Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Supruga prijavljena kao kućna pomoćnica

theone

Početno Supruga prijavljena kao kućna pomoćnica

Joj.. ovako.

Eto , živio ja sa zaručnicom i nakon što smo shvatili da je trudna, nastala je veeelika sreća! Ona je bila nezaposlena i prije toga je radila samo mjesec - dva.
    U trećem mjesecu trudnoće nisam znao što da radim , pa sam ju nakon nekih laičkih savjeta prijavio na sebe kao da mi radi kao kućna pomoćnica. Ugovor na određeno ali nismo naveli datum do kad , neznam ni kak je ona koja tam radi i na to pristala, jer ak je određeno onda je valjda određeno. Ma koma.
    Nakon toga napravio sam jednu uplatu davanja za taj prvi mjesec , a nakon toga riješili smo komplikacije i bolovanje.
    E sad, u 4 mjesecu ove godine smo se vjenčali.
    A ona je još uvijek prijavljena kao moja radnica jer ako joj dam otkaz popušit ćemo lovu koju prima. Vjenčali smo se samo u općini i nismo taj papir ni dizali s općine ni nosili ga nigdje ni mjenjali osobne ni prezime njeno ni bilo što, sve radi toga da ne skuži nitko da je zaposlena kod mene a žena mi je. Mislim da je to malo kršenje zakona jel?

E sad je ona skroz pred porod i više nije na bolvanju već na porodiljnom.
    Ako joj sad dam otkaz mislim da će izgubiti primanja jer ima neki zakon ako se ne varam da mora raditi neprekidno devet mjeseci u razdoblju posljednja 24 mjeseca. Jel? E sad glavno pitanje je što mi je najpametnije činiti. Volio bi da sredimo osobne iskaznice i ostale papire (promjena adrese, njeno prezime ...bla bla..), a volio bi i da prima te novce i dalje do djetetove 1. godine jel

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

znam ti samo odgovorit za dokumente, da ste u prekršaju. po zakonu je orala u roku 30 dana promijeniti prezime na svim dokumentima. znam po kolegici koja od posla jednostavno nije stigla, a je dobila samo takvu jezikovu juhu u policiji kad je uspjela otić.
    no, valjda će se smilit na trudnicu, kojoj je bilo "toliko loše" da stvarno nije mogla otić čekat red u mup.

nadam se da će ti ovo drugo pojasniti cure ...

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja sam svoje dokumente išla promjeniti tek nedavno ( i to samo osobnu i prezime u radnoj knjižici), a u osmom mjesecu mi je godišnjica braka.
    nisam nikad imala zbog toga problema i nitko me ni na policiji niti u firmi nije pitao zašto to nisam napravila prije.
    a ostalo tipa putovnice, vozačke i slično niti ne namjeravam mijenjati.

što se tiče naknade mislim da će je dobivati do kraja porodiljnog, bez obzira na eventualni prekid radnog odnosa

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

samo da se nadovežem na iskustva u promjeni prezimena, mislim da vam neće raditi probleme na policiji, barem meni nisu, jedino što su mi pri prelasku granice rekli da obavezno promjenim prezime na putovnici kad se vratim u RH...
    Za ovo prvo pitanje nisam sigurna što i kako vam je najbolje napraviti, ali javit će se netko tko zna

theone

Početno

Ma hvala vam svima, zaista lijepo je čuti tuđe mišljenje.
    Nadam se da neće biti nekih problema. Mrzim papirologiju i ganjanje po ustanovama općenito. Koma

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma kaj se sekiraš, nisi prvi koji je oženio kućnu pomoćnicu 8)

Ne možeš joj dati otkaz. Jerbo se trudnicama i ženama na porodiljnom ne smije dati otkaz.

Ali ugovor na određeno vrijeme smije isteći. Na zdravstvenom se po novom više ne piše zadnji dan prijave kod ugovora na određeno vrijeme (tak da nije službenica fulala), već se radnika mora ići odjavljivati, a onda nosiš sa sobom kopiju ugovora u kojoj piše kad je istekao.

Osobnu i te papire svakako sredite, a ovo ostalo - u čemu je zapravo problem?

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Postoji mogućnost, ako je ona uzela tvoje prezime i imate isto prebivalište, da HZZO shvati da se radi o prijavi iz usluge i poništi njen staž, a također u takvim slučajevima traži i povrat isplaćenih sredstava (zajedno sa kamatama).

Kršite zakon (zapošljavanje iz usluge), na ovom forumu to nije dobrodošlo.

Moj savjet: odjavi je iz radnog odnosa (istek ugovora o radu na određeno vrijeme), ionako je sam po sebi protuzakonit. Sredite papire i neka ode na zavod za zapošljavanje. Dobiti će rodiljnu naknadu za nezaposlene, HZMO će joj priznati "roditeljski" staž (to mora sama zatražiti):

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=173&Show=1461

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj vesna72 prvotno napisa

Ne možeš joj dati otkaz. Jerbo se trudnicama i ženama na porodiljnom ne smije dati otkaz.
    zakonski, ne...
    ali u praksi - da...
    meni je iz odredjenih razloga pasalo da dobijem otkaz dok sam bila trudna i raspitivala sam se okolo ikonacno (anonimno) na inpekciji rada (nisam zeljela da poslodavka nagrabusi) - niko ne bi prstom mrdnuo ni da sam ju i tuzila a kamoli da su nesto samoinicijativno provjeravali (ona je mali poduzetnik)...
    ili bi, ali vrlo nevoljko - osim, mozda da se ide preko kakvog sindikata...
    u tom trenu mi je pasalo nefunkcioniranje pravne drzave...

ali mi je i pokazalo kako trudnica ili zena na porodiljnom moze gadno nagrabusiti unatoc zakonu...

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jedina trudnica za koju znam da je dobila otkaz (radi se baš o otkazu, a ne o isteku ugovora o radu), sudskom je odlukom vraćena na posao. Poslodavac joj je isplatio nadoknadu svih plaća, platio sudske troškove itd. Bez sindikata.

P.S. Minnie je malo prije upozorila da je kršenje zakona (kao i upućivanje na to) u suprotnosti sa pravilima ovog foruma.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •