Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Želučani refluks - razno?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Želučani refluks - razno?

Našoj bebici, koja danas ima 9 dana, je već u rodilištu dijagnosticiran želučani refluks. Ne povraća često - jednom dnevno za sada, dobro napreduje pa se nadamo da nije toliko ozbiljno ali prvo nam je dijete i jako smo oprezni.

Molim mame (i tate) koji imaju iskustva s ovom bolešću da mi kažu :

- u kojem položaju je najbolje da beba spava - na koji način nakositi madrac, kolica..),
    - da li je dobro koristiti sling ili maramu,
    - u kojem položaju dojiti, čini mi se da imam prilično jako otpuštanje mlijeka jer se ponekad zagrcne i čujem kako glasno guta,
    - da li bebu podignuti nakon podoja ili ostaviti da leži na lijevom bokiću,
    - kako se beba ponaša u AS, smeta li im ovakav položaj,
    - u čemu ih držite kad nisu u krevetiću.

Hvala svima na odgovorima.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nama je otkriven refluks sa 2 godine tako da ti ne mogu previše pomoći. Ono što znam je da bi dijete trebalo jesti u uspravnom položaju i ne smije odmah nakon obroka leći. Treba proći neko vrijeme. Ne bi smio niti piti niti jesti u ležećem položaju. Što se spavanja tiče, mi smo ispod madraca "zarolali" deku da podignemo uzglavlje. To su neke više, manje općenite stvari. Vjerujem da će ti se javiti netko tko će ti više pomoći.

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Bok.
    Evo koliko sam ja saznala dok smo bili u bolnici:
    -beba ti može jesti na ležećki ali ju moraš svako malo dizati da podrigne
    -na kraju obroka OBAVEZNO mora podrignuti i neko vrijeme ju možeš držati u uspravnom položaju da joj se slegne
    -madrac nakosi pod cca 30 stupnjeva (ja sam stavila jastuk ispod madraca, možeš staviti knjige ispod prednjih nogu krevetića)
    -obavezno spavanje na boku (bilo kojem)
    - u AS bi bilo dobro da ju pelena ne pretišće preko želučića, znači da se beba ne savija u predjelu trbuha

Jesu li vam radili PHmetriju? Ako se radi o ozbiljnijem slučaju refluxa obično propišu neki sirup koji se nabavi u Italiji. Ako nije ozbiljno onda obično prođe samo od sebe do kraja trećeg mjeseca života. Nemoj se nervirati oko toga. Nije to neka strašna stvar dokle god dijete dobiva na težini i ne povraća jako.

otocanka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

A. je imao refluks kao beba, ali se mi tada nismo poznavali, pa ti ne mogu pomoći u trenutnoj situaciji.
    A nadam se da će ti koristi info da je doc u Klaićevoj (jer i dalje idemo na kontrole) tražila da izbacimo bočicu iz upotrebe (dudu nije nikada imao), i zabranjene su nam bilo kakve vrste sokova ili čajeva. Sve to uzrokuje lučenje želučane kiseline koja je "okidač" (ako "radi" na prazno) i refluks bi nam se mogao vratiti.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tibice, imate li i vi isti problem? čitala sam da ti malena ima problema sa stolicom, zar je to povezano? Mojoj curici su radili UTZ abodmena na Kantridi, ali nemam nalaz, samo u otpusnom piše da "se nakon obroka od 20ml čaja vidi učestali, gotovo kontinuirani obilni GER."
    Prijateljica koja je dr. u dječjoj bolnici u Njemačkoj kaže da se GER može dijagnosticirati samo ph metrijom :? , a s obzirom na iskustvo s petog kata riječkog rodilišta (koje želim što prije izbrisati iz sjećanja), jako sumnjam u točnost dijagnoze. Iako, malena definitivno ima problem želučića jer je u 7 dana koliko smo doma povratila gotovo svaki dan jednom, bez obzira leži li na povišenom ili je mi držimo uspravno. Podrigivanje nam nikako ne ide, možda je tek nekoliko puta uspjela pravo podrignuti. A i prestali smo pokušavati od kad nam je patronažna savjetovala da je ne lupkamo za podrigivanje i ne forsiramo jer ona ionako izbaci zrak na guzu ili kroz štucanje.
    Nadam se da će nam sve to brzo proći a i tvojoj curici želim da više nikad ne mora na Kantridu, a naročito ne bez tebe jer znam kako sam i sama patila kad su mi je 2 dana nakon poroda uzeli da bi je vozili na pregled.
    Sretno!
    [/b]

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nema moja malecka GER nego je kraj nas ležala jedna curica kojoj su radili upravo PHmetriju pa sam slušala dok je doc davao mami upute. Uglavnom, s tim ti može biti povezan proljev. Ako te to muči odi kod svoje pedice neka ti da uputnicu za gastroenterološku ambulantu na Kantridi da ju pogledaju. Samo nazovi prije jer ćeš inače naletiti taman kad nema nikoga. I ne boj se ako kažu da bi joj napravili PHmetriju. Grozno izgleda ali nije ništa strašno. A na dojenačkom odjelu na Kantridi su ljudi stvarno OK. Sretno.

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Gastroezofagealni refluks (GER) nevoljno je vraćanje želučanog sadržaja u jednjak. To je u svim dobnim skupinama fiziološka pojava koja se može javiti više puta na dan.. Ne uzrokuje patološke promjene na sluznici jednjaka ni simptome bolesti (1-3). Fiziološki GER se ne liječi. GER može imati i pozitivnu ulogu – u slučajevima prevelikog obroka hrane kratkotrajni refluksi "preobilnog" sadržaja iz želuca dovode do dekompresije želuca i time olakšavaju postprandijalne smetnje. Fiziološki refluks može prijeći u patološ ki, ako agresivni činitelji tijekom GER-a nadvladaju obrambene mehanizme zaštite i uzrokuju oštećenje sluznice jednjaka i/ili simptome bolesti (3). Tada govorimo o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB). Ona iziskuje liječenje. Drugi pojmovi koji su usko vezani za GER i treba ih jasno definirati su regurgitacija (vraćanje želučanog sadržaja do usne šupljine bez povraćanja) i povraćanje (eksplozivno izbacivanje želučanog sadržaja kroz usta, vezano za stimulaciju centra za povraćanje u dorzoretikularnoj formaciji) (4).

GER može biti primarni i sekundarni (1, 2). Primarni GER je funkcionalni poremeć aj gornjeg probavnog sustava, dok je sekundarni GER posljedica dismotiliteta jednjaka različitih uzroka (npr. kronič nog tonzilitisa, neurološke bolesti, alergije na hranu, metaboličkih poreme- ćaja, kao nuspojava lijeka...). Uloga refluksa duodenalnog sadržaja kroz želudac do u jednjak, pod nazivom duodenogastroezofagealni refluks ili "bile reflux", u odraslih poznat entitet, još je u djece nedovoljno istražena (5).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala tibice!

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

U zadnje vrijeme sve više sumnjam da moja beba ima želučani refluks.
    S nešto manje od mjesec dana počeo je strašno plakati i negodovati dok doji (otvorila sam cijelu temu o tome na dojenju) i svi su me dobronamjerno tješili da se radi o grčevima.

Sad beba ima 2,5 mjeseca, a nakon što sam pronašla članak o želučanom refluksu, prepoznala sam da imamo i ostale simptome:

bol, razdražljivost, neprekidni ili nagli plač, “kolike”
    često bljuckanje ili povraćanje
    povraćanje ili bljuckanje više od jednog sata nakon obroka
    loše spavanje, često buđenje
    zvukove bljuckanja ili štucavice
    specifično izvijanje vrata, Sandiferov sindrom

Ono što me najviše užasnulo je što sam primjetila da se stravično izvija u vratu dok doji (samo dok doji, inače se ne izvija uopće), a pročitala sam da si bebe na takav način olakšavaju osjećaj pečenja jednjaka.

Našem sam pedijatru spomenula neprekidno plakanje dok dojimo (ostale simptome smatrala sam normalnima "sve bebe bljuckaju"), i da prihvaća dojku jedino dok je polubudan ili noću, ali nije baš djelovao zainteresirano, komentirao je samo kako super napredujemo (1200 grama prvog mjeseca, 1500 grama drugog mjeseca) i da nam očito ide dojenje.

Ono što on ne zna da sam već luuuuuuda od svega, od neprekidnog cijelodnevnog plakanja, svakog dnevnog dojenja u kojem se jadničak buni i baca, buđenja po noći 6 do 7 (i više) puta.

Sad sumnjam da sve to nije samo "faza" koju će on prerasti niti "grčevi" kako me svi tješe nego želučani refluks.

Ima li još mama koje su prošle slično? Imate li neku preporuku gdje se i kome obratiti?

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Moja T. je povraćala nemilice. U luku, bez luka, prije i poslije jela, s podrigivanjem i bez njega...
    Shvatili smo da ima refluks, proučili svu dostupnu literaturu o tome i...tu smo stali. Naime, sve pretrage su silno invazivne a kod nas da bi se ta dijagnoza dobila te je pretrage potrebno i obaviti. U SAD-u se to stanje većinom dijagnosticira temeljem roditeljskog opisa situacije, bez mučenja djeteta (bila sam na nekoliko gastroskopija i to nikako ne bih poželjela svom djetetu) i u daljnju dijagnostiku se niti ne ide ako beba dobro napreduje. (dr Sears) A nama, zapravo, sama dijagnoza nije bila bitna budući da lijeka za to ionako nema. (Tj. postoje neke kapi koje su nama naši prijatelji htjeli prepustiti jer njihovom djetetu nisu pomogle) A beba je napredovala. Naš pedijatar se složio s našom logikom i na tome je stalo. (I neonatolog se složio da je stvar u redu ako ne povraća dok spava) Nažalost, situacija se nije smirila niti nakon 3 mjeseca, niti nakon 6, no sa sedam je stalo kao rukom odrezano.
    E sad kako s time. Svakoj bebi paše drugo. Obično se preporuča kratko podojiti pa podrignuti. To sam pokušala samo nekoliko puta. Kad je T shvatila da će ostati bez sise tako se trzala na svaki moj pomak ruke da ju je to izbezumljivalo više od samog povraćanja. Tako da smo podrigivanje ostavili za kraj hranjenja. Nosili smo je i to puno. Na rukama najviše i to trbuščićem na dlanu ili na ramenu. (Sling ispočetka nije baš dobro prihvatila, no kako je nedonošče težila je oko 2 kg pa je i nije bilo problema nosati). Za spavanje smo je stavljali na bok jer sam se bojala da ipak ne bi povratila i aspirirala a poslije smo u TL kupili jastučić klinastog oblika.
    Mrzila se presvlačiti pa smo joj stavljali slinčeke i preko toga još jednu ili 2 gaze jer je inače bila konstantno mokra. Mislim da nema niti jednu fotografiju bez te aparature :/ .

Ovdje imaš dobar članak dr Searsa o tome.

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Interesantno je da je, za razliku od uobičajenog, nama pedijatrica izričito rekla da nema podizanja u skroz vertikalni položaj kao ni na rame, da nema podizanja niti lupkanja da podrigne, tj skoro niš od uobičajenih preporuka.

savjet kojeg smo mi dobili je "sve pod uglom od 30 stepeni".

sad dojimo ukoso, spavamo ukoso, nosamo se ukoso, elem, sve nam je ukoso.

Zanimljivo, kad podriguje u ovom 'kosom' položaju, u 99%slučajeva niš ne izlazi na usta, a dok smo podrigivali na ramenu bilo je izbacivanja hrane u ogromnim količinama.

Možda ovaj 'kosi' sistem pomogne još nekom

mio-mao avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ajme Nataša, da sam barem prije 5 godina čula za "kut od 30 stupnjeva" .
    Naš L. je prvih 6mj. bljuckao, povraćao i podrigivao sve u 16, ali je super napredovao pa nije bilo potrebe za nekim pretragama... iako je, dok nije počeo sjediti i jesti krući večernji obrok, imao problema sa nepodrigivanjem, pa bi se oko 2 ujutro probudio u bolnom plaču, i plakao po 2 sata, dok napokon ne bi jedva čujno podrignuo... a danju bi se budio već nakon 20min. sna iz istog razloga... Sa godinu dana smo ga ipak odveli specijalisti, čisto da ga malo pogleda, pa se dr. zaprepastio kad je vidio dečka koji je izgledao ko da ima 2 god, a ne kako je on očekivao tankog ko "kišobran"

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

curke, mom 10-ogodišnjaku je prekjučer rađena 24-satna phmetrija i ima gerb. ima li neko linkove na stranice sa receptima za prehranu? on je lud jel skoro niš ne smije jesti kaj voli. svugdje piše šta se ne smije, a ja kad to pročitam imam osjećaj da se ne smije niš i niš osim par namirnica mi ne pada na pamet. najteže mi je za doručak i večeru smisliti nešto. recite jel je to stvarno neizlječiva bolest, koja se "samo" drži pod kontrolom s lijekovima i prehranom?

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Moje dijete ima refluks, a uskoro se vraćamo u Hrvatsku. Može li mi netko preporučiti dobrog gastroenterologa u Zagrebu?

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

dr. Margareta Dujšin Rebro

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Suzizana prvotno napisa Vidi poruku
    dr. Margareta Dujšin Rebro
    Hvala! Kako se naručuje kod nje i znaš li možda kako ona tretira refluks?

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Sumnjam da Klara ima refluks.
    Svi simptomi koji se spominjuprisutni su i kod nas.
    Često bljuckanje, pogotovo sat nakon obroka ili čak nakon dva tri sata spavanja, štucanje,....
    Meni je problem da ona nikako da podrigne nakon dojenja, a ako je spustim, obaveno bljucne dosta veliku količinu.
    U srijedu idemo na prvi pregled kod pedijatrice, ne znam da li da tražim neke dodatne pretrage ili se to kod jednomjesečnih beba ne radi? Nije da je kritično, ali obično kad bljucne, traži opet da se doji i tako u začaranom krugu. Da li se čeka do nekog određenog perioda sazrijevanja ili se već kod tako malih otkriva nekim metodama?

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj berlinka prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala! Kako se naručuje kod nje i znaš li možda kako ona tretira refluks?
    naručuješ se mailom predbiljezbe.poliklinika.pedijatrija@kbc-zagreb.hr ili direktno kad si tam za slijedeći put. napišeš da si za gasteroeneterološku ambulantu za dr. Dujšin. žena je super, puno razgovara s tobom, pregleda dijete i sve u dogovoru s tobom, pokušava s prehranom, ako ne onda lijekove. sluša što joj govoriš, odgovara na pitanja i zajedno s tobom u dogovoru donosi odluku. ja sam prošli puta na svoju ruku smanjila terapiju, pa je rekla da je ok ak mu je tak bilo dobro.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Suzizana prvotno napisa Vidi poruku
    naručuješ se mailom predbiljezbe.poliklinika.pedijatrija@kbc-zagreb.hr ili direktno kad si tam za slijedeći put. napišeš da si za gasteroeneterološku ambulantu za dr. Dujšin. žena je super, puno razgovara s tobom, pregleda dijete i sve u dogovoru s tobom, pokušava s prehranom, ako ne onda lijekove. sluša što joj govoriš, odgovara na pitanja i zajedno s tobom u dogovoru donosi odluku. ja sam prošli puta na svoju ruku smanjila terapiju, pa je rekla da je ok ak mu je tak bilo dobro.
    Hvala Suzizana! Koji lijek uzimate i, ako smijem pitati, koliko ti je staro dijete? Mi smo na omeprazolu, a L. ima već 9 mjeseci. Bez lijeka - nezamislivo!

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa Vidi poruku
    Sumnjam da Klara ima refluks.
    Svi simptomi koji se spominjuprisutni su i kod nas.
    Često bljuckanje, pogotovo sat nakon obroka ili čak nakon dva tri sata spavanja, štucanje,....
    Meni je problem da ona nikako da podrigne nakon dojenja, a ako je spustim, obaveno bljucne dosta veliku količinu.
    U srijedu idemo na prvi pregled kod pedijatrice, ne znam da li da tražim neke dodatne pretrage ili se to kod jednomjesečnih beba ne radi? Nije da je kritično, ali obično kad bljucne, traži opet da se doji i tako u začaranom krugu. Da li se čeka do nekog određenog perioda sazrijevanja ili se već kod tako malih otkriva nekim metodama?

Klara, većina beba ima refluks i to nije ništa zabrinjavajuće. U rijetkim slučajevima postoji tzv. patološki refluks, ali ne vjerujem da je kod vas taj slučaj. Nama je s 4 tjedna postalo neizdrživo, L. je posve jasno imao jake bolove jer mu se upalio jednjak. Tek u takvom slučaju treba lijek. Ono što ti možeš učiniti je da bebi podigneš madrac za oko 30 stupnjeva, iako nama to nije ništa pomoglo... Jednako bljucka i povraća u bilo kojem položaju. Gastroenterolog u Njemačkoj nam je potvrdio da ne postoje istraživanja da to uistinu pomaže, nego da se to samo nagađa jer pomaže odraslima.

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

berlinka moj F je veliki ima 12 god. i troši povrmeno po nekoliko mjeseci Controlog od 40mg. trošio je Ranix al mu je bio preslab, pa smo se vratili telefonski na Controlog, al sam mu smanjila na 20 i nije osjetio niti jednom kiselinu. pod Ranixom mu se tri puta u tjedan dana digla kiselina i to čak i kod skoka na tjelesnom. on spava već dvije godine sa dignutim uzglavljem. količinu hrane ne mogu puno korigirati jel je velik i kad nas nema, ko zna kaj si sve uzme za klopat. inače čini mi se da se priča o patološkom refluxu kad je u roku 24 sata kiselina dignuta 4 ili (nisam sigurna) 5 puta po duže od nekoliko minuta. sad je bez terapije mjesec dana. inače ima astmu i kroničnu upalu sinusa.

ellica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Suzizana ovo kao da se radi o mom djetetu samo je moj 10god.Astma,refluks...Mene zanima kako ti njemu uspiješ regulirati prehranu?Kod nas je to nemoguće,dok radimo sam je doma i trpa u sebe sve šta stigne,ako nema ništa slatkog jede med,šećer,bilo što što nađe.A ionako ima previše kg za svoju dob i visinu.I kod nas je bila terapija controloc od 40 pola godine,sad je trenutno bez terpije za želudac,samo je na singularu za astmu..Inače nama su i ph metriju radili na srebrnjaku.Jel koristite možda nešto od alternativne medicine čajeve,homeopatiju?

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ellica baš sam napisala da količinu i vrstu hrane ne mogu puno korigirati jel je veliki i gurman i zna si skuhat, pa ko zna kaj i koliko jede dok nas nema. on već dugo nije na terapiji za astmu. prije dvije godine je imao upalu pluća i ostao na srebrnjaku, tamo radili bronhoskopiju i ph-metriju, a na rebru gastroskopiju i biopsiju želuca. ne ništa od alternative ne trošimo. a vi? ako da kaj?

ellica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Kod nas je zasad rađena samo ph-metrija,iako nam je dr.spominjala na prošlom pregledu da će ju vjerojatno ponavljati,ako se simptomi nastave.nitko nam nije spominjao gastrskopiju zasad....nemrem ni zamislit kak to izgleda kod klinaca.Mi smo krenuli prije nekih godinu dana sa homeopatijom liječiti astmu koja je sada bolje(jeli to od toga ne znam),poslije nam ji uključio i neke granulice za refluks.Ali nisam sigurna koliko pomažu...Zato te i pitam jer postoje čajevi,med i raznorazni pripravci ali nismo probali ništa od toga.....

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

obično ih uspavaju na 5-10 minuta za gastroskopiju kad su tak mali. ne znam jel postoji kaj prirodno, mi nisamo probali niš.

mare157 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Moj sin ima godinu dana i dijgnozu GER. Od rođenja je bljuvao, prva 3 mjeseca smo ja i muž spavali sjedeći sa njim na rukama jer drukčije nije mogao spavati koliko je bljuvao. Dijagnoza je postavljena tek sa 10mj starosti jer pedijatrici nije bilo ništa sumnjivo jer dijete dobiva na težini i izvrsno napreduje.

Od lijekova smo probali Zantag i Nexium i ništa ne pomaže.
    U posljednja 2 mjeseca imao je 4 upale uha i jedan jedini ORL je rekao da sumnja da je to posljedica GER-a ali mu je svejedno prepisao antibiotike. Zadnju upalu smo liječili homeopatijom i nije se vratila.
    Problem je što se djete noću budi u plaću svakih sat i po, maksimalno 2 sata. I ja i muž to sad već izrazito teško podnosimo. On je samo jednom uspio spavati 6sati u komadu, a inače nikad nije spavao duže od 2 sata u komadu bez plakanja i vrištanja.
    Zanima me kakva su iskustva mama djece sa GER-om i pojave raznih kroničnih bolesti kao što su upale uha, grla, bronhitisi, asma i sl.
    Naime ja sumnjam da se on budi jer ga bole uši, a ne zato jer je problem kiselina. To zaključujem po tome što mu nijedan lijek koji je uzimao za želudac nije pomogao, a kad smo uzimali homeopatiju za uši jednu noć je odspavao 6 sati u komadu.
    Zadnjih 5 dana smo na nekoj terapiji homeopatijom za uši, želudac i spavanje ali još nema nikakvih promjena osim što je opet počeo bljuvati.

Molim iskusne mame za mišljenje. Šta napraviti, čeka nas gastroskopija, a ja sve više sumnjam da se niti njom neće ništa otkriti jer je problem drugdje.

Također me zanima ima li lijeka za refluks ili se mogu liječiti samo njegove posljedice?
    Hvala

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moj F ima astmu dijagnosticiranu prije 10 godina, u zadnjih mjesec i pol je imao 3 puta upalu sinusa i grla (sigurna sam od kiseline, jednom potvrdila i doktorica) jel nije na terapiji. vratila sam ga sama na terapiju do kontrole 5.12.
    lijek ti je za sprečavanje stvaranja tolike kiseline i gastroskopijom možeš otkriti svašta (mom je otkriven kronični gastritis) ph-metrija bi pokazala koliko puta mu se u 24 sata digne kiselina u jednjak i kolko se tamo zadrži, na osnovu toga daju lijekove.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Cure, moze neki opis kako izgleda ta 24h phmetrija?

Beba ima godinu dana, bili smo na prvom pregledu sa sumnjom na GER ali tad nismo nista napravili jer mi se cinilo da ide na bolje. Sad vec neko vrijeme mi se cini da smo na istom - kad god zakaslje cini mi se da mu se digne zelucic, cak ako jace kaslje zna malo povratiti. A sad kaslje puno cesce nego prije jer je krenuo u jaslice, curka mu nos, ima slajma i opcenito - jaslicka veselja... Inace je kao beba dosta dugo bljuckao ali nije povracao i dosta je dobro spavao pa nisam puno brinula. I izmedju 9 mjeseci i godine dana je dobio samo 300g, meni se to cinilo dosta malo ali pedijatrica se nije brinula pa onda nisam ni ja. Ne spava na povisenom jer spava sa mnom u krevetu, po noci doji a kinderbet sam ionako odavno raspakirala i spremila kad ga ni za sto ne koristimo...

U svakom slucaju kad citam vase opise njegov slucaj (ako uopce je) je ocito vrlo blag.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 25.11.2012. at 08:58

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mare157 prvotno napisa Vidi poruku
    Moj sin ima godinu dana i dijgnozu GER. Od rođenja je bljuvao, prva 3 mjeseca smo ja i muž spavali sjedeći sa njim na rukama jer drukčije nije mogao spavati koliko je bljuvao. Dijagnoza je postavljena tek sa 10mj starosti jer pedijatrici nije bilo ništa sumnjivo jer dijete dobiva na težini i izvrsno napreduje.

Od lijekova smo probali Zantag i Nexium i ništa ne pomaže.
    U posljednja 2 mjeseca imao je 4 upale uha i jedan jedini ORL je rekao da sumnja da je to posljedica GER-a ali mu je svejedno prepisao antibiotike. Zadnju upalu smo liječili homeopatijom i nije se vratila.
    Problem je što se djete noću budi u plaću svakih sat i po, maksimalno 2 sata. I ja i muž to sad već izrazito teško podnosimo. On je samo jednom uspio spavati 6sati u komadu, a inače nikad nije spavao duže od 2 sata u komadu bez plakanja i vrištanja.
    Zanima me kakva su iskustva mama djece sa GER-om i pojave raznih kroničnih bolesti kao što su upale uha, grla, bronhitisi, asma i sl.
    Naime ja sumnjam da se on budi jer ga bole uši, a ne zato jer je problem kiselina. To zaključujem po tome što mu nijedan lijek koji je uzimao za želudac nije pomogao, a kad smo uzimali homeopatiju za uši jednu noć je odspavao 6 sati u komadu.
    Zadnjih 5 dana smo na nekoj terapiji homeopatijom za uši, želudac i spavanje ali još nema nikakvih promjena osim što je opet počeo bljuvati.

Molim iskusne mame za mišljenje. Šta napraviti, čeka nas gastroskopija, a ja sve više sumnjam da se niti njom neće ništa otkriti jer je problem drugdje.

Također me zanima ima li lijeka za refluks ili se mogu liječiti samo njegove posljedice?
    Hvala
    @mare175: vi ste još super uspjeli dogurati do sada bez terapije. nama su poteškoće krenule s otprilike 4 tjedna. bili smo u berlinu, tamošnja pedijatrica mi nije vjerovala da je tako strašno (normalno je napredovao), a bilo je uistinu prestrašno. inzistirala sam da odemo gastroenterologu u bolnicu i tamo smo dobili dijagnozu koju sam sama već znala - GER. dobili smo omeprazol i jako nam je pomogao. prognozirali su nam da će se GER povući najkasnije kad prohoda, ali to se nažalost nije dogodilo .
    L. ima već godinu i pol, a mi smo još uvijek na omeprazolu i to samo na jednoj određenoj vrsti - "omelich". davali su nam i u berlinu i u zg "iste" ili slične lijekove drugih proizvođača, ali njemu pomaže samo omelich, totalno čudno... sada ga naručujemo iz njemačke. s lijekom on gotovo da nema nikavkih poteškoća. mene ipak brine što on već tako dugo uzima taj lijek s kojim nema mnogo iskustava. ne znam nikoga tko ima tijek bolesti kao L., niti da tako dugo uzima taj lijek. s druge strane, ne znam što nam je alternativa. čim smanjimo dozu, počnu bolovi i počne se uvijati unazad, zbog žgaravice. dakle, njemu očito želučana kiselina "pali" jednjak. s obzirom da smo stalno na lijeku, nikakvih poteškoća s bronhitisima i sl. nemamo.
    bili smo na gastroskopiji i nalaz je potpuno uredan. no, prilično sam uvjerena da ne bi bilo tako da nismo uzimali omeprazol...
    inače, na klinici u berlinu su imali prilično neinvazivan pristup, nisu mu htjeli raditi pretrage jer 24-phmetrija navodno može još pogoršati refluks, a mnogo koristi od rezultata nema. odnosno, na kraju bi dobio isti lijek kao i sada. dakle, ako terapija djeluje, onda je dobra, a svako malo ju treba probati ukinuti da se vidi je li još uvijek potrebna... pitam se što bi oni sada poduzeli, s obzirom da se refluks nije povukao u skladu s njihovim predviđanjima.
    ovdje, u klaićevoj, skloni su napraviti sve moguće i nemoguće pretrage. ne znam u potpunosti koji je smisao, s obzirom da nema neke alternative omeprazolu. što ja imam od podatka koliko se puta njemu digne kiselina u danu? promatranjem sasvim precizno mogu ustanoviti ima li bolove ili ne, odnosno djeluje li mu terapija... mislim da je ipak dobro što smo napravili gastroskopiju da se vidi kakvo je stanje, jer to može biti opasno...
    meni ovo, što opisuješ da se maleni budi svakih sat-dva, zvuči tipično za refluks i za dizanje kiseline. tako je i kod nas bilo, s tim da je kod nas bilo dosta žestoko, i vjerujem da bi bez terapije postalo neizdrživo, svi bismo završili na psihijtriji, a bojim se da bi njegov jednjak bio potpuno uništen. nije problem samo u njihovoj boli, već i u razaranju jednjaka... napominjem da ni kod L. mnogi lijekovi nisu funkcionirali, dakle, možda morate naći pravi.
    ponavljam, super da ste do sada izdržali bez terapije, svaka čast! javi kako se kod vas stvari odvijaju, mene prilično deprimira što ne znam nikoga s ovim problemom. moja zg. pedijatrica kaže da nikad nije imala takav slučaj.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

inače, uzimamo i neku homeopatiju, ali ne znam koliko to pomaže. problem je što nismo ovdje naišli na homeopata koji ima iskustva s ovom bolešću kod male djece. u svakom slučaju, bez omeprazola kod nas ne ide...

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Drage moje, malo podizem temu i nadam se da ce te mi vi iskusne majke malo pomoc!
    Mali L (9mj) vec par mj ima sve simpt. Zelucanog refluksa. Spomenula sam to pedijatrici a ona je rekla da ako se ne povuce do 1 god da idemo gastroent.

Mene zanima koliko je zapravo stetno cekat 1 god da se vidi imali poboljsanja?!?

Njemu sto je stariji umjesto da bude bolje ide na gore! Stalno mu je nos krcat, rdi mu iz usta, poceo je dosta kasljat ( nema temp, na plucima se nista ne cuje), uza svu moju preventivu (spava na povisenom, dojim u koljevka polozaju, spustam ga lec nakon 20 min podignutog polozaja) sad je poceo i povracat.

Problem od moje strane je sto mi se mlijeko brzo otpusta i on se jos uz to naguta zraka.
    E da, on sjedi vec mj i pol i poceo se dizat na noge isto toliko.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

NIje štetno čekati jer liječnici ionako ne uklanjaju refluks. Mogu ti samo dati lijek koji će blokirati želučanu kiselinu. Dok god dijete dobro jede i napreduje, bolovi nisu nepodnošljivi (kao što je bilo kod nas zbog upale jednjaka), niti imate bronhitise i astme, čini mi se da se lijekovi ne propisuju. Vaša pedijatrica računa na to da će vam se refluks povući kao što se uglavnom događa. Nadam se da ste već sada dobro i da vam je prošlo!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •