Citiraj CAPPY prvotno napisa Vidi poruku
Ma ja sam totalno zbunjena, ako npr.kruh zamjenim rižom ili tijestom, koliko toga smijem( jel važem sirovo ili kuhano ?), jel maslinovo ulje bolje od suncokretovog, jel važno koje masnoće je jogurt...
1 jedinica kruha = pola šnite bilo kojeg kruha osim kukuruznog (čistog), njega smiješ duplo više, dakle 1 šnita.
Ulje je tak svejedno koje je, smiješ jednu čajnu žlicu ili umjesto ulja 2 žlice vrhnja (za salatu npr.) - to je jedna jedinica, za ručak i večeru možeš i 4 žlice vrhnja ali onda je meso pripremano bez masnoća (pečeš na običnoj vodi ili kuhaš)
Jogurt bi trebao biti sa smanjenim masnoćama, dakle light ali ja se toga ne pridržavam, maznem običan dukatov bioaktiv (čašica) jedino izbjegavam voćne jer sadrže šećer.

Ja se vodim time da mi je dnevni jelovnik npr.: za doručak šnita kukuruznog kruha s cca 90g šunke i jogurt ili kava s puuuuno mlijeka, gablec pola šnite kruha s jabukom, ručak nemasna juha (obično je to voda s kuhanim povrćem i mesom za ručak), 90g mesa s cca 120g krumpira ili riže i brdo zelene salate, gablec 2 manje voćke, večera 120g svježeg sira s 2 žlice vrhnja i šnitom kukuruznog kruha i onda pred spavanje umjesto jogurta maznem "doručak".

Zar ti nisu dali čitav popis namirnica koliko čega sadrži jedna jedinica i listu koliko jedinica čega smiješ po obroku?