Beba mi i ma 3,5 mjeseca i doc mi je rekla da joj počnem davati sok i kašice,ja mislim da je to ipak malo prerano,pomažite jer ću više izluditi.Hvala... :/
Beba mi i ma 3,5 mjeseca i doc mi je rekla da joj počnem davati sok i kašice,ja mislim da je to ipak malo prerano,pomažite jer ću više izluditi.Hvala... :/
Prerano je. Nemoj dopustiti da te izluđuju. Moji i dalje lude zato što dijete ne jede batak, a tek smo počeli jesti kašikom. Neka jede mlijeko koje inače jede (sika preferabilno). Za svu ostalu hranu imaće cijeli život da jede i isprobava. Ne daj se pokolebati!![]()
![]()
ako dojis, mislim da svjetska zdravstvena organizacija i la leche league preporucuju iskljucivo dojenje (bez vode, caja, soka i bilo ceg drugog) do navrsenog sestog mjeseca zivota. znaci s napunjenih 6 mjeseci poceti lagano prema tablici dohrane.
ako ne dojis, mislim da prije navrsenog sestog mjeseca mozes davati malo vode, a dohrana pocinje isto s navrsenih 6 mjeseci.
pocinje se tada jer se smatra da je do te tocke bebin probavni sustav sazrio da prihvati nesto osim majcinog (ili nadomjesnog) mlijeka. namirnice se uvode po jedna svakih 4-5 dana, da bi se izbjegao rizik od alergija.
mnogi pedijatri se ravnaju prema zastarjelim informacijama, sto bi se reklo u narodu, nisu up-to-date.
nedaj se. 6 mjeseci je magicna brojka. do onda zacepi usi.
Meni isto doc sa 4 mjeseca rekla, ja sam onda sa 4ipo počela sa malo kašice (1-2 Žlice) i malo sokića, pogotovo radi željeza.
Mislim da je sa 3,5 mj. definitivno prerano, sačekaj bar još mjesec dana. Nije ni pravilo da se čeka do 6 mjeseci, tako ti odluči sama, nemoraš čekati 6 mj. al nikako nemoj počet prije 4.
svaki put se iznenadim a onda i naljutim na te doktore!Pa umjesto da svim silama podupiru prirodnu hranu i dojenje oni ko da se natječu koji bude brže savjetovao kojekakve sokiće i kašice,ili ako je dijete slučajno nježnije građe pa nije dobilo na težini koliko njemu piše u tablici-odmah adaptirano! Ja mislim da ti je jako prerano da počnete sa dohranom.Ako imaš mlijeka,a vidim da nisi navela da je u tome problem,lijepo doji svoju bebicu,a za kašice bude došlo vrijeme.
Mene svi u čudu gledaju kad im velim da uz dvije kašice,jedna povrtna i jedna voćna,još uvijek dojim svojeg 9,5 mjesečnog sina.Halooo,pa kaj je tu tak čudno?Svi se nekako hoće čim prije riješiti tog dojenja.Ja im samo velim da Luka i ja tak hoćemo i tu je kraj priče.Dobro,malo sam sad otišla van teme....![]()
da,nije pravilo da se čeka 6.mjesec ali ako nema drugih problema to čekanje je najbolje kaj možete pružiti svojoj bebi.Jer,nutritivno gledano,beba u mlijeku dobi sve što joj treba.
beba iz mlijeka izvuče sve hranjivo, no tako maloj želudac još ne može probaviti sve hranjivo iz kašica
treba se čekati do 6 mj, bolje za bebu i manja je opasnost od alergijskih reakcija
Perpetua, jako se puno piše o počecima dohrane, prije otvaranja novog topica možeš koristiti pretražnik.
Na portalu imaš nekoliko tekstova u kojima će pronaći odgovore na svoja pitanja.
Jeli moja beba spremna za dohranu?
Kako i kada ponuditi čvrstu hranu?
Deset uputa za dohranu (od 6 mjeseci do 2 godine)
Mi smo počeli nakon 5. mj. Malo čaja između obroka sam davala i puno prije, ali samo povremeno.
Ako dijete ima nisko željezo, onda treba uzimati određene nadomjeske. To nikako nije razlog za početi sa dohranom tako rano! A i sokovi baš i nisu izvor željeza. :/Lelas prvotno napisa
Preranom dohranom možeš samo naštetiti djetetu. Čemu riskirati?
Sad sam se sjetila kako je to lijepo napisano u knjižici MPG; svima nam je jasno da dojenče ne trči niti priča-pa zašto je onda tako teško shvatiti da mu ni probavne funkcije nisu zrele, napredne kao većem djetetu?
Meni je jedna mama, koja je počela djetetu davati kašice sa nepunih 5 mj., objašnjavala kako se može početi sa dohranom ranije ako je dijete na adaptiranom. A, kao, samo ako se doji je najbolje čekati do 6 mj. Jednostavno nisam imala komentara!![]()
Mi smo počeli sa 6 mj. Ne daj se nagovoriti!![]()
prvom djetetu sam počela davati sokiće s 3,5 mj po preporuci patronažne i pedijatra i jeo je kao lud.od prve na žlicu, nikakvih problema nismo imali. drugo dijete mi je sad 6mj, neće ništa, mislim da još nije zrela za žlicu, sve gura jezikom van, pa ju ni ne forsiram jako. neće čak ni vodu...vidiš po djetetu...
Hej super, ja imam curu od 8,5 mjeseci - isto papa samo dvije kasice (povrtnu s mesom popodne i vocnu dopodne) a ostalo je na siki. I bas mi je drago da cujem da i jos netko tako radi... i moji svi pokusavaju stalno nesto ubaciti extra Klari u zube, pa bude tu i svadje i svasta, ali nedamo se... i moj muz je odusvljen cicanjem i zna da je to naj!happyness prvotno napisa
Ako ti beba dobro cica i dobro napreduje, NEMAS BAS NIKAKVE POTREBE DA JOJ DAJES ISTA DRUGO OSIM CICE!!!!! To je za bebu NAJBOLJE, a svakako svojoj bebi zelis sve najbolje, zar ne!?
Sad su i one velike vrucine prosle, tako da ni extra tekucina nije potrebna.
Kad prodje 6 mjeseci, onda jedna povrtna kasice (kreces s mrkvom, pa lagano cvjetaca, korabica, brokula...) cijeli mjesec, onda u tu kasicu dodajes rizolino ili kukuruzne pahuljice sljedeci mjesec (tad je to pravi obrok, i onda onaj mjesec poslije dodas dopodne vocnu kasicu.
A sve ostalo cica....