Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: hepatitis B??

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno hepatitis B??

Evo, da vam kažem moje iskustvo i tko je u pravu uopće?Naime, prijateljica mi je čuvala klinca 7 dana 3 sata dn. po 20 kn sat. Zadovoljna s njom i sve, no kada je hranila klinca i ona je jednom uzela žličicu u usta kojom ga je hranila i malo pojela, a preboljela je hepatitis B,to mi je i rekla još davno. Ja sam joj poslije rekla da onda to više ne radi jer se bojim zbog hepatitisa da ne prenese ili sl., i sve ok-s moje strane. Ona mi je rekla da ima lječnički dokaz da ne može prenijeti i da ima antitijela i nikog ne može zaraziti - tako joj dr. rekao. Ja rekla da ipak to ne radi, radi moga mira i to je to. Sve ok, da bi ona mene zvala da mi više ne želi čuvati klinca jer ne želi biti odgovorna ako se njemu slučajno nešto desi. Ja sad na sto muka. Tko je ovdje u pravu i jer bi normalna prijateljica shvatila moju brigu i ne naljutila se??

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Šta nema nitko da mi odgovori???

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Gle, ja se naljutim ako netko (osim mene i MM-a) tko je iz familije i potpuno je zdrav tura Janku u usta žlicu koju je taj netko polizao...Kamoli se ne bih na ovak nekaj "naljutila".
    Znam da dok je bio manji šogorica mu je polizala žlicu s kojom je jeo i onda htjela gurnuti njemu u usta, ap sam ju na vrije prekinula i rekla joj da to ne radi. Boli me briga neka se ljuti!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da, ali meni je sad frka, ostavila me na cijedilu i ne znam što ću!!

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Jesi ti ranije znla za njezinu bolest? Ako jesi zbog čega se nisi raspitala kod liječnika kakav je tijek bolesti?

Da u meni postoji bilo kakva sumnja da će netko (neovisno o kome se radi, prijateljica/mama/sestra) prenijeti mom djetetu neku bolest toj osobi nebih povjerila svoje dijete bez da se ranije jako dobro informiram o čemu se radi.

Tvoje je pravo da budeš ljuta, ali i njezino je pravo da ne želi preuzeti odgovornost za tuđe dijete, pogotovo ako ti u nju sumnjaš.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Govori istinu, nije zarazna. Ima u krvi antitjela i to je to. Znam jer je MD imo hepatitise svih vrsta, oš A, B, C, samo biraj. No to je bilo davno prije nego kaj smo se mi upoznali.
    Kad smo se počeli keksat reko mi je to i išo je doktora pitat jel se smijemo bez kondoma i jel on mene može zarazit. Doktor je reko da slobodno mi uživamo i da je sve OK, da me ne može zarazit.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa
    Govori istinu, nije zarazna. Ima u krvi antitjela i to je to. Znam jer je MD imo hepatitise svih vrsta, oš A, B, C, samo biraj. No to je bilo davno prije nego kaj smo se mi upoznali.
    Kad smo se počeli keksat reko mi je to i išo je doktora pitat jel se smijemo bez kondoma i jel on mene može zarazit. Doktor je reko da slobodno mi uživamo i da je sve OK, da me ne može zarazit.
    Ovisi o markerima. MM je imao hep. B kao dijete, prebolio je ali je ostao nositelj virusa. Zdrav je, ali nema antitijela a ima antigene (znači potencijalno je zarazan ). Mi smo (Andrija i ja) cijepljeni.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Grozno mi je kad vidim da i vlastita mama,a kamoli netko drugi stavi žličicu u usta ili dudu pa da djetetu.
    To mi je tako nehigijenski i zaostalo.
    Jedan doktor je rekao majci koja je sa mnom svojevremeno bila u bolnicu i kad je vidio što je napravila rekao joj je kako bi vama bilo da to netko uradi vama?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hepatitis B je kronična bolest, koja nakon što organizam akutno odreagira na virus (bolesnik je zarazan - u krvi se nalaze virusni antigeni koji govore za aktivnost virusa tj. umnožava se), ljudski organizam i virus naprave nekakvu nazovi ravnotežu, te zaostaju HBsAg antitijela koja su oznaka preboljele bolesti (virus je ugrađen u jezgru stanica jetre). Virus se prenosi parenteralno - transfuzije krvi ili plazme, nedovoljno steriliizirane igle ili instrumenti, slina, spolnim putem, sa majke na dijete tijekom poroda ili neposredno nakon.
    Najčešće osobe nisu zarazne (kod kojih je infekcija postala kronična), no ima i izuzetaka koji su zarazni i nesvjesno šire infekciju.
    Iz toga zaključujem, da bez obzira što diskriminiram takve osobe, da ti je ta djevojka trebala reći da je bolesna, te se ponašati u skladu sa tim, biti svjesna kojem eventualno riziku izlaže dijete načinom kako se ponaša (dijeliti žlicu i sl.), jer ipak skrbi o tuđem djetetu. A ti si se trebala informirati o svemu što proizlazi iz svega ovoga.
    Potpisujem Fridu, da si i ti u pravu što si ljuta, ali i ona ima pravo da se ogradi od odgovornosti - ali, zar nije malo to sada "smiješno" kasno?

Drimm avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jazzmama, pa frogica je znala da je imala hepatitis. Nije joj lagala.
    A potpisujem Fridu od riječi do riječi.
    Jer si znala da ima hepatitis i mogla si provjeriti s liječnikom. E sad jel ima ona antitijela ili je zarazna ne možeš znati osim ako ti ne pokaže nalaze.
    S druge strane je rekla da nije pa zašto joj ne vjerovati.
    Isto tako hepatitis se ne prenosi socijalnim kontaktom, ali lizanje žlice nije ok čak i da je zdrava, može prenijeti bilo što.
    Isto tako da platiš neku čuvalicu iz agencije, otkud znaš ima li ili nema hepatitis. Ideš na povjerenje da neće lizati žlicu to su neki higijenski minimumi.
    Tako da si ti u pravu ako te to tješi, zbog samog lizanja žlice.
    Ona je valjda svjesna da je pogriješila, ali se ne žali više petljati jer je povjerenje poljuljano.

Tako ćeš ostati bez prijatelja. Svaka škola se plaća. Ja sam već prije naučila da s prijateljima i rodbinom ne treba imati poslovne angažmane.

Sad traži nekog drugog.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

riskirala bih da potpuno ostanem bez prijatelja ako bi takvi prijatelji smatrali da je normalno oblizati zlicu koju ce zatim u usta staviti moje dijiete.

bez obzira na hep B, neprihvatljivo mi je da osoba koja cuva dijete/djecu dijeli s njima istu zlicu. ne-pri-hvat-lji-vo!!!

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    riskirala bih da potpuno ostanem bez prijatelja ako bi takvi prijatelji smatrali da je normalno oblizati zlicu koju ce zatim u usta staviti moje dijiete.

bez obzira na hep B, neprihvatljivo mi je da osoba koja cuva dijete/djecu dijeli s njima istu zlicu. ne-pri-hvat-lji-vo!!!
    Potpisujem!

...a meni je isto tako neprihvatljivo da to radi mama,tata i bilo ko drugi.

Nikad,baš nikad u životu nisam lizala djetetov pribor za jelo,dudu ili čašu.
    Ne samo što je to krajnje ružno,zaostalo i nehigijenski,tako se prenose bakterije iz naših u djetetova usta,a između ostaloga i karijes.

...a što se tiče hepatitisa,ja sam cijepila svoju kćer,na zahtjev,i to platila i sad mirno spavam,jer veću opasnost vidim u drugoj djeci(koja su možda nositelji virusa,a mi to ne znamo) s kojom će se moja kćer grliti,ljubiti,razmjenjivati čaše....kako to već djeca rade nesvjesna opasnosti.

Ne,nisam paranoična luđakinja,ja sam samo jako svjesna da su se vremena promijenila u odnosu na onda kad sam ja bila dijete i jednostavno želim zaštititi svoju jedinicu koliko god mogu,jer ona mi je sve na svijetu.
    Isto tako ću je cijepiti i protiv HPV-a kad bude veća.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Imas potpuno pravo biti ljuta radi toga neovisno o tome jeli zarazena ili ne ruzno je to raditi i totalno nehigijenski to nebi smio nitko napraviti bez obzira na srodstvo , sad sto se tice cuvanja ja mislim da se uvridila i ogradjuje se tako da na to mozes zaboraviti bit ce dobro ako uspijes prijateljstvo spasit.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •