Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 100

Tema: Preventivno zeljezo?

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

da se nadovežem; bojanu je također željezo nešto ispod normale, dobili smo legofer sirup, al nema šanse da išta od toga utrpam u njega; pljuje, neće usta otvoriti, bježi po stanu.
    probala sam par puta, pa odustala, al mi frendica kaže da je ona klincima davala sa nekakvim brizgalicama i da je to super išlo; jel vi znate kakve su to brizgalice i jel to mogu kupit u apoteci ? (frendica kaže da je ona to dobila uz sirup) :?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, i ja sam je dobila uz Klavocin, ne znam ima li ih za kupiti u apoteci.

Ali imaš za kupiti špricu, plastičnu, NUBY, vjerojatno se i sa tim može dati lijek, mi je imamo za doziranje lijekova.

(Lea hoće popiti svaki lijek, nešto nevjerojatno, inače okree glavu od žlice ali kad je lijek u pitanju otvara usta bez problema. Dajem joj sad neke odurne vitamine, i to isto veselo popije.)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Uz Ferrum se dobija takva plastična šprica samo što nema onaj pipak kao šprica za injekcije. Na njoj je označen broj kapi...
    Jan je morao piti željezo jako rano... možda čak sa 3 mjeseca pa nam je doktorica dala jednu špricu s kojom smo dozirali lijek. Da pitaš doktoricu ako se ne može kupiti u apoteci?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ja sam htjela pitati kako i kada dajete djetetu sirup? za vrijeme obroka, između obroka? Znam da željezo teško pada na želudac i odraslima.
    Ja sam Janku davala po par kapi sa kamilicom i C vitaminom pa mu je popodne svaki put bilo koma, prali su ga grčevi. Onda sam prestala i doktorica mi je rekla da pričekam da navrši 6 mjeseci jer je tada razina najniža pa da onda vadimo opet krv.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

asfo jel dojiš? koliko je staro dijete?
    kolika je vrijednost hemoglobina?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Željezo bi bilo idealno davati ujutro natašte, pola sata prije doručka. Ali kako željezo često teško "sjedne" na želudac, može se dati i između obroka, tj. 2 sata poslije i 1 sat prije obroka. Mlijeko i čaj smanjuju (između ostalog) apsorpciju željeza, pa i na to treba pripaziti. Uz željezo je svakako poželjno davati vitamin C.

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

I mi smo dobili preporuku uzimati željezo kao preventivu. Čitajući vaše postove i Rodin članak o tome, piše da nakon 6 mjeseci treba davati hranu bogatu željezom i onda ne treba nikakvo preventivno uzimanje željeza. Stvar je u tome što moj Vito ne prihvaća dobro dohranu, nekad pojede žličicu nečega na dan, ali većinom ne otvara usta na ništa pa smo mi praktički još uvijek na isključivom dojenju na zahtjev. Treba li u našem slučaju davati željezo kao preventivu ili dojenje još uvijek može osigurati dovoljnu količinu željeza koja je potrebna mališi od 7 i pol mjeseci? :/

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dohrana i jeste par žlica na dan. trebaće vam još vremena dok u potpunosti ne zamjenite jedan cijeli obrok s nedojenjem.

nikad ne daji željezo kao preventivu bez prethodnih pretraga.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Željezo bi bilo idealno davati ujutro natašte, pola sata prije doručka. Ali kako željezo često teško "sjedne" na želudac, može se dati i između obroka, tj. 2 sata poslije i 1 sat prije obroka.
    Nisam sigurna da tolika pauza izmedju obroka uopce postoji kod mog malca. Probudi se sisajuci, a onda ili marsira gore-dole ili jede. Nisu to neke kolicine,ali jede skoro svaka dva sata, malo kasica, malo sisa, malo mrvica kruha-to obozava i tako do spavanja.
    Filip je bljedoput i ima podocnjake u zadnje vrijeme-trebamo li kontrolirati zeljezo? Vidim da je par ljudi spominjalo podocnjake, je li to znak anemije? Imamo uputnicu, ali se nisam bas zurila. Meso Filip jede cesto, a brokulu valjda svaki dan (ima li u njoj zeljeza?).
    Nasa pedijatrica radi svima kontrolu krvne slike s godinu dana, a meni dala uputnicu (F. ima 8,5mj.) jer sam pitala kako s zeljezom.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemoraš vaditi krv iz vene. dovoljno je iskontrolirati hemoglobin vađenjem krvi iz prstića.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    asfo jel dojiš? koliko je staro dijete?
    kolika je vrijednost hemoglobina?
    kombiniramo dojenje i HA1.
    Janko sada ima 5 mjeseci.
    prije 2 mjeseca bila je 106, a počela sam mu davati po dvije kapi ujutro.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dob/Spol Hemoglobin (g/l) Hematokrit (%)

2-6 mjeseci 115±25 35±7

90 je min, znači sve je u granici, nema potrebe za dodatnim željezom.

jel ima u HA1 željeza?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na ovom topiku je link na cijelu tablicu.

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...oglobin#314371

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Nešto željeza ima u dječjem vitaminskom sirupu Multisanosvit ili Multisanostol (onaj u narančastoj kutiji ima željeza, a u bijeloj nema Fe, sad da se ubijem ne znam koji je sa, a koji bez Fe). Dovoljno za preventivu.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

multisanosvit ima željeza ali je za djecu od godinu dana
    nama su isto preporučili bili željezo jer je bilo na granici
    probali smo dijete se grčilo,plakalo,apetit nula a do tada sve bilo super
    bacila ja željezo u WC
    od kada je napunio godinu povremeno mu dajem taj sirup multisanosvit
    i željezo je uredu

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

evo malo podižem:
    F je prošli tjedan vadio krv i ima
    HB 108 (109-138)
    MCV 71 (73,8-89,4)
    MCH 23,8 (24,3-33,9) i zaključak: lag.anizo.hipok.
    naravno u zagradi su referentne vrijednosti
    dobili smo legofer, ali uopće nije preporučila C vit (a ja potpuno zaboravila)-kunem se, mijenjam je za mjesec dana, jer mi ju je pun kufer-o pedici pričam, naravno

jel potrebno uzimanje nadomjestaka, da probam sa magmom ili ipak nastavim s ovim :?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa njegovi nalazi su tek neznatno ispod granice, mislim da je puno bolje da probate malo obogatiti prehranu nego da uzima nadomjestke.
    i zelena magma je hrana , preporučam.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako hoćete čuti totalnu nebulozu - jedan od razloga što sam se prošli mjesec "hladila" od pedice (čitaj:preskočila posjet) jest taj što nam je S DVA MJESECA preventivno pripisala željezo, jer je skoro poduplao porođajnu težinu, a navodno dojenjem dobija zalihe samo dok ne podupla težinu. Čak i da je to istina, NIKAD ne bih davala željezo bez provjere krvne slike jer je predoziranje željezom izuzetno opasno.
    Da ne spominjem da je preporuka bila davati željezo sa zdrobljenim tableticama Plivita C - možete si to zamisliti?

Needless to say, bacih recept.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mama Ju, znaš šta je čudno što stvarno skoro svaki dan jede meso i jedino tad mu dam sokić jer sam pročitala da je bolja apsorpcija željeza jer u sokićima ima vit C. Dok ja pišem, sin mi je uspio nać tatin bobi flips s kulenom i pojesti pola :shock: , ali je polovicu ostavio na stolu, nije mu se svidjelo 8)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kovke, probajte malo sa zelenjavom .
    moja sestra koja ne jede meso uopće uvijek ima bolju krvnu sliku od mene.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ma najgore je to kaj sam zapela za par namirnica i nikak da krenem na nešto novo

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

hvala na savjetu 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemojte 'bez potrebe' dodavati zeljezo!
    posebno ako nije kontrolirana vrijednost zeljeza kod djeteta!
    nakon puno iskustva sa pedicom i homeopatom;

definitivno treba obogatiti ishranu!
    Zelena magma je super! Ako ju nece piti, probajte staviti u hranu
    (juhe, manestre, sok od ananasa ubije okus) ili kupite obicnu spricu od 5ml i rastopite zlicu magme u vodi (soku) i spricnite u usta -progutat ce!
    E. je to bilo jako zanimljivo! iako koncentrirano popila bi bez problema sa spricom!
    Mozete davati magmu i vise puta dnevno (2-3 puta), nece se predozirati!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Maurenu je hemoglobin 111 i isto nam guraju da pije željezo.....jel bi trebao?ja mislim da ne

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

zna li netko gdje se kod nas mogu kupiti ferro sanol kapi?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Ako hoćete čuti totalnu nebulozu - jedan od razloga što sam se prošli mjesec "hladila" od pedice (čitaj:preskočila posjet) jest taj što nam je S DVA MJESECA preventivno pripisala željezo, jer je skoro poduplao porođajnu težinu, a navodno dojenjem dobija zalihe samo dok ne podupla težinu. Čak i da je to istina, NIKAD ne bih davala željezo bez provjere krvne slike jer je predoziranje željezom izuzetno opasno.
    Da ne spominjem da je preporuka bila davati željezo sa zdrobljenim tableticama Plivita C - možete si to zamisliti?

Needless to say, bacih recept.
    Tema je stara, ali ne mogu a da se ne uključim.
    Za sistematski s pet i pol mjeseci smo vadili krv i dali urin. Ispalo je da je sve savršeno (isključivo dojena beba ) Još je pedica rekla, super, obično djeca imaju dojenačku anemiju, ali vaš sin nema... ja sva ponosna, a ona veli: Zato ćemo sad uvesti preventivno željezo!!! I uz to vitamin C. I to tako da mu u prokuhanu vodu stavite ŠEĆERA i zdrobite pola tabletice Plivita C. Kad sam joj rekla da moj sin nije okusio ništa osim majčinog mlijeka i kako ću ja njemu sad kuhati vodu i šećer, samo je nastavila o potrebi uzimanja vitamina C i željeza u kombinaciji zbog apsorpcije.

Dakle, krvna slika savršena zato trebam dati željezo. Željezo se ne može apsorbirati zato trebam još i Plivit C. A to djete ne može progutati pa trebam zdrobiti i otopiti. A to je kiselo pa trebam dodati šećera.
    To je toliko apsurdno da ostajem bez teksta.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mi smo dobili Legofer sirup i uputu da dajemo Plivit C 50 mg. Jednom sam dala djetetu taj vitamin C, ali cijelu noć nije spavala, pa više nisam. Kakva su vaša iskustva s tim vitaminom?
    U uputstvima piše da dijete treba 1.5 mg željjeza po kilogramu. Nama bi po tome trebalo oko 11 mg, ali to mi se čini puno za 9-mjesečno dijete.
    Da li se vašem djetetu poboljšao apetit nakon uzimanja Legofera?
    Moje dijete slabo jede i slabo dobiva na težini pa ga zato pijemo. Zanima me da li se kome sa sličnom situacijom poboljšalo stanje nakon uzimanja lijeka?!

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mi smo dobili Legofer sirup s 2 i pol mjeseca. Razlog: pedijatrica SVOJ DJECI daje Legofer. Bez krvne slike, bez ikakvog razgovora. A upisala sam dijete kod nje jer je prodojeca. Probala sam ga dati jednom i mala dobila crnu smrdljivu stolicu i zatvor. Odustala sam, al sam ja nastavila piti Prenatal. Jucer na kontroli s 4 i pol opet ista prica. Pedijatrica ne zeli vaditi krv, samo je rekla da kupim neke kapi kojih ima samo u privatnim apotekama ako mala ne podnosi Legofer. Tko je tu lud i sto da radim:? Ne zelim je kljukati zeljezom ako ga ne treba. Dobila je dobro na tezini, cika 8 puta dnevno

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ja nisam htjela davati malom željezo.prvo ja imam viška željeza u krvi a mm ima isto jako puno željeza.pa sam tražila da se radi krvna slika i mali ima dobru krvnu sliku i željeza u zlatnoj sredini.višak željeza se taloži na jetri i još negdje što nevalja i zna biti komplikacija.

ja sam iskrvarila dosta na porodu i za 2 tjedna iako nisam pila željezo sam imala više nego 70% ljudi,tako da nisam za to da svom djetetu dajem bezpotrebno.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zeljezo je opasno za malu djecu.

osim toga pitanje je vrijede li vrijednosti koje odrasli imaju za djecu.
    i sve te referentne vrijednosti koje ev postoje za djecu, pitanje na kolikom uzorku je to radjeno...

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja sam eto htjela drugo misljenje. Pa otisla na Cybermed i dobila odgovor:
    http://www.cybermed.hr/index.php/pbl...zdravo_dojence
    Ne zelim spamati temu, al tesko je vjerovati u ovakve nebuloze i vrijedjanja od jednog, kako kazu, dobrog dijagnosticara.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Nikita77 prvotno napisa
    . Probala sam ga dati jednom i mala dobila crnu smrdljivu stolicu i zatvor.
    nuspojava viška željeza
    to mi je reka moj ginekolog kad sam pila dodatak željeza

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

MGrubi, hvala ti na pomoci. Moja "prodojeca" pedijatrica veli da je normalno :shock: da ima crne, smrdljive stolice. Al da nikako ne moze imati zatvor od zeljeza :?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja bih na tvom mjestu tražila krvni nalaz

šta je košta napisati uputnicu? jel to tako teško?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nije htjela. Zapravo, to moje pitanje je totalno precula i nastavila pricu o tome kako dojena djeca ne dobivaju dovoljno zeljeza i natjerala me da se osjecam krivom sto ne zelim bebi dati zeljezo. Moja dok opce prakse mi je rekla da ne podnose sva djeca dobro Legofer. Da su nekad postojale Orferon kapi koje su drukcija baza od Legofera i Ferrum leka i bebe su ih bolje podnosile. Al to se vise ne proizvodi. Razmisljam o promjeni pedijatra, al ova u drugoj smjeni krca djecu nadohranom vec s 4 mjeseca, a druga ambulanta mi je predaleko

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

. Zapravo, to moje pitanje je totalno precula i
    pa budi dovoljno glasna

zdravlje tvog djeteta je tvoja Odgovornost
    i ti ne želiš napamet davati željezo bebi
    i ti želiš uputnicu za krvnu sliku i točka

osim toga sam izraz da dojena djeca ne dobivaju dovoljno željeza dovodi pod sumnju njezino znanje o dojenju
    ali to nije bitno

reci: ne sumnjam ja u vaše znanje i vašu stručnost, inače ne bih bila kod Vas, ali ja Vas molim da mi date uputnicu za krvnu sliku, jer se ti iskreno bojiš svih vrsta usintetskih dodataka prehrani i točka.

željezo može oštetiti jetru - bilo čak na dr. Hausu :/

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hvala ti na ohrabrenju. Izgleda da se kod nasih doktora stvari rjesavaju jedino ako si dovoljno glasan

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hvala ti na ohrabrenju. Izgleda da se kod nasih doktora stvari rjesavaju jedino ako si dovoljno glasan
    a e

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    . Probala sam ga dati jednom i mala dobila crnu smrdljivu stolicu i zatvor.
    nuspojava viška željeza
    to mi je reka moj ginekolog kad sam pila dodatak željeza
    Ovo mi bas nije jasno....kako viska? Moj malac pije Ferrum vec mjesec dana zbog slabokrvnosti i svaki dan ima takvu stolicu. A sjecam se da sam imala i ja kad sam iz istog razloga uzimala zeljezo.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ja sam ovo nasla na internetu: Majcino mlijeko posjeduje laktoferin koji dojencetu omogucava dobro crpljenje zeljeza iz mlijeka. S uvodjenjem zeljeza kao suplementa, dolazi do vezanja tog suplementa s laktoferinom i posljedicno se smanjuje iskoristivost zeljeza iz majcinog mlijeka i potice razvoj potencijalno opasnih crijevnih bakterija. Dojencad takodjer postaje sklonija anemijama, stolice im postaju smrdljive (kao sto je slucaj kod moje bebe), sto je pokazatelj razvoja crijevne flore koja slici na onu odrasle osobe.
    evo:http://www.babyreference.com/Iron%20Supplements.htm

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mi smo zbog temperature prije 3 j radili KS i nešto je bilo niže i sad nam pedica dala Ferum lek..taj je nalaz MM-u komentirala da je i nije (ma što to značilo, MM se nije sjetio pitat)

nema nikakvih znakova anemije, sve KS do sad uredne...čitala sam da nije dobr ni ako je previše željeza u organizmu...dobili smo 2 bočice i da nakon toga ponovimo KS.
    Da mu dajem il ne dajem? (Još nisam počela)

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

mene totalno muči to sa anemijom. nisam sretna davati djetetu kapiali očito moram jer smo oboje anemični, on sa 3 mj. ustanovljeno i doio je ferrosanol (kupuje se i naručuje jedino na dolcu- a dala nam je to jer kao najmanje oštečuje crijevne resice i djeca ga bolje podnose- prenosim riječi pedijatrice) koji nisam baš redovito davala. i ja sam anemična ali očito to njemu puno ne znači. definitivno svi pokazatelji su nešto snniženi i sad me zanima što u hrani mogu dati 6.5 mjesečnom djetetu a da ima željeza?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

proso

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Nisam čitala sve postove jer je Lara bubana ima virozu pa nemam vremena. Sad ću vas zagnjaviti jer moram. Ja sam u trudnoći imala manjak željeza i cuclala ferrum lek tablete. Sada Lara uz bolest (virozu) ima anemiju, nalaz pokazuje MCV 66 a granica je barem u našoj županiji od 82-103 fl. Doktorica pedijatar dala Ferrum lek sirup i vitamit C tablete zdrobiti u neki sokić koji voli (ja pravim svježi od mrkve) trenutno. Problem nastaje što Lara neće nikako popiti to željezo niti malo pa vas molim za pomoć. Ja Laru još uvijek dojim al od željeza iz majčinog mlijeka niti Ž barem što bi njoj pomoglo. Pijem prenatal kad dojim.
    Doktorica Kaže da je Lara iscrpila svoje zalihe željeza koje je dobila rođenjem najviše zbog toga što brzo raste i brzo napreduje ima 11 kila sa 9 i pol mjeseci. Ako ima neka mama iskustva kako bi joj dati to željezo sirup hvala vam unaprijed.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

M je pila Ferrum 8 mjeseci i nisu se uspjele popraviti zalihe. Naravno svaki je dan jela meso i različito povrće, zob i sl. Onda sam joj sa 10 mjeseci počela davati Spirulinu (alge) u svježi voćni sok da bi mogla ići na operaciju. U 2 mjeseca napunile su se rezerve, tako da nam je zadnji nalaz Hg 118, a bio je 99! Spirulinu pije i dalje, počela je odlično jesti, nije bolesna. Toplo preporučam.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako ima neka mama iskustva kako bi joj dati to željezo sirup hvala vam unaprijed
    Špricom.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

lasada,

nama je mcv danas bio 67.6 a hgb 92

doktorica je rekla da ne uzimamo još nikakvo željezo zat što želi ponovti nalaz kad prođe viroza (kaže da se za vrijeme viroze "smanjuje" željezo i da nalaz nije vjerodostojan. :?

uglavnom, mislim da će i m. morati piti željezo ja, poučena vlastitim (anemičnim) iskustvom, radije ne bih dala...ali što dati umjesto toga? Spirulinu??? :/

rekla da je doktorica da se ovako nisko željezo ne može nadoknaditi iz hrane, zna li netko možda nešto suprotno ?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Spirulina... NAj, najbolji rezultati. Prirodno.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

me znam koliko ima godina , ja sam svoje željezo popravila sa nekim domaćim miksom cikle, meda ... ima još toga

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •