Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: pohrana izdojenog mlijeka

nvuckovic

Početno pohrana izdojenog mlijeka

Cure, pitanje: mogu li izdojeno mlijeko koje je bilo 24 sata u hladnjaku, prebacit u zamrzivač jer ga neću uskoro upotrijebiti? Mlijeko je već u onoj plastičnoj (kršitelj koda)ovoj posudici.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mozes, ja sam tako znala raditi.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Podižem.

Imam pitanje za savjetnice, ali i za ostale koje bi mogle znat.
    Mlijeko mi je bilo 20 dana u zamrzivaču i jučer sam ga stavila u hladnjak da mi se odledi za danas jer sam mislila da će mi trebat ali treba mi tek za petak. Dakle, pitanje je smijem li takvo mlijeko koristiti u petak? Znači stajat će u frižideru 3 dana nakon odleđivanja.

I još nešto, primjetila sam da ima malo jači miris. Ne kao da je pokvareno, nego kao i inače samo malo jače, pa si mislim da će mu to možda smetat. Jel mogu išta poduzet u vezi s tim mirisom (zagrijat, prokuhat......nešto....)?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja nisam koristila mlijeko koje bi tako dugo bilo u frizideru. . . drzala sam ga najvise 24h, a odmznuto ako ne bi potrosila isti dan ipak bacala. . . . nekak mi je bilo bljak. . . . kako sam imala ogromnu zalihu, nisam htjela riskirati. . . .

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Ivanna prvotno napisa
    Podižem.

Imam pitanje za savjetnice, ali i za ostale koje bi mogle znat.
    Mlijeko mi je bilo 20 dana u zamrzivaču i jučer sam ga stavila u hladnjak da mi se odledi za danas jer sam mislila da će mi trebat ali treba mi tek za petak. Dakle, pitanje je smijem li takvo mlijeko koristiti u petak? Znači stajat će u frižideru 3 dana nakon odleđivanja.

I još nešto, primjetila sam da ima malo jači miris. Ne kao da je pokvareno, nego kao i inače samo malo jače, pa si mislim da će mu to možda smetat. Jel mogu išta poduzet u vezi s tim mirisom (zagrijat, prokuhat......nešto....)?
    Moje mlijeko isto ima taj neugodan miris poslije odmrzavanja, ali Andriji ne smeta. Ako ti bebaču bude smetalo pa odbija takvo mlijeko, onda tek izdojeno mlijeko zagrij skoro do vrenja (ali da ne provre) i zamrzni. Navodno je to zbog aktivnosti lipaze u mlijeku, koja uzrokuje razlaganje masnoća (pa smrducka kao na užeglo).

Ja odmrznuto mlijeko iskoristim u roku od par sati. Bolje ne riskirati.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kako uopće spremiti izdojeno mlijeko? U čemu? Koliko dugo? I kad da se uopće izdajam ako ne znam kad će beba htjet papati? Nekak si mislim ak on sad popapa iz jedne cike, a ja si izdojim iz druge, pa on začas opet traži, onda neće imat šta papat :?

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Ivanna prvotno napisa
    Dakle, pitanje je smijem li takvo mlijeko koristiti u petak? Znači stajat će u frižideru 3 dana nakon odleđivanja.
    ne znam, ja radije ne bi koristila to mlijeko, 3 dana u frizideru su mi puno. radije da probas kroz ta 3 dana sakupit novo mlijeko?

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Ako ti bebaču bude smetalo pa odbija takvo mlijeko, onda tek izdojeno mlijeko zagrij skoro do vrenja (ali da ne provre) i zamrzni.
    a ne bi ni ovo radila, zagrijavanjem se unistavaju neki vitamini, a tko zna sta jos

Citiraj jošmalo prvotno napisa
    Kako uopće spremiti izdojeno mlijeko? U čemu? Koliko dugo? I kad da se uopće izdajam ako ne znam kad će beba htjet papati? Nekak si mislim ak on sad popapa iz jedne cike, a ja si izdojim iz druge, pa on začas opet traži, onda neće imat šta papat
    ja spremam izdojeno mlijeko u sterilnim posudicama za urin, ali cujem i da ima kupit u ljekarni specijalne posudice za to. a i (kršitelj koda) ti prodaje neke kao kesice i posudice. pogledaj u ljekarnu ili neki bebi ducan. u frizideru (ne u vratima!) ti moze stat 48 h, ali je najpametnije iskoristit to mlijeko u roku od 24 h. u zamrzivacu moze trajat i do 6 mjeseci.
    a sta se tice izdajanja-probaj ujutro ako imas viska, tako ja radim.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj luce2006 prvotno napisa
    Citiraj martinaP prvotno napisa
    Ako ti bebaču bude smetalo pa odbija takvo mlijeko, onda tek izdojeno mlijeko zagrij skoro do vrenja (ali da ne provre) i zamrzni.
    a ne bi ni ovo radila, zagrijavanjem se unistavaju neki vitamini, a tko zna sta jos
    S portala:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2135

Citiram:

Specifična je situacija da neke žene primjećuju okus mlijeka koje kao da je pokvareno. To se događa kad je mlijeko puno lipaze (enzima koji razgrađuje mast u mlijeku), te ovisno o njegovoj količini, čudan žareći okus može se primjetiti i ako je kratko bilo pohranjeno u hladnjaku, a ponekad tek ako je bilo zamrznuto.

Kako se to može spriječiti? Prvo treba zamrznuti nekoliko vrećica ili posudica, te ih nakon tjedan dana odmrznuti i provjeriti jesu li u redu. Ako okus nije dobar, majka ubuduće treba postupati na način da izdojeno mlijeko odmah nakon izdajanja zagrije gotovo do vrenja (da se pojave mjehurići na rubovima) i zatim ga naglo ohladi zamrzavanjem. Zagrijavanjem se sprječava aktiviranje lipaze.
    Većina djece odbija jesti mlijeko čudnog okusa, iako se ne zna točno je li štetno za bebu.

Moguće je i da odmrznuto mlijeko poprimi sapunasti miris. Ova promjena mirisa nastaje uslijed zamrzavanja i nije opasna za dijete.

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

aha :/ to mi je nekako promaklo

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kako uopće spremiti izdojeno mlijeko? U čemu? Koliko dugo? :?
    to i mene zanima. pošto za sada još pojma nemam o dojenju i okolnostima dojenja
    ima li tko neki dobar link baš za izdajanje...al gdje je pisano korak po korak, za početnike?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Za cure iz ZG, ima u Mulleru za kupiti vrecice za pohranu mlijeka, ili u ljekarnama od (kršitelj koda)a posudice. Ovisi koliko cete pohranjivati. Ja sam imala preko 70 paketica u rotaciji pa bi bankrotirala na posudicama. . . . i ja sam ovako razbijala glavu (pocetnik), a kasnije sam pohranjivala u obicne vrecice za zamrzavanje hrane ili obicnim plasticnim casama koju bi pokrila najlonom i gumicom. . . .

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

koliko dugo mlijeko smije na -18?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj k2007 prvotno napisa
    Kako uopće spremiti izdojeno mlijeko? U čemu? Koliko dugo? :?
    to i mene zanima. pošto za sada još pojma nemam o dojenju i okolnostima dojenja
    ima li tko neki dobar link baš za izdajanje...al gdje je pisano korak po korak, za početnike?
    k2007
    nemoj misliti da se svaka mama dojilja izdaja
    izdajas se ako zelis napraviti zalihu, ili zbog drugih razloga...

bitno je znati rucno izdajanje, ako ti zatreba jos u rodilistu
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=235&Show=1452

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

hvala.
    čopila me panika da mi je prošao rok trajanja.

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Podižem malo topic!

Izdojeno mlijeko je stajalo u frižideru 38 sati, kada smo ga podgrijali imalo je miris kao onaj miris kad se beba izbljucka.
    R nije baš bio oduševljen, popio je malo, ali ne dovoljno za njegov obrok da bi se napapao.
    Nije mi jasno jel to znači da se mlijeko pokvarilo u frižideru ili...?

Layla avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

paws, ne znam, ja nikad nisam držala izdojeno u hladnjaku dulje od 24 sata, bez obzira što negdje piše da se može držati 48 sati..a što se zamrzavanja tiče, I. je popio iz zamrzivača kad mene nije bilo, a nisam niti probala hoće li htjeti ili ne..baka je bila iznenađena kako ga je to mlijeko smirilo )
    negdje sam čitala da neka djeca ne vole mlijeko koje je dulje stajalo, možda je u tome problem

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja se izdajam poslije svakog podoja i izdojim po 20, 30 ml. Sve stavljam odmah u hladnjak. Pa po potrebi vadim i spajam. Ali do sad još nisam držala dulje od 12 sati u frižideru jer moja Lorena popije.

Upotrebljavam (kršitelj koda)ove posudice, koje sam tražila u Zagrebu danima pa sam ih tek našla u Getrou. 10 posudica sa 10 poklopaca i onim nastavkom za izdajalicu košta 91kn, a samo posudice bez poklopaca 10kom koštaju 50kn.

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Adi prvotno napisa
    Pa po potrebi vadim i spajam.

Adi,

kako spajaš, hladno ili zagrijano?
    Upotrebljavam (kršitelj koda)ove posudice, koje sam tražila u Zagrebu danima pa sam ih tek našla u Getrou. 10 posudica sa 10 poklopaca i onim nastavkom za izdajalicu košta 91kn, a samo posudice bez poklopaca 10kom koštaju 50kn.
    Ajde super da sam ovo pročitala, spremala sam se kupiti u ljekarni Pod zidom, zg, ali tamo je cifra iznad 100kn za komplet. A ima li taj komplet koji si nabavila adapter? Ja imam izdajalicu sa bočicama uz koju nije išao adapter...

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

misliš adapter=nastavak na izdajalicu?
    u tom paketu ima 10 posudica, 10 poklopaca i 2 nastavka na izdajalicu.

Kada spaja, mlijeko onda mi je iste temperature, ili toplo ili hladno. Nikada još nisam spajala jedno hladno a drugo toplo. Mislim da to nije dobro.

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

da to je adapter. Ima 2. Prikazano ti je sve na kutiji.

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Adi prvotno napisa
    misliš adapter=nastavak na izdajalicu?
    u tom paketu ima 10 posudica, 10 poklopaca i 2 nastavka na izdajalicu.
    to, to, super !

Kada spaja, mlijeko onda mi je iste temperature, ili toplo ili hladno. Nikada još nisam spajala jedno hladno a drugo toplo. Mislim da to nije dobro.
    znači, izvadiš iz hladnjaka npr. Jedno od 20ml i drugo od 30ml, pretočiš i zajedno griješ? –ili?
    - ja do sada nisam ni spajala, mislila sam da se ne smije uopće

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

da tako radim

Ne znam zašto se ne bi smjelo? Evo ako ima neko stručniji pa da nam odgovori. Al ja tako radim 3 mjeseca i sve je dosad bilo uredu.

Nekad izdojim i ostavim mlijeko vani ako znam da će kroz 3,4 sata jesti. Ali to mlijeko koje nisam odmah spremila u frižider ne spajam s drugim izdojenim. Samo ono koje je odmah spremljeno u frižider.

Još nemam toliko mlijeka da malo i zamrznem za crne dane.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Imam i ja jedno pitanje. Shvatila sam da ujutro kad L pije, iz druge cice curi mlijeko u potocima i mogla bih za kasnije spremiti dosta mlijeka.
    Nije mi jasno jedino smije li se spremati samo izdojeno mlijeko tako da ravno iz bradavice curi u posudicu ili se moze i hvatati posudicom mlijeko koje curi niz cicu?
    Da pojasnim, dojim L lezecki, a iz gornje cice (one iz koje ne jede) curi mlijeko. Mogu li prisloniti samo posudicu uz cicu, pri vrhu, recimo uz areolu, i tako hvatati mlijeko koje curi, ili ce na taj nacin mlijeko biti "kontaminirano" i ne bi ga trebalo cuvati?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja pocinjem zamrzavati izdojeno mlijeko radi skorog povratka na posao. Medjutim, buduci da nemam tolikog viska, namjeravala sam izdajati se "pomalo" nakon svakog podoja, pa onda spajati mlijeko i pohranjivati ga u zamrzivac.

Imam nekoliko nedoumica, moze li mi netko pomoci savjetom?

1) Mogu li izdojiti odredjenu kolicinu, pohraniti je u frizider i nakon odredjenog vremena u istu posudicu dodati jos mlijeka (svjeze izdojenog)? To bi znacilo spajanje mrzlog mlijeka s toplim? Ili temperatura treba biti jednaka pa dodatno izdojeno mlijeko treba ohladiti prije spajanja s onim koje je vec u frizideru?
    2) Koliko dugo smijem tako prikupljati mlijeko u frizideru prije nego ga stavim u zamrzivac (24 sata ili manje?)

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Babette prvotno napisa

1) Mogu li izdojiti odredjenu kolicinu, pohraniti je u frizider i nakon odredjenog vremena u istu posudicu dodati jos mlijeka (svjeze izdojenog)? To bi znacilo spajanje mrzlog mlijeka s toplim? Ili temperatura treba biti jednaka pa dodatno izdojeno mlijeko treba ohladiti prije spajanja s onim koje je vec u frizideru?
    e ovo i mene zanima :?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

koliko sam ja uspjela pročitati ne bi se smjelo spajati mlijeko koje je izdojeno u različitom vremenu, znači s dvije različite temperature. Trebalo bi naći neko rješenje da se ipak u frižideru ili frizeru čuva odvojeno svaka količina mlijeka.

I ja se spremam sada raditi neke zalihe pa baš tražim po svuda neke male posudice jer odjednom ne mogu izdojiti veću količinu, nego samo 20-30 ml. A uglavno su to spremnici od 180 ml - trebala bih cijeli frizer samo za mlijeko :?

Međutim mislim da se kasnije može dati u istom obroku više razlčitog mlijeka, pitanje samo kako ga zagrijavat, zajedno ili odvojeno?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj ppetra prvotno napisa
    I ja se spremam sada raditi neke zalihe pa baš tražim po svuda neke male posudice jer odjednom ne mogu izdojiti veću količinu, nego samo 20-30 ml. A uglavno su to spremnici od 180 ml - trebala bih cijeli frizer samo za mlijeko :?

Međutim mislim da se kasnije može dati u istom obroku više razlčitog mlijeka, pitanje samo kako ga zagrijavat, zajedno ili odvojeno?
    ja u frizideru ohladim manje kolicine u nekoliko posudica koje prikupljam tijekom dana, zatim promijesam i spojim - na istoj temperaturi. Onda stavim u zamrzivac - ili ga mozes zagrijati i dati djetetu. sve je zasad bilo ok!

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

podižem,

odavno mi je prošla era sa viškom mlijeka, ali razmišljam o izdajanju za pahuljice i kekse s mlijekom...pa kasnije kad krenem na posao da ima zalihe...

u tom probnom periodu, uočila sam da mi se mlijeko usmrdi nakon dulje od 24h u frižideru..., znači da za dulje spremanje i zamrzavanje moram zagrijati. zanima me - u posudici u koju sam izdojila (kupelj) ili prelijevam u čisti lončić, zagrijem pa vratim u posudicu? treba li se ohladiti vani pa onda u hladnjak ili kako?

spajanje me ne zanima jer D ne popije više od 70ml odjednom a ni pahuljica ne pojede puno.

kakve su te vrećice iz mullera? koja je mililitraža? je li ok koristiti obične vrećice za friz?

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ponavljam pitanje: raz bijam kvržice i izdajam se po cijele dane. Napravila sam test sa zamrzavanjem i mlijeko smrducka. Kako ide to sa zagrijavanjem dok se pojave mjehurići? Je li to netko radio i kako?

Bila bih sretna da netko podijeli sa mnom iskustvo...

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

kakve su te vrećice iz mullera? koja je mililitraža? je li ok koristiti obične vrećice za friz?
    I mene ovo zanima!
    I zbunjuje me to pohranjivanje-naime čitala sam nešto o plastici i zamrzivanju-kao da nikako ne zbog dioksina (ako sam dobro zapamtila) koji se otpušta iz plastike-a one posudice od awenta su plastične- zna možda neko nešto o tome? ili to nije dobro zamrzivati samo one od mlijeka boce i takvu meku plastiku?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Imam i ja pitanje o mlijeku. Imam ga puno i htjela bih ga sačuvati kada dođe vrijeme prvih kašica. Moje sunčeko ima sada dva i pol mjeseca, ima li smisla već sada smrzavati mlijeko obzirom na njegov sadašnji sastav (koji se mijenja ovisno o dobi dojenčeta ako se ne varam?)? Odnosno, hoće li to mlijeko biti dovoljno hranjivo za veću bebu koja bi i nešto konkretnije prigrizla?

lucky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Podižem topic!

Jedno pitanjce za savjetnice a i sve one koji znaju
    U kojem vremenu (max) se treba upotrijebiti izdojeno mlijeko koje je bilo pohranjeno u frižideru pa zagrijano za obrok :? Moj bebach cesto ne uspije od jednom isprazniti bocu jer ga prekinu grčevi ili zaspe, pa da znamo.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jednom zagrijano ne smije se ponovo grijati
    znaci dok mu je temperatura dobra za konzumaciju

zato je vazno spremati mlijeko u male spremnike pa prema potrebi odmrzavati i grijati

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •