-
Ovisnost o dudi - čekati ili ne?
Jakov je dudicu imao kad bi išao spavati, kad bi zaspao, ispljunuo bi je..., nije bilo govora o nekoj velikoj ovisnosti, ali je ipak morala biti u krevetiću.
Kad je krenuo u jaslice, stvari su očekivano krenule u drugom smjeru. Kako nismo odbacili dudu ranije, sad vidim - velika greška, ponijela sam je i u jaslice zbog lakšeg uspavljivanja. Iako sam predviđala što bi se moglo dogoditi nisam mu u danima adaptacije mogla uzeti i dudu.
I naravno, dalje se zna... Sad ima skoro 20 mjeseci i jako je vezan za dudu, a ja je više ne mogu smisliti, ali doslovno...i stalno smišljam načine kako da je maknem, neprekidno mu odvraćam pažnju, često i uspije, ali on ipak zna što želi.
Htjela sam to riješiti dok sam na godišnjem, prije rujna i vrtića, radikalan rez, mislim, ne dolazi u obzir, preveliki šok, a možda i ne?
Kakva su vaša iskustva? (molim samo one koji su bili ovisni, ne trebaju mi komentari - nikada nismo imali dudu i ne znam čemu to, molim vas)
Ako već nismo ranije to riješili, jel možda sad krivi trenutak?
Stalno mislim da moram pričekati još koji mjesec da bude zreliji, kad će puno više razumjeti pa i to da mu više duda ne treba.
Što vi mislite?
-
Re: Ovisnost o dudi - čekati ili ne?
moja Nina se u jaslicam navukla na dudu, i sad je stvarno ovisna o njoj, samo neko vrijeme može bez nje, inače joj je gotovo uvijek duda u ustima
nakon perioda nerviranja zbog toga malo sam ohladila i jednostavno čekam pravi trenutak, koji će doći, sigurno...
-
naša cura voli dudu no sada ju koristi samo na spavanju.po danu je sakrijem tako da ju ni ne trazi(ako ne vidi) ali za spavanje treba!e sad...u 9 mj kreće u jaslice.najbolje da ni ne nosim 1 dan dudu ili ipak da ponesem da se osječa malo sigurnije tamO?
hvala
-
moja Nina se zakačila za dudu u jaslicama, to joj je valjda trebalo za utjehu, ni najmanje mi nije žao zbog toga, učinila bih sve da joj olakšam
Odviknut će se već, nije mi uopće više bed zbog toga. Kad njena pametna glavica bude još zrelija lakše ćemo to prebroditi, ne vidim razloga zbog čega bi se to trebalo raditi na silu, kad nama roditeljima paše?
-
moje iskustvo je takvo da mi prvo dijete nije imalo dudu, a za drugo sam mislila da će ju imati do škole. Koliko god mi je ta duda bila trn u oku, nisam htjela ništa poduzimati. I zadovoljna sam zbog te odluke jer ju je djevojka bacila sama. A imala je više od 3 godine
-
Dude smo se riješavali na bezbolan način u dobi od dvije godine. Nešto malo prije toga bismo im sklanjali dudu iz vidokruga i nudila im druge sadržaje za umirenje.
Dudu smo izbacili u jednom danu i nikad je više nismo pokazivali. A kako?
Pustila bih djecu da sami u ljutnji bace dudu i onda bih ih smirila na neki drugi način. Kad bi došlo vrijeme spavanja samo bih ih podsjetila na to da su bacili dudu i da je sada nema i brzo ponudila neki drugi sadržaj (priča, medo, pjesmica) nisam dozvolila da se rasplaču. Moram napomenuti da smo svi u kući bili u stanju pripravnosti nekoliko dana.
Mislim da je prošlo tjedan ili dva dok nisu skroz zaboravili dudu.
-
Lovro je imao dudu samo za spavanje. Pokušavali smo sa neke 2 godine zaspati bez nje i nije išlo. Pred par dana pokušali opet i bez problema zaspao. Sa 27,5 mjeseci.
-
Kod nas se to odvikavanje malo iskomplikovalo. Ja sam htjela započeti ranije, ali su se stalno javljale situcije u kojima joj je trebala utjeha (malo smo se češće razboljevali, krenuli smo u tuta-trening) pa nisam htjela da joj još više otežavam. Onda smo polako počeli da smanjujemo upotrebu, da odugovlačimo sa davanjem. Moja majka koja je čuva po danu jednom je probala da joj ne da dudu pri popodnevnom spavanju, ali kako je vidjela da se ona ne može umiriti (nije plakala, samo nije mogla zaspati) ona joj ju je vratila. Tu večer sam i ja probala da joj preskočim davanje dude. Ona je samo kratko zaplakala na početku, onada se smirila, čitali smo priču i mazili se i konačno zaspali oko 12 bez dude. Ja sam bila oduševljena. Ovdje želim reči da u opće nisam bila sigurna u to "oduzimanje" i da je ona samo malo duže plakala ja bih joj je vratila. Tako smo nekih sedmicu dana lijegali, uvijek malo kasnije, i uvijek se dugo uspavljivali, a onda je nastao haos. Dijete je počelo da odbija ići na spavanje. Borila se je i protiv samog odlaska u spavaću sobu. Bivala je jako umorna i pospana i od toga još nervoznija ali se je jako borila protiv spavanja. Kad bi je na kraju (1, 1:30, 2 sata iza ponoći, uz plač i negodovanje, kasnije bez plača uz kojekakva namamljivanja) uspjeli smiriti ona bi se prosto onesvješćivala od umora. To je uzrokovalo da se u jutro sve kasnije budila, pa je kasnilo i dnevno spavanje i sve u krug. Ja sam se slomila jedno veće kad je u 5 sati u jutro E. skočila iz našeg kreveta i otrčala u svoju sobu i upalila svjetlo odbijajući da se vrati na spavanje. Slijedeću veće sam joj vratila dudu (ovo se desilo nakon 20-tak dana), onako diskretno je ostavila na stolu i ona ju je našla i strpala u usta. E sad, ovo zapravo ništa nije pomoglo. Davala sam joj tako dudu još dvije noći, a onda prestala bez ikakvih posljedica. Svo vrijeme problema sa spavanjem ona nije tražila dudu, ma nije je ni spominjala. Sad kad se sve po malo sleglo i smirilo ( i dalje kasno uspjeva zaspati, ali nema borbe protiv sna, samo još nije našla pravi način da se potpuno opusti i utone u san) mislim da je prestanak korištenja dude kod nas pokrenuo intenzivan skok u razvoju. Ovo naravno zaključuje po njenom naglom psihofizičkom razvoju u ovom za nas stresnom periodu. Jako puno priča, sve pravilnije izgovara riječi, sama donosi zaključke, počinje se igrati na znatno kompliciranije načine, mašta joj je u punom zamahu, a sve to u kratkom periodu od nekih mjesec dana.
Mislim da "oduzimanje" treba izvesti ranije dok je svjest djeteta još u razvoju, prije druge godine, jer tada lakše zaborave i ne postaju tako jako vezana. Što su stariji, to su mudriji i ovisniji. To sve ako nemate namjeru dozvoliti da koriste dudu do mile volje, što kod nekih ne bude dugo, ali se kod nekih baš oduži i počene uzrokovati probleme sa razvojem zuba, karijesom, a nekad i alergijama.
I takođe se izvinjavam na zaista dugom postu, samo sam željela podijeliti ne baš lijepo iskustvo, za koje nisam sigurna jesam li pogriješila ili ne i da li je to tako trebalo biti.
-
moja Anja ima 21. mjesec, i ima dudu za spavanje. često je se sjeti i preko dana, ali joj mi uvijek skrenemo pažnju na nešto drugo i odbijamo joj je dati do spavanja. prije spavanja je uvijek traži i ne možemo joj skrenuti pažnju sa dude. dogovorili smo se da ćemo joj uzeti dudu dok usavršimo tuta-trening, da nema odjednom previše promjena. sigurna sam da će to ići dosta teško, ali za zubiće joj je bolje bez dude. mislim da je duda nepotrebna i svom drugom djetetu je definitivno neću davati.
-
Mi smo dude izbacili sa 27 meseci. Do polaska u jasle imali su ih za uspavljivanje i eventualno pomalo u toku dana kad bi bili nervozni. U jasle su pošli s afull opremom - dude, bočice, tešilice, pelene. Prvo su se navukli na bočice jer su im tete u iste nalivali sokove pa sam ja na silu ukinula njih a ostavila dude svesna da će se ista stvar desiti i sa njima. I naravno desila se. Učili su da pričaju, frfljali onako s adudama u ustima, natezali ih dan i noć, imali ih ukupno 15-tak komada.
Onda sam ja jednog dana u kolima dok smo se vraćali iz jasli i posmatrali jato vrana kako nadleće park ispričala 'tužnu' priču o jadnim pticama koje ovako lete jer traže dude za svoje ptiće zato što nemaju gde da ih kupe. Pitala ih onako diskretno bi li oni dali svoje pošto su već veliki. I dobila jedno duplo DA. Pitanje sam ponovila i po povratku kući, dobila isti odgovor i više nisam otezala - podelila sam im po vrećicu i zamolila ih da spakuju sve svoje dude da bismo ih odneli u park. Tamo smo našli neku rupu, stavili dude u nju, pokrili ih lišćem i povikali pticama da tu ima puuuno duda koje mogu odneti svojim ptićima.
Uveče su ih tražili, ja ih pitala šta se desilo sa njima, oni odgovorili da su ih dali pticama i zaspali. Sutradan smo otputovali na selo i čitav vikend se pravili važni što smo veliki i dobronamerni.
Evo vam i dokaza
http://i138.photobucket.com/albums/q...Picture068.jpg
-
-
ja sam isto mislila da će ići teško bez dude-kao što sam već napisala i moja princeza je postala ovisna o njoj. peije dva dana jednostavno sam uzela dudu i kad pita gdje je kažem da duda spava. sada zaspi bez dude, i bez plača kao da je nije ni imala. možda jednostavno da i ti probaš uzeti pa češ vidjeti kako ide. samo bez forsiranja.
-
Mi smo se riješili dude za uspavljivanje nešto prije pete godine i to samo zbog toga što je morala na operaciju mandula pa poslije nije smjela dudati, tako da smo iskoristili tu situaciju.
-
u larinoj grupi u jaslicama su im tete svima jedan dan oduzele dude i rekle da ih vise ne nose.i sad je tamo bez problema bez dude,ide spavat bez nje,uopce je ne trazi,kao da je nema..cim dodje doma:"di je moja dudica??"
za 4 mj. ce 3 godine i ne pusta je.nikakve pricice ne pomazu,nista.ne zeli pustiti.
negdje sam procitala da djeca prestanu spontano s 4 godine,a rijetka dudaju do skole..
-
Starija nije nikad imala dudu, a beba ima 7 mjeseci - i dudu (samo zato što je stalno gunđala i plakala čim se rodila), ali samo dok se uspavljuje.
Mene zanima je li sada, ili uskoro, moguće tako maloj bebi pokušati "uzeti" dudu? Ako je nema, ugura si 2 prsta u usta i tako se uspava... :/
-
Napredujemo - od petka služi samo za uspavljivanje, ni jednom mu je nisam dala preko dana, iako traaaaaži..pokušala sam ga i preko dana uspavati bez, ali to je nakon 10 min. preraslo u tako jaki plač.
Jako sam zadovoljna i ovim!
-
Moj savjet; što prije to bolje...mi prvo polako ukinuli preko dana, pa samo za spavanje i pobacali sve rezervne dude. Jedan dan na dudi se pojavila neka crna točkica i ja kažem da je to neka buba ušla u dudu i da nesmije dudat dok buba ne izađe van...naravno nikad nije izašla
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma