-
Vaše kompetentno dijete - obavezno pročitati...
Često se pričalo o toj knjizi, a ja je zovem "Biblijom Roda", i skupim malo parica i kupim je...
Čitam je svaki dan, došla do pola u 3-4 dana.
Čitam je i stalno ostanem zabezeknuta koliko puta se nađem u toj knjizi. Našla sam se kao dijete i kao odrasla osoba i način na koji razmišljam i imam "odgojne metode" za koje vidim da baš i nisu odgojne....
Doduše, u interakciji sa djecom ili ljudima jako često čujem riječi da izlaze iz mojih usta koje su riječi moje mame. Kao pravi papagaj i jako teško kontrolišem to....
Kada sam bila dijete, bila sam dijete bez mašte, bez nekih želja (nemam ih ni sada), i uvijek sam povlađivala mami...i samo sam surađivala i bila dobra, a u biti sebe tako daleko tamo negdje zapostavila.
U teen danima sam postala prava katastrofa, ali sam svim svojim ponašanjem tražila pažnju i drugačije ponašanje moje mame, a nisam to dobila.
SAMOSVIJEST = 0
A danas kada čitam ovu knjigu i slušam mamu u isto vrijeme tek sada vidim koliko je kritična (znala sam i prije) i koliko omalovažava ljude oko sebe - ali ne tako što ona želi ili stvarno to misli, nego svojim komentarima i jer misli da tako "odgaja"....
Od nje dobila baš ono što je rečeno u knjizi, ono što je specifično za ove krajeve: puno svega, a ništa šta meni treba. Meni je trebala ONA!!!!
(i razjasni meni naš Juul šta znači kada dijete zove da se pridružimo njegovoj aktivnosti - daje nam sebe. I sjetih se sebe - tako sam i ja, ali ona nije nikada imala vremena...
U svakom slučaju knjiga je nevjerovatna...(i čini mi se da kad budem išla bilo gdje da ću i nju uvijek nositi - kao svoju tješilicu!
)
I spremam pare da kupim Otrovni roditelji.... jer ću naći tamo i mamu, sestru i sebe...
Ovo se pretvori u žalipojku, ali ...
čitala sam da majke hvale knjigu i da im je knjiga Vaše kompetentno dijete promijenila "uvid" u njihovu djecu i sada znam i zašto....
Preporučujem i čak možda mislim da bi se ta knjiga trebala dijeliti na porodu! :D
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma