Citiraj AndrejaMa prvotno napisa Vidi poruku
Dva sina sam rodila sa težinama oko 4.300 kg.
Ne vjerujem da će ova beba biti puno manja.
Veličina po meni ne može biti indikacija.
Neki dan smo svjedočili priči o kućnom porodu sa 4.900 ako se ne varam.

Ali voljela bih da mi se pojasni kako prehrana od dan (bolje reći 10 sati ranije) ne utječe na rezultate nalaza?
Zato što se šećeri u tijelu probavljaju unutar 120 minuta.
Pojela ti vola ili kolač ili jabuku, nakon 120 minuta šećer ti ne bi trebao biti veći od 7. I to kad nisi trudna.
Trudnica koja nema poremećene vrijednosti šećera u krvi 60 minuta nakon 4 kriške torte od čokolade ima vrijednost glukoze u krvi manji od 4. (vidila na svoje oči, a bome piše i u Đelmiševom udžbeniku)

Tvoje vrijednosti u drugom naletu su granične za osobu koja nije trudna.
Trudnice jer su trudne sve redom imaju niži šećer, kaj god da pojele.
Dr. Đelmiš kojeg su ti preporučile tu na forumu, a kojeg preporučam i ja, najbolji je ginekolog za dijabetičarke u ovom kutu svijeta. Idi u Petrovu, sve će biti ok. Imaš samo gestacijski dijabetes, to nije razlog za paniku.

Što se tiče težine bebe, nije problem kilaža, već *kako* je beba tu kilažu dobila.
Ako mama nema dijabetes (koji god), kilaža nije problem (u većini slučajeva)

Ako mama ima dijabetes (koji god!) onda je problem. Jer onda postoji mogućnost da je beba "velika" odnosno da se "deblja" zbog poremećenih vrijednosti šećera u krvi. Maminoj, pa samim time i svojoj.

Pojednostavljeno rečeno, mamin šećer prelazi u bebinu krv. Osim što se 'deblja', i beba počinje proizvoditi svoj vlastiti inzulin.
Rađanje je rad u kojem beba troši energiju odnosno šećer.
Beba nedijabetične mame to nadoknadi podojem. Ali ta beba ne proizvodi puno inzulina.
Beba dijabetične mame koja prozvodi inzulin da bi probavila mamin povišeni šećer nastavlja proizvoditi tu količinu inzulina i kad se odvoji od majke te si nakon podoja može napucati preveliku količinu inzulina i može pasti u dijabetičku komu. (Ovo je worst case scenarij.)
Zbog toga su loše regulirani dijabetes i velike težina indikacije za carski rez.

Ja sam u drugom i trećem trimestru izgubila 18 kg dijabetičkom dijetom. Rodila sam dijete 3400, sasvim zdravo.
Ne bih toliko skinula da nisam bila trudna, što nisam unijela, on si je povukao. Dijete si uzme sve što mu treba.