Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Posvajanje djeteta od bliskih srodnika - sestre?

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Posvajanje djeteta od bliskih srodnika - sestre?

Nemam snage od šokova i zamršenosti sitacije zvati centre i raspitivati se, pa ću pokušati saznati jer vjerujem da vi znate sve o posvajanju kao i moja "ekipa" na potpomognutoj
    No, o čemu se radi? Sestra mog muža, nešto malo starija od nas... nekih 35, neplanirano i neželjeno je trudna u vanbračnoj kratkoj vezi. Navodno tatu te mrvice ne zanima dijete i ne želi ga (btw on je strani državljanin).
    I sad se "genijalana" sestre dosjetila "genijalne" ideje da mi posvojimo njeno dijete.
    Već sad je tu milion i jedna prepreka što praktična, što u mojoj glavi, ali ipak me zanima ako neka od vas zna kakva je zakonska regulativa kod nas kad je u pitanju ovako neka mogućnost posvojenja.

otocanka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Mislim da se s ovim novim zakonom neće ništa promjeniti po tom pitanju, a u starom zakonu piše da ovakva mogućnost posvajanja nije ostvariva (kad pronađem topik na kojem sam to detaljnije obrazložila poslat ću ti link).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Talia, dok otočanka ne stigne pejstati svoj link, evo otočankinog linka s foruma mama-mami - mislim da je ovo još uvijek važeći zakon (Obiteljski zakon iz 2003.) - posearchaj do odredbi koje se tiču posvojenja.

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/1583.htm

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

(3) Ne može se posvojiti krvni srodnik u ravnoj lozi, brat odnosno sestra ni dijete maloljetnih roditelja.
    Vjerojatno se misli na ovaj stavak.

Po ovome, ne bih rekla da se ne može posvojiti sestrino dijete.

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

hvala vam
    Trebalo mi je malo informacija da bih mogla postaviti neke stvari i vidjeti u kom pravcu uopće razmišljati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Treba vidjeti isto i koliko je sestra čvrsta u svom prijedlogu i odluci. Iskreno, to mi se čini emotivno teže za sve sudionike nego "anonimno posvojenje", ali sve ovisi o okolnostima...

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma, skroz sam ja svijesna cijele (jako komplicirane) situacije, ali nisam mogla reći čvrsto i eksplicitno ne, a da ne promislim o svemu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Talia, . Nadam se da će i otočanka pejstati svoj topic, ona ti o svemu puno više zna nego ja.

otocanka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Poslala sam joj PP s linkom (još ujutro, ali nisam napisala post )

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Najbolje nazovi nadležni Centar.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj sanja74 prvotno napisa
    Najbolje nazovi nadležni Centar.
    To bih i ja učinila i posvojila bih dijete ako bih mogla. Bilo bi vam teže nego anonimnim posvojiteljima, ali bili biste zakonski roditelji i muževa sestra ne bi vam mogla osporavati roditeljstvo.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja koliko sam shvatila po zakonu to kod nas i neide bash :/

Talia a da si razmislite da neradite papire(ako se nemoze kod nas) mislim dijete ce znati tko mu je mama bioloska svakako :?
    npr. moja baba je uzela svoju necakinju ksebi kad je imala cca tj. dana i ona ju i odhranila i odskolovala i udala se iz "njene kuce" znala je tko joj je mama normalno.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Poslid prvotno napisa
    (3) Ne može se posvojiti krvni srodnik u ravnoj lozi, brat odnosno sestra ni dijete maloljetnih roditelja.
    Vjerojatno se misli na ovaj stavak.

Po ovome, ne bih rekla da se ne može posvojiti sestrino dijete.
    Tu ne piše da se ne može posvojiti dijete brata ili sestre, nego brat ili sestra osobe koja posvaja, a mislim da to nije pitanje

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nećak/nećakinja su krvni srodnici u pobočnoj lozi, ne u ravnoj.
    Najbolje nazvat Centar

camel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

nije problem u ovome:
    već u tome da se dijete ne može dati na posvajanje poznatim posvojiteljima, osim ako se radi o očuhu ili maćehi djeteta.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne može na posvojenje, ali jel može na skrb i odgoj (baki i dedi, ujaku....)?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

bez uvrede, sestra ti je genijalna

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    ili je dovoljno poštena prema djetetu - da mu omogući ljubav i obiteljsku toplinu.

mislim da je strašnije roditi dijete, i ne brinuti za njega.

Zorica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    Citiraj meda prvotno napisa
    ili je dovoljno poštena prema djetetu - da mu omogući ljubav i obiteljsku toplinu.

mislim da je strašnije roditi dijete, i ne brinuti za njega.
    Ovo mogu samo potpisati.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ma nemam ja nista protiv da se dijete da na posvojenje, ali ne vjerujem da ce to ici sve tako glatko i genijalno kako si je ona zamislila.

pa nije to majica, kupis ju, dodes doma i ne svidi ti se, pa kazes sestri oces ju ti?
    :?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meda, razumijem ja što želiš reći... samo govorim o drugom načinu viđenja ove situacije.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I ja mislim da se raspitate svakako u CZSS može li se djete dati vama na skrb, možda možete biti skrbnici, a ne posvojitelji.
    Druga je varijanta da se to napravi bez znanja države, tj. da je majka službeni skrbnik, a dijete kod vas. Ali to je jako nezgodno jer za svaku sitnicu trebaš pristanak roditelja. Osim toga, onda postoji mogućnost da se žena predomisli i izjavi da hoće dijete natrag, a vi se taman navikli jedni na druge.

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Jeste "genijalna" je ne samo što se tiče "genijalne" ideje da nam "da" dijete jer ga mi toliko želimo, a eto njoj se desilo s tipom koji baš ne želi biti tata, i sad baš i nije u nekoj situaciji da želi imati još jedno dijete
    Ma grozna situacija sve u svemu ali ne mogu ne razmišljati o svemu tome :/
    Da je to moja sestra, a ne sestra moga muža s kojom ja nemam, ne mojom željom, skoro pa nikakav odnos, mogla bih otvoreno razgovarati i smisliti nekoliko riješenja, ali ovako mi je teško kad je meni ta žena jako jako daleka. Mi razmišljamo, funkcioniramo, odlučujemo i uopće živimo skoro pa u potpuno različitim svijetovima.
    Ma, vidjet ću još malo, nismo još niti sijeli svo troje i razgovarali otvoreno. Svakako vam hvala, ovako mi se slažu kockice mozaika i naravno da ću malo vidjeti s frendicom koja je socijalna radnica i radi u centru prije nego nešto konkretno uradimo, ako uopće odlučimo da je to dobra ideja za sve nas (na prvom mijestu za dijete)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

talia sory sto te pitam al kad me zanima jel ima kakvih novosti sta je
    dotična odlučila..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •