Zatvoren mi je 1. topik, pa evo iz 2. pokušaja:
Povod topiku je prometna tragedija u V. Gorici koja se dogodila ovih dana (19godišnjakinja je poginula zbog bezobzirne vožnje mladog vozača "moćnijih" roditelja)
Događaj izaziva popriličnu osudu i zgražanje javnosti zbog materijalne i društvene moći roditelja krivca, koji su očito godinama podupirali neodgovorno mladićevo ponašanje (imao je od ranije velik broj očito zataškanih prometnih prekršaja), ne razmišljajući uopće o tome kuda to vodi.
Ne bih htjela da se ovaj topik pretvori "u premazivanje katranom i posipanje perjem" tih ljudi samo zbog njihovog materijalnog i socijalnog statusa/utjecaja (a čini mi se da se u javnim medijima kreće u tom smjeru, što je zbog posljedica same tragedije i s jedne strane razumljivo)
No, kada bolje pogledam oko sebe, čini mi se da je pojava prezaštitničkih roditelja mnogo raširenija u našoj kulturi nego što se to čini na prvi pogled i da se o eventualnim ozbiljnijim posljedicama takvog roditeljskog ponašanja rijetko razmišlja; također mislim da su tome skloni i mnogi sa puno skromijim primanjima...
Evo primjer u mojoj široj obitelji:
Roditelji su prodali dobar dio imovine, uključujući i vlastiti stan kako bi kćeri jedinici omogućili standard za vrijeme studiranja za koji oni smatraju da je primjeren njihovoj kćeri. Kći studira o državnom trošku, i zapravo svi novci odlaze na "dodatne sadržaje" (tipa podstanarka je i to sama u trosobnom stanu; garderobni ormar ima u stilu vlatke pokos; alergična je na hranu iz menze pa mora jesti u restoranima... i sl) Kći nije ni najmanje zainteresirana za učenje i studiranje, a niti za bilo kakav rad (nema izgrađene radne navike, jer su sve probleme uvijek umjesto nje rješavali roditelji). Roditelji su upali u začarani krug - sve više se odriču i sve nekvalitetnije žive kako bi njoj omogućili "adekvatan" studentski život.
Ne znam na koji način polaže ispite, ali je svima jasno da nikad nije sjela i "zagrijala" stolicu. Sada je već apsolventica i njeni roditelji biti će neizmjerno ponosni onog dana kada dobije diplomu![]()
Znam da su takva roditeljska ponašanja nezamisliva u npr. skandinavskim zemljama... i pitam se što ih potiče kod nas: nedostatak kulture i tradicije življenja u pravnoj državi? nedovoljna soc. osjetljivost? drugačiji mentalitet?