Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
Kaae, OGTT jest "challenge". Dajući veliku količinu glukoze odjednom provociraju odgovor organizma.

GUK natašte bi ionako trebala raditi barem 2 puta u trudnoći kad radiš kompletnu krvnu sliku (bar je kod nas to uobičajeno - jer onda provjeravaju i hemoglobin, leukocite, CRR, jetrene enzime).

Ja osobno ne bih radila OGTT bez suvislih indikacija, u drugoj trudnoći sam ga odbila unatoč višku kg od prije trudnoće, ali sam imala doma aparat za šećer i redovno kontrolirala šećer natašte, sat i dva nakon obroka. A na toj dijeti sam ionako bila cijelu trudnoću. Tako sam se dogovorila sa dijabetologom.

Prema americkim doktorima i Wikipediji, nije isto. OGTT je tolerance, a ovo sto rade trudnicama po defaultu je challenge. Zapravo i sama rijec to kaze - oral glucose tolerance test. No nije bas nesto bitno.

Ovdje ne provjeravaju GUK nataste niti jednom, ili ne provjeravaju zenama bez medicinskih problema u tom smjeru. Rade kompletan CBC (complete blood count) na prvom pregledu, a nitko mi nikad nije napravio nesto toliko detaljno u Zg, neovisno o trudnoci, plus jos par stvari vezanih uz hematologiju i imunologiju, plus pregled urina s urinokulturom, opet pune dvije stranice rezultata. Svaki daljnji pregled (kod mene jednom mjesecno) ukljucuje pisanje u casicu, a onda provjeru urina (s urinokulturom, ako je potrebno). Obavezno gledaju ketone, proteine i glukozu. Ako bilo sto iskoci iz normale odmah zovu pa se pregledava dalje.

Osim sto se grozim popiti tu splacinu, nemam nista protiv OGTT-a bilo kakve vrste. Nije bas da je nesto stetno, a bolje sprijeciti nego lijeciti tj. saznati rano, a ne kad nastane puno previse simptoma i problema.