Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Porodiljni i rad na određeno

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Porodiljni i rad na određeno

Da li netko zna, kada žena radi na određeno vrijeme i u tome vremenu ostane trudna , ima li pravo na komplikacije, bolovanje...s tim da je do trudnoće došlo u postupku potpomognute oplodnje?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Svaka osoba u radnom odnosu ima pravo na bolovanje, bez obzira da li radi na određeno ili na neodređeno vrijeme.

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Preciziram: ja sam u radnom odnosu do 12 mjeseca (zamjena). Planiram trudnoću, i ako ostanem trudna, kolika i kakva prava imam? Na zamjeni ću biti sve zajedno 1,5 godinu.
    Pozdrav...

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dok radiš imaš sva prava iz zakona o radu. S tim da ti radni odnos prestaje istekom ugovora (to NIJE otkaz).

Trudnoća i bolovanje ne utječu na prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, ali ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom vremena na koje je sklopljen bez obzira na trudnoću, korištenje porodiljnog dopusta, bolovanje i sl.

Dakle, imaš pravo na bolovanje i na porodiljni dopust, ali ako za vrijeme bolovanja, ili porodiljnog dopusta treba prestati ugovor o radu na određeno vrijeme, on će stvarno i prestati, neovisno o navedenim okolnostima.

U slučaju bolovanja zbog komplikacija u trudnoći odnosno porodiljnog dopusta imaš pravo na naknadu plaće sve do redovnog isteka tog prava (dakle, do kraja bolovanja odnosno do isteka porodiljnog dopusta), bez obzira na prestanak ugovora o radu.

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    Dok radiš imaš sva prava iz zakona o radu. S tim da ti radni odnos prestaje istekom ugovora (to NIJE otkaz).

Trudnoća i bolovanje ne utječu na prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, ali ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom vremena na koje je sklopljen bez obzira na trudnoću, korištenje porodiljnog dopusta, bolovanje i sl.

Dakle, imaš pravo na bolovanje i na porodiljni dopust, ali ako za vrijeme bolovanja, ili porodiljnog dopusta treba prestati ugovor o radu na određeno vrijeme, on će stvarno i prestati, neovisno o navedenim okolnostima.

U slučaju bolovanja zbog komplikacija u trudnoći odnosno porodiljnog dopusta imaš pravo na naknadu plaće sve do redovnog isteka tog prava (dakle, do kraja bolovanja odnosno do isteka porodiljnog dopusta), bez obzira na prestanak ugovora o radu.
    Znači ja imam jednaka prava što se tiče bolovanja i pordiljnog. Zanima me još ukoliko odem na komplikacije, a za 2 mj. mi ističe ugovor u tome slučaju kome nosim doznake bolovanja, a poslije i porodiljnog, i kolike su mi naknade?
    Puno si mo pomogla, hvala od

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

potvrđujem što ti je vesna napisala iz prakse. kolegica na poslu je bila na određeno, ostala trudna, imala sve "privilegije" dok je trajao ugovor, poslije se nije vratila.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naknade ovise o prosjeku primanja, budući da ćeš (ako sam dobro shvatila) ispunjavati uvjet prethodnog staža - godinu dana rada bez prekida.

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Da, imat ću godinu dana bez prekida. Još samo nisam razumijela kome se obraćam nakon isteka ugovora, poslodavcu ili HZZO? I tko određuje tu naknadu?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naknadu određuje HZZO na temelju potvrde o plaći koju izdaje poslodavac.
    Dok traje radni odnos doznake idu i poslodavcu i u HZZO (jer je naknada na njihov teret), kasnije se javljaš samo u HZZO.

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ok, svima hvala

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

potvrdila bih gore napisano, ali i dodala da kad ti istekne ugovor o radu na određeno vrijeme a ti se nalaziš na komplikacijama doznake nosiš u HZZO ali do 45 dana prije očekivanog termina poroda, nakon toga oni više ne uzimaju tvoje doznke, već se moraš javiti na zavod za zapošljavanje, gdje te evidentiraju kao osobu koja je nezaposlena, i tih 45 dana do termina ostvaruješ naknadu za nezaposlene, a od trenutka rođenja djeteta ostvaruješ pravo na rodiljnu naknadu za nezaposlene majke koja iznosi cca 1600,00 kn -dakle nije baš da imaš jednaka prava kao da si na neodređeno

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Da li to onda znači da nema nikakve razlike između porodiljnog kad si na određeno i kad si na birou? Što mi je onda najpametnije činiti, jer ja planiram trudnoću do Božića a do tada mi je ugovor :?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dakle nije baš da imaš jednaka prava kao da si na neodređeno
    Naglasak je bio na "dok radiš"

Ako počne porodiljni dok ti traje ugovor - imaš ga do godine dana (i to prema prosjeku plaće - dakle nije isto kao da si nezaposlena).

Ako počnu komplikacije - imaš ih dok traju (ista stvar kao gore, uz uvjet prethodnog staža)
    Koliko će komplikacije trajati, to nitko ne može reći unaprijed.

Kao što ne može ni reći da će tog i tog datuma biti trudan. Ako ti istekne ugovor prije, nemaš ništa do dana poroda, a onda imaš porodiljnu za nezaposlene.

Ali tu je već i previše "ako" :/ Jedina činjenica je da ti ugovor ističe određenog dana.

Tako da ti ja stvarno ne mogu reći što ti je najpametnije. U idealnom svijetu - dobiti ugovor na neodređeno, pa onda planirati dalje. Ali znam i sam da nije baš jednostavno, a da ni prioriteti nisu svima isti.
    No činjenica je da je Ugovor o radu na određeno vrijeme baš to što mu i ime veli - dok traje traje, a nakon toga radnog odnosa više nema :/

Sretno.

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mene povratak na taj posao ne zanima i zam da se neću vratiti na njega, jer kroz 1-2 god. dobit ću posao na neodređeno. Kao što ste rekle komplikacije dok traju traju, a ugovor ćemi isteći kad budem išla na porodiljni, znači spadam u kategoriju nezaposlenih jer nisam pod ugovorom(1600kn). Zanima li me postoji li mogućnost da se negdje formalno zaposlim 3 mj. prije porodiljnog, pa da onda sa tog ugovora idem na porodiljni, ako me razumijete :?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mene zanima koliko mora biti isplaćenih plaća da bi kad odem na trudničko bolovanje dobivala puni iznos svojih primanja.

Malo sam zbunjena oko svega.
    Znam da je maxi 4250 ali pošto ne radim dugo u sadašnjoj firmi zanima me gore navedeno.
    Unaprijed Hvala!!!

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

AKO ćeš morati na bolovanje radi komplikacija u trudnoći, osnovna stvar da bi se R1 uopće uzimao u obzir je ispunjavanje uvjeta prethodnog staža - dakle moraš raditi prije otvaranja bolovanja minimum 12 mj kontinuirano ili 18 mj ( s prekidima) u zadnje dvije godine.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Hvala vesna72

pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da ne otvaram drugu temu:

Susjeda radi na određeno, a za tri mjeseca (kada joj ističe ugovor) će biti točno godinu dana radnog staža. Sada je trudna oko 3 mjeseca.

Hoće li imati pravo na porodiljnu naknadu, s obzirom da će tada imati godinu dana radnog staža, a ugovor će isteći? I tko onda popunjava zahtjev?

Ako netko zna, molim da napiše.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imati će naknadu kao nezaposlena osoba, ako ispunjava uvjete.
    Nezaposlene majke imaju pravo na porodni dopust ako ispunjavaju sljedeće uvjete:
    - imaju hrvatsko državljanstvo
    - imaju neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za priznanje prava na porodni dopust
    - zdravstveno su osigurane u Zavodu
    - vode se u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci koji prethode porođaju djeteta za koje se ostvaruje odnosno pravo ili da su se u roku od 90 dana nakon završenog redovitog školovanja, odnosno u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti prijavile u evidenciju nezaposlenih pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje
    - radni odnos ili služba nije im prestala zbog toga što su otkazale ugovor o radu, odnosno službu, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu prouzročenog ponašanjem poslodavca, odnosno da im radni odnos nije prestao pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, odnosno službe.
    Dakle, kad ugovor istekne prijavljuje se na burzu (obavezno u roku od 30 dana). Porodiljni ima od dana rođenja djeteta, pa do godinu dana starosti. Zahtjev se predaje na HZZO, ispunjava ga ona, a prilaže se:
    1. fotokopiju rodnog lista za dijete
    2. fotokopiju domovnice (za majku)
    3. fotokopiju osobne iskaznice (za majku) i potvrdu o prebivalištu
    4. potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od kada se majka neprekidno vodi u evidenciji nezaposlenih osoba
    5. potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o visini novčane naknade koja joj se isplaćuje kao nezaposlenoj osobi
    6. fotokopiju odluke o prestanku radnog odnosa (u njenom slučaju kopija ugovora o radu na određeno vrijeme)

Orginali se nose na uvid. Naknada je 1663 kn.

pcelica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Znači porodiljni ne može imati bez obzira što će imati godinu dana radnog staža? A ako ode na komplikacije zadnji dan prijave?
    Pitam jer su u dosta lošoj financijskoj situaciji, a ovo im je peto dijete, tako da bi im 1000 kn razlike dobro došlo.

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Orginali se nose na uvid. Naknada je 1663 kn.[/quote]

Zanima me da li je cijeli porodiljni 1663 kn, ili samo prvih 6mj!?

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Vesna72, oprosti nešto sam zbrljala, mislila sam cititati samo tvoju zadnju rečenicu, pa mi oočito nije uspjelo, nadam se da si razumjela

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cijeli porodiljni je naknada 1663 kn

S tim da porodiljni za nezaposlene ne počinje prije termina poroda, nego s danom rođenja djeteta i traje do navršenih godinu dana.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja također radim na određeno (već godinama ) i ovo mi je 3. uzastopni ugovor o radu na godinu dana u istoj firmi.

Situacija je sljedeća: ugovor mi ističe krajem godine, do tada bih ev. morala na komlikacije (bolovanje) a budući da sam preko 8 mjeseci opet na radnom mjestu (poslije porodiljnog, prekinuitog malo ranije) imam pravo na recimo punu plaću.

Ono što me zanima je: ukoliko mi poslodavac ovaj puta ne produlji ugovor, mogu li ja započeti tj potpisati novi s nekom drugom firmom i odmah dalje ostati na bolovanju, mijenja li mi se išta i o čemu to ovisi. Kakve obveze imamo pema državi ja i kakve poslodavac (recimo taj novi) ?

Nadam se da nisam jako zakomplicirala..

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ima li itko odgovor??? Pliz

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

I opet pitanje,
    ugovor o radu mi ističe u vrijeme kada ću biti na porodiljnom i poslodavac mi ne misli produžiti ugovor.
    Znam da me preuzima HZZO i staž mi dalje ide preko njih, ali ne znam da li zadržavam porodiljnu naknadu u prosjeku svojih plaća ili ne?

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Imam još nekoliko pitanja. Ja planiram otići sada na komplikacije, a ugovor mi ističe 15.12, kako sam skužila do tada imam pravo na puno plaću, zatim idem na teret HZZO. Što oni na HZZO traže od mene? Moja prijateljica kaže da joj traže sve moguće ugovore gdje je u životu radila, bilo gdje, što je meni suvislo, znači ako imaš 10 dod. radnog staža i radio si po cijeloj Hrvatskoj, to znači da moraš imati sve ugovore ili trči po njih? Koliko sam shvatila, da je potreban ugovor samo onih firmi gdje si radio proteklih 12 mj.(neprekidno) i prosjek plaća, je li točno :?

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

molim vas pomoć.

prijateljica je ostala trudna i do srpnja joj traje ugovor. ima neprekidnih godinu dana staža u istoj firmi. ako bi otišla na komplikacije( ako bude prisiljena jer se nikad ne zna) koja će joj biti prava? tj. kolika će joj biti naknada i do kada? stvarno se ne snalazimo u ovome ni ja ni ona a imale smo predivnu sreću da zatrudnimo otprilike u isto vrijeme

puno hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •