Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 150

Tema: Tko ne govori? Postrojimo se:-D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Tko ne govori? Postrojimo se:-D

Eto, danas sam u Jovančevićevoj knjizi "Godine prve - zašto su važne" pročitala informaciju kako 17-mjesečno dijete govori u prosjeku 50 riječi ( :shock: ).
    Kaleb je u 17-om mjesecu života i govori maksimalno 5 riječi, najčešće koristi dvije. Glavna riječ je lampa (inačice ampa, ampa-pa, ampa-baba, dadna, adnan), a ponekad kaže i mama.

Govorio je tata, auto, maca, loptica, deda...Ali sve u fazama. Recimo, dva dana viče samo tata, tatica i onda dva mjeseca ni ne spomene tu riječ. Sad smo, pogađate, u fazi lampe. Čim dođemo kod nekog, digne pogled i kaže "ampa" (što ljude zavara jer zabriju da dijete priča ). Neki dan je cijeli dan govorio "adnan". Zadnjih par dana govori nešto na svom jeziku (npr. "ghaa" kad se čudi ili divi nečemu), ali ništa suvislo.

Dakle:
    1. Kaleb, 16 mjeseci

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Previse knjiga citas Luna.

Bit ce da mali nema primjedbi pa zato i ne govori.

Kod nas je:

- zec = zec
    - pas = sva ostala zivina
    - ola = voda
    - papa = jelo

Ono sto mi je zabavno je da on pokaze prstom na nesto, jucer recimo na cvijece, ja mu kazem, to je cvijece, on kaze cijece. I to je to. Poslije je opet sve pas.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Re: Tko ne govori? Postrojimo se:-D

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Neki dan je cijeli dan govorio "adnan".
    pa dijete ti lijepo govori - morate se doći igrati s andrejem i njegovim najboljim prijateljem. 8)

a što se tiče broja riječi , nemam pri ruci tekicu ali u toj dobi mogli smo ih nabrojati na prste... jedne ruke vjerojatno.

skoro do drugog rođendana govorio je vrlo, vrlo malo i jednostavno. onda je uslijedio kvantni skok.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Re: Tko ne govori? Postrojimo se:-D

Eto, danas sam u Jovančevićevoj knjizi "Godine prve - zašto su važne" pročitala informaciju kako 17-mjesečno dijete govori u prosjeku 50 riječi ( :shock: ).
    :shock:
    ja mislim da moj sin govori 20000000 riječi, ali mu sve zvuče približno isto
    mama, da i ne, daa kao voda (a ponekad je vo), av-av, kaa - naš pas kaja, baba, tata, papa, i raznorazni neponovljivi zvukovi i glasovi. eto, dakle možeš nas stavit na listu..

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Leda je do 1,5 god govorila BA (balun, baka, bacila sam, torba, ...), PA (palo je, krpa, pas, ...), TATA i MAMA.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ma daj luna, evo BC ce karjem 8. mjeseca napuniti dvije godine, tek zadnjih recimo mjesec dana poceo je ponavljati kao mala papiga, ali do tada, kao sto i sama kazes imao je vrlo suzen fond rijeci. 50 rijeci :shock: pa to mi zvuci kao da vec sve zna reci . opusti se i odjednom ce iz njega krenuti bujica rijeci a, ti ces zaliti za vremenom kad si uzivala u dvije,tri.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Janko je u toj dobi jako malo govorio, isto možda par riječi, kad je došao do neke dvije godio razverglao se ko lud. Odjednom je progovorio i slovo R i sva ostala slova i počeo pričati ko veliki!
    Mislim da se ne moraš niš brinuti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne brinem, ali sam realna - većina njegovih vršnjaka debelo ga šiša u govoru. Zanima me koja su još djeca šutljiva.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Frida govori:
    - mama
    - tata
    - ode (vode)
    - dođi
    - daj
    - njam
    - ajde
    - to
    - vau vau (kaže pas)
    - tika taka (radi sat)
    - muuuu (krava kaže)
    - beee (ovca kaže)
    - da i klima glavom za da
    - klima glavom za ne

Možda ima još nešto, ne mogu se sad sjetiti ali sigurna sam da je to puuuuuuuno više nego što joj je brat u toj dobi govorio.
    On je već debelo išao u jaslice (a krenuo je sa 15 mjeseci) kad smo imali roditeljski sastanak na kojem je teta pričala kako se igraju - pokazuju životinje a djeca kažu kako se koja glasa, i ja se dobro sjećam da sam tada pomislila u sebi yeah, right jer Patrik još nije govorio ništa osim mama, tata i oće.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ne brinem, ali sam realna - većina njegovih vršnjaka debelo ga šiša u govoru. Zanima me koja su još djeca šutljiva.
    o.k., ali to nije razlog da si dijete stavljaš na listu "djece koja ne govore", drugo je da si zabrinuta jer on recimo govori vrlo malo, a ima 3 godine.
    ovo o čemu pišeš je apsolutno normalno, i sva djeca - šutljiva ili brbljava propričaju ovako ili onako do treće godine, i zato....don't worry i ljubi malog šutljivka, preko noći će početi brbljati, a ti ćeš zaboraviti da si ikada brinula oko toga.
    p.s.
    pripremi bilježnicu za zapisivanje bisera kad krenu

Trinny

Početno

Mijo 20 mj isto govori samo mama,tata i jos par neprepoznatljivih rijeci ali kad se zaigra mrmlja nerazgovjetno sam sebi sve u sesnaest.Ja se jos ne brinem jer mi se cini da me dosta razumije pa cekam da mu se okrene kliker i pocne

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

luna da li je Kaleb sutljiv ili nema razgovjetan fond rijeci? naime BC je znao uzeti telefon i verglati ko lud, ali nista sto bih ja razumjela. od moje kume mali koji je stariji od BC-a 1,5 mjesec prica vec dugo i slaze recenice :shock: i to sad vec koristi ispravna lica jednine i monzine.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sa 17 mjeseci ni Tea nije baš govorila puno. Znam da sam jednom išla u šetnju s frendicom koja ima curicu par mjeseci stariju koja je pričala ko navinuta, a ja sam se osjećala ko da s mojom nekaj ne štima i stalno sam imala potrebu opravdavati se da se i ja sa svojom puno bavim, al da ona valjda baš to ne kuži.
    Za jedno dva mjeseca i Tea je počela pričati ko navinuta i to tak da ju sve razumijemo. Slaže i rečenice koje ponekad zvuče malo smiješno, ali trudi se. Npr. jučer si obuje sandale i pita me: Mama, slobodno može ići van? Gramatički skroz netočno, al meni je baš fora dok tak nekaj provali i složi tak mudru facu uz to...

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Luka (skoro 16 mj) je počeo brbljati (i razumljivo i na svom jeziku) tek sad na moru. Iako je naučio "mama i tata"još negdje prije tri mjeseca od tad to nije nikad više upotrebljavao evo do sad i to radi po cijele dane.
    Još zna
    vauvau=pas
    ba=bager, baka
    bu=bus, kad nas plaši
    bubu=bubamara i sve ostale bube
    ku/kru=kruh
    vo=voda
    mla=mrav
    Zadnjih par dana ponavlja sve riječi,ali samo prva dva ili tri slova. Ne znam da li je to zabrinjavajuće, ali on sve razumije i napravi sve ono što mu kažeš. npr. Odi vidi bubu u kadi - on sretno digne ruke i viče bubu, bubu i trči u kupaonu, gleda u kadu i vrti ruku neee (kao nema bube).

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Karlo ima 14 mjeseci i kaže:

mama
    tata
    nana
    baba
    dida
    baci
    daj
    ne(ce)
    enik=hendrix
    brmbrm=auto,motor
    bubada=bugaga=avion

to su riječi koje nama nešto znače.

postoje one koje nikako ne možemo odgonetnuti,kao npr.đeć ili mada.

pouzdano znam da Diana uopće nije imala toliki fond riječi kad je bila u njegovoj dobi (a ni njegov nije velik). Ona je znala samo mama, tata i papa (papati).
    Intenzivno je počela pričati s 20 mjeseci.

Ne bih rekla da ti je dijete šutljivo.Šutljivo dijete je ono koje uopće ne progovara, a tvoje priča, samo što to tebi nema smisla.

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

moja ima 19 mjeseci. i još uvijek se drži svog jezika.
    na "našem" zna reć mama, tata, baba (ne baka neg baba, da malo živciramo moju staru ), deda, bok, ne, neće (to dvoje je prvo skužila), kad vidi cucka počne se derat av-av.i to je otprilike to, mislim da nisam niš izostavila.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja sam pak čula za neki test za dvogodišnjake po kojem bi dvogodišnjaci trebali imati rječnik od 50 riječi i to sve skupa zajedno s onima koje su izrekli samo jedanput, pa do onih koje često upotrebljavaju, ali imaju neko samo njima znano značenje i naravno opisnih (za psa vau-vau, za auto di-di..) i to navodno primjenjuju pedijatri vani kao nekakve referentne vrijednosti.
    tako je nekako to i kod nas izgledalo, a skok se obično stvarno dogodi preko noći i dijete počne doslovce sve ponavaljati. Patrik je npr. s repertoara avu (za avion) i ato (za auto) i još ev. samo nekolicine običnjača poput "mama" i "tata" ovo proljeće u zoo-u npr. počeo ponavljati latinske nazive životinja

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sa 22 mjeseca Marko je govorio 30 riječi

mislim riječi ipa br.br

brtor

ia

fufu itd

sad upotrebljava sa razumijevanjem riječi tipa romatično,destruktivan itd

no mi smo se pomogli sa cd-om

rano razvijanje govora

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mi nismo u vašoj kategoriji, ali samo bih prokomentirala izvor informacija. Nakon što sam došla do dijela knjige kad dotični doktor predlaže cry out metodu uspavljivanja, cijela knjiga mi je izgubila na važnosti.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

N. ne govori, ima 14 mjeseci. Osim konstantnog brbljanja na koznakojem jeziku, ali to se valjda ne računa :?

Iva M. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

K. će za par dana 15 mjeseci i za sada viče samo tata i mama.
    I to ne uvijek, tatu najčešće zove kad je super raspoložen, a mamu kad je kenjkav...

Tu i tamo ubaci još neki ba, ali kad mu kažemo npr. ajde reci baka, ba-ka… Ja 10 puta, a on onda ponovi jednom, dvaput i kraj priče.
    Ili kaže ka kad pokušava dozvati ujakovog psa, ali isto uz prethodni poticaj...di je Kaos (tak se zove pas), ajde zovi ga i sl.
    Nekad zna reći am za papanje, ali ja više imam feeling da mu se to slučajno omakne.
    Tu i tamo zna ubaciti „da“ kad ga se nešto pita dok za „ne“ vrti glavom.

Ali zato stalno nešto priča sebi u bradu na nekom svom jeziku ili uzme telefon pa se važno razgovara.

MM se brine i kaže kako je njemu to čudno da ništa ne priča, ali ja znam da bude kad bude spreman. Bitno mi je da razumije gotovo sve što mu kažem i donese ili napravi što ga zamolim, a ostalo će doći samo po sebi.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ok, moja je brbljivica. ima dosta rijeci koje razumijem ali vergla li vergla nest svoje tako da je danas u importaneu posramila neke dvogodisnjake. jao si ga meni kad shvatim sta prica.

Luna, opusti se....znas onaj vic kad je crnogorac nakon 7 godina progovorio za stolom. reko je "daj soli" i svi sokirani, mislili su da je nijem i pitaju ga zasto je 7 godina sutio, a mali "nijesam imao prigovora"

etako i Kaleb

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Meni ovo izgleda kao ono s MAMA: jedva cekas da progovore, a kad pocnu s MAMA pozalis za onim danima kad nista nisu pricali.
    Mislim da cujem mama u prosjeku barem 500 puta dnevno.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

samo 500?
    dobra si!
    moja veli 50 puta u 5 minuta...cak i tata vice "daj zazivaj malo mene."
    a tek ja... pa na svako njeno MAMA ja njoj istim tonom LEA. dok se ne umorimo.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Gab - 19 mj.

Mama, tata, baba, dido, ujo, bumbo, mumin, memo (medo), gol (nogomet), sise (u vokativu!), pivo.... i jedno 30tak onomatopejskih zvukova (uglavnom teška mehanizacija i životinje). U zadnjih 10 tak dana primjećujem pomak - baš oblikuje usta i traži kako bi nešto izgovorio. I to mi se čini sasvim o.k. jer vidim da sve razumije i razlikuje, a to je najvažnije.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

17 mj:
    -mama, ma-ma-ma
    -baba
    -av
    -ooo
    -o

i frfljanje svega i svačeg (kad je baš uhvati)
    inače zna pokazati šta joj treba : hoće vode - uzme me za ruku i odvede do česme, ako se pravim blesava uzme mi ruku i stavi na česmu ili čašu
    ako je popila vode i nema više - maše čašom i kaže "o" ( u prijevodu: popila sam sve, hočeš li mi molim te dati još)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    17 mj:
    -mama, ma-ma-ma
    -baba
    -av
    -ooo
    -o

i frfljanje svega i svačeg (kad je baš uhvati)
    inače zna pokazati šta joj treba : hoće vode - uzme me za ruku i odvede do česme, ako se pravim blesava uzme mi ruku i stavi na česmu ili čašu
    ako je popila vode i nema više - maše čašom i kaže "o" ( u prijevodu: popila sam sve, hočeš li mi molim te dati još)
    Nera i Kaleb bili bi par iz snova.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ovo me podsjeća na onaj trik s nuđenjem alternative: hoćeš vode ili sok?

andrej bi mrtav-hladan ispalio: e!

/popraćeno pokazivanjem u pravom smjeru - to mu je bila glavna metoda komunikacije i nije se dao zbuniti/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kaleb ne pije sok.

No, sad ozbiljno. Kad pokušam izmamiti da kaže što želi, počne histerizirati, u stilu "ne mogu vjerovati da mi ne znaš čitati misli"

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...karlo je u početku isto malo govorio ali negdje od cca čini mi se 2 rođendana pa na dalje-nezaustavljiv je....sada ga taj brbljavi po cijele cjelcate dane-sve ponavlja,ko papagaj...evo..pred neki dan kaže mu moja mama pa ti karlo sve ponavljaš kao papagalo-a on kao iz topa ponovi "kao kakagalo"...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Kaleb ne pije sok.

No, sad ozbiljno. Kad pokušam izmamiti da kaže što želi, počne histerizirati, u stilu "ne mogu vjerovati da mi ne znaš čitati misli"
    ni andrej, ne sjećam se kakve sam fore koristila umjesto soka.

no, nemoj ga forsirati - svaki put izgovori riječ umjesto njega (hoćeš vode? izvoli vode!), potiči ga, ponavljaj za njim (on: brljbrlj, ti: tako je, vode!) ali ne inzistiraj. vjeruj mi, doći će dan kad ćeš se pitati gdje se isključuje ton.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

btw ja još uvijek koristim metodu ponavljanja kad andrej nešto pogrešno kaže (on: uzeo sam iz police, ja: uzeo si sa police? super!) i čudom se čudim roditeljima koji svojoj djeci govore "ne, ne kaže se iz police nego sa police!" (a dijete ponosno jer je dohvatilo visoku policu) :/

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

da, ne čitaju svi juula
    neki samo misle da je ono kako su njih naučili/tretirali njihovi roditelji - ispravno, jer za sebe misle da su čisto dobro ispali :/

Tami25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Dina - 14 mj.
    mama (nekad lijepo izgovori a nekad to zvuči kao muua muua)
    tata
    avavava (=vau vau, kad vidi psa)
    maaa (visokim tonom = mijau - mačka)
    njam njam (kad hoće jesti ili vidi hranu, nekad samo nja - nja)
    brm brrrm (auto i sve što ima kotače/iće, uključujući usisavač)

Ponekad (ali rijetko)kaže
    ba (baka)
    da (deda)
    ne

odmahuje glavom kada nešto ne želi.
    Kad nešto želi, pokaže prstom i "kaže" mmmmmm!

Inače moj svekar nije govorio do svoje 6. godine a danas je doktor znanosti i profesor na faksu. Tak da se ne brinem

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Petra, 18 mjeseci
    mama=mama
    tata=tata
    baba=braco
    baba=baka
    Ljada=teta Lada
    deda=deda
    lo=lopta
    ma=rame
    mama=maca
    vava=pas
    pe=pas
    mama=prabaka Marija
    kaka=kaka mi se
    pipi=piški mi se
    tuta=tuta
    duda=duda
    pupu=kupanje
    koooo=skok u more s maminih koljena
    .......

ima tu još "riječi", ali teško je razumiju oni koji nisu tog časa u kontekstu
    Ne brinem se, pokazuje napredak, jer je počela koristiti barem jedan slog (prvi ili zadnji) koji riječ koju izgovara sadrži
    Njezin je braco u toj dobi slagao rečenice, a kažu da su dečki "lijeni".
    Ali evo ona sa svojih 18 mjeseci nema pelenu

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    potiči ga, ponavljaj za njim (on: brljbrlj, ti: tako je, vode!)

barbi, u odnosu na zeku tvoj patrik je bio velika pricalica.
    jagor 14 i pol mjeseci, prica NE i TATA. tata je sve - od tate, do psa, macke, tramvaja, auta itd.
    osim toga prica to, bum, tom, mem i slicno ali jos ne kuzim ima li nekog znacenja...
    zeljno iscekujem da mi sin kaze MAMA ali jos nista...

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Elena sa skoro 14 mjeseci
    Tata
    Tata papaa
    Mama (po cijele dane i noći)
    baka
    Baka papaa
    deda
    Teta
    papaaa: kad idemo
    papa: papati
    nina nana
    tuu (ovo, ovdje,)
    to
    beba: beba (ali malo teže)
    Pas: vau vau
    mačka: vau vau
    volim te: to te tuu
    kupati: pati
    kapa: paka
    pada(kiša): pada
    Oliver: oli-oli
    Marta: Pata
    Ati (ime psa)
    đesi (ime hrčka đezi, ali veli meko đ)
    zeko: eko
    ronioc: tottitoc
    crtić: ..tić
    ....

I još puno toga ponavlja i svakim danom sve točnije

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    sad upotrebljava sa razumijevanjem riječi tipa romatično,destruktivan itd
    maria71:shock:

LR nemoj se nervirati, i što je glavnije ne daj da te drugi iznerviraju.
    Kad je moja V imala prvi rođendan bila je na roćkasu rođakinja 1.5mj starija, koja je hodala, V još nije.
    Svekrva me je izludila kako V još ne hoda, vidi ovu malu kako hoda...
    Nakon 1 mj V je prohodala, ali onda je bilo, vidi drugu djecu kako pričaju ona još ne.
    Govorila je par riječi, ali tipa mama, tata, i to je bilo sve.
    Došlo je skoro 1.5 god, V ne priča, svekrva drami , već je i mene zabrinula, da bi ja jednu večer Vanji prala guzu, a ona je, kao iz onog vica o Crnogorcu, rekla "vruće". čisto, ispravno, sa savršeno izgovorenim R. I od tada priča, nikad nije tepala, nije gutala slova, od početka izgovara R i L.
    Sve je to normalno, svako dijete ima svoj ritam.

Dia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

evo mi jos sa 14,5 mj. ne govorimo
    nas vokabular je:

ga-ga: e sad to je i mama i papa (jesti i piti) onda samo jedno dugo gaaa sa silaznom intonacijom je u prevodi dragi, imamo kratko ga sa rukom u zrak to je galeb koji leti, a bez ruke u zraku je neka druga ptica

ka-ka: je u prevodu tata

ba-ba: isto ponekad znaci mama, ali i kad je zedan

ši-ši: zove psa jer su mu to prva dva slova imena

pk-pk: znaci pupak

koka/koko-gaga: je kokoš ili bilo koja druga pernata zivotinja/njegova igracka

mislim da je to to za sada

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jedno dugo gaaa sa silaznom intonacijom je u prevodi dragi, imamo kratko ga sa rukom u zrak to je galeb koji leti, a bez ruke u zraku je neka druga ptica

Ovo dugo gaaa me posjetilo da i mi imamo daaaa sa istim značenjem.

A od neverbalne kominikacije mi je najsmješnije kako Frida traži cicu - uhvati me za majicu, značajno me gleda u oči i klima glavom (onako kao da kaže da, da).

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Eugen, 18,5 mjeseci:
    tata - tata
    mama - mama
    necu - neću
    doda - dodaj
    to - to
    tica - ptica
    maca - mačka
    peso, vau vau, vava - pas
    da/ne - da/ne
    ocu - hoću
    mumu - kravica
    medo - medo (plišani i svaki drugi)
    vode - kad hoće piti vode
    papa - papati, kad je gladan
    ammmm - kad mu je nešto fino
    ato - auto

Inače priča i slaže rečenice - upitne, usklične, svakakve - na svom bebovskom jeziku koji niko ne razumije osim drugih beba i njega samoga, a nama je to super, jer kad tako priča čudi se, objašnjava nam, komentira, a mi ga potičemo kratkim i jasnim odgovorima (općenitim naravno) bez smjeha (koji slijedi poslije kad smo sami, pozitivnog - smijeha kako je presladak)

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jan, 14 mjeseci:

tata - kaze lijepo slatko i od srca
    mama - kaze kada ga nesto boli ili kada se udari
    ssssss - pas bobi na kompjuteru
    kva, kva - patka
    oooo - nona, nono, toni drago i sve sta ne moze izgovoriti

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a da, kada hoce jesti, pocinje mljackati, kada hoce piti pokazuje na bocu i ispusti neki zvuk u stilu "daj", a tako je i sa svime. uglavnom pokazuje prstom i trazi!

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Kad pokušam izmamiti da kaže što želi, počne histerizirati, u stilu "ne mogu vjerovati da mi ne znaš čitati misli"
    Tako i Šimun. Mala mustra, imamo, ako to uopče i mogu nazvati tako, dvosmjernu komunikaciju, uvijek točno znam što želi i o čemu se radi i naviknuo je da se ne mora pomučiti s govorom. I kada ga potičem da mi kaže što želi onda je panika. Tužan je i razljuti se odjednom ne zna zašto ga ne kužim. Par puta me je čvrsto zagrlio i tužno pogledao, kada sam forsirala da "govori", više mi ne pada na pamet Već će on propričat, glavno da se mi kužimo
    Na repertoaru su mu:
    tata, da, ne (uz kimanje glavom), aaaaaa (hvala), a to ("a je to" crtić)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sjecam se da su me sa Omi frustrirale sve knjige o količini riječi koje bi već trebala govoriti. Baš mi je žao (mene same) koliko sam paničarila bez razloga i bila opsjednuta tim problemom. Osim ako imaš stvarno neki unutarnji feeling za neku određenu zabrinutost u vezi svog djeteta, dobro je izbjegavati traženje razloga za strah i brigu i čitati tablice o tome što bi i kako trebao (rasti, raditi, misliti, razumjeti, govoriti....). Ma znaš i sama...

Nego, naš bogati vokabular sastoji se od:
    1. TATA - tata, slika, muškarci na cesti, ali samo zgodni
    2. KA - kapa, kakati
    3. VA - van
    4. VA-Va - vau, vau za psa, ali i maca slično ide
    5. PA - kapa, papati, pao, pas
    6. MAMA - ja
    7. MAME - Omi
    8. Meme - tata na godišnjem.... naime, tatu je prestao zvati tata nakon mjesec dana godišnjeg i počeo ga zvati meme. Vidjet cemo sad kad se tata vratio na posao.
    9. Pa-Pa = kad hoce papati i s drugi naglaskom kad odlazi pa maše
    10. Gebe - kad se jako razljuti viče Gebe posljednjih 10-ak dana
    11. Baka - baka

JEDNOM JE REKAO
    12. auto
    13. Pamet
    14. maca

________

Vjerojatno sam ponešto zaboravila, no do 50. ne mogu doći apsolutno nikako. Često ponovi kompleksnu riječ na način da obuhvati količinu slogova, naglasak i samoglasnike...

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Marin, 18 mjeseci:

1. mama
    2. tata
    3. baba
    4. dida
    5. Anene = Alene
    6. kok = sok
    7. Ata = Afra (pas)
    8. aca= maca
    9. Ana= Hana
    10. da mi = daj mi
    11. dam =kad nešto daje
    12. iba= riba
    13. av, av =pas
    14. bakn = opet baba
    15. gumba = guma
    16. br br = motor
    17. am = daj mi jesti

I meni ono najdraže kad se zadere iz sveg glasa

Mama, dam mi!!! što naravno znači Mama daj mi cice!

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

eh da, ipak sam izostavila neš
    hrana joj je mmmmnjaaaaaaammmm, zna priprijetit prstićem i reć ne-ne (kao - nemoj to radit). i danas je frendu mom rekla tata

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ne spadamo jos u ovu skupinu, imamo 11 mjeseci, ali ja sam odusevljena njegovim vokabularom i razumijevanjem istog:

mama
    nana
    tata
    mam mam - kad vidi hranu
    mee - more (jer mu ja naglasim zadnje eee)
    momo - motor
    bu - bus
    ba - balon
    m - lopta
    data - slikovnica daša, a i svaka dr. slikovnica

I najsladje od svega kad vidi djecu: deta (onako sav ozaren)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i meni je smijesno kako zeko zna priprijetiti prsticem i reci nje, nje! htio je nesto prckati po laptopu pa mu je mm rekao ne, ne! i prihvatio se kompa. a zeko ga ulovi za ruku i pokaze prsticem: nje, nje! tata, znas da se ne smije dirati laptop!

danas je prvi put rekao vau vau za psa. i nesto me totalno zbunjuje. pred njim smo uvijek za psa govorili pas ili cuko, nikad vau vau. odakle mu to? :?

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jooj luna i ja sam to nedavno pročitala i zabrinula se kak će on za par mjeseci dosegnut taj fond riječi kad mu je glavna fora vikati za sve "O!" i pustiti nas da odgonetamo...

tu i tamo se razbrblja, pa upotrebljava sve riječi koje zna, a to su: mama, tata, baba, ovo (kad nekaj hoće pokaže prstom i kaže ovo) i ako mu kažeš-da, on spremno kontrira sa nje,nje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •