Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 150

Tema: Tko ne govori? Postrojimo se:-D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam, lucky, volim tvoj način razmišljanja. Često se sjetim onoga što si mi davno napisala na mom topicu o plaču djeteta, o tome kako se ufuraš u ulogu praiskonske majke

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Nisam, lucky, volim tvoj način razmišljanja. Često se sjetim onoga što si mi davno napisala na mom topicu o plaču djeteta, o tome kako se ufuraš u ulogu praiskonske majke

i to jos iz afrike ! (prije dok sam imala dreadove je bilo lakse, sad brijem na neke praiskonske plavuse )

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Možda će te utješiti Filipov slučaj. Ima 25 i pol mjeseci i još ne govori, odnosno govori svojim jezikom. Pravilno kaže samo nono, nona, tata i mamaana (nikad, baš nikad me ne zove samo mama, nego kao da nas ima nekoliko). Auto i sva vozila su brm brm (dakle, nema ni ato ili avu za auto ili avion), kao i bušilica i sve što slično zvuči. Lopta je gogo. Na svako pitanje koje počinje sa kad? ili koliko?, odgovor je "be dn" (tako, naime, broji - be je jedan, dn je dva, odn. drugi). Djeca su dede.
    Ja i mm ga sve razumijemo, jer on puno vergla i drži se već mjesecima tog svog vokabulara, no ja bih (vjeruj mi) radije da šuti pa da onda odjednom (pa makar i s 3 godine) počne govoriti pravilno, jer se bojim da se ovo više ne da ispraviti. Ljudi kojima objasnimo, tj. prevedemo njegov jezik, umru od smijeha, no meni je sve manje smiješno :/

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nemam osobno iskustvo, ali imam iskustvo svoje prijeteljice čija kći je propričala tek s tri godie, do tada apsolutno ništa, samo je sve pokazivala prstima i proizvodila neartikulirane glasove. To je bilo zbilja zabrinjavajuće, ali su pretrage pokazale da je s malom sve OK. Problem je bio u mami i tati koji su sve radili umjesto male i ona uopće nije imala potrebu govoriti jer su oni i prije nego bi ona pokazala volju za nečim, već sve odradili umjesto nje. Ona jednostavno nije imala potrebu pričati.
    Luna ja mislim da ako Kaleb govori pai ampu po 1000 X dnevno, nije nikakav problem, njega jednostavno ne interesiraju neke druge stvari nego ono što ga oduševljava . Prema svemu što sam do sada čitala o tvome djetetu on je eto tako osebujan, a niti ti nisi uobičajeni stereotip mame.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mi smo malo prosirili rijecnik:
    sad jos imamo

ku-ku -kad se netko sakrije
    va-va -pas
    buaaa -puse bura
    ue -frend Jure
    aja -frendica Sara
    giga -dida
    bababa -banana

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

luna da te utjesim
    nas vokabular sa 16,5 mjeseci:

tata
    dudu (auto)
    vuvu (pas)
    da
    ne
    ding (zvono)

KONJ :shock:

totalno sam zbunjena sto je rekao konj prije mama. tako je ponosan na svoju prvu pravu rijec da je sve konj - samo ide okolo, upire prstom i govori KONJ (ali zna da je konj konj)

Iva M. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Kod nas, uz onih nekoliko koje sam nabrojala prije kojih mjesec-dva,
    isto par novih riječi.
    Pa je:

vava-voda i pas
    baba-lopta
    brmm-auto
    gool-skoro uvijek kad pukne loptu
    dai-daj
    papa-nisam još skužila za kaj (ne upotrebljava ju ni kad maše, ni kad jede, samo ju ubaci tu i tamo iz čistog mira)

Sad smo sa 17 mjeseci na otprilike nekih 10 riječi.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

off topic:

luna rocco... jesi ti u prijasnjem zivotu bila neki vojskovodja il sto? stalno postrojavas cure na forumu, te koliko nas je s maramama, POSTROJIMO SE! koliko nas ne koristi dudu? POSTROJIMO SE! koliko je nas jos uvijek... a na cemu drugome nego... na cici... POSTROJIMO SE!

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    luna da te utjesim

tata
    dudu (auto)
    vuvu (pas)
    da
    ne
    ding (zvono)

totalno sam zbunjena sto je rekao konj prije mama. tako je ponosan na svoju prvu pravu rijec da je sve konj - samo ide okolo, upire prstom i govori KONJ (ali zna da je konj konj)
    a kro-kro?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

stvarno, kako sam mogla zaboraviti krooooo (ptica; drvo)
    eto, ciglih 8 rijeci! jos samo 42 u roku mjesec i pol i bit ce prosjecno 18-mjesecno dijete po jovancevicu

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    off topic:

luna rocco... jesi ti u prijasnjem zivotu bila neki vojskovodja il sto? stalno postrojavas cure na forumu, te koliko nas je s maramama, POSTROJIMO SE! koliko nas ne koristi dudu? POSTROJIMO SE! koliko je nas jos uvijek... a na cemu drugome nego... na cici... POSTROJIMO SE!
    E ovo i ja stalno mislim! I svaki put kad pročitam neki "postrojimo se" pomislim - e baš neću!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

nije me bilo jedno 15. -tak dana na ovoj temi i mogu vam reći da smo umrli od smijeha kada nam je mali pokazao u gradu na psa i nije rekao vau vau, već je počeo dahtati kao pas. i tako sada kada pitamo što radi pas ili kada ga pokažemo na slici on počne dahtati. inače smo primjetili da mu se jako sviđa slovo "š", pa obožava riječi tipa: "lišće", "uši", "puše" i taj š otpjevuššššši...

od riječi mu je sada još u fondu "oči", "puž", ... i više se ne mogu sjetiti šta ono još. biti će da mi nije dovoljno interesantno pa sam zaboravila. :?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

stvarno, kako sam mogla zaboraviti krooooo (ptica; drvo)
    eto, ciglih 8 rijeci! jos samo 42 u roku mjesec i pol i bit ce prosjecno 18-mjesecno dijete po jovancevicu
    jesi "krvava"!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

luna da te utjesim

tata
    dudu (auto)
    vuvu (pas)
    da
    ne
    ding (zvono)

šta se čudiš ženo? mala od naših prijatelja do 3. godine života nije rekla ništa i prva riječ joj je bila "traktor" i od tada se upalila i nije se više ugasila. Sada ima 4 ili 5 godina.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

traktor

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo što kažu u "What to expect the toddler years"

Do kraja 19. mjeseca vaš toddler

...bi trebao
    -upotrebljavati 3 riječi
    -znati pokazati na željeni objekt

...će vjerojatno znati
    -"nahraniti" lutku
    -upotrebljavati 6 riječi
    -penjati se uz stepenice

...će možda znati
    -sagraditi toranj od 4 kocke
    -identificirati dvije slike pokazivanjem prstom

...će možda čak znati
    -nabrojati 6 djelova tijela
    -oprati i obrisati ruke

U ovom poglavlju je i odjeljak o kasnom razvoju govora. Odjeljci su uglavnom pisani kao odgovori na moguća pitanja i brige roditelja. Ova glasi:
    "Zabrinuti smo što nam curica još uvijek govori svega nekoliko riječ, za razliku od svojih vršnjaka koji su mahom puno napredniji."
    Slijedi tekst u kojem se kaže da je po svoj prilici sve ok, daju se neka moguća objašnjenja, a ja izdvajam ovaj dio:
    Promatrajte kako dijete reagira na vaš govor. Razumije li pitanja, kao "Želiš li piće", slijedi li jednostavne upute kao "Spremi knjigu, molim te", reagira li na izjave kao "Sad idemo pa-pa"? Komunicira li neverbalno, pokazivanjem ili mumljanjem? Ako razumije što se govori i može iskomunicirati svoje potrebe na bilo koji način, ne morate se brinuti oko njenog govora. Ako se i dalje brinete, provjerite s liječnikom.

U sljedećim mjesecima se ne govori o broju riječi koje bi trebali govoriti (pretpostavljam da nije moguće napraviti takvu tablicu), a onda se kaže da bi do kraja 27. mjeseca dijete trebalo znati više od 50 riječi i kombinirati riječi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da vidimo:

Do kraja 19. mjeseca vaš toddler

...bi trebao
    -upotrebljavati 3 riječi
    -znati pokazati na željeni objekt
    - upotrebljava 3 riječi
    - zna

...će vjerojatno znati
    -"nahraniti" lutku
    -upotrebljavati 6 riječi
    -penjati se uz stepenice
    - ne zanimaju ga uopće lutke ni plišanci, ali hrani mamu
    - 6 riječi, hm, možda ako jaaaaako nategnemo
    - penje se već mjesecima

...će možda znati
    -sagraditi toranj od 4 kocke
    -identificirati dvije slike pokazivanjem prstom
    - zna i od 10, ali zato što obožava kockice pa mu je to glavna igra
    - ne zanimaju ga slikovnice

...će možda čak znati
    -nabrojati 6 djelova tijela
    -oprati i obrisati ruke
    - zna pokazati 6 dijelova tijela prstićem kad ih ja imenujem, ali sam ne imenuje niti jedan
    - zna uz pomoć, više voli sam prati zube

Po ovoj tablici on je i napredan za svoju dob, ali u ostalim knjigama su ovo kriteriji za nekih 14 mjeseci. A i vidim po vršnjacima, odnosno, i po puno mlađoj djeci.

Razumije jednostavna pitanja i upute, ali često ne reagira na njih, odnosno, skroz me izignorira.
    Dosta brblja na nekom svom jeziku, ali uglavnom se sve vrti oko sloga pa i am (pali, palo, upalila, palio je, papam, mam, lampam...). Pokazuje prstićem, uglavnom većinu stvari komentira s "pali" (najčešće je to naredba da upalim svjetlo, ali koji put i pokazuje na npr. macu i kaže "pali").

U svakom slučaju, hvala, ovo je zasad jedini tekst u koji mogu smjestiti svoje dijete prema odgovarajućoj dobi.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pusti druge knjige. Ova je zakon .
    Usput, A. nikad nije hranio lutke, ni slijedio upute. Tornjeve je slagao puno prije nego što su ih počeli spominjati.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel istina ono sto se cesto spominje, da djeca uglavnom ne mogu u isto vrijeme razvijati govor i motoricke sposobnosti? tj, dijete koje kasno progovori obicno je vrlo spretno i na motorickom planu napredno (to je kod nas slucaj), i obratno.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jel istina ono sto se cesto spominje, da djeca uglavnom ne mogu u isto vrijeme razvijati govor i motoricke sposobnosti? tj, dijete koje kasno progovori obicno je vrlo spretno i na motorickom planu napredno (to je kod nas slucaj), i obratno.
    Moja zakon knjiga ( ) kaže da je to vrlo često tako odvija. Dakle, djeca se skoncentriraju na jednu vještinu, ili grupu vještina, a druge malo stagniraju. Također se događa da se savladana vještina prestane upotrebljavati, jer prijeđu na nešto drugo. Ali ona nije zaboravljena.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je do fiziologije mozga - jednostavno mozak nema kapacitet baviti se s usavrsavanjem takvih dviju vaznih vjestina paralelno.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ovako...bas na zadnjem pregledu kod neuropedijatra je napomenula to- ona je sad otkrila hodanje i trcanje (znaci motorika) i moguce je da ostalo stagnira. moguce je cak i da "nazaduje". primjer- prije 3mj. je govorila auto, sad govori toto. i tako neke druge rijeci. nista za zabrinjavat se, sve je to normalno.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Istina!

Patrik je bio sav izbezumljen od penjanja po stepenicama (na treći kat ), penjanja na tobogan isl. i niš drugo ga nije zanimalo. Vrlo nedavno je to konačno savladao i - krenuo dalje.

Zadnjih dana smo fascinirtani i opčinjeni njegovim napretkom govora. Sad je totalno foklusiran na to. KAo da je otpustio ručnu - od jutra do večeri nauči i usvoji brdo toga.
    Jučer, uz sve moguće slikice (na onim reklamama za dućane) kod bake, pogađa što got mu pokažu, s tim da ponekad zvuči nerazumljivo od prve, ali se sam ispravlja, popravlja, modificira. Samo ga treba pustiti.
    Ja sam se izbezumila na ribu. Kao prvo, uopće mu nisam do sad pokazivala ribe do jučer kad mu je baka pokazala i rekla Riba. Prvo je šutio i gledao pa onda pokušavao malo i ispalio Liba. I nakon par puta je to neka mješavina r i l - ma ja zaista jesam fascinirana - jer zamislite nas odrasle da tom brzinom usvajamo bilo koji jezik.

A to prosječan ili ne. Ma meni je to bez veze. Nitko nije prosječan, svi su oni naši mali slatki normalni genijalci, zar ne?

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Malo OT.
    Tim puno žlabra na nekom svom jeziku, Bena to često mući tenas ispituje na kojem je ovaj jeziku i sl.

Jučer je Ben izjavio, onako kao napokon sam donio zaključak, pa kaže: Ja mislim da su nama Timija zamijenili kad smo mi rodili, pa vidi ga kako priča, on mora da je na nekom drugom jeziku.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Nika prvotno napisa
    Malo OT.
    Tim puno žlabra na nekom svom jeziku, Bena to često mući tenas ispituje na kojem je ovaj jeziku i sl.

Jučer je Ben izjavio, onako kao napokon sam donio zaključak, pa kaže: Ja mislim da su nama Timija zamijenili kad smo mi rodili, pa vidi ga kako priča, on mora da je na nekom drugom jeziku.
    zakon!!
    Citiraj Tiwi prvotno napisa
    A to prosječan ili ne. Ma meni je to bez veze. Nitko nije prosječan, svi su oni naši mali slatki normalni genijalci, zar ne?
    upravo tako!!!
    i davno sam prestala raditi usporedbu. ni dvije pahuljice snijega se ne usporedjuju, zar ne

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

LR Ahmed isto kao i Kaleb. Do 5 rijeci i mozda koristi 2-3 redovno. Mama, baba (babo) i daj...Rijeto ali kaze Mena (Mejra)

rula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Zanimljivo mi je kako ste svi cool oko toga da 18-mjesečno dijete ništa ne priča, a opet, gotovo nitko nema takvo iskustvo. Undecided Kad se i netko požali da mu dijete "ništa" ne priča, ispadne da je 3-4 mjeseca mlađe od Kaleba i da govori makar par smislenih riječi (mama, tata, baba, vau vau)...
    Prije mjesec dana sam ti rekla da prica samo na kinesko-japonski.. i ama bas nista na makedonski da ga nesto mozemo razumjeti. svi me pitaju da im prevedem sta prica i kad im ja kazem da ga ne razumjem, komentar je: pa kakva si ti to majka kad ne razumjes svoje djete! Pa zasto ga ne tjeras da ponavlja i sl. A meni sve to lici kao i da sam trebala pokusavati nasilno uciti da sjedi ili hoda. Sve je naucio sam, jeste nesto kasnije ali sam! Smatram da je tako i sa pricanjem. On nas sve razumje i cak vodi diplomatske pregovore kad hoce nesto. Nemoj da se brines. Znaj da ces se jednog jutra probuditi i Kaleb ce ti reci:Dobro jutro mama!
    Mislim da neces bas puno postici sa doktorima u ovom razdoblju jer djeca dozvoljavaju da im pridu samo poznati ljudi i s drugima ne suraduju. To je moj savjet. Pisi kako ide.

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moram to prijaviti!!!
    prije nekoliko dana bili smo u gostima i Jan je počeo vikati: BA-BO, BA-BO!!!
    Svi smo počeli gledati šta mu je sad to, a kad ono spunge Bob!!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da ,moja prica i prica...samo ja ne pricam taj jezik
    Ni jednu jedinu njegovu riječ

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moj sad sa 16 mjeseci ne prica cak ni svoj jezik. on se cak ni ne trudi nesto reci. pa cak ni mama!
    jedino sto pokusava reproducirati je 'zvjezdica' (splšp)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Prijateljeva mama je neki dan pricala kako je on sa skoro 2 godine pricao:MA-MA I TAAA-TA i svi su vec bili lagano frustrirani oko toga.
    Odu njih 2 van i na stubistu sretnu curicu iz zgrade koja se rodila 2 dana prije njega.Isla je s mamom prema gore.Pita je njegova mama kroz tepanje,ne ocekujuci odgovor: "A gdje ste vi vili mala cujice?Buci buci.."
    Mala ce na to:" Bili smo u ducanu i nakon toga u park."
    Ova ostala paf,slozila kiselu facu,primila svog malog mutavca i produzila
    Evo mali mutavac danas dipl.ing

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

evo, osim mama i baba imamo novu riječ: ko-ka

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj ema1980 prvotno napisa
    Prijateljeva mama je neki dan pricala kako je on sa skoro 2 godine pricao:MA-MA I TAAA-TA i svi su vec bili lagano frustrirani oko toga.
    Odu njih 2 van i na stubistu sretnu curicu iz zgrade koja se rodila 2 dana prije njega.Isla je s mamom prema gore.Pita je njegova mama kroz tepanje,ne ocekujuci odgovor: "A gdje ste vi vili mala cujice?Buci buci.."
    A takvi su, po defaultu, elokventni do bola....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ema1980 prvotno napisa

Ovakve scene su nam svakodnevne...Samo što moj mali mutavac nije dipl. ing.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i ja sam bila mutavac i dipling sam 8)

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

M. je naucio pjevati pjesmicu tj. ja pjevam, a on se ubacuje
    to izgleda ovako:

ja: bila mama
    on: kukuka
    ja: bio tata
    on:kakaka (tata=kaka)
    ja: imali su maloga
    on: gugu

a imamo i onu
    ja: guskica je zalutala, mene je u pomoc zvala
    on: ga-ga ga-ga ga-ga
    ja: kuda vodi put

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i mi imamo novu rijec: KUGLJI. znaci kuglica (ona tibetanska magnetska stovec).
    fascinantno mi je kako bez problema govori teze izgovorljive rijeci (konj, kuglji), a neke lako izgovorljive jos ni u peti...

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Dia prvotno napisa
    M. je naucio pjevati pjesmicu tj. ja pjevam, a on se ubacuje
    to izgleda ovako:

ja: bila mama
    on: kukuka
    ja: bio tata
    on:kakaka (tata=kaka)
    ja: imali su maloga
    on: gugu

a imamo i onu
    ja: guskica je zalutala, mene je u pomoc zvala
    on: ga-ga ga-ga ga-ga
    ja: kuda vodi put
    ovak smo i mi počeli, samo s Išo medo u dućan, to nam je bila prva pjesmica s rječima

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Za koji dan punimo 14 miseci i evo što pričamo;

mama
    baba
    am am (kad je gladan)
    tata (iako ne često)
    teta (isto ne često)
    brm brm (auto i motor)

Kad nešto želi pokaže prstom ili dopuže do toga.

Nama su rekli da do godine dana treba znati oko 5 riječi.

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jučer je počeo pozdravljati sve sa: TAO = ćao! :D

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i mi imamo novu rijec: KUGLJI. znaci kuglica (ona tibetanska magnetska stovec).
    fascinantno mi je kako bez problema govori teze izgovorljive rijeci (konj, kuglji), a neke lako izgovorljive jos ni u peti...
    da, meni je isto zanimljivo kako se dorian ni ne trudi reci mama, tata, baba, al se zato svim silama trudi reci zvjezdica i crkva

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj meda prvotno napisa

da, meni je isto zanimljivo kako se dorian ni ne trudi reci mama, tata, baba, al se zato svim silama trudi reci zvjezdica i crkva
    vjerovatno zato što mama i tat zna reći, samo vam ne govori!!!

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

pa mene M. uopce ne zove, jedino kad mu kazes reci mama, on kaze gaga ili baba
    tatu kad vidi kaze kaka, al isto tako ga ne zove kad nekaj treba

e da znamo pjevati i teletubbiese: jaja i b (u prevodu laa laa i po)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Konačno imam što za napisati na ovaj topic.
    Išla sam pobrojati sve riječi kojih sam se mogla sjetiti koje imaju značenje... Većina nisu prave riječi, nego samo dijelovi riječi, ali uvijek su u istom kontekstu i bez sumnje znače riječ koja piše pored.

Spisak ima skoro 30 riječi ( :shock: duplo više nego što sam mislila), možda se nisam niti svih sjetila...

Dakle, 21 mjesec:

- "meme" uz izvrtanje rukice lijevo-desno = nema
    - šššššššš = spava
    - au ili brm brm = auto
    - (l)ampa
    - paji = upali
    - palo
    - (h)am/papam = jesti, jelo, piti
    - pam pam = Pink Panther
    - to
    - štoto = što je to?
    - ne, ne (uz mahanje prstićem - to govori sam sebi kad nešto ne smije)
    - "papa" uz mahanje rukom = pa-pa
    - piš piš (onomatopejični zvuk za piškenje)
    - oko
    - tu
    - apu = lopta
    - mama
    - tata
    - di = dida
    - ciii ciiii = cica
    - pi pi = pile
    - klok = clock (ništa ne pitajte)
    - ti = tri
    - še = šest
    - ci = cipela
    - ajde
    - da
    - ahaaa (kad nešto skuži)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravila sam

- halo (na telefon) i
    - mmm = kad je nešto fino

Okruglo 30! :D

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ih, eto i nas među vas
    Ellica- 20 mjeseci

mama- mamice, maminja (ovo dodatak inja je uber )
    tata- tatittteee, tata
    sestra- aj
    nona- noni
    nono- non
    djed- dedittta, dede
    baka- babitteee, baba
    auto- brmmm
    pas, patka - pa
    krava- muuuu
    voda, hrana- njam (pa kad traži, snađi se druže )
    teletabisi- tabi
    crtić Fifi- fifice
    cipele- pipice
    beba- a
    da/ne- da/ne
    konj- (klacka sa jezikom)

i još za neke stvari se koristi onomatopejskim zvukovima

I sve razumije što joj kažeš da napravi, ali neće baš da priča

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A ovo je najvažnije: halo i mmm.

Mojoj je jedna od prvih riječi: daaaaaa (kao javlja se na telefon)
    Mamino

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Luna, zapelo mi za oko, ovako je i Hana za loptu govorila "apu", dugo vremena. Sad kaže lopta.

Ovako kako Kaleb govori dio riječi, to isto radi i Hana samo što se ona dosjetila pa kaže za cipele "cicici", pa za koljeno "nonono", pelene su "mememe", i tako......ima sluha, to je sigurno!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moj maleni ima vokabular od 50-ak riječi, prema Jovančeviću - pročitala sam tu knjigu i uopće nisam "registrirala" taj podatak dok ovdje nije bio naveden. Smatram da se u takve tablice nisu mjerilo za praćenje razvoja govora.
    Važnije je razumijevanje govora i pokušaj komuniciranja. Leon koristi puno riječi u komunikaciji s nama, neke su pravilne i čiste, a neke su samo njegove i tako su simpatične i uvijek su iste za određene pojmove i stvari. Meni je to dovoljno da znam da će brzo početi pravilno pričati i da će mi nedostajati bagl (kabl), bibi (riba), pupa (sirup)...

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

gita 17 mjeseci govori:
    mama
    tata
    njanja (maca)
    knkn (konj)
    baubau (pas)
    aja (gita)
    a sve ostalo je jaja i jeja