Results 1 to 6 of 6

Thread: Dohrana-jutarnji i popodnevni obrok

paljetak's Avatar

Default Dohrana-jutarnji i popodnevni obrok

E ovak, trebam pokoji savjet...

Uveli kasice ima nepuna 2 mjeseca, sad je pocela kolko-tolko i otvarati usta Dojenje nije smanjila. Trenutno smo na 2 majusna obroka, u jutro (tj, vise oko podne) i popodne (oko 15-16 ili 17 h). E sad, ovaj 1. obrok joj napravim voćnu kasicu, a za popodne skombiniram povrce+zitarice+ev.piletina ili ponekad zitarice+voce.

pitanja:
    1. da li je bolje da joj prvi obrok bude voce ili da ga ostavim za popodne? I ima li opce veze kad je koja vrsta?
    2. da li bih i u 1. kasicu (vocnu) trebala umijesati zitarice? Sad joj skombiniram (da iskoristim dok je sezona) 2 vrste voca, a samo u popodnevnu kasicu ubacim zitarice (za sad rizu i palentu)
    3. i da li je pametno i u jutro i popodne voce? To pitam jer ne znamvise koje povrce i kak iskombinirati, tikvice, brokula, mrkva(da bas ne jede svaki dan isto)...sad bih uvela i mahune ak im je sezona

koalica's Avatar

Ja u svaki obrok stavljam nešto da drži. Znači, u voće obavezno žitarice. U povrće riža ili palenta. To gledam po sebi - i ja ako pojedem samo voćku budem jako brzo gladna.

Mislim da bi trebala imati jedan voćni i jedan povrtni obrok. Ali mislim da isto tako neće biti neka grada ak dva puta dobije voćni.

Paljetak, ja sve radim kao ti (cak i u isto vrijeme), osim sto popodne dajem povrce+rizu/palentu a ne voce, i muce me slicna pitanja kao tebe. Hajde neka nas prosvijetli neka iskusnija mama.

Mi smo još uvijek uglavnom na cici, nekad prođe dan, a da ne popapa ništa na žlicu, samo cica, ali trudim se da mu svaki dan ipak dam neko zgnječeno voće ili voće s palentom (s rižom baš i ne voli). Povrće baš i ne papamo, ponekad mrkvu. Što još uvesti? Ovaj mjesec smo u velikom poslu pa mi je i najjednostavnije ponuditi cicu, a Josip skroz dobro napreduje.

paljetak's Avatar

Je Koalice, ali tvoja Nika je starija 2 mj.pa imas vise toga za kombinirati. Ma ponekad joj dam oba vocna obroka (ovaj drugi sa zitaricom) jer mi dojadi stalno tikvica-brokula-mrkva. Da mi je bar svoj vrt imati

Znaci, da i s vocem ubacim zitarice? A jel bolje do podne voce a popodne povrce ili je svejedno? I da li voce trpi sve zitarice? mislim,palenta i voce? Jedino kaj bi joj mogla vec uvesti i jecam i raz, samo sto ja to nikad nisam ni vidla ni jela niti znam kak se spravlja.

mayamaya

evo, da i ja izrazim svoje misljenje. na svojem sinu Andreju (10,5 mj.) primijetila sam da se jako dobro najede kad se obrok sastoji od zitarica i voca u kombinaciji s mlijekom od rize i soje (Alnatura, soja-riza, kombinacija); obicno su to zobene pahuljice kuhane sa suhim marelicama na mlijeku, a potom izmiksane uz dodatak jedne ili vise vrsta svjezeg voca (jabuke, sljive, kruske, breskve, marelice ili bobicasto voce). to mu je zakon! ako nisu zobene pahuljice u igri, onda je npr. integralni griz, bilo psenicni bilo pirov.
    sto se rucka tice, uvijek mu radim kasice od povrca, zitarica i mahunarki (ili bar dodatka vrhnja, sojinog npr., tako da dobije i proteine). jedno je vrijeme to super jeo, medjutim, sad nekako radije sise, tj. odbija jesti na zlicicu - nema pravila.. vjerojatno je to privremena faza, ali htjela sam reci kako je zapravo donedavno bio lud za kasicama od povrca - pogotovo mu se svidjaju mahune! inace mu kombiniram i bundevu s mrkvom i jabukom, lecu s amarantom i povrcem i sl., uz dodatak maslinova ulja. zapravo, nekad odbija jesti napravljenu mu kasicu, ali zeli jesti ono sto vidi u mojem tanjuru (mada je to vrlo slicno, samo ne kasasto).
    toliko, mozda vam ovo donekle pomogne..
    mene jedino zabrijava to dnevno sisanje - pomalo bi se to trebalo smanjivati, a on jos full poseze za mojim mlijekom...

Quote Originally Posted by paljetak
    Je Koalice, ali tvoja Nika je starija 2 mj.pa imas vise toga za kombinirati. Ma ponekad joj dam oba vocna obroka (ovaj drugi sa zitaricom) jer mi dojadi stalno tikvica-brokula-mrkva. Da mi je bar svoj vrt imati

Znaci, da i s vocem ubacim zitarice? A jel bolje do podne voce a popodne povrce ili je svejedno? I da li voce trpi sve zitarice? mislim,palenta i voce? Jedino kaj bi joj mogla vec uvesti i jecam i raz, samo sto ja to nikad nisam ni vidla ni jela niti znam kak se spravlja.