-
trudnoća po UZV 2 tjedna manje
Od prvog pregleda kod gin utvrđeno mi je da je trudnoća po UZV dva tjedna manje nego po datumu zadnje menstruacije. I na svakom pregledu nakon toga to je potvrđeno i termin poroda mi je pomaknut za dva tjedna. Sada sam u 37.tjednu trudnoće i idući tjedan moram na pregled u Petrovu a ne više kod svog gin pa me baš zanima da li će i oni tako računati moj termin. Ne bih htjela da mi kažu idući tjedan da sam već prošla termin pa da me mrcvare tamo na pregledima svaki dan. Ima li tko iskustva s tim?
-
Tako su i meni rekli. Na ultrazvuku mi je pokazalo da sam 2 tjedna manje trudna . Pitala sam po ćemu onda da izračunam termin , pa mi je doktorica rekla da računam tjedan manje po izostanku menstruacije. Sredina znaći - ni po ultrazvuku ni po izostanku menstruacije.
Bojim se samo da mi se taj razmak neće povečavati kroz trudnoću.
-
Meni se isto trudnoća vodila kao 4 tjedna manja po UZV nego po ZM. Moja ginićka je to napisala u trudničku knjižicu, ali svejodeno sam to morala napominjati (čak i njoj) na svakom UZV-u i CTG-u. I na pregledu prije poroda mi je doc u rodilištu rekao da nije baš siguran u to naše računanje jer je tobože velika beba. Na kraju sam rodi 3 tjedna prije termina po uzv-u pa nije na kraju bilo ni bitno. Na otpusnom pismu piše da je rođena u 37. tjednu gestacije iako bi po ZM bila prenešena trudnoća. Svakako napomeni svakome tko te pregledava i radi ti uzv i ctg da je trudnoća 2 tjedna manja. Nema smisla da te mrcvare kao da si prenjela. Mene su već htjeli strpati na odjel da čekam porod, a na kraju sam rodila ranije.
-
hvala na informaciji, sutra ili prekosutra idem prvi put na pregled u Petrovu pa ću vidjet što oni kažu
-
Moja je trudnoća također manja 3 tjedna po UZV nego po ZM. Odmah na prvom pregledu me je dr pitala imam li redovite menstruacije i rekla sam joj da nemam. Zatim me je pregledala UZV-om i odmah rekla da je trudnoća manja. Zbog toga sam u prvom tromjesečju bila na UZV 3 puta, jer se u tom razdoblju može točnije odrediti kolika je trudnoća, a poslije sve teže. Potvrdila je svoje mišljenje nakon 3-ćeg UZV-a i tek tada mi odredila datum poroda, i sve je upisala u trudničku knjižicu. Ne moram joj napominjati sve kada dođem na pregled, moja dr čita ono što je već napisala. Ako budem išla kod nekog drugog dr (zbog UZV-a ili nečeg drugog) napomenit ću im. Ne brinem se, jer mi je jedini datum poroda onaj izračunat po veličini trudnoće, ne po ZM.
-
Sanjaaa i Tibica,
zanima me je li itko u vašem slučaju spominjao zastoj u rastu bebe (IUGR). Isti slučaj je kod mene, 3-4 tjedana zaostatka po uzv u odnosu na trudnoću po zadnjem danu menstruacije i svi mi govore (bili smo čak i kod dr. Kosa u poliklinici Vili), da se radi o simetričnom zastoju u rastu ploda. Pronašli su bebi i manju srčanu grešku, te jednu granično proširenu moždanu komoru, što sada moramo pratiti da se vidi hoće li se povećavati.
Uslijed svega toga, ne trebam ni spominjati u kakvoj sam brizi, posebice zadnjih tri tjedna (ušla sam u 33. tjedan a beba će biti za nekih 29 tj.).
Ne mogu se načuditi kako se ista situacija kod mene opisuje na jedan a kod vas na drugi način. Napominjem da ni proširena komora, ni mana na srcu, kako su mi rekli, nisu uzrok zastoju u rastu.
-
Ja sam danas bila na pregledu u Petrovoj (prvi put kod njih) i rekla da se trudnoća vodi 2 tjedna manje od početka i ništa nisu komentirali. To je za njih ok i oni me isto vode trudnu 38 tjedana a ne 40.
-
Nisa, nisu mi spominjali zastoj u razvoju, nego je moja gin. napisala na prvom pregledu sljedeće: "3 tjedna kasnija koncepcija; 7+1 po CRL (uokvireno naglašeno); 10 po ZM" na nalazu. U trudničkoj knjižici mi piše, poslije trećeg pregleda kada je knjižica otvorena: "3 tjedna kasnija koncepcija, VTP 24.01.2008. god, UZV - CRL 53 mm, tjedan trudnoće 11+5"
Nadam se da će ti ovi podaci iz nalaza i knjižice pomoći u usporedbi.
-
Imam pitanje: kako mislite da vam je na UZV-u utvrđena toliko-i-toliko tjedana manja trudnoća?
Jel prema onim mjerama (CRL, AC, FL...) ?
Naime, meni po tim prosječnim mjerama, na svakom dosadašnjem UZV-u ispalo mi je da beba prednjači tjedan pa i dva...jel to znači da bi mi termin ipak mogao biti ranije nego po ZM +40 tjedana :?
-
pa meni je doktorica na prvom pregledu sa 8 tjedana trudnoće odmah rekla da sam trudna 6 tjedana i na svakom slijedećem UZV je to potvrdila (a radila mi je UZV na svakom pregledu). Navodno da se to može ustanoviti najbolje prvih 12 tjedana jer se tada sve bebe razvijaju jednako. Ako se tek kasnije to utvrdi to može i značiti da neka beba brže raste ili zaostaje u rastu.
-
Nina2007, koliko sam razumjela svoju doktoricu, veličina trudnoće mjeri se po zadnjoj menstruaciji kod žena koje imaju redovite menstruacije pa tako i ovulacije. Međutim, kod žena koje nemaju redovite menstruacije (kao ja recimo, događalo mi se da ne dobijem menstruaciju i po mjesec i pol dana), i ovulacija može biti kasnije pa tako začeće ne bude kao kod žene koja ima redovite menstruacije. Zato se govori o "kasnijoj koncepciji začeća" i u tom slučaju se u prvih 12 tjedana češće pregledava UZV-om zbog određivanja točnije veličine trudnoće i konačnog dana poroda.
-
pa zasto jednostavno to tako ne napomenes?
-
evo opet ja ali ovaj put drugačije iskustvo
danas sam došla nakon tjedan dana na kontrolu i iako sam trudna 39 tjedana po uzv, doktor je sad zaključio da je to ipak 41 tjedan po izostanku menstruacije i da budemo sigurni moram dolaziti svaki dan na ctg
-
Znaci, treba racunati ipak po uzv ili ne? meni je po uzv 2 tj. manje nego po menstruaciji..i ne znam kako da si racunam.
-
meni je 10 dana manje od starta i neću se dat inducirat i rovarit.
a to mi piše i na UZV knjižici!
-
hoce,racunat ce ti.samo nek ti tvoj dr. to upise na vidljivo mjesto na trudnicku.
-
-
U prvoj trudnoći je UZVu odmah na početku doc ustvrdio da je to malo starija beba
ništa puno, ali ja sam njemu rekla da i mislim da je.
Na kraju, po terminu ZM je rođen 8 dana ranije, a u otpsunom pismu piše da je gest. starost bebe 39+6 dakle, eto ga na termin
Ova trudnoća - veli moj doc - je malo "mlađa", ali zaista malo, samo par dana, a kako sam ja pratila bazalnu temp, ovulaciju odnose, točno znam i da je - cca 3 dana. Dogovor je da dodjem za 5 tjedana vidjeti opet na UZV jer je to najsigurnije za mjerenja (cca 13 tjedana). Javit ću ovdje baš da usporedimo.
Inače, nije mi uopće bitan točan datum, ionako će mi beba javiti kad krene van
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma