Imam 5 kg bresaka koje moram brzo potrošiti, a prezrele su za kompot, pa sam mislila nekakav pekmez, marmeladu, đem ...
Ja bi neki recept sa manje šećera, a da se lijepo zgusne.
I da, gdje se može kupiti pektin?
Imam 5 kg bresaka koje moram brzo potrošiti, a prezrele su za kompot, pa sam mislila nekakav pekmez, marmeladu, đem ...
Ja bi neki recept sa manje šećera, a da se lijepo zgusne.
I da, gdje se može kupiti pektin?
Ja sam samljela breskve u multipraktiku, ubacila želin i fruktozu iz DM-a i kuhala po uputama sa želina. I dobila sam presavršen džem. Naravno, stavila sam manje fruktoze nego što bi trebalo.
A meni, btw, 5 kila breskvi/nektarina traje 2-3 dana i bez pekmeza.
ja sam negdje imala recept za chuttney od breskvi i paradajza(jaaako ukusan i ide super uz sve vrste mesa) i marmeladu od breskve i mrkve(super namaz), samo da ih još nađem :/
kako praviš taj pekmez od breskve?please...ja bih napravila 2-3 teglice da imam...
znate sigurno da se uz pojam "mladost" - veže i pojam "ludost".
tako naime ja zovem svoje kulinarske izlete, u koje spada i kuhanje marmelade od breskvi...![]()
3kg breskvi (oko 2 kg očišćenih)
1,8 kg šećera
očišćene breskve izrešite na kockice, posipajte šećerom i ostavite cijelu noć. ocijedite ih.
kuhajte sok 10 minuta, zatim dodajte voće. nastavite kuhati miješajući s vremena na vrijeme, dok marmelada ne otvrdne (oko 20-tak minuta).
provjerite tvrdoću stavljajući malo mase na hladni tanjurić. ako se stvrdne - tada je kuhana i može se staviti u flašice.
marmelada od breskvi nije baš s "manje" šećera - ali je jako fina...
ima još i jedan recept s dinjom:
1,5 kg očišćene i isjeckane dinje
2 limnuna
1 kg šećera
1,5 dl vode
zakuhati šećer i vodu u sirup, dodati dinju i sok od 2 limuna.
kuhati na jako laganoj vatri otprilike 1h, uz povremeno miješanje...
za one koji vole dodatke - na početku se može dodati malo muškatnog oračića, ili na kraju dvije jušne žlice ruma...
čekaj....ne miksaš kockice prije nego ih ukuhavaš?
ne. ispadne ti otprilike kao one bonne mamman marmelade .Gago prvotno napisa
Ja sam svoje breskve na kraju pojela.
Ali svejedno bi napravila koju bočicu pekmeza jer ga marko voli nekad za doručak, onak s maslacem.
A kako nisam ljubitelj ovih kupovnih stvari, napravila bi nešto domaće.
Za pektin sam pitala jer imam neki recept gdje piše da se koristi šećer s pektinom ( breskve ga ne sadržavaju dovoljno, pa se teško zgusnu).
mi imamo na vikendici breskve i često radimo i kolače, bilo koji recept za voćne pite
Vidjela sam neki želirni šećer u Intersparu, ali na polici sa šećerom, a ne tamo gdje stoji želin.