala ti

ono sto zbunnjuje je taj nalaz secera u mokraci :/

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Cure, možete mi napisati u kojem roku je gotov nalaz ako dođem ujutro vaditi krv na Vuk Vrhovec?

Stranica 5 od 23 PrviPrvi ... 3456715 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •