Jasno da je protuzakonito, ali kad su već promijenili pravilnik i odlučili dati trake za krv, šteta je što su im de facto smanjili količinu u odnosu na prije. Tj. smanjili su iznos novaca koji daju za tu kategoriju pacijenata a stvar je predstavljena kao "super, sad i vi imate pravo na trakice za krv".
Ovo drugo pitanje, mogu samo pretpostaviti zašto tako savjetuju. Kod GD glavni problem je inzulinska rezistencija, te posljedično iscrpljenost pankreasa. Moguće je da se povremenim dodavanjem malih količina inzulina daje mali predah za pankreas. Ipak, ja bih radije redovito mjerila GUK, i intervenirala promjenama u prehrani te korekcijskim dozama onaj dan kada se hiperglikemija dogodi.
Leo, ti savjeti o slobodnijoj prehrani u načelu se odnose na pacijente s tipom 1. Često se radi o djeci i mladim ljudima kojima stvarno treba puno kalorija jer rastu. Kod tipa 2 takav pristup nema koristi (osim na psihu bolesnika) ali može štetiti - posljedice su nestabilnije glikemije (ovo što je Franny opisala), debljanje (koje je jako kontraindicirano kod tipa 2).
Ja sam tip 1 pa mi se ne da za******ti s eksperimentiranjem, nemam energije ni vremena plus želim ostati vitka. Svejedno, ako želim, mogu pokriti nutelu, pa i pizzu (nutelu lakše od pizze jer se zaustavim na dvije žlice).
Ipak treba znati da ljudi koji su na inzulinu moraju biti spremni za svakodnevne samostalne prilagodbe svojih doza i često se puno energije i truda troši na to da glikemije ostanu stabilne, a ponekad, unatoč svom znanju, iskustvu i famoznoj disciplini završe u hipoglikemijskoj komi npr.

Odgovori s citatom