Baš se nisam obradovala sa ovim Breyerovim objašnjenjem za smanjen šećer nakon 2 h :/ ...bolesti nabrojene nisu baš krasne osim što sam si pronašla PCOS koji imam...
Baš se nisam obradovala sa ovim Breyerovim objašnjenjem za smanjen šećer nakon 2 h :/ ...bolesti nabrojene nisu baš krasne osim što sam si pronašla PCOS koji imam...
Mokraća: u svim uzorcima negativno
Povišeno:
Povišene vrijednosti glukoze u ovom testu upućuju na dijabetes melitus, hiperfunkciju štitnjače, oštećenja jetre ili na celijakiju.
:? :? :?
e sad mi nis nije jasno..prethodnom sam napisala svoje vrijednosti i to da imam nakon 2 sata secer u urinu,dobila savjet da se ne zivciram da je sve uredu a ovo.... :? :?
Danasnji nalaz OGTT iznosi:
90/206/122 ili 5/11,4/6,7 :/
Mitze Katze, na dijetu trebaš, to je sigurno.
Ja sam svoju prehranu (iako sam imala samo poremećaj glikemije) regulirala prema dijeti koju sam našla na stranicama Poliklinike Harni a vezano upravo uz gestacijski dijabetes.
Milsim da neće biti problem da je kopiram:
Jelovnik dnevne prehrane od 1800 kalorija
(bjelančevine 90 g, masti 75 g, ugljikohidrati 180 g)
Dnevni jelovnik
ZAJUTRAK:
1 kriška kruha (50 g)
1 šalica mlijeka (240 g) - dodatak kave po želji!
1 mala žličica maslaca (5 g)
DORUČAK:
1 kriška kruha (50 g) ili zemička
90 g posnog kravljeg sira ili 90 g nemasne salame ili 2 kuhana jaja
1 jabuka ili naranča srednje veličine ili 10 šljiva ili 1 manja kruška
RUČAK:
juha čista ili od povrća
90 g nemasnog mesa (kuhano ili pečeno) ili 1 manji par hrenovki
kuhano povrće: kelj, zelje, kiselo zelje, poriluk, blitva, špinat, mahune, buče itd u količini po želji
1 kriška kruha (50 g) ili umjesto kruha 200 g krumpira ili 200 g tjestenine ili 200 g riže ili 200 g graha
3 male žličice ulja za začin jela; umjesto ulja za zamjenu se može uzeti 6 velikih žlica vrhnja
UŽINA:
2 jabuke ili naranče srednje veličine ili manji grejp ili 2 manje kruške ili 2 manje breskve
VEČERA:
90 g nemasnog mesa ili 130 g posnog kravljeg sira
kuhano povrće (kao za ručak)
1 kriška kruha (50 g) ili umjesto kruha 200 g krumpira ili 200 g tjestenine ili 200 g riže ili 200 g žganaca
3 male žličice ulja za začin jela
PRIJE SPAVANJA:
1 šalica mlijeka ili jogurt
Napomena: Sve navedene količine odnose se na kuhane namirnice.
Ne uzeti više od 4 kuhana jaja tjedno!
Ukupna dnevna količina namirnica:
Kruh 200 grama
Mlijeko 480 grama
Meso 210 grama
Voće 300 grama
Povrće po želji
Masnoća
za začin 35 grama
Uh..kad gledam po ovoj listi sto se sve smije jesti a ja nisam jela niti pola toga u zadnjih par dana koliko mjerim secer i eto....zavrsila na inzulinu..![]()
Cure sretno!![]()
bebomanka prvotno napisa
Ajde, ajde izdrzi jos malo vidi se kraj. Ljubim te draga i da kad ti se rodi beba
kad je pogledas na sve muke da zaboravis.
reci mi do kad si pila aspirin 100 ili ga jos pijes ?
Cure, mali savjet vezan za voce: oprezno s njim. Narocito pazite da ne pojedete odjednom vecu kolicinu.
Voce je definitivno zdrava namirnica i nije dobro ne jesti ga, ali iz iskustva znam da u nekim situacijama moze izazvati prilicno veliki skok secera...
Slažem se, bolje ga je rasporediti u više manjih obroka dnevno.Danka_ prvotno napisa
ja bi tu dodala i slane stapice i perece. od njih mi je secer skakao samo tako.
Moja dok je na bolovanju i maloprije sam bila na pregledu kod dok koji je mijenja. Uglavnom kada je vidio veličinu mog trbuha i na ultr provjerio težinu bebe ( 3950g ) izgledao je poprilično ljut što me moja dok nije poslala na pretragu OGTT i poslao me sutra da vadim krv. Znala sam da mi je bebač veliki ( upozorila me ), ali me nije bilo strah do sada.
U 11 mj sam vadila krv i na nalazu piše ŠUK 3.7 - da li je to šećer? I da li me je po tom nalazu trebala poslati na daljnje pretrage? Inače sada sam u 38 tjednu.![]()
mala dora, ne znam ti reći je li tvoj nalaz šećera u krvi u granicama normale ili ne ali vjerujem da će ti se javiti cure koje to znaju.
obzirom da si u terminu ne znam zašto je liječnik uznemiren veličinom bebe. nije neobično roditi dijete od 4 i po kile. a da ne govorim o mogućoj pogrešnoj procjeni veličine djeteta. pokušaj to uzeti u obzir i ne brini unaprijed. btw. ako ste ti i tm krupniji onda je za očekivati da je i dijete krupnije.
Curke u guzvi sam i ne stignem iscitavat citav topic.
Jel mi netko moze pojasnit koliko dugo traje davanje uzorka za OGTT?
Mislim ako mi ga vade odmah i nakon 120 min jel mogu izaci obaviti urinokulturu u drugom domu zdravlja i vratiti se nakon 2 sata ili je potrebno da budem sto mirnija u medjuvremenu (npr. kao kod hormona stitnjace)?
Mozda pitam glupost ,ali kako mi je hitno da obavim obje pretrage u ovim tjednima blagdana bilo bi mi zgodno da mogu obje u jednom danu jer znam da urinokulturu moram predat do 9h, a do tog doma zdravlja trebam ici autom, a OGGT mogu radit kod sebe u kvartu. I koliko brzo se dobiju nalazi OGTT-a?
Hvala puno na brzom odgovoru.
moraš biti mirna, negdje vade krv ne samo na 0 i 120 min, već na svakih pol sata-sat
Lili ne smije se hodat , skoknut do ducana i slicno.
Hvala curke pomogle ste mi, onda moram mijenjat plan. Urinokulturu onda rjesavam drugi dan.
Samo mi please javite jel se nalazi dobiju isti dan.
Evo da i ja dam svoj doprinos (poticaj) vezano za povišeni šećer.
Naime, moja NŽ (=najdraža ženica) je na OGTT-u imala blago povišen šećer (čini mi se 7.1). Doktor ju je uopće poslao na OGTT zato jer je prema ultrazvuku beba bila dosta veća od prosjeka (projekcija je bila 4.5 kile). I budući da je moja NŽ sitna i nije htjela na carski, počela je štreberski držati dijetu (uh - radi moralne podrške nisam smio baš pred njom žderat ugljikohidrate pa se pekarnica uz firmu obogatila na meni).
Svakako, rezultat dijete je da je beba pred kraj trudnoće po UZV-u trebala biti 3.5 kile a ne 4.5, iako se na kraju bebač rodio sa 4 kile. Ali budući da je UZV ovako fulao za pola kile, sve mi se čini da bi bebač bez dijete imao između 4.5-5 kila.
Dakle - ako vam je prema UZV-u beba velika, a OGTT pokaže makar blago povišeni šećer - isplati se držati tu dijabetičarsku dijetu! I svi vi tate bodrite ženice da drže dijetu, makar morali poskrivečki nadoknađivati vlastiti šećer u krvi![]()
ŠUK je secer u krvi i tvoj je OK. nemas razloga za brigu. on je daleko od povisenog i razloga da je zbog njega beba velika.mala dora prvotno napisa
kod OGTTa mora se biti pod nadzorom u slucaju reakcije na glukozu (moze ti se mantati, mutti pred ocma, treskavica, slabost....) to su sve iznimne situacje ali bas zbog njih ne napusta se ustanova.
i ja bi uvijek preporucila OGTT 4 vadjenja iz prsta nego dva iz vene. jer zapravo je jedno ovo prvo ogtt.
Šta se tiče OGTT-a bitno je kakva je prehrana bila dan prije vađenja.Ja sam rodila pred dva mjeseca i u trudnoći sam išla na OGTT s tim da mi je nalaz na tašte bio 3,4 a nakon one odvratno slatke tekučine (zadnji) 10,2.Dobila sam objašnjenje da je to intolerancija glukoze a moja cura je imala3400gr kad se rodila.Najmanje 12 sati prije vađenja krvi nesmije se konzumirati hrana a smije se piti samo voda.
u zivotu sam napravila, pa valjda 30 ogtt-a ako ne i vise i ovo je prvi put da cujem tako nesto a i kosi se sa svim znanjem koje imam.
al da, radi se nataste. naravno. takva uputsva i dobjes![]()
Ja odoh sutra ujutro radit OGGT, imat ću pauzu od 12 sata ne jedenja, taman na knap![]()
Jel smijem piti vodu ujutro?
Pa to se zove vadjenje nataste, 12 sati nakon zadnjeg jela.katybaj prvotno napisa
Dakle navecer se jede oko 20h i onda ujutro nataste se daje krv.
E sada, prehrana dan prije vadjenja, ako se pazi sto se jede samo zbog pretrage pa se smanji unos ugljikohidrata, soli i secera ne bi li se dobio sto nizi rezultat koja je onda svrha?
Mislim ako se poslije pretrage vratis starim navikama to onda nije stvarna slika stanja.
Dakle dan prije se jede najnormalnije, ono sto i inace konzumirate, ako pijete sokove pijte ih i dan prije pretrage, bitno je dobiti stvarno stanje a ne nastimano.
Ja sam u zadnjoj trudnoci zavrsila na inzulinu zbog visokih vrijednosti, sada 5 mjeseci nakon poroda secer se vratio i pretvorio u dijabetes![]()
Nemojte se zafrkavati s time (ovo pisem generalno da se netko ne osjeti prozvanim) i ako nalazi pokazu intoleranciju drzite se strogo dijabeticke dijete.
drno svaka cast na podrsci tvojoj NZ![]()
Meni su reklida se zadnjih 8 sati ne smije nista jesti niti piti..
I slazem se da nema svrhe paziti dan prije sto se jede jer to nicemu ne vodi..Ja sam noc prije pojela dobru veceru i nakon nje veliku palacinku sa orasima i slagom i drugi dan su vrijednosti OGTT-a bile uredne...
Na zalost,nekoliko tjedana kasnije smo morali zbog dodatnih simptoma,ponoviti OGTT i onda se ustanovio gast.diabetes pa sam sad na inzulinu..![]()
dovraga, zasto su nama onda na odjelu davali vecerni obrok u 10 navecer a vadili nam krv u 7...na taste. svaki bozji dan.Marsupilami prvotno napisa
isto tako, secer bi se trebao vratiti u normanu vrijednost 2h nakon jela. ako se ne vrati, postoje odstupanja.
s druge strane, inzulin se pojacano luci kad se jede (za vrjeme i neposredno nakon obroka) pa ni "gladovanje" nece dati realne rezultate.
(banalan primjer iz zivota- secer mi je skocio na 15 i ja sam gladovala cijeli dan cekajuci da se spusti. nije se spustio. dok nisam nesto pojela. e tad se poceo luciti inzulin i lagano se poceo spustati.)
naravno, ako vrijednost OGTTa odskace od uredne vrjednosti, strogo se drzati uputa doktora. zato i velim, OGTTa je 4 vadjenja ne 2. tako rade i u referentnom centru za djabetes u trudnoci i u VV i na endokrinoloskom u vinogradskoj itd itd.
Marsupilami![]()
Zato sto to nije OGTT nego kontroliranje secera nakon prospavane noci, da se vidi kako tijelo reagira po noci tj. da li radi svoj posao.leonisa prvotno napisa
Sto je nataste je relativno, netko kaze 12h a netko 8h, zapravo je samo bitno da taj san bude u komadu od min. 8h.
S obzirom da nitko odmah nakon jela ne pada u krevet nego obavi i nekakve pripreme za spavanje ispada da je to jutarnje vadjenje 9-10h nakon jela.
Nocni obrok se zapravo daje samo dijabeticarima koji su na inzulinu ili tabletama, nije standardni dio dijabeticke dijete.
Dakle navecer se obicno uzima dugootpustajuci inzulin tzv. mutni koji se postepeno otpusta tokom noci, zato se jede nakon te doze da ne bi secer previse pao i da ne bi doslo do hipoglikemije u snu sto je opasno :/
Ja sam recimo imala cimericu koja je mogla u 10h pojesti odojka a u 1h bi joj secer pao ispod 2 pa ju je svaku noc sestra dolazila buditi da nesto pojede, a uopce nije uzimala mutni inzulin, ima nas svakakvih.
stoji to sve sto govoris, ali eto, da se prije ogtta ne jede 8h mi je normalno (i nataste sam mislila da to i to znaci, zato sam dala primjer jutarnjeg GUKa "nataste" koji nije imao "pauzu" od 12h) i da u svojih preko 25g sto se "bakcem" sa OGTTovima i GUKovima nisam cula za posebnu prehranu dan prije niti nejedenje od 12 :/
da, obrok u 10 nije nuzan za one koji su na dijeti, al ako ti je vecer u 17:30, i tekako je pozeljan, pogotovo sto je preporucljivo jesti cesto a malo.
mozda cimerici nije bio dobro izbalansiran inzulin? mozda je trebala uzimati manje jedinica?
kod nas su to u bolnici odmah rjesavali profilom i promjenama u jedinicama.
s druge strane trudnoca je posebno stanje kad hormoni samo tako lude.
no ovo je topc (samo) o OGTTu![]()
Ma svugdje se to rjesava profilom i korigiranjem jedinica, ali ona je bila dugogodisnji dijabeticar (od 5. godine zivota) i kod nje je tako cak i kada nije trudna, na to sam mislila kada sam rekla da nas ima svakakvihleonisa prvotno napisa
ali
imas pravono ovo je topc (samo) o OGTTu![]()
![]()
Ja radila OGTT u domu zdravlja i nalaz kaže:
(S) GUK o Ks 4.7
(U) Glu o Ks 0
(U) Acet. o Ks 0
(S) GUK 7,2 Ks 9.2 h ref.vrijednost: 4.2-7.3
(U) Glu 7,2 Ks 5.6 ref.vrijednost: 0
(U) Acet 7,2 Ks 0
Na to moj ginić kaže da je nalaz OK bez ikakvog daljnjeg komentara. A meni se čini da baš i nije, jer iskače iz referentnih vrijednosti, iako ne razumijem baš sve.
Što j e GUK, a što je Glu?
Što j e 0 Ks, a što je 7,2 Ks?
Ima li netko tko mi može reći?
Radila sam OGTT i prije glukoze vrijednost je bila 5,6, a nakon 2 sata 7,7. Ginekologica mi je propisala strogu dijetu koju sam nastojala držati, ali ne baš sasvim. Rekla mi je da šećere u potpunosti izbacim, a da ugljikohidrate mogu pojesti u maloj količini jednom u 10 dana. Da se toga u potpnosti pridržavam mislim da bi umrla od gladi...
Kupila sam aparatić za mjerenje i vadila sama krv; rezultati su bili nekoliko puta tjedno povišeni oko 8 ili 9 mmol,a većinom oko 5 ili 6 mmol.
Poslali su me na Hba1c i vrijednost je 4,4.
Doktor poznanik iz Vuk Vrhovec je rekao da su moje vrijednosti totalno ok i nije mu jasno zašto mi je dr Latin preporučiila strogu dijetu?!
Sad mi ništa nije jasno!
Znači li da prema Hba1c ne moram biti na dijeti ili?
Evo mene opet. Dakle, imala sam OGTT nakon 2 h 9,2.
Dr. veli da taj nalaz može biti "lažan" jer sam u visokoj trudnoći pa me šalje na Hba1c.
Čula sam da na Vuk Vrhovcu ne hospitaliziraju na 24 h za tu pretragu kao u drugim bolnicama, već daju epruvetice pa se doma sama pikaš svaka 3 sata i onda im to odneseš.
Zna li netko da li je to sigurno tako? Da li se samo dođe s uputnicom ili se treba naručiti?
Evo odgovaram sama sebi, ako još nekoga zanima.
Bila sam danas na Vuk Vrhovcu. Hba1c se radi tako da izvade krv iz prsta i nalaz je gotov drugi dan.
haj ja sam nova danas sam vadila OGTT i ono što sam uspjela vidit je
na tašte 5,7
30 min 10,4
60 min 8,3
zadnji nažalost nisam uspijela vidjet a nalazi će mi biti sutra, ali su mi i ovi dovoljni da me zabrinu... ovo mi je druga trudnoća u prvoj nisam imala problema ali su slali me na OGTT jer sam dobila 18 kg. Sad sam 27 tjedan i dobila sam do sad 7 kg.
Rosehip, to te ne treba brinuti. Bitan je rezultat nakon 2 sata.
To i jest pretraga pod opterećenjem, naravno da će ti narasti šećer nakon što si popila tu glukozu. Bitno je kako ju organizam uspije razgraditi nakon ta dva sata.
Ne brini, mirno pričekaj krajnji nalaz...
Bokić,ja sam danas bila na kontroli,sve super, al se mojoj dr.baš ne dopada moja kilaža, u 25 sam tjednu i do sad nakupila 8 kg (mada mi se čini da im vaga ne štima jer imam doma baždareni i vagnula je 2 kg manje)pa mi je rekla da bi morala za 4 tj. napraviti ogtt. Zanima me kolko one slatke gadosti moraš popiti i da li je stvarno tako ogavna kak se čini?
vindira i ja na +8 kg i idem za 2 tjedna na ogtt. Meni dr nije radio paniku oko kg, a ja radim ogtt jer sam i prije imala granični šećer. Vidim u tickeru da se pratimo i da su nam osim +8 kg zajednički i termin.
Evo i mene u 25. tjednu, odradila sam OGTT ovaj tjedan po uputi svog doca, zbog elemenata policističnosti te što sam do 12. tt bila na metforminu....Inače, dobila sam oko 5 kg do sad. Doc. je zadovoljan. Nalaz OGTT-a je uredan. 8)
Da, baš zanimljivo,već sam i ja tebi kaj se tiče termina na nekom postu napisala da imamo isti termin. Nosiš curu il dečka? Ma nije moja dr. ništ previše paničarila nego samo napomenula jer je strašni perfekcionist, sve mora štimati, a to mi se kod nje sviđa. A što se tiče ogtt, rekla je da ću ga raditi ako se budem previše udebljala, do sad mi šećer bio ok, mislim da im ipak vaga ne štima jer mi je tak i med.sestra rekla da joj je sumnjiva. Ja bi sad ovu kilažu trebala držati do slijedećeg pregleda, tj za 4 tj,dobro mogu se nekih 0,5 kg udebljati i ne smijem nikako biti gladna,tako mi je rekla.katica prvotno napisa
u 32. drugom sam tjednu i imam +11, moja dr. me poslala na ogtt, znam da je zabrinuta zbog kilaže, i ja sam, ali mi nikako nije jasno zašto mi kile idu tako brzo gore, u prosjeku sam u drugom tromjesečju za 4 tjedna dobivala po 2 kg, slatko sam u potpunosti izbacila i zbilja mi više ništa nije jasno :/
nije stvar samo u dobijanju kilograma
ja sam u jednoj trudnoći sve skupa dobila 6, a u drugoj 4 kg
pa mi je svejedno bio povišen šećer u obje trudnoće i stalno sam bila na dijabetičkoj dijeti od 1800 kalorija
jel moguce da je glukoza u krvi velika (9.3), a da se u urinu normalna?
da tako je kod meneanjica prvotno napisa
![]()
pa u urinu se pojavljuje kad je u krvi veca od 10 mmol/l.anjica prvotno napisa
anjice, kad ti je bila 9.3?
ja sam radila ogtt u 30 tj, jer sam u 2 mj dobila 7 kg i kaze da je bebac 2400 kg,a sad sam 31 tj.
:/
nalaz je bio uredan,ali su me posteno ispikali.
prosli tjedan, s Anjom mi je uvijek vrijednost bila oko donje granice, ako ne i malo ispod, ja mislim da su oni nesto zeznulileonisa prvotno napisa
isla sam danas na ogtt pa cu vidjeti
jesu li ti preporučili i veliki profil kod mene je nataste bilo 3.9 a podopterećenjem 8.5 i radili mi veliki profilanjica prvotno napisa
kaj to znac?anjica prvotno napisa
kako su ti vadili? na taste prvo, pa nakon 30 drugo, pa 60 trece i 120 cetvrto?
i tih 7,6 je kad?
a ono sam te ptala za 9 kad je bilo 9. nakon jela ili...kak si skuzila 9?