Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Kako počet sa povrćem?

Lelas

Početno Kako počet sa povrćem?

Sada bi mogla počet polako sa povrćem ali neznam točno kako?

Sčim prvo da počmem, samom mrkvicom? Može li se mrkvica sa krumpirima skuhati ili je to prerano za bebu od 5 ipo mj.??

Tikvice nikad u životu nisam jela ni kuhala niti kupovala.

Zelje i Špinat? Kako pripremiti djetetu?

Što još ide od povrća i sčime se može pomješati?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ako je dohrana na pocetku (a izgleda da je, s obzirom da jos nije napunio 6 mjeseci mozes pricekat jos malo ) preporuca se uvoditi jednu namirnicu svakih 4-5 dana, da bi se izbjegao rizik od alergije.
    krumpir nije preporucljiv do negdje navrsenog 9. ili 10. mjeseca zivota.
    mrkvica je slatka pa mozes poceti s njom. samo ju skuhas, i izgnjecis vilicom. mozes ju i pomijesati s jabukom, kuhanom ili sirovom ribanom.
    onda kad prodje tih par dana mozes u kasicu dodati rizu (ili rizine pahuljice).
    povrce je najbolje skuhati i usitniti (zgnjeciti ili nasjeckati), bez soli, s malo maslinovog ulja.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Počni sa dobro raskuhanom rižom na vodi (koliko se sjećam tvoja djevojčica ne voli mlijeko). Ja koristim basmati rižu, ali možeš bilo koji, samo dobro raskuhaj, izgnječi viljuškom i ponudi djetetu. Sljedeće možeš jabuku, pa mrkvicu, kelerabu. Sve uvodi postepeno, svakih 4-5 dana. Kasnije možaš miješati više namirnica. Mada je meni bilo bezveze da dajem samu mrkvu, pa sam je pomiješala sa rižom koju smo već usvojili, i davala tako 4 dana. Ako nije tako nije ispravno, neka me neko ispravi. Takođe joj možeš dati i bananu. Sretno sa dohranom!

Lelas

Početno

Znači mrkvica. A šta dalje?

Kada smijem papriku, pomidoru, krastavc? Ubiti je mrkvica jedino sto se moze skuhati i zgneciti ili? Sta jos od povrca?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Paprika i krastavac puuuno kasnije, mislim sa napunjenih 11mj. Paradajz sa punih 8, skuhan. Probaj tikvicu, kelerabu - ja je u životu nisam ni kupila ni pojela prije njene dohrane, probala sam, slatka je, a ni M nema primjedbi. Špinat i blitvu nemoj davati prije napunjenih godinu dana, ako je nemaš skroz svježu (znači da je sama ubereš). Fora je u visokom sadržaju nitrata, koji se stajanjem pretvaraju u nitrite (valjda sam dobro utrefila) koji su štetni za male bebe. Zato se špinat i blitva preporučuju davati tako maloj djeci samo ukoliko se spreme unutar 2 sata od branja. Ako ne možeš ispoštovati ta dva sata, radije nemoj davati. Krompir ti ide sa punih 8 mj.
    Jesi li davala voće? Ja miješam povrće sa voćem i dodam rižu/kukuruzni griz. A danas smo probali i proso sa jabukom. Sve je smazala :D Preporučujem ti da pregledaš temu TABLICA DOHRANE Sretno!

Lelas

Početno

Kako pripremiti Tikvicu??? Jučer sam od susjede dobila ona ih ima u vrtlu, ali neznam kako spremiti????

Pomozite?!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kako su ti već savjetovale,prvo ide svaka namirnica posebno.Ja sam na početku tikvicu ogulila,nožićem izvadila koštice,narezala na komadiće i stavila u malo vode kuhati.Kad je bila kuhana, sa štapnim mikserom sam tu vodu i tikvicu izmiksala i to je to.Kasnije u vodu možeš dodavati drugo povrće koje si "testirala" na samo kuhajući.
    Ali, isto bi ti savjetovala da pričekaš 6.mjesec.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Lelas prvotno napisa
    Kako pripremiti Tikvicu??? Jučer sam od susjede dobila ona ih ima u vrtlu, ali neznam kako spremiti????
    Pa skuhaj je, zgnjeci pirunom i daj bebi. Ali radije se strpi jos do 6 mjeseca ako nemas problema s mlijekom. I daj si pogledaj neku tablicu dohrane... Pome i krastavci...to ide puuuno kasnije. Jer postoji tu jos puno stvari na koje moras paziti. Tipa, jedna namirnica ide 3-5 dana, pa kad poceti kombinirati i sl. Malo se informiraj.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pitam ovdje da ne otvaram topic.
    Moj Fran već više od mj dana papa nadohranu. Voće mu puno bolje šmeka od povrća, al što je tu je. Čini mi se da mu kod povrća smeta (uz činjenicu da nije slatko) to što bude mrvica, odnosno ne miksam već žlicom pasiram pa naravno ne bude skroz glatko. Npr. mrkvica... pokušala sam je solo, s drugim povrćem, voćem i nikada mu baš ne sjeda, a danas sam, baš za probu, kupila (kršitelj koda)ovu kašicu od mlade mrkvice (samo mrkva) smazao ju je ko vuk janje! Kako da to shvatim?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Zaboravila sam napomenuti, (kršitelj koda)ova kašica je skroz kremasta, bez mrvica i grudica...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj frenki26 prvotno napisa
    kupila (kršitelj koda)ovu kašicu od mlade mrkvice (samo mrkva) smazao ju je ko vuk janje! Kako da to shvatim?
    Hm, tako da stavljaju u nju poboljsivace okusa? :/

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Zaboravila sam napomenuti, (kršitelj koda)ova kašica je skroz kremasta, bez mrvica i grudica...
    Pa mozes i ti to napraviti, malo je bolje propasiraj i razrijedi s vodom u kojoj si je kuhala...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Možda tvoj bebač neće jesti čim osjeti bilo kakav komadić hrane koji nije dovoljno propasiran.Ja svom Luki moram sve miksati sa štapnim mikserom jer propasirano neće ni pogledati,drugim riječima prvu žličicu hrane ispljune a za drugu više nema šanse da uđe u usta.Dobro,istina je da on sa svojih 9,5 mjeseci još nema ni jedan zubić pa se nadam da kad bude zubića bude i propasirane hrane.Ne forsiram,meni je bitnije da on fino jede,a sad dal je smiksano ili samo zgnječeno-manje važno.
    Kupovne kašice nije niti za sad ne bude probao al vjerujem da su poboljšanog okusa pa ih zato bebe vole.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

I puna šećera i pojačivača ukusa!
    Probaj izmiksati štapnim kao što kaže happyness možda će bolje klopati. Ja štapnim miksam samo kelerabu, ostalo zgnječim viljuškom.

Dolisa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

(kršitelj koda)ove kasice od povrca su ocajne! :bljuc: Ne znam za pojacivac okusa, ali definitivno su gadne
    Probajte i sami pa cete vidjeti da su kasice koje vi napravite puno boljeg okusa nego kupovne...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma i ja izbjegavam kupovne kašice, a ovu sam mrkvicu kupila da isprobamo jer mu se moja nikako nije sviđala.
    Vjerojatno je kvaka u mrvicama, ja dosta dugo kuham tu mrkvicu, dugo pasiram, dodajem vodice od kuhanja ali mrvica uvijek bude. Morat ćemo investirati u dobar mikser.
    btw na (kršitelj koda)ovoj deklaraciji stoji da unutra nema ni šećera ni glutena, ni ovog ni onog te da je iz bio i kontroliranog uzgoja (a kakva je ona mrkvica koju kupim u Konzumu? ), tako da ni sama nisam više na čistu jeli bolje kupovna kašica ili ono što sama doma zamutim (druga vi stvar bila da imam na raspolaganju uvijek dobaće voće i povrće).
    Ali. što je, ima meni nedobar okus...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Problem s mrkvom je taj da je bolje ne kupovati ako nemas pouzdanog prodavaca za kojeg znas da je ne prska ni nista. jer mrkva jako upija svakakva s.anja iz tla i nju koriste da ocisti zemlju od gadarija.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

btw na (kršitelj koda)ovoj deklaraciji stoji da unutra nema ni šećera ni glutena, ni ovog ni onog
    Ovdje na forumu sam pročitala da postoji tzv "rupa u zakonu" koju obilno koriste proizvođači dječije hrane. Pod "šećer" se u zakonu podrazumijeva obični bijeli šećer, tj. saharoza. Ostali šećeri nisu "šećer" po zakonskoj definiciji istog. Takva definicija šećera proizvođačima ne brani da u kašice i sokiće dodaju glukozu/fruktozu, koje ih itekako zaslade. A da i dalje mogu na naljepnici napisati "bez dodatog šećera". Ja sam probala kašicu mrkva-jabuka koju je M dobila na poklon. Nisam još u svom životu probala toliko slatke jabuke/mrkve koliko je ta kašica bila slatka.
    Za gluten, valjda, ne smiju slagati, jer je gluten - gluten.
    Povrće kupujem na pijaci od "poznate tete", kod koje kupujem već godinama i koja se kune da ne šprica povrće. Jel laže ili ne, ne znam.

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

kako znati da smo kuhanjem određenog povrća sačuvali vitamine?
    Jel koliko sam načula mrkva i ostalo povrće se ne bi smjelo kuhati duže od 10 do 15 minuta.
    Da li je to istina? I kako sačuvati vitamine?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Frenki i mojoj se želudac dizao čim bi u usta dobila nešto što nije skroz glatko. S vremenom će i to prihvatiti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •