Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Patronažna me ubila u pojam!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Patronažna me ubila u pojam!

Bebica je danas tjedan dana stara. Rođena je sa 3190 g, pala je na 2850 g, puštena je 3. dan kući sa 2950 g. Uspjeli smo uspostavit dojenje uz tipične početničke teškoće. No, danas je bila neuobičajeno nervozna i jako plačljiva i nikako se nije dala smiriti i nije htjela prihvatiti sisu. Inače ima najmanje 5 stolica dnevno plus dvije s mokraćom, ali nisu zlatno smeđe, već su više tamnije. Na sve to reakcija patronažne sestre je bila da vjerovatno nemam dovoljno mlijeka i da mi je dijete gladno. Sutra će mi se ujutro pojaviti s vagom i spominjala je nadohranu i kako bi se trebala izdojit na izdajalicu da se vidi koliko imam mlijeka. Ne moram vam pričati kako sam plakala pola sata nakon što je otišla. Inače uspjela sam je konačno smiriti nakon što je patronažna otišla i podojiti i sad blaženo spava i nemam dojam da je pala na težini jer mm i ja primjećujemo kako se buca iz dana u dan.
    Molim za neku podršku i savjet dok se iza 15 sati ne otvori SOS telefon.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ma svedica pusti patronaznu, evo i ovdje cu napisati moju zadnju dogodovstinu s patronaznom. pita me ona koliko smo imali na vaganju kod pediajtra kad smo isli srediti pupak, ja joj kazem, a o na a joj pa to bas i nije nesto, trebalo bi biti toliko i toliko, a onda pogleda u karton i kaze a vi niste kod dr xy vec kod dr yx onda ste super, taj dr ne inzistira toliko na velikom dobijanju tezine :shock: . e pa se sad ti misli. uglavnom ti najbolje znas da li je tvoje djete nervozno danima, ti vidis kakve su joj pelene, pune ili prazne, ti vidis da li dobija obrazcice ili ne. uglavnom ne obaziri se na njenu vagu i njenu pricu. pusti je da je izvaze, ako zelis izdoji se i vidi koliko imas mlijeka u ml, sto po meni je malo bez veze, jer da li ces ti moci stvarno izdojiti onoliko koliko imas ili koliko Iskra pojede je upitno. dakle opusti se i doji je koliko ona zeli (doduse ja sam sinoc zbog ovoga dobila lagani slom zivaca, ali je kratko trajao )
    nadam se da sam ti bar malo pomogla.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

švedice pa pusti patronažnu... imaš punu podršku svih nas..

Jel dojiš na zahtjev? Kakva je situacija s pelenama, koliko popišanih, koliko pokakanih?

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Re: Patronažna me ubila u pojam!

Citiraj Švedica prvotno napisa
    Inače uspjela sam je konačno smiriti nakon što je patronažna otišla i podojiti i sad blaženo spava i nemam dojam da je pala na težini jer mm i ja primjećujemo kako se buca iz dana u dan.
    Molim za neku podršku i savjet dok se iza 15 sati ne otvori SOS telefon.
    Verujem da je sve ok. Procitaj jos jednom ovo sto si sama napisala, i ne daj patronaznoj da ti uznemiravanjem lose utice na dojenje.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nemoj ju slušati, otkud joj pravo da ti ruši samopouzdanje vaganjem, još je prerano za vaganje, osim toga ne treba se ravnati prema tabelama, eto ja da sam slušala svoju patronažnu već bi bili tko zna na čemu da sam mu davala vodu protiv štucanja, pa za žeđ...pa da sperem mlijeko poslije podoja da ne dobije gljivice...bio bi jadničak valjda samo na vodi...i to sa izdajanjem nema uopće veze,moja beba dobiva super na težini (četri i pol mjeseca i 8.400) ali ne mogu izdojiti više od 20 ml, neke žene ne mogu izdojiti, ali bebica može izvući puno puno više. ne daj se smesti s njenim savjetima

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Švedica, juce je bio 6. dan, ne?
    imali ste drugi skok u razvoju. nadam se da cete ih imati jos 4 (sa 3 i 6 tjedana i 3 i 6 mjeseci)

beba moze biti nervozna i zbog vremena (ipak je temperatura u par sati pala za vise od 10 stupnjeva.

pokakanih pelena znaci imate 7 u 24h. koliko imate mokrih, popisanih?
    koliko imate podoja u 24h?
    kako beba prima dojku?

osnovno je da znas da patronaznu mozes i otpiliti. ne moras je pustit u stan, ne moras je niti zvati ni nista. ona je "obavila" svoj prvi posjet i to je to.
    s druge strane, izdajalica nije pokazatelj kolicine mlijeka. neke majke ne mogu izdojiti niti kap a uspjesno doje godinama. nema te izdajalice koja moze povuci kao sto moze beba.
    bitno je koliko ima popisanih i pokakanih pelena i broj podoja u 24h i kakvo je njeno opce stanje. ako ti i TM primjecujete kako beba napreduje, nema te osobe koja je kompetetnija (ne)zamijeteti isto.

ako ti sutra ipak dodje sa vagom, evo ti jos argumenata koje joj mozes servirati u slucaju da nije zadovoljna- vaga na kojoj je vagana u bolnici i ta vaga nisu iste i mogu biti velika odstojanja. s druge strane ako ti ide napraviti ono sto je meni moja, vagati je prije i poslije podoja, znaj da beba moze jedan podoj pojesti 20ml a drugi 80ml. ili pak pojesti svaki podoj 20 ali jesti cesto ili pojesti 100 i jesti rijetko.
    vaganje je stara metoda davno napustena i ako petronaznoj nije dovoljno to sto joj ti govoris napomeni joj da tako pise i u knjizi moja prva godina koju si dobila u rodilistu.

jos jedna stvar, neke bebe dosegnu porodjajnu prije a neke kasnije.

ako te tjesi moja prica (znam kako ti je, mene je ubila u pojam i slomila rijecima da ce L. zavrsiti u klaicevoj dehidrirana i ako sam prava mama da cu odmah otici kupiti adaptirano i dati joj ga barem jedan obrok), L. je rodjena sa 3380g, 6. dan prilikom otpusta iz bolnice imala je 3010g, a 10 kad je dosla patronazna 2900g, i taj podoj kojeg je kontrolirala je pojela samo 20ml...no 20 dana kasnije na kontroli tezila je 4280g. znaci trebalo joj je malo vise da vrati porodjajnu, da se nas dvije ustimamo i u 20 dana je dobila preko 1200g

prati je tokom dana, ali se probaj opustiti jer tvoje raspolozenje jaaaaako utjece na nju i dojenje.

javi se obavezno kako vam ide

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: Patronažna me ubila u pojam!

No, danas je bila neuobičajeno nervozna i jako plačljiva i nikako se nije dala smiriti i nije htjela prihvatiti sisu. .
    mala ti ima instikt, osjetila je ona patronažnu na km da će ti dignuti tlak

ako je beba zadovoljna, ima dovoljno pokakanih pelena (mislim da ima) sve 5
    nismo ni mi uvik veseli, zna nas mučiti vručina, južina ... 100 stvari, pa tako i bebe

ja bih tu patronažnu pitala a jel ona dobiva kakvu proviziju od (ime proizvođača za koga češ 100% dobiti preporuku) 8)

e da i zapamti: skokovi u razvoju su na :
    3. i 6. dan (jel danas 6. ili 7. dan?)
    3. i 6. tjedan
    3. i 6. mjesec

e pitaj patronažnu a šta da radiš kad je skok u razvoju (ako uopće zna šta je to)
    ili je zamoli da te više ne uzrujava pošto o dojenju nema blage veze

ajde drž nam se

nema veze što stolice nisu zlatnosmeđe bitno je da ih je dovoljno

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i jos nesto- CESTITAM VAM!
    i promijeni potpis, bebica je napustila de lux apartman

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja ću svojoj patronažnoj slijedeći put (aBd, ) na vratima reći "hvala lijepo, sve znam od prošli put". Kad sam slušala od drugih kakve su njihove bile, ja stvarno nemam pojma čemu je moja služila, a pod utjecajem hormona sreće ja sam je lijepo nagradila :/

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Prvo što moraš kupiti nakon pororda je oropax(čepovi za uši) trebaju kako kod posjete rodbine za vrijeme babina, tako i kod većine patronažnih,pomaže neopisivo.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    švedice pa pusti patronažnu... imaš punu podršku svih nas..

Jel dojiš na zahtjev? Kakva je situacija s pelenama, koliko popišanih, koliko pokakanih?
    Da, nastojim prepoznati taj zahtjev... :/ A što se pelena tiče, imamo baš školskih 5-8 pokakanih 2-3 popišane.

Evo imam jedan set pitanja:

1.Da li je dobro podojiti bebu ako je zapravo mirna a samo gura svoje rukice u usta, jel i to zahtjev kojem treba odgovoriti? Ili npr. kad je primim na prsa da je preselim na stol za prematanje ona odmah zabija glavicu tražeći sisu?

2. Ja joj dajem jednu dojku po podoju, pa drugu u sljedećem podoju, nekak smo se tu našli, prije sam joj davala obje po podoju al su mi se tad počele kamenit dojke. Prosjećno provede 15-25 min na sisi, u početku vuče aktivno a zadnje minute prospava. Jel to ok? Jel to dovoljno za kvalitetno dojenje? Napominjem da mi je poslije podoja dojka skroz opuštena i meka.

3. Zašto moja beba ima tamnije smeđu stolicu?

4.Imam problem sa podrigivanjem poslije podoja, vrlo rijetko to uspijemo pa mislim da je to muči. Koji je položaj najbolji za podrigivanje i jel nužno da se beba podrigne baš svaki put poslije podoja? Naime ona se tako uspava da je nemogu potaknuti na podrigivanje.

5.I danas nam je 7. dan, a cijelu prošlu noć je tražila sisu i nikako se zasitit. Jel to bio taj skok u razvoju?

A jesam se raspištoljila, sorite. Ful mi je teško pri srcu a vaša podrška znači ogromno puno.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj white_musk prvotno napisa
    Prvo što moraš kupiti nakon pororda je oropax(čepovi za uši) trebaju kako kod posjete rodbine za vrijeme babina, tako i kod većine patronažnih,pomaže neopisivo.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

2. Ja joj dajem jednu dojku po podoju, pa drugu u sljedećem podoju, nekak smo se tu našli, prije sam joj davala obje po podoju al su mi se tad počele kamenit dojke. Prosjećno provede 15-25 min na sisi, u početku vuče aktivno a zadnje minute prospava. Jel to ok? Jel to dovoljno za kvalitetno dojenje? Napominjem da mi je poslije podoja dojka skroz opuštena i meka.
    Nisam ti ja baš super savjetnica, ali čini se da je to super u redu, kad je dojka meka i opuštena

4.Imam problem sa podrigivanjem poslije podoja, vrlo rijetko to uspijemo pa mislim da je to muči. Koji je položaj najbolji za podrigivanje i jel nužno da se beba podrigne baš svaki put poslije podoja? Naime ona se tako uspava da je nemogu potaknuti na podrigivanje.
    I ja često nisam uspjevala da beba podrigne ako bi zaspala, i činilo se da je to ponekad muči, ali nije bilo ništa strašno. To se dešavalo naročito noću, onda nikad ne bi podrigivala.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja ti samo šaljem podršku!

Pouzdaj se u onaj osjećaj koji ti dođe dok držiš djete u naručju, vidiš da lijepo jede, da je zadovoljna...to je to.

Predlažem nešto: naučimo nešto iz reklama, onih višeminutnih.
    Nijedna reklama ne kaže sretni su 45, niti vole se 850 (a ti dodaj mjernu jedinicu-ml, %, metara, kilograma), reklama prikaže osmijeh, zadovoljstvo, to sve govori.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Da, nastojim prepoznati taj zahtjev... :/ A što se pelena tiče, imamo baš školskih 5-8 pokakanih 2-3 popišane.
    jesi sigurna da ima samo 2-3 popisane pelene?
    jeli moguce da i kad kaki da su popisane ali da si to predvidjela?
    trebalo bi ih biti 6

1.Da li je dobro podojiti bebu ako je zapravo mirna a samo gura svoje rukice u usta, jel i to zahtjev kojem treba odgovoriti? Ili npr. kad je primim na prsa da je preselim na stol za prematanje ona odmah zabija glavicu tražeći sisu?
    to je prvi pokazatelj. treba reagirati prije placa- kad se pocne meskoljiti, okretati glavicu prema dojci, mirisu mlijeka, gurati rucice u usta...

nema strogog pravila kada se mijenjaju dojke. beba bi trebala posisati efikasno jednu prije nego se ponudi druga. to bi u prosjeku bilo mijenjanje strana svaka 2h, ali ne mora tako biti. neki mijenjaju cesce neki rijedje. ti najbolje vidis da je beba posisala "do kraja" jednu (pod navodnicima je jer beba nikad ne moze posisati do kraja).
    bitno je da dode do zadnjeg masnog mlijeka da bi mogla fino napredovati. zato ne treba precesto mijenjati strane.
    nije bitno koliko dugo jede, neke bebe jedu 10a neke 40 minuta. bitno je kako jede. da li ima pravilan polozaj (cijela bradavica i veci dio areole u ustima, obje usne izvrnute prema van, nos i brada dodiruju dojku, cijelim tijelom okrenuta prema majci) i da li dolazi do let downa. kako ces znati da li dolazi do let downa ako ga ne osjetis (kao trnci, napetost u dojci, blago grcenje dojke, moguce i kapanje mlijeka iz dojke koju ne doji)- tako sto ces vidjeti da beba guta- znaci vidjet ces da se muskulatura kod uha i sljepocnice mice, da nakon uzurbanog sisanja pocinje ritmicki gutati. tokom jednog podoja dolazi i do vise let downova.

dojenu djecu ne treba po defaultu podrigivati kao djecu hranjenu na bocicu jer se ne nagutavaju zraka. tek ako vidis da je nesto smeta, mozes je podici i nasloniti na rame i podrignuti je. no ako ona mirno zaspe, vjerojatno je ne smeta zrak. osim ako ima nekih drugih indikacija koje nisi spomenula.

5.I danas nam je 7. dan, a cijelu prošlu noć je tražila sisu i nikako se zasitit. Jel to bio taj skok u razvoju?
    vjerojatno. znas da se mlijeko radi kako beba sisa, odnosno da je ponuda=potraznja. e na taj nacin (pojacanim, ponekad cjelonocnim ili cjelodnevnim sisanjem) beba salje informaciju mozgu da joj treba vise mlijeka i da ga pocne proizvoditi.

nadam se da sam ti donekle uspjela odgovoriti na tvoja pitanja.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

1. bolje je odgovoriti na zahtjev odmah, nego da ti pocne plakati
    2. sve radis dobro
    3. dajes samo svoje mlijeko? nema adaptiranog, caja i vode? onda je sve OK
    4. nema smisla buditi je za podrigivanje, viska zraka ce se rijesiti prduckanjem ili stucanjem ili ce podrignuti kad se probudi
    5. je, to je bilo to. sljedeci vam je s 3 tjedna.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

leonisa u vezi mog 4. pitanja o podrigivanju - pitam jer danas kad je bila jako uzrujana tih par sati kad se nije mogla smiriti i prihvatiti dojku, prije tog histeriziranja je podulje spavala i u snu glasno zaplakala na 2-3 sekunde pa se propinje i isteže i radi grimase kao da ju nešto boli ili grči pa opet nastavi spavati i tako nekoliko puta. Na kraju se probudi i imamo jednosatno urlanje.

I jel bljucanje može poslužiti isto kao i podrigivanje? Ona puno bljuca.

Ne znam još sa sigurnošću procjeniti kod presvlačenja jel samo bila stolica ili stolica sa mokraćom. Uglavnom, promjenimo 7 do 10 pelena dnevno.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

natasa ne, ne dajemo joj apsolutno ništa osim mog mlijeka. Znači i tamnije smeđa stolica je ok?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Joj, Švedice, meni se sve čini da imaš istu patronažnu koju sam ja imala! Jel joj ime počinje na B?
    Došla mi je s vagom kada je Fran imao 2 tj i ustanovila zabrinuto da je dobio tek 40g i da vjerojatno nemam dosta mlijeka i da je dijete gladno, predlagala da se izdojim da vidim koliko imam mlijeka (a ja niš nemrem izdojiti), čak mi je dobronamjerno preporučila da oko pola sata prije podoja na ex popijem pola litre tekućine jer to pomaže povećanju količine mlijeka . U ta prva 2 tjedna "prije vage" bila sam opuštena i prilično samouvjerena, činilo mi se da radim sve ok jer mi je beba bila zadovoljna, a onda je došla ona i sve se srušilo, osjećala sam se ko drek na kiši, mislila sam da izgladnjujem dijete, potpuno sam izgubila povjerenje u vlastiti majčinski instinkt jer kako sam mogla vjerovati da je sve ok kada mi je dijete bilo gladno?
    Uglavnom, počela sam malnome dodavati adaptirano, marku koju mi je patronažna preporučila... ubrzo smo došli do toga da je Fran više od pola dnevnog unosa imao adaptiranog, onda sam ja otkrila Rodu, počela s relaktacijom i uspjela se rješiti adaptiranog. Molim te ne idi mojim putem, vjeruj u sebe i sposobnost svoga tijela da prehrani tvoje dijete i u Iskricu da izvuče ono što joj treba!

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

leonisa u vezi mog 4. pitanja o podrigivanju - pitam jer danas kad je bila jako uzrujana tih par sati kad se nije mogla smiriti i prihvatiti dojku, prije tog histeriziranja je podulje spavala i u snu glasno zaplakala na 2-3 sekunde pa se propinje i isteže i radi grimase kao da ju nešto boli ili grči pa opet nastavi spavati i tako nekoliko puta. Na kraju se probudi i imamo jednosatno urlanje.
    Švedica, možeš ju pokušati podrignuti tako da ju staviš preko koljena, glavicom prema dolje, tako su mi pokazali u bolnici. Također, kod nas je pomagalo ležanje na trbusicu, sam bi to tako napravio.

Znam koliko si se informirala u trudnoći o dojenju i želim ti da čim prije povratiš vjeru i sigurnost u sebe, u ove nježne dane nakon poroda tako nas je lako ponekad poljuljati. Sigurna sam da sve radiš kako treba, mislim da je vaga nesigurni pokazatelj i da je bitnije da pratiš pelene, da je bebina koža elastična, da nema mrlje oko usana, da nema temperaturu, da ima budna i zadovoljna razdoblja. Vjerujem da je sve u redu i zato vibram da čim prije zaboraviš patronažnu i glupa i nepotrebna uznemiravanja.

Djenka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pozdrav Švedica, držim fige da sutrašnje vaganje vas sve umiri . Ja osobno nemam niš protiv vaganja, i meni i suprugu, i patronažnoj, mojoj mami, suprugovoj mami, se svojevremeno činilo da mala super napreduje, nama je izgledala je zdravo, vitalno, prerasla je neku odjeću, nije imala znakove dehidracije na koži, niti tamnu stolicu, i imali smo isti broj otprilike popiš.-pokak. pelena, s tim da sam manjak popiš. pretpostavljala da su pod onim pokakanim, ali se poslije pokazalo da smo svi pogriješili misleći da napreduje u tjel. masi. Prvo vaganje koje je imala sa navršenih mjesec dana pokazalo gadan "manjak" u težini, imala je 300 gr. manje od porođajne težine, doduše 2 cm više u dužinu.

Hoću samo reći da nitko od nas svih nije uvidio "odoka" da nešto nije u redu, tek je vaga pokazala.
    Doduše fakat je ovako rano vaga nesiguran pokazatelj, male su razlike u težini. Držim fige da je "lažna uzbuna". Pusa.

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Čitam, učim, upijam. Svedice zelim ti svu srecu i nadam se da ce sutra sve biti ok, ne daj se obeshrabrit.
    Imam jedno pitanje za savjetnice: cesto nailazim na savjet da beba treba isprazniti dojku do kraja. Kako da ja znam da je dosla do tog kraja? Pocne boljeti? (to mi je isto negdje kao informacija, ali je mozda kriva...)

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Švedice,

rekla bih da sve odlično radiš i da samo tako nastaviš! Broj stolica ukazuje na to da beba dobiva dovoljno masnog mlijeka, pa će napredovati u svom ritmu na najzdravijoj mogućoj hrani. Ja sam sasvim sigurna da je svaka pelena koja je pokakana uz to i popišana jer uglavnom dok kakaju istovremeno se i popiške.

Daj samo malo bolje opiši izgled te kakice, jel baš tamna tamna ili je samo malo tamnija (ono nije žuta nego smeđkasta?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

frenki izgleda da smo imale istu patronažnu.
    A pazi sad ovo: idem ja malo bolje pogledat ženinu vizitku i imam kaj vidjet - u doljnjem desnom kutu vizitke logo jednog nama svima poznatog nadasve "popularnog" proizvođača adaptiranog mlijeka!!!
    Jel ona dobiva proviziju il što? Nije li to kršenje pravilnika?!
    Ja sam sa ženom pokušala razgovarati u smislu koliko mi je dojenje važno i kako želim uspjeti u tome, postavila joj par pitanja i stekla dojam da žena nema pojma o dojenju. Samo klasika da su sad ljetne vrućine, meni mlijeko očigledno preslabo, beba bi mogla dehidrirati...ona je uvijek za dojenje ali ne uspiju sve žene izvuć dojenje, ja ne bi bila ni prva ni zadnja među njima, možda će biti potrebno uvesti čaj od komorača ili kamilice dok mi kriza ne prođe pa mogu kasnije opet probat dojit, pa neka imala uz podoje i nadohranu,ništa strašno...... Uglavnom, ni riječi podrške ni pomoći u uspostavljanju dojenja već indirektno pokušava nacimat me na dohranu!!! Rado bi prijavila ženu da imam kome!

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

- u doljnjem desnom kutu vizitke logo jednog nama svima poznatog nadasve "popularnog" proizvođača adaptiranog mlijeka!!!

Drskost kojoj nema ravne.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

A pazi sad ovo: idem ja malo bolje pogledat ženinu vizitku i imam kaj vidjet - u doljnjem desnom kutu vizitke logo jednog nama svima poznatog nadasve "popularnog" proizvođača adaptiranog mlijeka!!!
    Švedica jel bi je mogla uslikati/skenirati i poslati mi na mail?

kako je prosao dan?

nadam se da ti se samopouzdanje vratilo i da ce tako i ostati.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Svedice, ako je stvarno tamno-smedja, a ne crna, onda je OK.
    Lucija Ellen, znat ces 100%, ne brini. Nema veze s bolovima, prazna dojka se jednostavno razlikuje od pune, pogotovo u prvim danima. Poslije razlika ne bude toliko ocita, ali do tada vec naucis.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    Švedica jel bi je mogla uslikati/skenirati i poslati mi na mail?

kako je prosao dan?

nadam se da ti se samopouzdanje vratilo i da ce tako i ostati.
    Nema frke, fotkam i pošaljem čim ulovim koju minutu više vremena kad dođe mm doma.

Kako je prošo dan?
    Jedan veliki za moju patronažnu!!! Mala Lavica dobila 210 grama!!! 8) Ajd, nek ju nosi i ta vaga, svaka budala ima svoje veselje! Jedno 3 puta je ponovila; "Joj, ja ovo nisam očekivala..." Mislim stvarno...žena je za I opet će mi doć s vagom u petak jer još nemre doć k sebi. Veli još kao da mnoge iskusne mame ne izvuku dojenje a ja još prvorotkinja pa mi ide.... :shock:

Mi smo sad polako na "ti" sa dojenjem jedino kaj mislim da malenu muči prejako otpuštanje mog mlijeka jer ponekad se odbija prištekat na sisu i počne plakat (to zna trajat i po sat vremena) i prihvaća jedino položaje u kojima je ona malo nad sisom, valjda da joj se manje slijeva u grlo. Jutros da je utješim postavila sam je potrbuške na svoj trbuh i prislonila njenu glavicu među svoje grudi i malena se sama zapikla na sisu i počela dojit! Jel ok dojit u tom položaju?

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Natasa, hvala puno

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Jel ok dojit u tom položaju?
    NARAVNO, OK JE Svaki položaj koji odgovara tebi i bebici, u kojem vam je udobno i ništa vas ne boli!

svaka čast, samo tako naprijed

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Kako je prošo dan?
    Jedan veliki za moju patronažnu!!! Mala Lavica dobila 210 grama!!! 8) Ajd, nek ju nosi i ta vaga, svaka budala ima svoje veselje! Jedno 3 puta je ponovila; "Joj, ja ovo nisam očekivala..." Mislim stvarno...žena je za I opet će mi doć s vagom u petak jer još nemre doć k sebi. Veli još kao da mnoge iskusne mame ne izvuku dojenje a ja još prvorotkinja pa mi ide.... :shock:

Mi smo sad polako na "ti" sa dojenjem jedino kaj mislim da malenu muči prejako otpuštanje mog mlijeka jer ponekad se odbija prištekat na sisu i počne plakat (to zna trajat i po sat vremena) i prihvaća jedino položaje u kojima je ona malo nad sisom, valjda da joj se manje slijeva u grlo. Jutros da je utješim postavila sam je potrbuške na svoj trbuh i prislonila njenu glavicu među svoje grudi i malena se sama zapikla na sisu i počela dojit! Jel ok dojit u tom položaju?
    prvo :D za vas dvoje i vagu i patronaznu!!!
    bas mi je drago!!

gore si spomenula bljuckanje i bas sam te htjela priupitati kakav ti je LD.
    kod prejakog let downa beba se cesto naguta zraka pa ga on muci (ono meskoljenje u snu) a isto tako i bljuckaju.
    najbolji polozaj je onaj kojem gravitacija "smeta", znaci da je iznad dojke i taj koji je ona sama otkrila se bas preporuca kod jakog let downa. jos mozes isprobati dojiti lezecki jer se tada visak mlijeka kojeg ne ispijeva progutati samo slijeva van iz usta. mozes podmetnuti rucnik ili tetra pelenu da ne smocite krevet.

evo neki savjeti kako se "nositi sa jakim let downom"

Jaki let down

Ako beba za vrijeme dojenja kašlje, zagrcava se i naglo guta, mljacka, ispušta dojku, ako odbija nenutritivno dojenje ili dojku općenito, ako često bljucka ili je muči zrak u crijevima, možda je problem u prejakom let-downu. On je često povezan s prevelikom proizvodnjom mlijeka te obično prestaje oko 12. tjedna kad se proizvodnja ustali, iako može potrajati i 4-5 mjeseci.
    Kod prejakog let-downa beba često posiše puno prvog, vodenastog mlijeka a malo masnog mlijeka i može patiti od grčeva i eksplozivnih stolica zbog kombinacije progutanog zraka, brzog punjenja želuca i velike količine laktoze koja ima laksativni efekt.
    Dijete teško može kontrolirati mlijeko koje šprica iz dojke pod velikim mlazom pa se često zagrcava, guši i bljucka, što često kontrolira na način da popusti hvat dojke i primi dojku površno ili odbija sisati. Beba često zna iz tog razloga plakati, a površni hvat bebe zna jako boljeti majku.

Kako usporiti let-down
    · Bebu pri podoju postaviti tako da je glavica iznad razine bradavice pa joj mlijeko ne curi u usta. Npr. majka leži na leđima a beba potrbuške na njoj, ili u položaju nogometne lopte pri čemu je majka nagnuta unatrag a bebina glavica je iznad dojke.
    · Ponekad “škarica”hvat areole dojke s kažiprstom i srednjim prstom pomaže usporiti prejaki refleks otpuštanja mlijeka.
    · Druga mogućnost je pritisnuti postranično dojku laktom.
    · Također se može pokušati dojiti bebu dok se budi iz sna jer tada još pospana beba nježnije siše.
    · U slučaju da se beba počne zagrcavati treba ju odvojiti od dojke , pustiti mlijeko da isteče malo dok se ne smanji mlaz te tad vratiti dijete na dojku.
    · Postranični položaj majke prilikom dojenja je također praktičan jer mlijeko teče horizontalno bez dodatne sile teže, a dijete također može višak mlijeka pustiti da mu ističe niz usta van. Time se također lakše kontrolira mlaz mlijeka koji teče.
    · Prije početka podoja izdojiti prve mlazove u pelenu pa tek tad staviti bebu na dojku.
    · Tijekom podoja bebu često dizati da podrigne i vraćati je na istu dojku.
    · Dojiti na zahtjev bebe, prateći prve znakove gladi (nemir, sisanje ručica, traženje dojke). Tako će beba manje intenzivno sisati na početku podoja i gutati manje zraka, a uz češće podoje u dojkama će biti manje mlijeka i let-down će biti slabiji.
    · Izbjegavati korištenje bočice da se beba ne navikne na sporiji tok mlijeka.

U pravilu se beba s vremenom navikne na jači let-down. Međutim, neke bebe sišu samo da utaže glad i odbijaju nenutritivno dojenje, što može dovesti do ranog prestanka dojenja. Stoga gornje metode mogu pomoći i starijim bebama.

Čak i ako ove mjere ne riješe problem u potpunosti, mnoge majke će majke primijetiti smanjenje količine mlijeka i slabljenje refleksa otpuštanja mlijeka oko 12-og tjedna. Tada se uspostavlja hormonalna ravnoteža koja čini količinu mlijeka stabilnijom i količinski usklađenom sa djetetovim potrebama.

procitaj takodjer http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1295

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Jedno 3 puta je ponovila; "Joj, ja ovo nisam očekivala..."
    ode provizija
    jooj, šta bi je ja izrešetala s pitanjima i blagotelećim pogledima

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Švedice .
    Bravo za malu lavicu :D .
    A patronažnoj jedan .
    I definitvno ovaj put ne zovem patronažnu. Baš mi se ne slušaju propovjedi...A mogla bi i naletiti na ovu tvoju.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Baš mi je drago da je i vaga pokazala da si ti u pravu! :D
    zločestoj patronažnoj!

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kao sto sam na pocetku rekla ma daj svedica pusti patronaznu, eto drago mi je da sam bila u pravu.
    leonisa ja inace najednoj cici imam jak LD, a na drugoj usporen, tocnije nikako da se otpusti mlijeko. na toj usporenoj se naginjem naprijed za silu teze, a za ovo bi morala se naginjati nazad, jer imam brdo tzv. simptoma, eksplozive stolice, plitko hvatanje bradavice, mljackanje tokom jela, a cim primi cicu u usta i pocne vuci mlijeko krece ko na pipi. dakle moram cekati bar tri mjeseca da se ovo ustabili :/ . uglavnom iako mi je ovo druga beba, i prvu sam dojila, moram priznati da sam brdo sitnica koje su nas mucile zaboravila, a to uopce nije bilo tako davno

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

švedice bravo za vas :D

i meni je jednom moja osvanula s vagom na vratima.
    jer kao mali nije imao veliki trbuh (?!?) i kakica je bila zelenkasta.
    pustila sam je fore radi (baš me zanimalo koliko je dobio).
    isto je ostala u šoku na 450g u 10 dana. i više nije dolazila.
    a meni gušt...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •