Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: mal prirast

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno mal prirast

danas smo nakon 15 dana bili na kontroli težine jer Karlo ima mal prirast. isključivo dojena beba, dohrana sa 6 mj, dakle, nešto više od mj dana ima 2 dobra nemliječna obroka.

od početka je dobiva minimalno, ali je izrazito živa beba. pedijatr se zabrinula zadnji put kad je u 2 mj dobio 750g pa smo došli danas. bila sam sigurna da će nas vaga obradovati jer je dobro prihvatio dohranu, a ni podoje nije smanjio, a ona je pokazala samo 80 g u 2 tj .

ped mi spominje adaptirano, a karlo ni ne zna piti na dudu, a da ne spominjem kako meni ni u snu ne pada na pamet da nakon 7 mj isključivog dojenja uvedem adaptirano.

gledala sam minimume po WHO - 5og/tj i LLL 57g/tj pa me zanima šta zapravo znači prirast manji od minimuma, ako je beba vesela, živahna i dobro napreduje u svim drugim segmentima?

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mislim da ne trebaš brinut, ako dijete u svemu ostalom normalno napreduje težina nije bitna.

U ulici je curica koja ima 17 kila i ide u 2. razred najesen..Mihael sad već ima 8,5 kila...i pedica opet negoduje jer je previše dobio...

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

a ovo za adaptirano je besmisleno...ako počinje jest krutu hranu čemu sad adaptirano...:? :? :?

i meni govori da bi sa 4 mjeseca mogli počet sa kašicama pa sam rekla da mu niš neću davat do mjeseci...ne može mi ništa...

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pedij je uvjerena da je Karlu moja sisa služi samo za žeđ, da ne dolazi do masnijeg i hranjivijeg dijela.
    istina je da ga dojim na zahtjev i da su podoji češći i kraći, al tako je od početka.
    tako da ona misli da moje dijete nema dosta mliječnih obroka.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a ja mislim da je u krivu 8)
    ako se brineš da li dobiva dovoljno masnog mlijeka doji: prva, prva-druga, druga-prva
    podoj započneš uvik sisom koja je bila zadnja sisana, pa izvuče iz nje max
    uzmi u obzir da je vruče i da to utječe na apetit
    kašicama možeš dodati rižino mlijeko umjesto vode ili adaptirano , da malo "pojačaš" obrok

izgleda da je ta pedica dobro pročitala Milupinu knjižicu u kojoj sve bebe kad-tad pređu na adaptirano

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

najlakše je uvesti adaptirano, ali to nije i najbolje :/

M.a.r.t.a., ajmo se malo vratiti na početak jer, bez obzira na sve, prirast ispod donje granice može ukazivati na neki problem. najbolje je otkloniti sve eventualne nedoumice pa da ti možeš mirno spavati.

probaj, molim te, odgovoriti na ova pitanja:

-koliko je karlo težio nakon poroda (najmanja težina)?
    -koliko je dobivao po mjesecima?
    -kako je rastao u duljinu (po mjesecima)?
    -opseg glavice od početka do danas?
    -što jede osim tvog mlijeka?

težina nije jedini faktor koji nam govori o tome napreduje li beba ok ili ne. važno je znati i ostale parametre pa onda pokušati vidjeti postoji li negdje problem. nije važno je li beba mala ili velika, već je važno prati li ona svoju krivulju rasta. ovo, doduše vrijedi, ako su svi pokazatelji unutar granica normale.

u međuvremenu nastavi s podojima ovako kako ti je objasnila MGrubi, a ja vjerujem da će uskoro biti sve ok i da će karlo i dalje biti vesela i živahna beba koja naprosto želi biti šlank .

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

rođen sa 3500, iz bolnice izašao sa 3270. dobivao je mjesečno oko 800g, sad sa 7mj +5 dana ima 7640g.

visina 51cm, u prvi mj je narastao čak 9 cm. sada ima 75cm.

osim mm ima 2 obroka. oko podne je papao voćne i povrtne kašice, a već 3 dana papa piletinu + mrkvicu.

Prije spavanja mu znam dati milupinu rižinu kašicu sa mm, ili ima par dana laku noć kašice u staklenci

opseg glave mu je mislim 42. nisam sigurna.

danas sam kupila i te nekakve "mliječne kašice" koje se rade sa vodom, znači sadrže razno voće i adaptirano. i muka mi je. još i piše na kutiji da treba prokuhati pa ohladiti na 50 stupnjeva.

pa ssam se sjetila nedavnog povlaćenja adaptiranog i obaveznog pridržavanja uputa. ko da radim kemijske pokuse :shock:

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

kako ću uopće znati da je 50 stupnjeva?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemoraš uopće uvoditi adaptirano.
    zašto ne probaš s rižinim mlijekom ako se baš jako brineš.

koliko podoja imate dnevno?
    kako često mijenjaš dojke?

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

s obzirom da sam doma K je non stop na sisi. mislim, kad god hoće.

igramo se na velikom krevetu i sisa mu je na raspolaganju.
    često ujutro i navečer odemo u šetnju pa je "ne vidi" oko 3 sata.

trudim se mijenjati dojku svaka 4 sata, al pošto mi non stop "pijucka" jedna se ne uspije isprazniti, a druga je prepunjena.

kupila sam u dm rižino mlijeko od alnature. jel to ok?

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

M.a.r.t.a., prema tablicama svjetske zdravstvene organizacije karlo stoji ovako:

opseg glave (to još provjeri) - 5. centila
    http://www.who.int/childgrowth/stand...boys_p_0_5.txt

duljina - 100. centila
    http://www.who.int/childgrowth/stand...ercentiles.txt

težina - između 15-25. centile
    http://www.who.int/childgrowth/stand...ercentiles.txt

prema ovim podacima ja bih rekla da tvoje dijete raste sasvim normalno. provjeri još o.g. iako nije neobično da neki ljudi imaju veću, a neki manju glavu, jel tako?
    on je dostigao duljinu jednogodišnjeg djeteta sa 7 mjeseci pa je za očekivati da kalorije koje unese odlaze na duljinu, a ne na debljinu.

po debljini je u granicama normale pa opet ne vidim ništa zabrinjavajuće. i opet, nije neobično da je po nekim parametrima dijete visoko na tablicama, a po nekim drugim nisko na tablicama. postoje visoki, a relativno mršavi ljudi. takav im je metabolizam. možda je karlo među njima.

mene bi zabrinulo da on toliko ne dobiva na duljini, ali ovako za sada ne vidim razloga za uvođenje adaptiranog. to mu sada, kada ste već krenuli s dohranom, uopće nije potrebno. dovoljno je da mu i dalje daješ dojku kad god poželi, a možeš mu je nuditi i kad sam ne pita.

ako ipak želiš da karlo malo dobije na težini onda bih ti predložila da razmotriš uvođenje žitarica u dohranu. palenta s tvojim mlijekom (ili rižinim kako ti je predložila mamita), zobene pahuljice s tvojim mlijekom i sl. od toga će prije dobiti na kilaži nego od voća i povrća.

i prati njegovo stanje, ali se nemoj opterećivati vagom.

javi kako napredujete. ja vjerujem da će sve biti ok

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj M.a.r.t.a prvotno napisa
    rođen sa 3500, iz bolnice izašao sa 3270. dobivao je mjesečno oko 800g, sad sa 7mj +5 dana ima 7640g.
    moj malac je sa 8 mjeseci imao 7,5 kg, 71 cm.
    i sve je u redu s njim bilo i jos uvijek je.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj M.a.r.t.a prvotno napisa
    s obzirom da sam doma K je non stop na sisi. mislim, kad god hoće.

igramo se na velikom krevetu i sisa mu je na raspolaganju.
    često ujutro i navečer odemo u šetnju pa je "ne vidi" oko 3 sata.

trudim se mijenjati dojku svaka 4 sata, al pošto mi non stop "pijucka" jedna se ne uspije isprazniti, a druga je prepunjena.

kupila sam u dm rižino mlijeko od alnature. jel to ok?
    ako je dobre volje, veseo, igra se, redovito piški i kaki
    ja ne bih onda ništa

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

hvala vam.

istina, karlo nema na koga biti debeo, a i svi smo relativno visoki (moj tata ima 2 m)

samo me začudio taj mali prirast od 80g u 2 tj, a očekivali smo puno više jer je dobro prihvatio žlicu.

palentu mu nisam uspjela uvaliti. milupine rižine pahuljice su mu svakodnevno na repertuaru. kupila sam i quinou za koju do foruma nisam znala da postoji

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i može li mi netko odgovoriti koliko energije treba bebi iz dohrane? 200, 300kcal, više?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nemam ti pojma u kilokalorijama. mislim da prehrana treba biti raznovrsna, sto vise zitarica, povrca i voca (tim redoslijedom, znaci zitarice i povrce su naaajvazniji i najzdraviji), kasnije i mahunarke obavezno, a sto manje rafiniranih namirnica (ovo ide na racun milupinih pahuljica ), znaci rizolina, keksolina itd jer u njima ima puno secera i malo hranjivih sastojaka, a koliko energije treba tvom djetetu to ce najbolje znati ono samo.
    ni ja nisam znala sa quinou do foruma , ali kasnije sam saznala jos i za amaranth (izgleda slicno kao quinoa, jako bogat zeljezom i kalcijem), slatku rizu, proso, jecam, raz, alge (kuhaju se s mahunarkama da budu lakse probavljive (citaj-ne prdis od njih ), takoder su jako bogate zeljezom i kalcijem) i svu silu bogom nam danih, zdravih i hranjivih namirnica..

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

a sad mi je počeo i štrajkati!

ima par dana da NEĆE sisu. samo ujutro i pred spavanje budu podoji, ostalo ga vatam po krevetu. Noćas mi je cijelu noć spavao na sisi jer mu je jučer bilo malo.

imam osjećaj da mu je sisanje preko dana "gubljenje vremena" jer ga uvijek uspava, a u to vrijeme bi mogao svašta vidit i raditi.

sinoć sam izdojila nekih 50tak ml i bez problema ih je popio iz čaše. baš me ljuti.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jel dojiš preko dana u tihoj i zamračenoj prostoriji?

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

moš mislit.

došla mi cila slavonija u goste

zvala sam s.o.s., rekli su mi za tu mogućnost.

provat ćemo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •