Stranica 13 od 23 PrviPrvi ... 31112131415 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 601 do 650 od 1135

Tema: Nalaz OGTT

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ovisi o količini, ali maksimalni peak kod zdravih ne prelazi 7.8 mmol/L, afaik.

Pri tome, kućni glukometri nisu dovoljno precizni pa brojke niti nisu pouzdane, nema smisla fokusirati se na decimale kad odstupanja znaju biti i preko 1 mmol/L.

Kad je u pitanju gestacijski dijabetes, mislim da je najvažnije osvijestiti prehranu, pratiti situaciju, znati što se događa i u slučaju potrebe reagirati dodatnim mjerama. Ako si jela grožđe, ne mora biti da ti je GUK ikada išao preko 8. Ako je s bebom sve u redu, nemaš razloga za brigu.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Danka, mene je iznenadilo da su digli granice. pretprosli mjesec mi se tata vratio iz bolnice na VV, regulirali su mu jedinice inzulina, i 2h nakon jela je cak i 8 ok. tj. tolerira se, prema njima.
    jos sam tada bila trudna i dr. na odjelu me preko njega "tjesila" na moju sizu kako mi je 2h nakon vecere secer bio 7,2.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kod trudnica su glikemije niže nego kod netrudnih osoba, tako i vrijednosti HbA1c, općenito govoreći. Kod tipičnog gestacijskog dijabetesa (tipični GD se ne javlja prije 2. semestra) problemi do kojih može doći a posljedica su hiperglikemije obično su makrosomija i komplikacije vezane za nju, i ne tako često spomenuti ali mogući problemi sa srcem fetusa u slučaju kada se npr. višak glikogena u bebi deponira u stijenci srca i tako je deformira. Govorim o NEREGULIRANOM dijabetesu, nemojte molim vas da trudnice s graničnim profilom misle da će im se to desiti.

Kod oboljelih od dijabetesa preporučene vrijednosti obično su kompromis između realističnih ciljeva i onih idealnih "zdravih" vrijednosti. Zapravo, cilj je imati što bolji HbA1c, svakako niži od 7% (zapravo niži od 6.5% ako je ikako moguće), te da standardna devijacija izmjerenih GUK-ova pomnožena s 3 (ili barem 2 ako ne ide bolje) bude manja od prosječnog GUK-a. To sve pod uvjetom da je prosječni GUK ni previsok ni prenizak :D i da su mjerenja dovoljno česta i pravovremena.

SD i prosječni GUK iščitaju se iz glukometara, nakon prijenosa podataka na računalo.

Postprandijalni GUK od 8.0 mmol/L sasvim je u redu i ako je to stvarno jedini peak, to je više nego dobro.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Od kud tolika panika za granične OGTT-ove? Pa ne može se GUK 8 nakon 2 sata nazvati dijabetesom. Zbunjuje me to što sam nedavno slušala jednog liječnika iz Petrove čiji su stavovi i granice puno umjereniji.

EvaMona, Vž internisti (dijabetolozi) baš i nisu neko mjerilo kad su trudnice u pitanju, nažalost. Osim jedne mlade liječnice, dijagnoze i postupci su im u najmanju ruku čudni.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja se slažem s MartinomP da je panika bespotrebna i nadam se da moji postovi ne zvuče kao da idu u smjeru zastrašivanja. Stvari koje pišem odnose se na situacije gdje su liječnici koji prate trudnoću već postavili jasnu dijagnozu gestacijskog dijabetesa.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

evo mene iz bolnice . s 24satnog profila. tih 24h nisam bila ni na kakovoj dijabetičkoj pehrani. jela sam sve kao i obični smrtnici, a što mi je bilo žao jer su "dijabetičari" imali 5 obroka dnevno (a po tom se principu hranim još od veljače), dok smo mi ostali imali samo 3. nisam ništa jela sa strane i vrijednosti su mi se kretale u omjeru 4.4 (na tašte) do 5.7 (nakon što sam ipak sitno "zgriješila" i pojela pola integralnog peciva oko 15h kao međuobrok, a koje sam kupila prije bolnice- očito je to samo kemikalija i "pisalo je na plotu" integralno, u stvari je puno nekih aditiva, kad mi je šećer nakon 6 sati nejedenja njihove hrane bio najveći, tj. 5.7), pa mi je ukupni profil, suma sumarum iznosio 4,93.
    e sad, to po meni, laiku i nestručnjaku, i nije neki gestacijski dijabetes. po meni. ali dr mi je svejedno rekao da se moram ko pijan plota držati njihove prehrane koju ću dobiti, a koja je u principu jednaka onoj koju sam dobila od njih u velajči. e sad, ja se tak redovito hranim svih ovih mjeseci, jedino sam se raspojasala s voćem jer mi stvarno fali to kiselkasto, pa sad jedino da se probam pridržavati tog da ne jedem tak puno voća?? i naravno, naručili me za mjesec dana da ponovno napravim taj profil. po meni, to je nepotrebno, ali nisam ja stručnjak i stvarno nemam pojma koje su gornje granice za trudnice da bi se okarakteriziralo nešto kao gest.dijab., tako da ću se ja na toj pretrazi opet pojaviti - najviše zbog zdravlja bebice i svojeg nekog mira.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Franny meni nije uopće jasno zašto si ti morala ležati u bolnici.

Danka kako to da znaš tako puno o dijabetesu - jesi li zdravstveni radnik?

Moja bebica je rođena pred skoro godinu i nije bilo nikakvih problema zbog moje netolerancije na glukozu. Pratim vas zato jer mi je puno toga ostalo nejasno.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa u voću i jeste problem, treba ga smanjiti ima puno šećera...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Imam dijabetes tip 1 od djetinjstva, volontiram u drustvu, izmedju ostalog vezano i za dijabetes i trudnocu (ali pregestacijski, dakle onaj koji je postojao i prije trudnoce), po struci nisam medicinar, kemicarka sam.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    Franny meni nije uopće jasno zašto si ti morala ležati u bolnici.
    kaj misliš da meni je?? pogotovo zakaj moram sve to ponoviti?? nekako sam se nadala da će mi Danaka dati neki odgovor jer vidim da se dosta kuži u sve to s doijabetesom.
    Citiraj ardnas prvotno napisa
    pa u voću i jeste problem, treba ga smanjiti ima puno šećera...
    štima, ali to je prirodni šećer. ja sam oduvijek mislila da se on brže "troši" i manje nakuplja od rafiniranog. ne znam, nisam ja stručnjak. međutim, čačkajući po GI određenih namirnica, vidim da neko voće (pogotovo ovo koje ja konzumiram) ima nizak GI, pa me stoga sve to i zbunjuje, jer meni uopće ne pašu, npr. banane (koje imaju jako visok GI), već sve kiselkasto. oke, u početku trudnoće sam se kljukala grožđem, strava kako mi je to trebalo, ali sad ga nema više toliko za kupitia, a ako i ima straašno je skupo pa sam se prebacila na nešto sezonskije od grožđa . u svakom slučaju, vidim po svom GUK profilu, a to nije ostavilo nekog utjecaja niti traga u mom organizmu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne mogu komentirati postupke lijecnika. Onaj tko uzima anamnezu i cita nalaze, taj i donosi odluku o daljnjoj dijagnostici i eventualnoj terapiji.

A prirodni/neprirodni secer dodje ti na isto.

Glukoza je glukoza.
    Posljednje uređivanje od Danka_ : 28.06.2012. at 21:25

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Franny uvijek možeš potražiti drugo mišljenje, pogotovo zato što imaš malo dijete doma.
    Ja nisam bila u bolnici, došla sam doktoru s mojim mjerenjima šećera (pisala sam što sam jela i koliki je bio šećer nakon sat i pol tijekom nekoliko dana). Rekao je da je to ok i nikamo me dalje nije slao. A imala sam 9.2 na testu nakon dva sata.

Danka_ tvoje znanje je dragocijeno na forumu
    Možeš li nam reći kako izgleda prehrana trudnice s dijabetesom?

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

slažem se, Danka . ja sam se samo nadala nekoj utjesi da ovaj moj šećer i nije nešto jako zabrinjavajuće .
    Posljednje uređivanje od Franny : 28.06.2012. at 21:28

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Franny, nisam baš pratila a i stvarno ne mogu davati medicinske savjete. Općenito, ako je profil GUK-a kroz dan normalan, tj. ako šećer ne ide preko 6, to je sasvim u redu. Međutim, bitno je jesti jednako bez obzira na to radi li se taj dan profil ili ne. Znači, ne jedan dan skoro postiti, a drugi dan jesti puno više.
    Također, kako trudnoća odmiče, može doći do povećanja inzulinske rezistencije pa se i šećeri "pokvare" unatoč urednoj i adekvatnoj prehrani. Zato se preporuča praćenje kroz trudnoću.

U svemu tome, stvarno ne treba dizati paniku i bojati se, naročito ako su nalazi uredni. Ne treba zanemariti laganu ali redovitu tjelesnu aktivnost, ako nije kontraindicirana nekim drugim problemima nevezanim za dijabetes.

Što se tiče prehrane, službene preporuke su takve da se preporuča da oko 50% energije dolazi iz ugljikohidrata, 20% iz proteina a preostalih 30% iz masnoća. Moguće su i malo modificiranije raspodjele, to je individualno. Po webu ima dosta tablica s opisima koliko čega (dakle ugljikohidrata, proteina, masti) ima u pojedinim namirnicama.

Bitno je osvijestiti prehranu, ne jesti grickalice, posebno ne one na bazi UH (npr. slane štapiće), ne pretjerivati s voćem (zapravo ne samo s voćem ali ono se često navodi kao zdrava namirnica, no na GUK može znatno utjecati ako se pojede previše odjednom) i općenito ne jesti u jednom obroku previše hrane. Otud i preporuka o 6 manjih obroka.

U slučaju totalne krize i napadaja gladi, bolje je pojesti npr. 30 grama kuhanih pilećih prsa nasjeckanih s malo zelene salate začinjene s jednom žličicom (5 ml) ulja, malo octa i soli, dakle bez kruha, nego jesti suhomesnate proizvode s komadom kruha, makar to bio graham.

Trudnoća s pregestacijskim dijabetesom, naročito ako se radi o tipu 1 kada trudnica uopće nema svoga inzulina, bitno je drugačija, pa zato ne bih preslikavala svoja iskustva.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Franny prvotno napisa Vidi poruku
    kaj misliš da meni je?? pogotovo zakaj moram sve to ponoviti?? nekako sam se nadala da će mi Danaka dati neki odgovor jer vidim da se dosta kuži u sve to s doijabetesom.
    Ja bih rekla ovako: Franny je bila u bolnici jer je to procedura obrade nakon lošeg OGTT u Vinogradskoj bolnici.
    Da je došla u Petrovu vadila bi krv doma kao bucka, ili dobila aparatić da mjeri sama.
    Da je došla u našu lokalnu bolnicu zadržali bi je 5 dana za svaki slučaj.
    Znači takva je procedura u Vinogradskoj.

- nakon lošeg OGTT radi se 24 satni profil i smatram da ga u Vinogradskoj najbolje, najtemeljitije izvedu.

Paniku napravili nisu, ali OGTT nije za zanemariti, pogotovo zbog Franny tvojeg tlaka i viška kg, zato je vrlo razumno da traže ponavljanje, a ti se drži točne prehrane.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Normalno je da traže ponavljanje jer je lako moguće da će šećeri biti gori prema kraju trudnoće.

Franny, tvoj šećer zaista nije zabrinjavajući - pod uvjetom da se držiš plana prehrane koji si dobila. Daj Bože da ti do kraja trudnoće najveći "problem" bude to što ne smiješ pojesti puno voća - jer to znači da ni nemaš problema.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Franny nemoj misliti da je to s dijabetesom tj, povišenim šećerom bezveze.
    Evo ja sam u trudnoći 3 puta radila ogtt i svaki put mi je bio graničan, visok šećer na tašte (5,0-5,1), radila sam i onaj hemoglobin (hbnešto...) koji je 3x bio ok.
    udebljala sam se "samo" 15 kg i sve su otišle na porodu.
    ali... beba je rođena sa 4540g i 55cm (jedva !!!), par dana nakon poroda je dobivao infuziju glukoze jer mu je bila niska.
    znači, bez obzira na moje granične rezultate i malo dobivenih kila, evidentno je da sam imala dijabetes.
    inače, ja sam se samoinicijativno stavila na dijetu, ne želim ni misliti što bi bilo da nisam, valjda bi dijete imalo 7 kg na porodu.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

cure, hvala vam, kako na "utjesi" (), tako i na savjetima .
    nisam zanemarila, niti budem, savjete i preporuku ljiečnika, iako se po toj prehrani hranim od veljače, kako rekoh, i do sad sam u minusu 5 kila (dobila 2 kg u tih 27 tjedana). naravno, imala sam puuno i previše prije same T, tako da ništa nije zanemarivo. ne budem se raspojasala . bar se nadam. i prije OGTTa sam čitala o glikemijskom indeksu pojedinih namirnica, tako da imam neki uvid u sve to. prije sam se puuno kretala, ali sad otkako su ove vrućine zaredale, samo se vučem ko krepana kokoš i vidim da se više umaram. rekli su mi da se nakon jela 15ak minuta obavezno krećem, ali meni je nekak nezamislivo da nakon ručka u 13/ 14h, odem napraviti đir oko kuće. tak da se gibam po stanu, radeći raznorazne aktivnosti (izmišljam si ih, hehe) koje bi mogle proći pod "kretanje" tj. ne odmaranje.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja sam valjda imala sreće u prošloj trudnoći obzirom da sam i onda 99% imala gest. dijabetes, ali ga nisu "otkrili"
    jela sve i svašta, dobila samo 5kg, beba se rodila sa 4310gr, a posteljica je bila ogromna(dr kaže da su to sve znakovi gest dijabetesa)
    nismo imali ni beba ni ja nikakvih posljedica

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

bucka ja sam normalno jela u ovoj trudnoci kak inace jedem i sta inace jedem. cak pijem kavu s 2zl secera i testirala sam se u nekoliko navrata i secer je bio ok, pa sam ju nastavila piti.
    beba je cijelo vrijeme bila "mala". na kraju se rodila s 3 i pol, i plodne vode je bilo taman, posteljica taman...svi znakovi dijabetesa bili su odsutni. no na OGTT reagiram.
    istina, ja se ne prezderavam, kruh jedem iznimno rijetko, ne przim na ulju, fasiranci jednom u trudnoci su mi bili domet.
    al ja sam imala aparatic i sama se cijelo vrijeme kontrolirala.

isto tako sam raspored prilagodila svom danu. ne doruckujem, u npr. 7

fakat nema razloga za paniku, no ima za oprez.

danka, hvala na pojasnjenju.

da iskoristim priliku (iako nije tema), da li kolicina jedinica inzulina utjecu na zdravlje? npr. jesti vcu normalno, necu se paziti, al cu si sibat vise jedinica inzulina i secer drzat pod kontrolom?
    Posljednje uređivanje od leonisa : 29.06.2012. at 20:53

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

kolko košta taj aparatić?
    cca 800kn?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nemam pojma, zaista. ja sam ga uzela tati.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

bucka, aparatići su u prodaji oko 200-300 kn službeno, trakice su te koje koštaju (oko 4,5 kn/kom). Ako ti postave dijagnozu GD-a, onda imaš pravo na doznaku. Imala sam nekoliko pacijentica s graničnim šećerima kojima su ipak postavili za dijagnozu GD-a, i dobile su aparat i trakice na doznaku HZZO-a. Čak mislim da su im samo zato i dali dijagnozu, da mogu sve dobiti na doznaku, onda je puno lakše pratiti kretanje GUK-a.

Također, kod nas na dijabetičkom odjelu znaju trudnicama posuditi aparat, one si same kupuju trakice, i poslije trudnoće vrate aparat.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja ga nisam dobila. ni u jednoj trudnoci. nisam imala pravo na nista.
    nije ga ni moj stari dobio jer tada nije bio jos na inzulinu. sve je sam morao kupovati. jedino mislim da dobijes pis trakice.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Sad po novom, od 01.03., svi dijabetičari imaju pravo na aparat, i minimalno 50 trakica na 6 mjeseci (ovisno o terapiji - tablete ili inzulin). Onih trakica za okularno očitanje (bez aparata, gdje se krv mrljila na trakicu pa očitavala boja) hvala Bogu više nema - na njima si jedva vidio je li šećer 6 ili 8, pogotovo starčeki.

leonisa, ako si imala dijagnozu gest. dijabetesa postavljenu od dijabetologa napismeno, imala si pravo i na doznake - nažalost, puno puta sam doživjela da to ženama nitko ne kaže ako ne pitaju i inzistiraju (kao ustalom i za masu drugih stvari u našem zdravstvu).

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam lezala na odjelu. koliko znam i koliko je nama receno, samo oni koji su na inzulinu imaju pravo. moj tata ima dijagnozu dijabetesa vec 20g, ali do sada je bio na tabletama i nije imao pravo. tek kad je presao na inzulin steko ga je.

edit.
    sad vidim ovo od 1.3.2012.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 29.06.2012. at 23:54

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Da, sorry, već sam zaboravila da je prije i trudnicama uvjet za doznaku bio da su na inzulinu (sad više nije tako).

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Kako čovjek brzo zaboravlja...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    da iskoristim priliku (iako nije tema), da li kolicina jedinica inzulina utjecu na zdravlje? npr. jesti vcu normalno, necu se paziti, al cu si sibat vise jedinica inzulina i secer drzat pod kontrolom?
    Na prvo pitanje odgovor može biti i da i ne. Ako su količine potrebne za održavanje što boljih glikemija takve da dovode do hiperinzulinemije, to nije dobro. Ali uobičajenim prilagodbama doza prehrani, makar ona i ne bila sasvim optimalna, ne izaziva se hiperinzulinemija. Posebna priča je ako postoji inzulinska rezistencija, ali ona se može tretirati lijekovima.

Na drugo pitanje, odnosno primjer kojim ilustriraš prvo pitanje, odgovor je otprilike ovakav: to i jest smisao, prilagoditi inzulin potrebama i životu, a ne obrnuto. Danas se (barem kod tipa 1) inzulinska terapija provodi tako da se ukupna količina inzulina dijeli na tzv. bazal i bolus. Bazal je inzulin potreban za pokrivanje bazalnog metabolizma, a bolus služi pokrivanju hrane. Doze se određuju individualno, bazalne se ne mijenjaju prečesto, ali bolusi se daju u ovisnosti o količini UH (štreberi broje i proteine ) u obroku, pa su promjenljivi.
    E sad, iskustvo govori da je daleko lakše postići dobru regulaciju ako se ne eksperimentira previše s hranom, samo to nije popularno reći naglas. Obično nije jednostavno odrediti doze precizno ako se radi o hrani s previsokim GI, ili ako obrok sadržava nesrazmjerno puno UH, itd. U prvom slučaju dogodi se da je potrebno dati odjednom više inzulina, da se pokrije nagli skok, ali onda se može desiti naknadna hipoglikemija jer UH se razgrade. "Hranjenje inzulina" rezultira suvišnim kilama. I sve tako u krug.

Za cijenu glukometra, za one koji ga ne mogu dobiti preko HZZO-a: mislim da se radi o nekih 400 kn, ali stvarno nisam sigurna. U Zagrebu najveći izbor i najpovoljnije cijene (afaik, ne reklamiram nikoga) ima ljekarna Kožul, smještena u prizemlju klinike V. Vrhovac. Treba nazvati i pitati za cijenu.

MartinaP, meni su pacijenti s tipom 2 koji po novom pravilniku imaju pravo na trakice za krv rekli da su nezadovoljni i da im je prije bilo bolje. Trakice za okularno očitanje su zbilja niškoristi, ali oni su ih u nekim ljekarnama navodno mogli zamijeniti za trake za krv, pri čemu bi dobili veću količinu u odnosu na ovo na što sad imaju pravo.
    Drugim riječima, HZZO je na tome uštedio, prije su davali više novaca za tu kategoriju pacijenata (kad je u pitanju samokontrola).

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku

MartinaP, meni su pacijenti s tipom 2 koji po novom pravilniku imaju pravo na trakice za krv rekli da su nezadovoljni i da im je prije bilo bolje. Trakice za okularno očitanje su zbilja niškoristi, ali oni su ih u nekim ljekarnama navodno mogli zamijeniti za trake za krv, pri čemu bi dobili veću količinu u odnosu na ovo na što sad imaju pravo.
    Drugim riječima, HZZO je na tome uštedio, prije su davali više novaca za tu kategoriju pacijenata (kad je u pitanju samokontrola).
    Da, ali to je bilo protuzakonito, prosječna ljekarna si to nije mogla dozvoliti jer bi si navukla HZZO na vrat - znam da su neke ljekarne poprilično kažnjene zbog toga (iako nisu oštetile HZZO, ukupna vrijednost izdanih trakica je bila jednaka okularnim). Tužili su ih proizvođači okularnih traka.

Danka_, a daj mi reci... Nekoliko puta sam čula preporuku za trudnice s GD ovakvu: ako vam je danas GUK 2h nakon ručka preko neke vrijednosti, sutra si dajte 2 jedinice dugodjelujućeg inzulina. Koliko to ima smisla (jer si treći dan opet neće dati inzulin)?
    Posljednje uređivanje od martinaP : 01.07.2012. at 08:01

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

danka, tnx. pitam jer u brosuru za pumpu primjer jr danas jedem pizzu pa cu si povecati jedinice, sutra jedem masne kokice, prekosuyra pohano itd sto ispada da se, regulacijom inzulina uopce ne treba drzati dijete vec zivjeti "normalno" sto po nasim standardima znacu nezdravo jer ces povecati broj jedinica. i sad moj stari misli da moze nastaviti nezdrav zivot s bezbroj kalorija, a ne 1800 jer ce si povecavati jedinice i da je to poanta. ja mislimm da noje i da je stetno.
    sori na greskama, tesko mi je tipkat s moba. ne znam zasto tako slabo lovi tipke i ima veliki dilej.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

leonisa, tako kako razmišlja tvoj tata, radio je i jedan naš obiteljski prijatelj. dok se nije dokusurio s tom nepažnjom. sad za Uskrs, jer je znao da će se fino naklopat, si je pojačao dozu inzulina i nakon klope mu je bilo strašno loše, zvali hitnu, na kraju je ispalo da je pao u hipoglikemiju, da si je dao previše. po meni, nije se s tim za zekat. on se zeka cijeli život s time, uopće se ne pazi i sad "pod stare dane" ima dosta problema.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ali to je bilo protuzakonito, prosječna ljekarna si to nije mogla dozvoliti jer bi si navukla HZZO na vrat - znam da su neke ljekarne poprilično kažnjene zbog toga (iako nisu oštetile HZZO, ukupna vrijednost izdanih trakica je bila jednaka okularnim). Tužili su ih proizvođači okularnih traka.

Danka_, a daj mi reci... Nekoliko puta sam čula preporuku za trudnice s GD ovakvu: ako vam je danas GUK 2h nakon ručka preko neke vrijednosti, sutra si dajte 2 jedinice dugodjelujućeg inzulina. Koliko to ima smisla (jer si treći dan opet neće dati inzulin)?
    Jasno da je protuzakonito, ali kad su već promijenili pravilnik i odlučili dati trake za krv, šteta je što su im de facto smanjili količinu u odnosu na prije. Tj. smanjili su iznos novaca koji daju za tu kategoriju pacijenata a stvar je predstavljena kao "super, sad i vi imate pravo na trakice za krv".

Ovo drugo pitanje, mogu samo pretpostaviti zašto tako savjetuju. Kod GD glavni problem je inzulinska rezistencija, te posljedično iscrpljenost pankreasa. Moguće je da se povremenim dodavanjem malih količina inzulina daje mali predah za pankreas. Ipak, ja bih radije redovito mjerila GUK, i intervenirala promjenama u prehrani te korekcijskim dozama onaj dan kada se hiperglikemija dogodi.

Leo, ti savjeti o slobodnijoj prehrani u načelu se odnose na pacijente s tipom 1. Često se radi o djeci i mladim ljudima kojima stvarno treba puno kalorija jer rastu. Kod tipa 2 takav pristup nema koristi (osim na psihu bolesnika) ali može štetiti - posljedice su nestabilnije glikemije (ovo što je Franny opisala), debljanje (koje je jako kontraindicirano kod tipa 2).
    Ja sam tip 1 pa mi se ne da za******ti s eksperimentiranjem, nemam energije ni vremena plus želim ostati vitka. Svejedno, ako želim, mogu pokriti nutelu, pa i pizzu (nutelu lakše od pizze jer se zaustavim na dvije žlice).

Ipak treba znati da ljudi koji su na inzulinu moraju biti spremni za svakodnevne samostalne prilagodbe svojih doza i često se puno energije i truda troši na to da glikemije ostanu stabilne, a ponekad, unatoč svom znanju, iskustvu i famoznoj disciplini završe u hipoglikemijskoj komi npr.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja se upravo vratila sa VV (hrpa nas trudnica po ovim nenormalnim vručinama naručili da dođemo po nalaze u 11h)

ponovili su mi da imam dijabetes

rezultati ogtt testa su mi bili 5,60 natašte i 8,80 nakon 2h nakon šečerne vodice

profil guk-a mi je : 3,5 natašte, 3,2 nakon doručka, nakon ručka je bilo nedovoljno uzorka jer sam se sama pikala i nakon večere 8,0 (pojela na frendovom 40-om ročkasu chevape i šopsku salatu)

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Bucka secer ti nije narastao od cevapa, a ni od sopske salate.. Vjerojatno si pojela kruha uz to ili popila neki sok?

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj LolaMo prvotno napisa Vidi poruku
    Bucka secer ti nije narastao od cevapa, a ni od sopske salate.. Vjerojatno si pojela kruha uz to ili popila neki sok?
    pila samo mineralnu, ali uz chevape je bila lepinja

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

uvijek je u q1q1 sati.
    sjecam se u prvoj trudnoci da sam u bolnici jednom s curama narucila cevape i da mi je bio secer w2h kasnije o9

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

jel mi moze secer narasti od konzumiranja kulena i maslina (bez kruha)?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

oh da. kulen...a bome i masline. :D

ja sam na kraju trudnoce, zadnji tjedan imala 2h nakon tabbouleha secer 7. a unutra samo sirovo povrce, maslinovo ulje i nesto kus kusa :D

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

neeeeeeeeeee
    opet sam znači zeznula

jučer imali goste
    ja jela "samo" to, 2h nakon toga se pikala i danas nosila na vv

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ima li smisla ne-trudnoj osobi mjeriti secer nakon 2 sata? Ili je dovoljna kontola mjerenje jutarnjeg secera nataste?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

bucka, ne mora biti, tko zna...

klara, zavisi zbog cega ne-trudnoj osobi uopce mjeris guk.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 13.07.2012. at 13:11

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Bucka ne bi trebalo..osim ako nisi pojela cijelu staklenku maslina.. Leonisa od kulena ne moze, secer raste od ugljikohidrata...npr. kus-kusa
    Ali curke nije dobro potpuno izbaciti UH, nego papati one niskog glikemijskog indeksa i u umjerenoj kolicini..bolje malo pa cesce, nego puno odjednom

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

a kalorije? recimo u sarmi koju radim nema masnoce, a ako pojedem malko vise, skoci. rize je u njoj minimalmo.
    ako kulen ne dize, kako dize npr. prsut?
    kad sam ko dijete bila na dijeti iskljucivo sam smijela presanu sunku. i to u minimalnim kolicinama.

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Niti prsut ne dize..ali dijabeticarima se inace preporuca nemasna, lagana prehrana..ne samo zbog secera na kojeg direktno utjece, nego su oni skloniji povisenim masnocama, kardio bolestima, hipertenziji itd.
    Nama nije cilj samo secere dovesti u normalu, nego tu normalu i odrzati i opcenito kvalitetno se hraniti, a to nije moguce samo izbacivanjem hrane sa visokim GI..otud te preporuke

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    jel mi moze secer narasti od konzumiranja kulena i maslina (bez kruha)?
    nalazi ipak ok
    secer i nakon tog nesretnog kulena i maslina 4
    eto...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

OGGT mi je zakazan za 15.08. (bit cu 26+5), ujutro, ali ne na taste. Samo jednosatni test, bez nulte vrijednosti. Jedina preporuka je da pojedem dorucak oko sat vremena prije ispijanja glukoze, ako zelim doruckovati, a ne recimo samo 15 minuta prije testa.

Uopce ne kuzim kog vraga tako testiraju, ali to je standardni glucose tolerance, kazu. Ako mi ovo ispadne van normalnih vrijednosti, onda idem na trosatni, s postom i nultom vrijednoscu.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    ja se upravo vratila sa VV (hrpa nas trudnica po ovim nenormalnim vručinama naručili da dođemo po nalaze u 11h)

ponovili su mi da imam dijabetes

rezultati ogtt testa su mi bili 5,60 natašte i 8,80 nakon 2h nakon šečerne vodice

profil guk-a mi je : 3,5 natašte, 3,2 nakon doručka, nakon ručka je bilo nedovoljno uzorka jer sam se sama pikala i nakon večere 8,0 (pojela na frendovom 40-om ročkasu chevape i šopsku salatu)
    To nije nalaz dijabeticara, o cemu oni to pricaju?
    Intolerancija na glukozu da, ali dijabetes?
    Ja ga ovdje ne vidim

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

nemam pojma
    stalno to ponavljaju ko papige

visibaba avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Da je došla u Petrovu vadila bi krv doma kao bucka, ili dobila aparatić da mjeri sama.
    da li je to neka nova (ovogodisnja) procedura u petrovoj da se profil moze raditi doma sam?
    jer prosle godine nije bilo tako, morala sam doci na 24 sata u bolnicu radi profila.

pisali ste da dijabetolog mora dati dijagnozu GD da bi se moglo dobiti aparatic i trakice. ima li petrova dijabetologa? meni je moja dr. (gin) prosle god u petrovoj postavila dijagnozu GD, a sudeci po ovome sto pisete, za trakice i aparatic ove godine to ne bi bilo dovoljno. ili mozda treba ici na VV bas dijabetologu? al petrova je ipak referentni centar za dijabetes u trudnoci.

Citiraj Marsupilami prvotno napisa Vidi poruku
    To nije nalaz dijabeticara, o cemu oni to pricaju?
    Intolerancija na glukozu da, ali dijabetes?
    Ja ga ovdje ne vidim
    o ovome:
    Dijagnoza hiperglikemije u trudnoci - najnovije smjernice
    http://www.hdgo.hr/Default.aspx?sifraStranica=171

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •