Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Kako im objasniti da veštice ne postoje?

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Kako im objasniti da veštice ne postoje?

Niti da će ih vuk pojesti ako nisu dobri? Niti da će ih babaroga staviti u džak?

Nikad nisam bila za te fore plašenja. Od mene nisu čuli ni za vešticu ni za babarogu. Čuli su za vuka ali neku bajku moram da im ispričam pa je izbor pao na Crvenkapu i Tri praseta. Računam vuk je životinja, pokazaću im ga na slici i u Zoo vrtu i objasniti da nije opasan već je samo u priči takav.

Ali veštice... Njih su nam u glavu utrpale tete u jaslama. Sezona godišnjih odmora, iz naše i bratske grupice glavne tete otišle na godišnji a ostale one mlađe. I valjda teško ženama iako dece nema ni za jednu grupicu pa im pune glavice glupostima. Ispričale im Ivicu i Maricu a onda se uhvatile za vešticu pa čim neko zucne one "Evo je!". Deca mi je pominju barem po 3 puta dnevno, 'plaše' me da će me pojesti ako nisam dobra i, iako se sami ne frkaju mnogo od njih, ne volim da slušam takve priče iz njihovih usta.

Kako im (imaju 2.5 god btw) objasniti da tete pričaju gluposti? Ima još bisera, npr 'hajde, uđite unutra pa će vam teta dati bombone' a od istih naravno ni traga (nije fora u bombonama, ja ih lično ne dajem svojoj deci, ali je fora u laganju koje im se tako nameće kao normalno ponašanje)

Jutros nas je, hvala Bogu, dočekala naša starija teta. Mlade su finaly na godišnjem ali posledica, eto, ima...

Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Da, vrlo specifičan problem :/ .
    Moja frendica mi pričala kako je teta-čuvalica njene kćeri ( i još 2-3 djece) plašila djecu pričom o babi-Rogi, koja živi u bunaru u njenom dvorištu, i koja zgrabi dijete ako se nagne preko ruba bunara. Djeca zbog te priče nisu htjela ni na 5 metara blizu tog bunara, što je vrlo poželjno ponašanje(!). Možda je tu opravdana metoda plašenja djece nadnaravnim likovima, ali u ovim slučajevima koje si ti opisala... definitivno nema opravdanja puniti dječje glavice glupostima :/ .

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj sin se boji vještica, pogotovo vještice MImi iz crtića 'Mač u kamenu' (koja je, bajdvej, meni jedna od simpatičnijih), a prije godinu i pol je mjesec dana gledao 'Čarobnjaka iz Oza' svakodnevno bez frke makar je vještica u njemu totalno gadna i strašna. Nemam pojma kako i zašto je to počelo, ali zbog toga ne želi gledati (niti čitati) Snjeguljicu, navedeni Mač u kamenu i bilo kakve stvari u kojima se pojavljuju vještice jer on doslovno plače i stišće se uz mene :/

Posudila sam u knjižnici 'Na metli ima mjesta svima' o dobroj vještici i jako mu se dopala ta priča pa je skužio da ima i dobrih i da se nema razloga bojati... nekak mislim da mu ništ ne bi značilo uvjeravanje da vještice ne postoje.

A ove tvoje tete su stvarno koma :shock:

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nevezano za tvoju pricu ispricati cu ti (vama) svoju, tj. zxujinu... prije nekoliko mjeseci zxuja mi pocela govoriti kako ne voli tetu x, jer ih teta x plasi pricama. i onda je spominjala i neke duhove. dva puta mi je spomenula antipatiju prema teti x. ja sam rekla zxuji da cu ja rijesiti problem i popricati s tetom x. moram priznati da drugi put kad mi je o tom pricala (dok sam je uspavljivala) i kad sam rekla mm poslije toga, on mi je priznao da je on to vece (dok mene nije bilo), pricao s mojom mamom (preko telefona) i dosta loshe pricao upravo o toj teti x (kako mu nije simpaticna i kako je uvijek nesto loshe volje kad zxuju dovede u vrtic). dosli smo do zakljucka da je zxuja ocigledno upijala tatine rijeci, a mozda se i njoj teta x bas nesto ne svidja. no ipak odlucih rijesiti taj problem. elem, odem do tete x i pitam ju o cemu se to radi, kakve su to price zbog kojih se moja zxuja plasi. i teta x mi prizna da ona mora djeci pricati price, bajke... i da se svi skupe i slusaju, al da se zxuja u posljednje vrijeme svega boji, tako i vuka u crvenkapici. i onda je dodala da nije znala sto napraviti, zxuju staviti izvan sobe dok ona ostalima prica price nije dolazilo u obzir, a ne moze odustati od tih pricica, a nju sve nesto plasi, pa su se njih dvije dogovorile da zxuja u tim trenucima sjedi pored tete x i ova ju drzi za ruku i cuva. i da je tako sad bolje...

sad, mozda mi je teta x slagala... a opet vjerujem i svom djetetu kad veli da se plasi, al ne mogu vjerovati da teta x to radila zlonamjerno, jer zxuja je u ono vrijeme stvarno bila plasljiva. faza o kojoj znam da postoji, kao sto postoji i terrible two faza, postoji i ta kad im se mjesaju masta i stvarnost. i faza o kojoj se jako malo pishe i zna, a nije nimalo nebitna. zxuja cak nije htjela gledati nikakve crtice doma, jer se svega bojala (cak i dide iz heidi). u medjuvremenu se sve popravilo. s druge strane, vidjela je da mi nismo odusevljeni tetom x. nije ta zena losa, al naravno ona druga teta nam je simpaticnija i to je malo iskoristila u svoju korist. a o duhovima - to price djece iz vrtica. cak i nasa osmogodisnja rodjaka zna zxuju plasiti tim pricama i morala sam joj to zabraniti.

eto... ne znam jesam li donekle pomogla... al meni je ovaj dozivljaj puno toga pokazao... nije da necu i ubuduce vjerovati svom djetetu i da necu njene strahove uzimati zaozbiljno, al oni imaju drugu perspektivu i drugi nacin razmisljanja nego mi odrasli. stoga cu ubuduce takvim problemima ozbiljno prilaziti, tj. prvo sve cinjenice skupiti i analizirati prije nego sto donesem svoj sud o necemu.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kikica je prihvatila moje objašnjenje da vještice i baba roge ne postoje, već da postoje samo zločesti ljudi kojih se treba čuvati.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    kikica je prihvatila moje objašnjenje da vještice i baba roge ne postoje, već da postoje samo zločesti ljudi kojih se treba čuvati.
    Pa sorcie, bre...kako te nije sramota.....od sviju bih ocekivala ovakvo objasnjenje, ali od tebe????
    :shock:

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hm, mi ne idemo u vrtić, vještica nam se pojavljuje u Maloj sireni, ali nas nije nikad plašila. Ono što je mene iznenadilo je jedna rečenica iz priče o Pinokiju koju čitamo pred spavanje. Kada ga P. vila pita zar nije išao u školu Pinokio odgovara " Pa išao sam u školu ... ali sa sreo veliko čudovište zelenih očiju." slaže i naraste mu veliki nos ... E sad ja to čudovište spominjem na naj obićniji način, bez naglašavanja, isto kao da je rekao da je sreo psa, ali moja E. od početka shavata da je to nešto strašno. Kako je ona zaključila da je čudovište nešto loše? A najsmješnije od svega što je: mama "Zveko" (zvjerko iz medvjedića dobrog srca), Mina je mali Zveko, a babo je "Čudoviće zeneni očiju". Mi smo dakle Adams family

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moram priznati da je meni Ivica i Marica jedna jako ružna priča i nemam namjeru djetetu uopće spominjati mogućnost kako bi neka vještica neko dijete mogla SKUHATI I POJESTI (!!!) jer je i meni kao odrasloj to odvratno. I onda od svih slikovnica moji dragi svekiji joj kupe baš tu. Na slici prikazano kak je IVica zatvoren u kavezu koji izgleda ko ptičji i kak Marica gura vješticu u vatru. Sastrane su istaknute slikice ključeva, lokota, vatre itd. Brrr. Slikovnica je ko dječji horor. Ja ne znam dal su to oni otvorili i pogledali ili im se samo učinilo simpatično "Ivica i Marica".
    Čekam kad dođe moja cigančica koja dolazi prosit kod mene (ima malu djecu) pa da njoj uvalim jer ju više ne mogu gledati.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

čitala sam u jednoj knjizi jednog psihologa o tome i piše da klinci u dobi od 2-3 godine apsolutno vjeruju u vještice, čudovišta, tj. sve te stvari kojih se boje ili kojima ih se plaši / / i da nikakvo racionalno objašnjavanje djeci te dobi ne pomaže.
    dakle "vještice ne postoje!" neće umanjiti njihov strah, ali ako pristupiš iz iste perspektive, ali u drugom smjeru, to će upaliti - znači:
    vještica mu ne može ništa, jer postoji i npr. dobra vila ili neki drugi fantastičan, a apsolutno pozitivan lik koji ih čuva i kojem ta vještica/čudovište ili nešto treće ne može NIŠTA
    vremenom i odrastanjem će shvatiti da fantastični likovi iz njegove mašte ne postoje..na žalost
    meni je ova tema zanimljiva jer moj vid obožava svijet fantazije; vješticu iz čarobnjaka iz oza apsolutno obožava od svoje 2. godine, kod kuće imamo bezbroj njegovih crteža "zelene vještice" i sl. likova. ali njega nitko nikada nije plašio sa babarogama i čudovištima, pa ih on onda vjerojatno drugačije doživljava. razumije da su "negativci", ali ih se ne boji.
    ipak, prije spavanja me znao zapitati "da li će možda po noći u sobu doći neki zlikovac"; a ja sam onda smislila foru koja je apsolutno upalila, a nije bila "zlikovci ne postoje";
    rekla sam mu da ne brine jer da sam nabavila predivna "ČAROBNA VRATA" koja su nevidljiva, i koja ćemo navečer stavljati na ulaz spavaće sobe, i da kroz ta čarobna vrata ne može proći niti jedan zlikovac, samo mama, tata i vid. ta vrata nas štite i mi možemo mirno spavati, a ako slučajno neki zlikovac naiđe odbije se "boiing!" od tih vrata, i pobjegne
    ..od oduševljen, i od tada svaku večer rukicama "izčarobira" ta čarobna vrata, i spava mirno i spokojno.
    pali i fora sa "čarobnim plaštom" koji čuva od likova kojih se klinac boji, "čarobna deka" i sl. sve to je naravno nevidljivo

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moji se začudo nisu ničega bojali.Nisu išli u vrtić ,ali kod kuće su možda bili čak i pre hrabri.Išli bi u mrak, tražili bi da im pokažem gdje su baba roge o kojoj su govorila djeca u dvorištu i sl.Tu smo fazu odrastanja stvarno super prošli.Mislim da djeca tu fazu straha ili imaju ili je nekako prevaziđu nevezano za bajke ili priče.Jer mi smo skoro svi odgojeni na Crvenkapici i sličnim bajkama pa nismo tako loše ispali.Ima nas tu vrlo hrabrih i ujedno nježnih ljudi.To prođe većinom bez posljedica na psihu djeteta.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

petra bas obozava u pricama te suprotnosti apsolutnog dobra i apsolutnog zla... i nikako ne voli da ublažim djelove o zločestoj vještici ili strašnom vuku...
    i mislim da njoj to čak i pomaze da na neki način shvati te suprotnosti dobra/zla, lijepog/ruznog, prihvatljivog/neprihvatljivog.
    a glede priče o Ivici i marici, petru je više strah (a i mene) dijela o napustanju djece i ostavljanju ih samih u sumi, nego dijela o vjestici :/

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

anek, super su mi ta vasa vrata. i ja mislim da je bolje reci da postoji neki "protuotrov" vjesticama, nego da vjestice uopce ne postoje

joj, da znate kako njemci imaju strasne bajke tj. stare poucne price.... o struwelpeteru, koji se nije htio shishati pa sav zarastao, o djevojcici koja je sisala palac pa dosao macak sa skarama i odsjekao joj oba palca (ono jos ima i ilustracija uz pricu ), tako da su ivica i marica jos mila majka naspram ovih prica.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj petra prvotno napisa
    ...
    a glede priče o Ivici i marici, petru je više strah (a i mene) dijela o napustanju djece i ostavljanju ih samih u sumi, nego dijela o vjestici :/
    Moj G. još nema nikakvih strahova, ili nismo još u toj fazi ili ga fakat ništ ne tangira :?
    A što se tiče Ivice i Marice, sjećam se i danas da sam se ko dijete najviše bojala baš tog napuštanja, a ostalog baš i ne

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa

Ja Leonu isto ovako...
    A price uvijek modificiram - nikad ne citam doslovno slikovnicu!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Za nas vještice i babaroge postoje samo na crtićima i u pričama. Vuk postoji i u Zoo i u dubokoj šumi, ali ne može doći do nas.

Ali, milsi da dosta treba zazirati i od teta u vrtiću koje djecu plaše bilo čime. U kojoj god grupi bila, ako je i moje dijete tamo, mislim da to ne bi dugo trajalo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •