-
proširenje mokraćnih kanala kod bebe
hej
evo prijateljica ima 1,5mj. staru bebu i UZV su joj utvrdili proširenje mokraćnih kanala.
e sad mala ima neku bakteriju (ne znam koju, ali mogu saznati, znam da ima i neku crijevnu, ali ne znam jel samo ta ili to može biti povezano) pa me zanima da li tko ima iskustva s time.
pedijatrica joj je rekla da to može biti urođeno i da se može izliječiti, ali da isto tako može biti i trenutno zbog bakterije.
Mora zvati u Osijek pa da se tamo naruči kod doca da malu detaljnije pregledaju.
Ima li tko takav slučaj?
-
očito se radi o klasičnoj urinoinfekciji koja je očito posljedica prirođene malformacije.
Daljnja obrada uključuje vjerojatno cistografiju i scintigrafiju kako bi se isključilo ili potvrdilo postojanje refluksa i spriječilo daljnje oštećenje bubrega.
Ovisno o stupnju refluksa (od 1-4) on se sam povuče većinom kada dijete prohoda i riješi se pelene (ili se stupanj smanji) ili se treba popraviti operativnim zahvatom a do tada se dijete drži na antibiotskoj profilaksi kako bi se spriječile daljnje upale (većinom uzrokovane bakterijama poput E coli itd...) i preporuča se redovita kontrola urina i urinokultura.
-
jel moguće da se tu radi o VUR (još nisam skužila šta je to točno, treba isčitati 13str)?
-
Prosirenje moze biti i od same bakterije. Zato bi se UZV trebao raditi kada je urin sterilan. A moze biti u VUR. . .
-
Imamo i mi takav slučaj. Proširenje s desne strane i već drugi put se mjesec i pol dana borimo s bakterijom. Ovo sada (2. put) je bila prvo jedna bakterija (isto crijevna) i pio je antibiotik tjedan dana i 3 tjedna profilaksu, a onda smo išli na kontrolu i nalaz je pokazao drugu bakteriju
koja uoće ne reagira na ovaj prvi antibiotik, pa smo sada 3 tjedna na drugom. Kaže doktorica da to najčešće tako bude: dok jednu bakteriju uništavaš, druga se množi
Nama je doc savjetovala da kupimo onaj sirup/kapi ekstrakt brusnice, navodno pomaže u zaštiti mokraćnih puteva, negdje ovdje se nedavno o tome pisalo.
Ta je doc (nefrolog, jedna super žena) nama sve lijepo objasnila: Kad popije do kraja ovu profilaksu treba ponovno napraviti nalaz urina i napraviti uzv bubrega. Ako se opet pokaže proširenje poslat će nas na pretragu u Zagreb (u neku privatnu kliniku gdje se to radi bez zračenja, za razliku od ostalih bolnica, kaže da to košta oko 700 kn), da se vidi ima li refluks, tj. vraća li se mokraća nazad. Snima se trenutak kad počinje mokriti.
Stupanj refluksa se određuje prema tome koliko visoko se mokraća vrati, pokazala nam je na njemu, tako ako se vraća negdje do prepone, to je 1. stupanj, a 4. stupanj je kad se vraća sve do bubrega. Prva 3 stupnja se ne operiraju, čeka se da dijete naraste i možda prođe, a 4. da i to je ozbiljno jer se tada bubreg puni mokraćom.
Rekla nam je da ni u tom slučaju to više nije tako strašno jer se operacija više ne izvodi kao nekad, već je to nešto slično pregledu, uvede se "nešto" (kako sam skužila neka sonda, cjevčica ili slično) u mokraćovod i pomoću nje tamo stavi neka kuglica koja se s vremenom raširi i sraste.
Eto to sam otprilike prepričala ono što nam je rekla koliko sam je uspjela pohvatati i zapamtiti. (Inače žena je super i sve hoće objasniti, ali kad krene pričati ode toliko u širinu da na kraju zaboraviš što si htio reći)
-
Lima, salje vas u polikliniku Helena, apretraga se zove UZV cistigrafija i kosta 1500kn.
Sirup/kapi se zove Cranactin i super je.
-
Mi smo isto imali sa 1,5 mjesec proširenje mokraćnog kanalića i bakteriju (klebsiela, ako se dobro sjećam). Nakon jedno 3 mj. smo ponovo išli na UZV i sve je bilo u redu. Držimo fige.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma