ajme izdržati 25 sati je stvarno za svaku pohvalu !
ajme izdržati 25 sati je stvarno za svaku pohvalu !
Dali epi na kraju znaci bezbolan porod ili ne? To me zanima!! Ne znam dali cu pristati ali sam sa svojim gin kratko razgovarala pa mi ju je ponudio kao opciju.. Bas me strah!! Poroda sa ili bez epiduralne..
da.znaci.nista te ne boli.a trudovi se vide na ctg-u.
i daju ti u vinogr.epi na zahtjev.samo trazi kad dodes u radaonu
Super zvuci!! Jos cu sa ginekologom porazgovarat..Elizabet 20, jesi ti tako rodila?
ja sam definitivno za epiduralnu , međutim ono što mene sada mući je da je nama anesteziolog rekao da se epiduralna daje samo kada je žena otvorena manje od 5 cm , što bi značilo da se treba doći u bolnicu dosta rano , jer ako se čeka doma da trudovi dođu na pravilne razmake od 5 minuta, kao što doktori preporučaju ,mislim da je onda već prekasno za epiduralnu .
pa me zanimaju iskustva žena koje su dobile epiduranu kada su krenule u bolnicu?
Da i ja sam cula da je tako, vezano za otvorenost od 5 cm. Sestra moje kume je rodila na epi al je ona isla na dogovoren porod..Ono, taj dan u toliko sati pa na drip valjda..Joj, tako me strah!!Idem 18.gin pa cu se jos raspitivati.
razgovarala sam danas da doktorom za epiduralnu i kaže mi da ćemo vidjeti kad krenu trudovi ako budu jaki da ću dobiti , a ako budu slabiji da on ne preporuča epiduralnu jer može izazvati kontraefekt odnosno da se trudovi još više oslabe . Tako da više ni sama nisam pametna ....
Imali odičnog gin na trudničkom tečaju....epi može odužit porod jer se trudovi ne osjećaju...tj zezne se prirodna njihova funkcija....veli da je epi dobar u slučaju da se žena ne otvara pa da se tak opusti sve i u tom slučaju ubrza...ali ak sve ide kak treba onda nije prreporučljivo....a i ne rađa se svaki dan....valjda se 9 mjeseci psihički dovoljno pripremimo da mora bolit pa se to nekak lakše podnese...uostalom neke žene fakat malo boli i po meni je glupo automatski uzet epi a možda i neće bit uopće tak bolno
nisam ni ja na čistom trebam rodit kroz dva tjedna....
Ja sam došla u rađaonu 4 prsta otvorena, trudovi su me grozno bolili. Tražila sam epiduralnu i dali su mi je. Osjećala sam dva sata trudove i pod epiduralnom, ne baš intenzivno ko bez, ali osjećala sam. Kad je bilo vrijeme za novu dozu već sam bila skroz otvorena i izgon sam u potpunosti osjetila, trajao je nekih 45 minuta. Rodila sam u nekih 10-tak trudova.
ja sam dosla u radjaonu otvorena 1 prst nakon 9 sati mojih trudova i nije bilo strasno.ali kad su me stavili na drip,umirala sam i trazija sam ju.u biti ja sam se brzo otvorila do kraja i rodila za 5 sati.i jos su mi rekli da nisam uzela epi da bi jos brze rodila.
Cura koja je u sobi bila do mene došla je u rodilište nekih 3 cm otvorena s laganim trudovima, uzela epiduralnu, uz drip otvorila se u potpunosti i onda kada je došlo do tiskanja - ništa. Nije osjećala ni noge, kakvo tiskanje. Pokušavala i pokušavala. Kada je postalo očito da ništa od tiskanja, isključili epiduralnu, pojačali drip na 40 kapi, napravili epiziotomiju u dva smjera (dvije epiziotomije), troje njih nalijegalo na trbuh dok beba nije izašla.
:shock: :shock: :shock:ovca_i_janje prvotno napisa
ovo je da se stvarno zamisliš
kako sam prošla i prirodne trudove i četiri sata dripa mislim da se trudovi majke prirode daju podnositi,prodisati i nipošto nisu nesnošljivi
no kad se već umiješaju liječnici s dripom...ne znam...mislim da bih radije uzela epiduralnu nego još jednom iskusila tu groznu bol....meni je stvarno bilo nepodnošljivo
ja sam protiv epiduralne, ali bome sam ju trazila nakon par sati ludackih bolova pod dripom. i nisu mi je dali, valjda se treba platiti
nesto su me muljali, kao "evo sad ce doci netko da vas pregleda" a ja u transu. i tako sat po sat i na kraju rodila bez. i drago mi je zbog toga. sada bar znam koliko mogu bolova izdrzati da ne umrem![]()
x!kako sam prošla i prirodne trudove i četiri sata dripa mislim da se trudovi majke prirode daju podnositi,prodisati i nipošto nisu nesnošljivi
X! X! X!no kad se već umiješaju liječnici s dripom...ne znam...mislim da bih radije uzela epiduralnu nego još jednom iskusila tu groznu bol....meni je stvarno bilo nepodnošljivo
Drip je katastrofa. Radije bih umrla nego opet kroz to prošla (ja bila 6 sati, ne ponovilo se...)
ovca_i_janje prvotno napisa
Ja sam također dobila epiduralnu, pred kraj su mi pojačali trudove sa dripom, kad sam počela tiskati tj. kad je krenuo izgon, nisam osjećala noge, trudove (epiduralna mi je još jako djelovala), doktor mi je nalijegao par puta na trbuh, no u par truda sam rodila. Šivana jesam, i to dosta (po mojoj procjeni).
evo curke i ja vam se javljam iako nisam na porodu imala epiduralnu. Naime, dogodilo se to da sam prekasno počela o njoj razmišljati, nisam uspjela dogovoriti, došla u rađaonu sa trudovima navečer, tako da su mi objasnili da ništa od epiduralne do jutra. Čitam ovdje neke postove i suprotno je od onoga što sam pročitala o epiduralnoj kao i o informacijama koje sam o epiduralnoj dobila. Dakle ovako, anesteziolog sa kojim sam o epiduralnoj razgovarala je rekao da nema nuspojava osim što se kod nekih žena razvije glavobolja nakon nje, te da nije uputno davati ju sportašicama (nešto zbog oblika kičme) i pušačicama, te ženama se nekim zdravstvenim problemima. Čitala sam da se pod epiduralnom žene i brže otvaraju, što mi je iskreno rečeno, s obzirom na ono kroz što sam prošla na porodu, logično. Kod mene vam je bilo ovako: u 8 ujutro s laganim trudovima, vodenjak još nije pukao dolazim u rađaonu. Pregledali me, vidjeli da sam otvorena 1,5 pp (to je negdje 3 cm) i poslali doma da se javim u 8 navečer. Nakon cijelog dana trudova u 8 navečer ja i MM krenuli u bolnicu. Ctg sada mjeri jake trudove, na pregledu i dalje 3 cm otvorena. 2 sata od toga trudovi bolni za poludit, urlam. Dolazi doktor, vidi na ctg-u trudovi jaki, pregledava me ista priča, otvorena 3 cm, vodenjak nije pukao. Onda mi je proparao vodenjak (ne boli) i stavili me u box. Tamo me pokušao proširiti i uspio na nekih 9 cm, ali sam se ja zatvorila, on je samo rekao "opet se zatvorila, neće ona do jutra" i otišao. Babica me polegla na bok, priključila na ctg i obilazila. Ja sam ulala da mi pomognu i sl., ne sjećam se više točno. Samo se sjećam da mi je u jednom trenutku prostrujalo kroz mozak ovo djete mora van inače ću umrijeti i tada sam počela tiskati. Na moje urlike je došla babica koja mi je vikala da prestanem tiskati, a ja njoj nazad da ne mogu. Onda je ona pozvala jednu krasnu ženu (babica ili doktorica ne znam točno) koja me je nježno dodirnula po ramenu i smireno rekla "okrenite se na leđa da vidimo što se dešava". Sve se to događalo unutar 1 sata (negdje od 23 do ponoći). Kad sam se ja okrenula, oni su počeli nešto vikati, svi koliko ih je kod bilo u rađaoni su se strčali. Ja sam rodila za 1 sat u 00:45 min. E sad, ono što ja mislim da se desilo je slijedeće: čitala sam da kod bolova mozak reagira na način da otpušta hormone stresa kako bi mobilizarao tijelo na obranu. Budući da mozak ne razlikuje npr. bol od loma od porođajnog bola vjerojatno je da će i tada oslobađati hormone stresa, a tijelo se braniti na najbolji način. Bez obzira što se radi o porodu mislim da je funkcija moga organizma da brani mene i održava me na životu, a moje je tijelo valjda odlučilo da je najbolja obrana zatvoriti se. Kad je moje tijelo odlučilo da zatvaranje nije najbolja obrana, odlučilo se otvoriti i izbaciti djete (i to 4 cm u sat vremena, što je jako puno). Zato mi je i logično to što sam pročitala o epiduralnoj da se žene brže otvaraju, jer se prekida veza između živaca kičme (koju prilikom poroda priklješta zdjelica koja je u nas ljudi zbog toga što hodamo preuska za porod) i mozga, pa tijelo radi svoje bez uplitanja mozga i hormona stresa. Ali to je samo teorija, ja nisam doktor, i možda taj mehanizam uopće ne djeluje tako. Inače, ono što sam počitala kaže da se epiduralna zatvara kad je žena spremna za tiskanje. Sam izgon mene nije bolio.
I ja sma bila totalno protiv epiduralne. Bila sam toliko sretna i uvjerena da ću roditi vaginalno, da će biti vbac, da se nisam opterećivala s boli. U bolnicu sam došla jer mi je puknuo vodenjak. Dodatno su ga još prokinuli bez najave. Otvorena 4 cm, s trudovima koje nisam osjećala. I onda su odjednom krenuli oni jaki, bolni, svakih 5 minuta. Leda se ritnula u trbuhu i krenulo je. Kako me je stvarno odjednom počelo jako bolit, pitala sam za epiduralnu. I kada sam čula da stavljaju kateter u kičmi i da mi stoji to zabodeno u leđa rekla sam "ne, hvala". Iako mi je i doktor sugerirao da malo pričekamo, jer imam jako kvalitetne trudove i da bi mogla ubrzo roditi. I, stvarno, rodila sam dva sata nakon ulaska u box, bez epiduralne i bez dripa.
Ovak - ja sam iskusila drip, drip+epi i prirodni!
Eh da sam za prvi porod znala ono što znam danas, ne bih se dala na drip, al što ćeš. Zato sam i preokrenula brda da za drugi porod dobijem EPI - i sve je bilo suuper, kao na sunčanju, bezbolno, osjećala sam noge i osjećala sam da beba ide i mogla sam tiskati. Nisu mi ukinuli Epi pred izgon, i još je dr komentirao kako "eto vidite kako se lijepo otvara, a kažu da neće od EPi" - u toj bolnici inače ne daju epiduralnu redovito...
E sad, unatoč svemu protiv epiduralne, ja se pripremila i za treći put da bih epiduralnu, ali me majčica priroda ugodno iznenadila i rodila sam prirodno bezbolno.
Inače, vrlo vjerujem da za porod ima užasno puno veze sa kim ste, gdje ste, i da bi jedan educirani hipnotičar učinio strašno puno na obezboljivanju poroda. Ja vjerujem da mi je 3. porod bio bezbolan zato što mi je i 2. bio, pa makar umjetno...
DA za epiduralnu! Ne boli, a to kaj imaš u kičmi, vjeruj da ti nije ni na kraj pameti nakon trudova![]()
Epiduralna se može dobiti do 3-4- prsta otvorenosti, za to se kasnije ne daje, nije stvar u plaćanju...
hej Danchi,Tea je preslatka!!![]()
mama Jelena, imas pp![]()
znam da se ukljucujem dosta kasno i ponovo kao otvaram temu...
rodila sam 21.04.2007. u Vinogradskoj, prvu bebu...došla otvorena 5 cm, prodisavala svaki trud baš onako štreberski kako sam učila na tečaju i uz savjete dragih nam Roda...al mogu reći da mi je i to bilo strašno i da sam mislila da će mi se noge strgati...tako da sam na kraju ja hrabrica pitala za epiduralnu ( iako sam znala da je nema u toj bolnici!)...međutua, na moje iznenađenje rekoše mi da je imaju od 01.04. i ako želim da je mogu dobiti...tako je i bilo. Pojavile su se dvije prkrasne anasteziologinje koje su me lijepo pozdravile i objasnile cijeli postupak skupa s pozitivnim i negativnim učincima...potpisala sam nekoliko strana formulara i zahvat je krenuo:
sjela sam na sam kraj stola i morala se sagnuti što više prema naprijed- što je s onolikim trbuhom i trudovima koji su išli svake 3 min bilo jezivo...jedna od njih je dezinficirala leđa a druga mi je potiskivala glavu prema dolje i držala mi leđa da se slučajno ne pomaknem...prvo su mjesto uvođenja igle s kateterom umrtvili lokalnom anestezijom- što sam jedino osjetila, a onda igla-konjska!!!!
e tu je bilo problema jer igla je prolazila, a kateter ne! i tako četiri puta za redom! rekoše mi da su mi kičmeni pršljenovi prezbijeni i da to možda neće moći proći! ajme! poludjela sam! a onda peti ubod i kateter je prošao! nakon toga osjećaj hlađenja uz duž kičme i nakon par min više ne boli ništa! poloegli me na lijevi bok i rekli mužu da prati trudove jer da sam prvorotkinja pa će to potrajati....ali...nakon pola sata i slučajne kontrole glavica je već bila na pola vani a da ja to nisam osjetila! prekinuli su dotok epiduralne i dali mi drip....izgon je krenuo! nisam osjetila bolove ali kunem se da sam osjetila kada trebam tiskati i radila sam to pravilno- s opuštenom čeljusti i bradom prema dolje. primalja Marijana mi je sve govorila i pomogla da ne popucam i da ne treba raditi epiziotomiju... sve je prošlo super! bili su divni prema meni! cijeli taj tim na čelu s doktoricom Jukić bio je za svu pohvalu! a i mene su svi hvalili da sam super surađivala. čak su me i pitali od kud mi svo to znanje i kad sam rekla dasam sve saznala od Roda rekli su da su si baš to i mislili... i znate što? baš sam se ponosila!!!pusa!!!
i da zaboravih reći ono što vas najviše zanima:
1. nije mi pao tlak- iako inače imam jako nizak
2.nije mi se niti malo vrtjelo u glavi
3.mogla sam ustati iz kreveta nakon 2,5h mirovanja uz sestrinu pomoć
4.beba nije uopće bila uspavana- dapače! taj ni danas nije pošteno zaspao![]()
5. nikakve bolove u kičmi nisam imala a niti nemam
i za kraj- zapamtite: to rade profesionalci a ne neki skorojevići!
vani je to najnormalnije, čak moraš potpisati ako ne želiš epiduralnu nego pristaješ na porođajnu bol ( dokaz sestrična koja je rodila u Parizu i šogorica u Švicarskoj)-jedino se kod nas radi neki veliki tabu i strah!
ps. na kraju krajeva svatko od nas ima drugačiji prag boli! ja npr. ni zub nedam popravljat bez anestezije, a o porodu da ne govorim!
one koje su to prošle znaju, a koje nisu nek se puno ne busaju dok to same ne osjete! pusa!
:? ozbiljno?papak prvotno napisa
koliko znam situacija je obratna, moras potpisati da si svjestan mogucih negativnih posljedica epiduralne. pristanak na porodjajnu bol?? :shock: to nisam nikad cula. pliz objasni malo detaljnije!
ma znam da zvuči čudno- i ja sam se zbunila- al fakat su mi to rekle! te žene uglavnom rađaju u klinikama koje su kao hoteli s 5 zvjezdica- nešto što mi nećemo skoro dočekati...i idu na to da se žena osjeća maksimalno ugodno , a bol je nešto što to remeti...i pazi sad- oni ti sve objasne kako ti mogu pomoći i također potpisuješ suglasnost ako želiš epiduralnu, ali ako ti tražiš sve potpuno prirodno onda također potpisuješ da se slažeš s agonijom kroz koju ćeš vjerojatno proći i da će tek na tvoju inicijativu oni tu agoniju prekinuti i olakšati ti situaciju npr. epiduralnom...ali postoji i razlika u tome što ako se ti odlučiš na prirodno oni su opet uz tebe i tretiraju i tebe i muža ko kralja i kraljicu!Felix prvotno napisa
...a i nebi kad na svaku rodilju ispadne po jedan doktor i dvije babice koje onda imaju vremen i da te drže za ruku i da ti donesu vrhunski sendvič i sok i dr...a naša realnost je drugačija- jedan dr. i dvije babice na 15-tak rodilja u jednoj smjeni!
pa da onda ne budemo frustrirane?!
ne bi se ja bas tako igrala. mislim da je priroda organizirala porod sasvim dobro, a mi se cesto igramo bogova s raznim stvarima, pa eto tako su smislili i tu epiduralnu. to me podsjeca i na onu neku najnoviju foru da zena ima samo 2-3 menstruacije godisnje. ko voli nek izvoli, ja se ne bi zaje*avala s tim.
drugi je par rukava sto je bolnicki porod pretvoren u "agoniju", zbog nedostatka osoblja, nehumanog odnosa prema rodilji i sve sile bespotrebnih rutinskih zahvata koji ometaju i otezavaju prirodan proces..
da...imaš pravo! ali uzmi npr. našu krajnju desnicu i "obožavane mi" kojekakve popeke koji isto tako smatraju igranje malih bogova i kad je riječ o npr. umjetnoj oplodnji ili pak prekidu trudnoće čak i kad je to za ženino dobro ili je plod deformiran...možda nema veze jedno s drugim ali svijet i medicina idu dalje...koliko pomažu toliko vjerovatno i odmažu! na čovjeku je, barem u našem zapadnom svijetu pravo da odluči što želi a što ne- tako i s tom epiduralnom. jednostavno dati svakoj ženi da u tom delikatnom intimnom trenutku sama izabere!mikka prvotno napisa
moja mama nas je rodila četvero- i sve do jednog u veeeelikim porodnim mukama! ja pamtim samo jednu stvar koju mi je rekla nakon što sam je zadnji put poljubila i ostavila u čekaoni ispred rađaone- kčeri, ako je možeš dobiti ne razmišljaj i ne odbijaj! taj ubod u leđa ćeš zaboraviti jako brzo, a ako si genetski na mene- prirodni porod nećeš nikada! te koje pričaju da nakon što uzmeš svoje čedo u ruke sve zaboraviš- e te te muljaju! tako nešto se ne zaboravlja nikada! neke se čak ne odlučuju na drugo dijete zbog straha i proživljene boli!
ako vjerujem nekome onda je to moja mama koju obožavam i koja je vjerovatno najrealnija i najhrabrija osoba koju znam...
pa sad...kako tko voli!
a ja znam samo jedno- idući porod-OPET EPIDURALNA!!!!
-osim ako me nešto ne spriječi, a i to je opet sve u Božjim rukama...on zna što je najbolje za svakoga od nas!
pusa moje dame!
papak, cini mi se da se radi o privatnim klinikamanaime, privatne klinike u svijetu uglavnom sluze za elektivne carske par tjedana prije termina, vaginalni porod ide obavezno uz epiduralnu, za prirodni porod su culi, ali prakticiraju ga vrlo rijetko - stopa intervencija u privatnim klinikama je uvijek veca nego u drzavnim.
u takvim uvjetima, logicno mi zvuci da nagovaraju zene na epiduralnu![]()
tvoja mama je imala 4 prirodna poroda u našim bolnicama :?papak prvotno napisa
pazi: prirodni porod nije naš bolnički vaginalni porod (klistir, drip, rezanje, ležanje i porod na leđima)
prirodni porod je: bez ičeg (drip, klistir, rezanje)
položaj tijela žena sama bira, rađanje uglavnom u čućnju , na stolčiću, u vodi ili klećeći
ma ok- ne treba me hvatati za riječ. imala je vaginalni porod ako ćemo doslovno ( jer npr. ne postoji oralniMGrubi prvotno napisa
)... i ja sam se pripremala za Rijeku i stolčić pa sam na kraju odustala. a znaš zašto? jer su mi trebali oni usr...novci koje daje gosp. Bandić i grad Zagreb!
![]()
eto, na žalost kod mene je PRAKTIČNOST u svakom slučaju prevagnula!
i nije mi ni najmanje žao...al bilo bi npr super kad bi rađale na stolčiću s epiduralnom! :D kombinacija za popiz...!
evo me! ne...upravo to sam i ja pitala za Švicarsku-i kaže mi da to nije nikakva privatna klinika( jer za nju navodno nije ni imala para), već nešto kao naša Petrova-dakle centar u kojem se i čuvaju trudnoće, i porađaju, i opođuju i operiraju- u pravom smislu riječi klinika za žene i materinstvo! al je tretman ko što naša elita priča u intervjuima -kad odlaze rodit male pl.nasljednike negdje van i to onda i plate...Felix prvotno napisa
Sestra mm je rodila u Svicarskoj, inace tamo zivi i radi i znam da mi je pricala da imas pravi izbora kako ces roditi..Ono,s muzicem na kreveticu uz aromaterapi i tim shemama..Izabrala je porod na klasicnom stolu i epiduralnu. Sutradan isla kuci!! Stvarno sam pozaboravljala detalje al znam da mi je nabrajala nekakve ideje koje kod nas godinam jos nece doci. Ja ostala u najmanju ruku zatecena!!
E sad..ne bi se petljala previse i pametarila vezano za epiduralnu, nisam anesteziolog..sve nosi nekakve rizike pa cak i najprirodniji porodjaj.
Ja sam blizu termina i stvarno razmisljam o epiduralnoj ne toliko iz kukavicluka koliko zelim da to bude najmanje moguce bolno. Ako vec moze biti?! I ne znam cega me vise strah poroda sa ili bez epiduralne. Zato, neka si svako sam odabere. Najbitnije da nam svima porod bude lagan, brz i sretan. I da bebe budu zdrave.
Sve drugo je nebitno..
Nepotrebno se prepucavati zasto ju uzeti ili ne. Svatko odlucuje za sebe.
Sretnoooo!!!![]()
mislim da nije mogućeal bilo bi npr super kad bi rađale na stolčiću s epiduralnom
jer epiduralna ide u kičmu i mislim da slobodno kretanje kičme tokom poroda .... nisam sigurna u ovo
Važno je prebivalište dijeteta ,a ne lokacija na kojoj je rođeno.Mogla si roditi u RI i dobiti novac od grada Zg ako ste ti i muž građani grada Zagreba.papak prvotno napisa
Prvi sam put rodila uz epiduralnu, drugi put bez. S epiduralnom doslovno nisam osjećala ništa, ni trudove, ni bol, ni svoje noge, doslovno ni sam izgon (nisam znala da sam rodila dok mi nisu pokazali dijete) - a naravno da mi je babica nalegla na trbuh jer nisam dovoljno jako tiskala, rezali su me i šivali i dugo sam se oporavljala.
Drugi put sam rodila bez, i sam izgon i nije bolio koliko sam očekivala, a poslije me uhvatila takva sreća i euforija da to nije normalno. Neusporedivo s prvim porodom, a pritom nisam ni puknula niti su me rezali. Oporavila sam se začas.
Treći put bih isto bez epiduralne.
tocno kaze sirius. ja sam rodila u grazu, a normalno sam dobila sve novce od grada zagreba.
a ja sam rodila u zagrebu, i nisam dobila nista![]()
Felix prvotno napisa
super! dobro da znam idući put!
hvala cure!
PS. TO TREBA OBJASNITI I DRUGIMA JER MISLIM DA IH JE PUNO U ZABLUDI BAŠ KAO ŠTO SAM I JA BILA!
hvala još jednom
Hej epiduralke,imam pitanje!!
Sta vi mislite kolike su sanse da anesteziolog profula mjesto i da u tom slucaju porod ne bude bezbolan?
Znam da je pitanje glupo al eto zanima me..
I te glavobolje..ne znam dali cu se na kraju ipak odluciti za epiduralnu. A imam maksimalno desetak dana jos..
Pisite!!!
može se desiti čak i kod spinalne
spinalna ide dublje od epiduralne, jednoj rodilji se to desilo kod carskog reza, zarezali su je i onda skužili .. užas
no, to su uvježbani ljudi, ali mali rizik postoji
evo da se i ja javim sa svojim iskustvom...(prvi post nakon par mjeseci, valjda i ovaj topik neće zaključati).
dakle, J sam rodila prije 7 godina sa 8 sati dripa, bez epiduralne, sa epiz. uzevši u obzir da spadam u totalne trtarošice od boli, kod mene nije dolazilo u obzir ono...sve zaboraviš kad dobiješ dijete u naručje (iako je to predivan osjećaj nakon sve one muke, ja i MM smo plakali zajedno jedno deset minuta od sreće). sam izgon je bio ok, nitko sretniji od mene kad su mi napokon rekli...e sad možete tiskati. zabavljala sam osoblje s rečenicama tipa "jadno moje dijete, nikad neće imati brata ni sestru" ili "svi su me lagali da to ne boli tako strašno" i sl.
uglavnom, nakon šest godina ja opet trudna i oko 7 ujutro mi pukao vodenjak, kod doktora na pregled i kaže on meni...ja bi vam preporučio epiduralnu jer mi se čini da će kod vas to duže trajati i biti će prilično bolno. nije mi trebao dva puta reći...
da ne duljim - oko jedan po podne dobijam drip i epiduralnu (do tada sam na svojim trudovima koji su više nego podnošljivi i otvorila sam se 4 prsta); osjetim sve normalno (najviše me je bilo strah da neću osjetiti noge); dr me pita koliko me boli - ako je bol na prošlom porodu bila deset, koliko vas sada boli na skali od 1 do deset - ja odgovaram oko 4 - i to je realnost tijekom cijelog poroda. dakle, bolilo me, ali neusporedivo s prošlim porodom. e sad, oko 15.30 ja osjetim nekakav recimo nagon za tiskanjem, počinjem tiskati i beba za 10-tak minuta izlazi vani, ali ne plače odmah, nikakva panika , ali je na kraju dobila AGPAR 8/9 i nekakvu infekciju pa smo morali ostatiu bolnici 7 dana nakon poroda na terapiji antibioticima. ja nisam imala nikakve posljedice, odmah su mi bebu dali na prsa, nakon tri sata sam već hodala i tuširala se, nikakve glavobolje, križobolje i sl.
nakon svega, moje je mišljenje da sam možda trebala početi tiskati nekoliko trudova prije nego što mi je rečeno, a što zbog epiduralne nisam osjetila da je beba već na izlazu. dakle, mislim da bi babice i doktori puno češće trebali pregledavati žene koje rađaju s epiduralnom jer jednostavno ne možeš biti svjestan kada je taj trenutak kad moraš tiskati (što sam s J bila itekako svjesna - nije moglo biti zabune).
eto, sve je dobro završilo, ali da je moglo i ne biti tako...
zato ako budem treći put ostala trudna, mislim da se neću odlučiti na epi.
eto, ovo je moje iskustvo i moje viđenje svega (da se odmah ogradim - nitko mi nije rekao da je beba bila bez kisika zbog epi, ali to je moje mišljenje), za buduće mame da procijene.
mislim da ta bol ije za ništa, da ima neku funkciju
http://www.net.hr/bebe/page/2008/02/11/0689006.html
[/b]"Problem vjerojatno nestaje zbog nedostatnog povećanja katekolamina (hormona nadbubrežne žlijezde)", smatra profesor Dieter Köhler, predsjednik znanstvenog povjerenstva Udruge.
Ovaj hormon stresa majčin organizam otpušta tijekom uobičajenog poroda, zbog bolova koji nastaju za vrijeme trudova. Oni jamče da će do pluća fetusa doprijeti manje tekućine te istodobno proizvodi tvar koja proširuje i plućne alveole.
Drage cure,
mozda ce mi bit lakse kad se izjadam malo..Bila sam s anesteziologom, razgovarala o epiduralnoj. Slovi kao iskusam lijecnik. Dogovorila da mi bude na porodu, dakle pristala na epiduralnu. I sad sam luda od straha!! Bojim se mogucih posljedica i za sebe i za bebu ali ne mogu, stvarno sam kukavica stoljeca otici i probati roditi bez nje.
Koliko sam cula, on bi bio za vrijeme cijelog poroda sa mnom..I moj ginekolog ce biti. Inace sam zdravstveni radnik.No, naravno da moze pogrijesiti i da nesto moze zakomploicirati..Ne znam kako da se smirim i opustim. Nisam valjda toliki baksuz da ce bas mene zeznuti?!Ne znam ni zasto pisem..Valjda se nadam da ce mi se netko javiti i utjesiti me..Mislim na one koje su prosle super!!Iako bi voljela da se javi bilo tko!! sva sam pogubljena.
Molim vas pisite!! I smirite me nekako.
Evo ja se javljam kao prvorotkinja koja je dobila epiduralnu na SD prije 13 mjeseci, i sve je prošlo u najboljem redu,nisam imala nikavih problema .Mislim da nemaš mjesta za brigu , misli pozitivno.lelita prvotno napisa
![]()
misli pozitivno
ako ti je strah da rodiš bez nje prevelik, on ti može zakočiti porod i pokrenuti lavinu intervencija i uduplati šanse za carski
lelita,
ti ne moras nista odlucivati SADA. kad trudovi pocnu, kad osjetis njihov intenzitet, kako se nosis s njima, prvo trazi da se kreces, hodas, trazi loptu, i ako shvatis da su bolovi pre-pre-jaki, uzmi epiduralnu. ali besmisleno je, mislim da se slazes s tim, uzeti epiduralnu ako shvatis da trudove sasvim dobro podnosis i sama i da ti nesto za ublazavanje boli zapravo i ne treba![]()
neke odluke treba donijeti tek u porodu, a ne prije. jer ne znas kakav ce ti biti porod, kako ces ga dozivljavati i kako ces se ponasati.
Hvala, hvala!!
Samo kod nas u bolnici u radjaoni nema anesteziolog pa sam zato morala dogovorit da bude. Kuzite, ako zatreba da je tu i da bude spreman.
Zahvaljujem vam se na brzim odgovorima. Stvarno ste super.Bez Rode bi sve bilo puuuno teze.![]()
neka on bude u pričuvi, a ti ostavi sve opcije otvorene, pa ćeš vidjeti on the face of the place.
potpisujem Felix.
[quote="lelita"]Hvala, hvala!!
Samo kod nas u bolnici u radjaoni nema anesteziolog pa sam zato morala dogovorit da bude. Kuzite, ako zatreba da je tu i da bude spreman.
Zahvaljujem vam se na brzim odgovorima. Stvarno ste super.Bez Rode bi sve bilo puuuno teze.[/quote
ej stara! sve bu ok! nist ne brini! malo ćeš osjetiti ubod lokalne anest. u ledjima a nakon toga više ništa...malo je neudoban taj položaj pogotovo ak te već dobro debelo peru trudovi, al da se izdržati. samo be cool i slušaj dobro što ti govore, važna je koncentracija i vlastiti mir!
bilo bi dobro da znaš tehnike disanja kod trudova- to je meni jaaako pomoglo! ja ti držim fige! i veselim se dolasku malenog anđelčića!
samo hrabro!![]()