Stranica 7 od 23 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 1135

Tema: Nalaz OGTT

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Valjda u velikom strahu od pretrage a i od toga da ću imati dijabetes (mama ga ima) uspjela sam imati prvi rezultat 4,8, sjajno, a drugi nakon 120 minuta 4,2!!!

Kao sjajno, a onda gledam tumačenja i vidim sto boleština koje mogu biti povezane s tim?

Jel trebam ja to javiti svojoj ginekologinji ili pak nekom drugom dr? Stvarno sam :shock:

Molim malu pomoć

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

erika pa vrijednosti su ti unutra granica referentnih vrijednosti, zaista mislim da nemas razloga za brigu ... opusti se, mazi trbuh i uzivaj u trudnoci
    Rezultate nalaza javis onom lijecniku koji te je poslao na pretragu, mozete se cuti i telefonom.

Think pink i predlozi prijateljici da ti organizira neko opustajuce druzenje bez ruznih tema i razgovora.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se tvoj nalaz cini super! Ne vidim razloga za brigu :/

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Evo pitanje za nekoga tko mi moze dati savijet. Trudna sam 24+5 i 1.7 idem na ogtt jer me ginekologica poslala(bila sam na kontroli prosli tjedan. Ovo mi je 3ca trudnoca i u prve dvije nisam isla na nista slicno. Nije mi jasno zasto me poslala (osim da je jedna od onih gin koja sve trudnice salje na to). Nitko u obitelji nema secer niti sam ja sklona debljanju u trudnoci (u prvoj 9kg, drugoj 6kg, a sada sam na +2.5kg) tako da mi to totalno zvuci kao maltretiranje bez razloga, barem u mom slucaju. Inace gotovo uvijek padam u nesvijest kada vadim krv, a secerna voda mi zvuci kao nesto od cega bi se definitivno mogla izrigati narocito nataste (imam odredene stvari koje mogu jesti a na dosta hrane mi se jos uvijek dize zeludac...).
    Nisam sama pametna da li da idem ili ne s obzirom na sve. Muz mi kaze da se ne tlacim jer bi sve sestre jos mogle sa mnom imati posla kada pocnem padati u nesvijest i rigati po ordinaciji.
    Ima li ikoga da me savjetuje?
    Thanx

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

nemam pametan savjet znam da to sad oko tih tjedana svima rade.Meni su radili ali s razlogom i onda veliki profil po meni puno bolja stvar jer tkood nas unese onoliku kolićinu slatkog odjednom.Mozda da ti samo izvade krv onom malom iglicom a da onu glukozu pomješaš s limunom to sam čitala da negdje sad rade

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

o, laky, jesi dobro,sve u redu s bebicom.Nisam dugo bila na forumu jer kao što vidiš imam slatke brige s bebačom pa nemam vremena

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

thanx laky. Pokusati cu otici i vidjeti sto ce biti. Ovo sa limunom mi zvuci kao izvedivija kombinacija pa mozda i prode, ali meni sve to skupa zvuci kao maltretiranje trudnice i bebe ako stvarno nema nekih indikacija zbog kojih be se svakako trebao napraviti test. No dobro, vidjeti cemo sto ce biti.
    Pozdrav

ema1 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nebih da se misli da pametujem.... ali odite ako vas šalju.
    To je samo jedna nelagoda, a rješite se pitanja dali je sve ok.
    Ja nisam imala ama baš nikakvu indikaciju da bih mogla imati gestacijski , pa sam zahvaljujući ginu, koja šalje sve od reda, saznala da imam gestacijski i to toliko velik da sam završila na inzulinu ( da napomenem, kada sam išla na test, bila sam na + 1.5 kg).
    To je jedan neinvazivni pregled, ok, neugodnjak sa tom tekućinom, al vam ništ neće biti. Dodaj si limuna i pregrmi
    Druga mogućnost je da ti naprave profil, dolaziš 3 ili 4x na dan, da ti izvade krv i gotova si ( bez da piješ tu tekućinu).

Možda sam malo oštra... ali svaki pregled koji ima veze s zdravljem i boljitkom bebe, smatram važnim.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ma nisi ostra ema1, nego mi se samo cini totalno neugodno, narocito zato sto vec znam i iz predhodnih svojih trudnoca da ne podnosim bas dobro vadenje krvi i mucnine mi traju cijelu trudnocu. Sutra idem i nadam se da ce mi dati iscijediti taj limun pa mozda i 'prezivim'. Thanx

ema1 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ma znaš šta? Dok ne boli ko porod sve je prihvatljivo
    Želim ti uredan nalaz

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj ema1 prvotno napisa
    Nebih da se misli da pametujem.... ali odite ako vas šalju.
    To je samo jedna nelagoda, a rješite se pitanja dali je sve ok.
    Ja nisam imala ama baš nikakvu indikaciju da bih mogla imati gestacijski , pa sam zahvaljujući ginu, koja šalje sve od reda, saznala da imam gestacijski i to toliko velik da sam završila na inzulinu ( da napomenem, kada sam išla na test, bila sam na + 1.5 kg).
    To je jedan neinvazivni pregled, ok, neugodnjak sa tom tekućinom, al vam ništ neće biti. Dodaj si limuna i pregrmi
    Druga mogućnost je da ti naprave profil, dolaziš 3 ili 4x na dan, da ti izvade krv i gotova si ( bez da piješ tu tekućinu).

Možda sam malo oštra... ali svaki pregled koji ima veze s zdravljem i boljitkom bebe, smatram važnim.

XX ko kuća

nisam trudnica, ali pokušavam to postati,
    ni ja nisam mislila da imam šećer (dapače uvijek ispod i na donjoj granici
    pa evo izgleda da ga imam,
    obavite to kad vas šalju, a šećer i limun ma ništa naspram zdravlja djeteta
    oprostite nisam htjela pametovati

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Malo cu uzurpirati topik, isprika:

Blekonja, ne bi bilo lose da PRIJE trudnoce dodjes u Petrovu kod Djelmisa na obradu. Sori ako je moj savjet suvisan.

Inace, za sve cure koje vec imaju dijabetes, bilo koji tip, a planiraju postati mame (ili su vec trudne), kopi-pejstam poziv iz Zagrebackog dijabetickog drustva:

Pozivamo vas 04.07.2009. na tečaj Trudnoća i dijabetes koji će se održati na klinici Vuk Vrhovac. Prijave do 01.07. u Zagrebačkom dijabetičkom društvu,tel 01/4847-429. Pozvani su svi bez obzira na pripadnost društvu, mjestu stanovanja i sl.

Vise na:
    http://www.zadi.hr/dijabetes/index.p...d=211&Itemid=2

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Blekonja, mislila sam "suvisan" u smislu da si vec njegova pacijentica. Inace, to sto si iz Splita nema veze, u Petrovoj se nalazi Referentni centar za dijabetes u trudnoci Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, sto ce rec - tu dolaze cure iz cijele Hr.

ema1 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Danka, baš ti je ok post

I meni su rekli da ukoliko želimo drugu trudnoću, pametno je otići na obradu u Petrovu, kao i da se trudnoća, zadnjih mjesec dana dovršava baš u Petrovoj jer je tamo centar.
    Mi nažalost nismo stigle do tog zadnjeg mjeseca ( rodila sam u 35 tjednu), "zakasnile" smo tri dana.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    Blekonja, mislila sam "suvisan" u smislu da si vec njegova pacijentica. Inace, to sto si iz Splita nema veze, u Petrovoj se nalazi Referentni centar za dijabetes u trudnoci Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, sto ce rec - tu dolaze cure iz cijele Hr.
    Potpis

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Malo cu uzurpirati topik, isprika:

Blekonja, ne bi bilo lose da PRIJE trudnoce dodjes u Petrovu kod Djelmisa na obradu. Sori ako je moj savjet suvisan.

Inace, za sve cure koje vec imaju dijabetes, bilo koji tip, a planiraju postati mame (ili su vec trudne), kopi-pejstam poziv iz Zagrebackog dijabetickog drustva:

Pozivamo vas 04.07.2009. na tečaj Trudnoća i dijabetes koji će se održati na klinici Vuk Vrhovac. Prijave do 01.07. u Zagrebačkom dijabetičkom društvu,tel 01/4847-429. Pozvani su svi bez obzira na pripadnost društvu, mjestu stanovanja i sl.

Vise na:
    http://www.zadi.hr/dijabetes/index.p...d=211&Itemid=2

hvala ti draga Danka od srca, sigurno ću to i napraviti i svjesna sam da će moja trudnoća ako se i dogodi biti malo je reći visokorizična i kako mi je dr. š. u Splitu rekao bit ću vrlo zahtjevna trudnica, a za tečaj sam i zakasnila (tek sam sad vidjela), a i ne bih mogla doći frka mi je na poslu, a i sad idem na bolovanje, čeka me operacija štitnjače

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Blekonja, samo grabro U Petrovoj sam vidjela dosta kompliciranih prica koje su zavrsile sretno.
    Nezahvalno je ista prognozirati, ali kad jednom ostanes trudna, i secer i stitnjaca i hipertenzija daju se regulirati sasvim dobro. Govorim iz osobnog iskustva - pijem Euthyrox, na inzulinu sam i imam neke od tzv. dugotrajnih komplikacija dijabetesa (koje ti sigurno nemas) i zbog njih sam imala hipertenziju jedno vrijemee prije trudnoce. U trudnoci sam povremeno uzimala antihipertenzive. I da, stara sam, rodila sam s punih 35.

I imam zdravog trogodisnjaka doma

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

et da malo podignem temu
    radila sam mjerenje šečera prije 3 dana ambulantno a nalaz mi je 9.8 :/
    danas sam tek bila na merkuru na kotroli i tamo mi je pročitala nalaz ( kad sam ja neznalica)
    "pa to je za hospitalizaciju" kako je rekla
    malo me uplašila a potom me je smirila...."možda nalaz nije dobar"
    poslali su me na VV na konzultacije. Tamo mi je rekla da je mogučnos da nalaz nije dobar ( što se zna desiti )ali svejedno me je stavila na dijetu a 10-i dan moram napraviti profil i to odnijeti gore.
    ako neće biti dobar onda tek idem za ležanje u petrovoj
    a sad se pokušavam kulirati da je to sve normalno i da se sve o događa :/ 8)
    inaće moja baka i teta od mame imaju šečer

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Dorice, ništa ne brini. I ja sam imala blago povišen nalaz na OGTT, pa su me poslali na profil šećera, bila sam u Vinogradskoj bolnici 2 dana, tamo su rezultati bili u redu, ali do kraja trudnoće sam svejedno bila na dijabetičkoj dijeti, tako da sam u rodilište išla s +11 kg.
    Ništa strašno, biti će ti dobra priprema za porod, da vidiš kako to izgleda u bolnici na odjelu rodilišta

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nia_zg uh kako ne volim bolnice :/

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

nemoj se brinuti....
    drži se dijete i vjerovatno će biti ok....

mojoj frendici je šečer 10, pa joj je dr. rekao da će probati s dijetom to riješiti....pa ju naručio za dva tjedna sa svim novim nalazima.....

think pink

moj je šečer bio 7,9 i ja se držim dijete skinula sam 3kg, i sad održavam....

ja si još malo i progledam kroz prste, ali ako ti je šečer blizu 10 stroga dijeta...

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Dorice, gledaj pozitivno na ovo, bolje da ti je nađeno sad, tako da možeš kontrolirati unos hrane, jer zna biti problem s velikim bebama u slučajevima gestacijskog dijabetesa. Ja sam u zadnja 3 mjeseca trudnoće dobila svega 3 kg, svaki mjesec 1 kilogram, beba je bila 3.13 kg.
    I ja mrzim bolnice imam fobije još iz djetinjstva ali na kraju sam bez problema preživjela ovaj profil šećera.
    Gestacijski dijabetes je nešto s čim se ne smije zezati, mi smo potencijalne da bi mogle godinama kasnije dobiti dijabetes, pa bi trebalo i nakon trudnoće nastaviti s dijabetičkom dijetom. A ja kako dojim, teško se suzdržim da pojedem nutellu, kekse, tjesteninu... a trebala bi pripaziti na to i otići ponoviti OGTT, ali nikako da nađem vremena za to.

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sanjala sam noćas kako brojim kalorije i sate u kojim razmacima jedem
    ma ja znam da ću se ako treba odreci svega samo da sve bude dobro
    do sad sam već dobila 10 kg pa će mi to dobro doći
    a i ja sam djetinjstvo provela u bolnici pa mi sve to teško pada.
    i još mi nije jasno od kud meni takva panika...
    kad bi se nekome to događalo znala bih utiješiti tu osobu a ne mogu sebe...

hvala vam cure na podršci i što me tješite

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nia_zg morala bih otvoriti neki topić što se tiće prehrane za neki dobar recept

...da mi to sve lakše sjedne...makar nisam neka da se pretrpavam... samo je problem kad sam gladna onda jedem....

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

dorice, imam ti ja brdo recepata s povrćem, a kad se navikneš i nije tako loše ja sam na reduciranoj prehrani od 11 tt zbog tlaka i zbog prvencije dijabetesa jer ga imam u obiteljskoj anamnezi (baka po mami je umrla od komplikacija dijabetesa, a već su i mami i bratu zabilježene povišene vrijednosti koje za sada dobro reguliraju dijetom)

vjerujem da ćeš izbjeći bolnicu, ali govorim ti iz osobnog iskustva u bolnici je najgore prvi dan kad se navikneš i nije tako loše: svi te maze i paze; imala sam toliko poziva da sam jedva stigla odgovarati, dok su knjige nepročitane stajale sa strane, nemaš brige tko će skuhati ručak i izbrojati tvoje kalorije ...itd

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sretna35

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Dorice, ništa se drastično ne mijenja u prehrani, osim što trebaš smanjiti unos ugljikohidrata, odnosno koristiti one "kvalitetnije" iz čistih žitarica ili prerađene ali opet punozrnate i naravno, najbitnija stvar - jesti više manjih obroka dnevno. Ali to i tako u trudnoći vrijedi pa ti neće teško pasti.
    Isto vrijedi i za voće, pojesti po jednu voćku između obroka kao užinu, a ne više voćkica kako sam ja znala raditi. Slatkiše bi bilo dobro skroz izbaciti, što naravno ne znači da si ne možeš pojesti par kockica tamnije čokolade ili kakav punozrnati keksić
    Meso i povrće (krumpir nešto manje) možeš jesti u neograničenim količinama i na 1000 raznih načina, za kruh treba birati crni, raženi, kukuruzni, punozrnati i slično. Bijela peciva, pizze i slične stvari treba potpuno izbaciti. U juhama kuhati žitarice, a ne tjesteninu - meni su super npr. proso i heljda u juhi. Ako tjestenina onda 1-2 puta tjedno i to punozrnata naravno. Za doručak je ok npr. kaša od zobenih pahuljica umjesto kruha svaki dan.
    Svježi sir, sirni namazi, jogurti, to sve možeš normalno jesti, izbjegavati one masnije sireve za rezanje: gauda i slične, ali naravno i njih se može pojesti, ali u manjim količinama.
    Od pića - čista voda, nezaslađen čaj, sokovi - zaboravi na njih.

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nia_zg ma ti si zlatna

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

kukuruzni kruh bi trebala isto izbjegavati

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo i mene s problemom opterećenja glukozom OGTT

1. mjerenje 5. tt 0' 4,5 ;120' 5,9 - uredan

2. mjerenje 12. tt 0' 5,2; 120' 6.8 - uredan

3. mjerenje 28. tt 0' 5,2; 120' 10,00 - ne valja (službeni nalaz je sutra, ali mi je sestra u DZ mjerila onim običnim ručnim aparatićem kakve dijabetičari imaju kod kuće pa me je informirala o nalazu, a i sama sam vidjela i uplašila se)

pitala sam je da li se hitno trebam javit liječniku, ona kaže, da situacija nije alarmantna da pričekam sve nalaze i posavjetujem se s liječnikom

ja sam se već sama stavila na strogu dijetu iako sam na -2 kg u odnosu na početak trudnoće, a razmišljam možda mi je naškodila akcijska cijena grožđa u Konzumu od 7,5 kn ili vikend roštilj i kolači, ili onaj kućni aparatić nije baš pouzdan kao moćne mašine, jer sam prvi nalaz radila u drugom DZ, a drugi u Merkuru

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sretna
    izgurat ćemo mi to...
    ja isto mislim da je to zbog grožđa...
    javim sutra kako je prošao moj kućni profil

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj freya7 prvotno napisa
    i kad smo kod klope...
    koje se voće smije a koje ne...
    znam da se ne smiju banane , grožđe , sušeno voće, (misim) šljive, smokve (isto nisam sigurna)...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Krumpir se u prehrani dijabeticara ne smatra povrcem, nego spada u skupinu namirnica "Kruh i zamjene" (tu pored kruha i krumpira spadaju i tjestenina, riza, zganci, opcenito hrana s velikim sadrzajem skroba).

Inace, trazite od doktora da vam daju printane upute o prehrani. Ako upute nemaju, idite na Vuk Vrhovac, tamo to mozete nabaviti. U Zagrebu, mislim da se upute mogu nabaviti i u Zagrebackom dijabetickom drustvu, imaju prostorije u Ilici blizu Frankopanske.

S vocem jako oprezno, nikada u jednoj porciji ne pojesti vise od 100 g. Smokve nikako.

Zapravo, oprezno sa svom hranom, ali narocito s ugljikohidratima.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Krumpir se u prehrani dijabeticara ne smatra povrcem, nego spada u skupinu namirnica "Kruh i zamjene" (tu pored kruha i krumpira spadaju i tjestenina, riza, zganci, opcenito hrana s velikim sadrzajem skroba).

Inace, trazite od doktora da vam daju printane upute o prehrani. Ako upute nemaju, idite na Vuk Vrhovac, tamo to mozete nabaviti. U Zagrebu, mislim da se upute mogu nabaviti i u Zagrebackom dijabetickom drustvu, imaju prostorije u Ilici blizu Frankopanske.

S vocem jako oprezno, nikada u jednoj porciji ne pojesti vise od 100 g. Smokve nikako.

Zapravo, oprezno sa svom hranom, ali narocito s ugljikohidratima.
    Da li netko ima ove printane upute o prehrani kod dijabetesa u trudnoći, i da li bi mi ih bio voljan proslijediti?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj dorica prvotno napisa
    Citiraj freya7 prvotno napisa
    i kad smo kod klope...
    koje se voće smije a koje ne...
    znam da se ne smiju banane , grožđe , sušeno voće, (misim) šljive, smokve (isto nisam sigurna)...

ne marelicene,lubenicu,smokve,banane,grožđe,ananas

smiješ jabuke, ja jela borovnice,tvrde nektarine da nisu prezrele,e sad kao mogu sušene marelice ali ja ih ne jedem,naranče,šljive svježe možeš, barem meni tako rekli...ali ne one prezrele...,kruške,nektarine

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Tražila sam u Vinogradskoj da mi daju taj spisak, ali naravno to oni uopće nemaju. Možda imaju u Petrovoj, mislim da je tamo institut za dijabetes ili tako nešto.
    Mislim da se smiju jesti gotovo sve namirnice, ali u maloj mjeri ove koje jako podižu razinu šećera u krvi. Cjelovite žitarice su super je postepeno se razgrađuju u organizmu, za razliku od bijelog brašna i sl. Obroci moraju biti manji, a češći.
    Ja sam smanjila samo tjesteninu na jednom tjedno (smeđa naravno), krumpir isto tako par puta mjesečno (muž ga ne voli pa ga i tako jako rijetko jedemo) i općenito sve namirnice treba jesti kuhane, a rijetko pržene ili pečene. I da, samo jednu voćku u obroku (užini), tipa jednu manju jabuku, ili 2 šljive, u tom stilu, uglavnom voće našeg podneblja.
    Zaboraviti na junk food i sve što spada pod "rafinirano".

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

imam ja popis pošaljem za par min.
    bila sam danas na VV-u
    profil šećera bolje nego odlično i moram nastavit s dijetom pa za 4 tj. ponoviti
    sestra je rekla da sam dobila 1 tj bonus dobro sam se držala dijete

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

bravo dorice

šalji popis da ih sve preduhitrim :D

sada kada vidim da je lubenica i grožđe na popisu odmah mi je jasno o čemu se radi za vikend smo kupili lubenicu od 6 kg i baš mi je prijala , naprosto sam s vađenjem krvi trebala pričekati do srijede, četvrtka valjda bi ta lubenica izišla iz organizma

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dnevni jelovnik od 1800 kcal za trudnice sa gestacijskim dijabetisom

Zajutrak
    1 jedinica iz skupine Mlijeko i zamjene =1 čaša mlijeka(2.8 mm) 2,5 dl
    2 jedinice kruh i zamijene=1 kriška crnog kruha 60 g
    2 jedinice iz skupine meso i zamijene=šunka kuhana (salama šunkerica) 60g

Doručak
    2 jedinice iz skupine voće i zamijene=2 kom. sezonskog voća 200 g
    1 jedinica iz skupine kruh i zamijene=1/2 kriške crnog kruha 30g

Ručak
    2 jedinice iz skupine kruh i zamijene=krumpir kuhani(ili riža ili grah ili tjestenina) 200g
    2 jedinice iz skupine povrće i zamijene=povrće ili salata 200g
    2 jedinice iz skupine meso i zamijene=meso(piletina junetina svinjetina ili riba) 60 g
    2 jedinice iz skupine masnoće i zamijene=2 čajne žlićice, 10 g

Užina
    1 jedinica iz skupine kruh i zamijene =1/2 kriške crnog kruha 30 g
    1 jedinica iz skupine mlijeko i zamijene = bioaktivLGG, jogurt

Večera
    2 jedinice iz skupine kruh i zamijene=1 kriška crnog kruha 60 g
    2 jedinice iz skupine meso i zamijene = sviježi sir 120 g
    2 jedinice iz skupine masnoće i zamijene =vrhnje 12 %mm 4 žlice
    1 jedinica iz skupine voće i zamijene 100 g

Noćni obrok
    1 jedinica iz skupine voće i zamijene=1 kom sezonskog voća 100 g

tu listu sam dobila na VV-u
    čak imam i br tel. od sestre (rekla je da se slobodno nazove i pita)ako kome treba pošaljem na pp

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pitala sam ju a koje voće se smije a koje ne
    rekla je sušeno nikako
    a od friških se ne smije grožđe smokve i banane
    za lubenicu mi je rekla samo 1 kriška isto se odnosi i na breskve
    za ananas sam zaboravila pitati
    a sad kad mi je šećer ok smijem ponekad ako mi baš dođe želja samo pola banane ili 12 boba grožđa ili 2 smokvice ( naravno ne prečesto )

sretna uživaj
    rekla sam ja da ćemo morati tvoriti topić s receptima
    možda nas administratorica premjesti

neobična avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pozdrav.
    Jutros sam bila na ogtt pa sam malo zbunjena rezultatima. Možda bi mi neko od vas mogao pomoći.
    Uglavnom, nalaz je ovakav:

ujutro, na tašte 4,0 (iz vene)
    onda sam popila glukozu
    nakon pola sata 8,3 (iz vene)
    nakon još pola sata 9,0 (isto iz vene) i mokraća
    onda me poslalo da malo prošetam i vratim se za 1 sat, sa zabranom piškenja i jedenja, ali ne i pijenja vode pa sam popila mineralnu u obližnjem kafiću
    kad sam se vratila 2,2 (iz prsta), tehničarka se zabrinula i poslala me da hitno nešto pojedem jer je to hipoglikemija

u urinu pozitivno na šećer

Tehničarka kad je gledala nalaze nije djelovala pretjerano zabrinuto, ali nije ni rekla da je sve ok. Kao to nije dijabetes jer rezultat nakon dva sata nije visok ali pokazuje intoleranciju glukoze prilikom opterećenja, moram pripaziti...još kad sam joj rekla da mi mama ima tip 2 (dobila ga je u 60 i kojoj godini, ali moram naglasiti da je dosta pretila i slabo se kreće i uvijek je neumjereno jela)... :shock:
    Popodne idem kod svoje gin. pa ću vidjeti šta ona kaže. Hoću li morati na dijetu? Šta vi mislite?
    E da, zaboravih napomenuti, trudna sam 23 tjedna i dobila sam 7 ipo kg.

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni je samo jedan nalaz bio povišen, ponovljeni nakon tri dana kao i profil šećra uredan, ipak su me stavili na dijetu i kontrola za 3-4 tjedna

ne znam što će tebi savjetovati, kod mene se radilo ipak o jednom povišenom nalazu nakon 120 min, a također mi je obiteljska anamneza pozitivna na dijabetes, dok kod tebe nakon 120 min nema povišenih vrijednosti, onako laički čini mi se da te neće slati na daljnje pretrage niti određivati dijetu barem za sada

neobična avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Bila sam kod svoje gin. Nije me ipak stavila na dijetu, ali moram pripaziti da ne jedem puno šećera odjednom jer navodno pod utjecajem trudničkih hormona moja gušteraća ne može iznivelirati toliku količinu šećera odjednom. Čudila se kako mi je šećer uspio pasti sa 9 na 2,2 u sat vremena, kaže da takav nalaz još nije vidjela, ali bitno je da nakon 2 h od uzimanja glukoze nije bio povišen.
    Savjetovala mi je da jedem više puta po malo i umjereno, da pripazim na unos šećera i zabranila slatka gazirana pića.
    Eto.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Danas dobila nalaz (23 tj., +9kg)
    prvi je bio malo ispod granicne vrijednosti: 3,26
    a drugi nakon one zasecerene vode i mirovanja jos manji: 2,7.

jel imala neka takav slucaj?

ako nista sad bar znam otkuda moja neopisiva zelja za slatkim ujutro

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Zanima me je li moguće da šećer u krvi bude dobar, a u urinu nakon opterečenja glukozom poz (3), jel to strašno ili normalno u trudnoći? U nekim knjigama piše da se kod trudnica može naći šećer u urinu...... :? :?

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nisam stručnjak, ali mislim da je važnije da organizam razgradi tu glukozu u određenom vremenu, što se vidi iz krvi i pokazuje je li sve ok ili nije. A to što nakon opterećenja glukozom iste ima u urinu vjerojatno ne znači ništa, hoću reći, očekivano je da je u takvim uvjetima bude - ipak je riječ o opterećenju. Meni na ogtt nisu ni provjeravali urin.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Da istina, ima ih koji i ne provjeravaju urin. Idem u četvrtak na pregled pa ću vidjeti šta će mi reći......... samo da me ne pošalje opet na OGTT jel ću poludjet, najgore mi je ono sjedenje 2h poslije Puno hvala na odgovoru

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Bok cure moje!
    Jedno pitanje; bila na ogtt-u u 24tj+4, vrijednosti više nek dobre (4.00 nakon 120 min 4.90)...s obzirom da se ogtt preporučuje raditi između 26. i 28.tj, mislite da moj nalaz nije toliko vjerodostojan jer sam ga napravila nešto ranije ili ne mjenja se znatno u par tjedana????
    Hvala puno i

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj stella bella prvotno napisa
    Bok cure moje!
    Jedno pitanje; bila na ogtt-u u 24tj+4, vrijednosti više nek dobre (4.00 nakon 120 min 4.90)...s obzirom da se ogtt preporučuje raditi između 26. i 28.tj, mislite da moj nalaz nije toliko vjerodostojan jer sam ga napravila nešto ranije ili ne mjenja se znatno u par tjedana????
    Hvala puno i
    Vjerodostojan je uvijek jer dijabetes možeš imati uvijek, pa ga je dobro isključiti (a i ponoviti ako nešto nije u redu)

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj linolina prvotno napisa
    Citiraj stella bella prvotno napisa
    Bok cure moje!
    Hvala puno i

Vjerodostojan je uvijek jer dijabetes možeš imati uvijek, pa ga je dobro isključiti (a i ponoviti ako nešto nije u redu)
    Hvala Linolina!!!!!

Stranica 7 od 23 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •