Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: Moratorij na stambeni kredit

limunada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Moratorij na stambeni kredit

S obzirom da se na više topica već spominjao moratorij na stambeni kredit, mislim da bi vam ovo moglo biti zanimljivo.
    Raspitala sam se u RBA kako to ide kod njih, s obzirom da ću ponovo na porodiljni. Najzanimljiviji mi je dio o bolovanju zbog očuvanja trudnoće.

Donosim vam odgovor koji su mi poslali:

Poštovana,
    moratorij se može ugovoriti korisnicima kredita kod kojih je došlo do
    smanjenja prihoda ili povećanja troškova, jedna od kategorija je:
    rodiljni dopust/očuvanje trudnoće - mogućnost korištenja ima korisnica
    kredita koja je na bolovanju zbog očuvanja trudnoće i korisnica/korisnik
    kredita koja je na rodiljnom dopustu, te ima niža primanja od plaće i nije
    u mogućnosti uredno podmirivati obveze po kreditu.
    Moratorij može ugovoriti i korisnik kredita koji je bračni drug osobe koja
    je na rodiljnom dopustu/očuvanju trudnoće.
    Potrebna dokumentacija:
    Osoba na rodiljnom dopustu/očuvanju trudnoće mora u Banku dostaviti Potvrdu
    o korištenju rodiljnog dopusta od HZZO-a, odnosno doznaku o bolovanju ili
    potvrđenu uputnicu liječničkom povjerenstvu, a ukoliko moratorij ugovara
    bračni drug potrebno je uz Potvrdu od HZZO-a donijeti i vjenčani list.
    Za vrijeme trajanja moratorija može se odgoditi otplata glavnice kredita
    (uz mjesečno plaćanje kamate) ili glavnice i kamate.
    Naknada koju Banka naplaćuje sukladno Tarifi u poslovima kreditiranja
    građana je 1% iznosa nedospjele glavnice najmanje 500,00 , a najviše
    3000,00 kuna.
    S poštovanjem,
    RBA INFO
    Eto, tako je u RBA. Ako netko ima informaciju za druge banke, možda ne bi bilo loše da to napiše. Sigurno ima zainteresiranih.

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Dali netko zna točno za Zabu?

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

našla sam ti ovo, ali je iz 2006.
    što ne mora značit da je točno jer je pbz, primjerice, u ožujku ove godine objavila da je uvela moratorij bez kamata.

ZABA: Moratoriji na kredite za trudnice i ročnike

26.5.2006 | (Izvor: Poslovni dnevnik, Powered by: PressCut)
    Raiffesenbank Austria (RBA) svojim trudnim klijenticama korisnicama kredita omogućava ugovaranje tzv. moratorija na otplatu kredita, dok Zagrebačka banka (ZABA) moratorij odobrava korisnicima stambenih kredita koji su na porodiljnom dopustu ili korisniku stambenog kredita kojem je bračni drug na porodiljnom dopustu, ali i i ročnicima na odluženju civilnog ili vojnog roka. Kako navode iz RBA, ukoliko se radi o odobrenju novog stambenog kredita, klijentice mogu ugovoriti poček moratorij na rok od 6 ili 12 mjeseci, pod uvjetom da nemaju dospjelih dugovanja po kreditu te da su uredne u poslovanju s Bankom i po ostalim proizvodima (tekući račun, kreditne kartice, itd.).

Moratorij se u toj banci ugovara uglavnom za stambene kredite, a za vrijeme moratorija RBA obračunava kamatu, a klijent može izabrati da li obračunatu kamatu želi plaćati mjesečno za vrijeme trajanja moratorija ili želi da se istekom moratorija kamata pripiše glavnici kredita i otplaćuje u mjesečnim anuitetima. Nakon isteka moratorija, klijentica nastavlja s otplatom kredita u mjesečnim anuitetima. Za ugovaranje moratorija u Zagrebačkoj banci klijent mora ujedno biti i korisnik paket računa "1 za sve". Za vrijeme moratorija ZABA ne obračunava redovnu kamatu (niti zateznu kamatu) te ne dospijevaju anuiteti, odnosno kredit je stavljen u mirovanje tako da korisnik kredita nema obvezu otplate kredita u razdoblju moratorija. Moratorij traje najduže godinu dana, a može se početi koristiti i prije rođenja djeteta.

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

evo novije

8. ožujka 2007.

Novosti u stambenom kreditiranju Zagrebačke banke

STAMBENI KREDITI U KUNAMA S NAJPOVOLJNIJOM KAMATNOM STOPOM

Zagrebačka banka u ponudi ima novi stambeni kredit i to u kunama uz trenutno najpovoljniju kamatnu stopu na hrvatskom tržištu - od 5,50 posto (EKS 5,59 posto) za mlade, odnosno 5,90 posto (EKS 6,00 posto) za ostale klijente.

Krediti se odobravaju u iznosu do 1.850.000 kuna, na rok otplate do 30 godina, uz mogućnost izbora način otplate kredita – standardna tzv. anuitetska otplata ili na rate gdje se u početku otplaćuju veći iznosi kredita uz konačnu uštedu u troškovima kamate.

Naknade se kreću od 1 do 1,5 posto, a korisnici paket računa 1 ZA SVE ostvaruju popuste do 30 % na naknadu. Ukoliko klijent već ima jedan stambeni kredit u Banci te je ujedno i korisnik paket računa, kredit se odobrava bez naknade.

Kao i za sve stambene kredite u okviru stambeno-kreditnog programa DOM PO MOM, nije nužno imati status klijenta Banke, a svi korisnici stambenoga kredita ostvaruju i značajne popuste na više od 270 prodajnih mjesta, i to tijekom cijelog perioda otplate.

Zagrebačka banka i dalje je jedina banka u Hrvatskoj koja nudi mogućnost korištenja moratorija otplate kredita i na glavnicu i na kamatu do 12 mjeseci tijekom korištenja porodiljnog dopusta ili civilnog/vojnog roka.

Ukupno stanje stambenih kredita u Zagrebačkoj banci iznosi preko 12 milijardi kuna što predstavlja više od polovice ukupnog portfelja Banke u kreditiranju građana, a Banka i dalje drži najveći tržišnim udio od 33,2 posto.

Zagrebačka banka u prošloj je godini odobrila više od 4 milijarde kuna stambenih kredita. Dobar trend nastavlja se i u 2007., a banka je u prva dva mjeseca isplatila gotovo 600 milijuna stambenih kredita što je, u usporedbi s istim razdobljem u 2006., više za 38 posto.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

trudnice danas sam bila u PBZ -u i rekli su da napišem zamolbu za odobravanje moratorija na stambeni kredit,jel imate šprancu ili nekakav papir u kojem stoji šta moram navesti sve u tom zahtjevu! :?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo ja sam bas u PBZ-u sredjivala moratorij za kredit. Evo sto sam ja napravila:
    Zamolba

za stavljanje u mirovanje stambenog kredita br. xxxxx zbog porodiljnog dopusta do ________ 2007. god. Pri tome bih Vas molila da mi produžite mjesece otplate kredita za period u kojem će kredit biti u mirovanju /ili da se poveca rata kredita a vrijeme otplate ostane isto. (U prvom slucaju moras na solemizaciju sto se bas i ne isplati, mi smo povecali ratu).

Prilažem Vam sljedeće dokumente:

Rješenje o porodiljnom dopustu HZZO
    Rodni list djeteta
    Vjenčani list (digla kredit prije promjene prezimena)
    Kopija osobne iskaznice

Platila nekih 300 kn biljeznika i to je to. Nadam se da ce pomoci.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

super puno ti hvala

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Hvala Vidrice!

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj tonka76 prvotno napisa
    Evo ja sam bas u PBZ-u sredjivala moratorij za kredit. Evo sto sam ja napravila:
    Zamolba

za stavljanje u mirovanje stambenog kredita br. xxxxx zbog porodiljnog dopusta do ________ 2007. god. Pri tome bih Vas molila da mi produžite mjesece otplate kredita za period u kojem će kredit biti u mirovanju /ili da se poveca rata kredita a vrijeme otplate ostane isto. (U prvom slucaju moras na solemizaciju sto se bas i ne isplati, mi smo povecali ratu).

Prilažem Vam sljedeće dokumente:

Rješenje o porodiljnom dopustu HZZO
    Rodni list djeteta
    Vjenčani list (digla kredit prije promjene prezimena)
    Kopija osobne iskaznice

Platila nekih 300 kn biljeznika i to je to. Nadam se da ce pomoci.
    Prekjučer bila u PBZ, od dokumenata sam dostavila
    1. Rješenje o porodiljnom dopustu HZZO
    2. Kopija osobne iskaznice
    3. Zahtjev za odobrenje moratorija
    4. Morala sam uplatiti 300kn za nemam pojma kaj
    I još ću morat platiti kod bilježnika ovjeru potpisa aneksa ugovora, nemam pojma koliko je to, rekla mi osobna bankarka oko 100kn?

Jesi ti to plaćala 300kn u banci ili kod bilježnika?
    I jesi platila samo 300 ili više?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

paws, 300 kn plaćaš u banci za obradu kredita.
    ja sam platila 93 kn kod bilježnika.to plaćaš kada te iz banke pozovu i daju ti ugovore.

ja sam papire predala jedan utorak,a sve potpise i odobrenja obavila u petak (isti tjedan).

moratorij je počeo sa 1.8.07. i traj edo 31.8.07. datum termina je 14.9.2007.

MalaBuba avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

samo još jedna informacija o Zabinom moratoriju. mislim da još do sada nije napomenuta.
    dakle, kod njih je moguće koristiti 2 puta moratorij (u životu). znači, u slučaju da imam još jedno dijete, mogu iskoristiti i drugi moratorij na isti ovaj kredit.

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Situacija mi je ovakva:
    Do sada sam iskoristila 5mjeseci moratorija na stambeni kredit pošto mi ovaj mjesec istiće redovni porodiljni, ali s obzirom na nalaze djeteta dobila sam produljenje porodiljnog na još 2 godine!
    Kredit imam u PBZ-u, a oni inače odobravaju moratorij na ukupno 18mjeseci!
    E sada me zanima da li netko ima informaciju da li ja na produženom porodiljnom imam pravo na moratorij?
    Hvala

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Upravo se čula sa bankaricom u Zabi... od 1.2.2008. UKIDA se moratorij od 12 mjeseci na stambene kredite za trudnice, te se po novome može koristiti SAMO 6 mjeseci i to uz plaćanje kamata.

Dajte nam delimitirane porodiljne naknade, ali zato sve ostale pogodnosti (kojih je i tako bilo u izobilju ) ukinite trudnicama i rodiljama! Dokle?

Što je sa ostalim bankama? Dali i one uvode nova 'pravila'?

enna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

[quote="vragolina"]Upravo se čula sa bankaricom u Zabi... od 1.2.2008. UKIDA se moratorij od 12 mjeseci na stambene kredite za trudnice, te se po novome može koristiti SAMO 6 mjeseci i to uz plaćanje kamata.

%&$#?=&%(/)%#&/)=%$#%

e ovo me stvarno pogodilo!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vragolina prvotno napisa
    Upravo se čula sa bankaricom u Zabi... od 1.2.2008. UKIDA se moratorij od 12 mjeseci na stambene kredite za trudnice, te se po novome može koristiti SAMO 6 mjeseci i to uz plaćanje kamata.

Dajte nam delimitirane porodiljne naknade, ali zato sve ostale pogodnosti (kojih je i tako bilo u izobilju ) ukinite trudnicama i rodiljama! Dokle?

Što je sa ostalim bankama? Dali i one uvode nova 'pravila'?

Hvala na info.

Jedna stvar: tijekom razdoblja moratorija dužnik NIJE oslobođen tereta kamata. Postoje dvije varijante moratorija: 1. kamata se obračunava kroz cijelo razdoblje moratorija, pripisuje glavnici, uvećava je, te se otplaćuje kroz mjesečne anuitete.
    2. kroz razdoblje moratorija plaća se samo kamata (mjesečno, kvartalno, kako je već ugovoreno), a glavnica miruje.

Naime, moratorij u otplati kredita u stvari znači poček u otplati glavnice kredita.

Općenito što se tiče uvjeta kreditiranja i moratorija u otplati kredita, neovisno da li se radi o trudnicama / mladim roditeljima i drugima, ili ne, neke ga banke imaju kao varijantu u kreditiranju (obično stambenom).

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Hvala na info.

Jedna stvar: tijekom razdoblja moratorija dužnik NIJE oslobođen tereta kamata. Postoje dvije varijante moratorija: 1. kamata se obračunava kroz cijelo razdoblje moratorija, pripisuje glavnici, uvećava je, te se otplaćuje kroz mjesečne anuitete.
    2. kroz razdoblje moratorija plaća se samo kamata (mjesečno, kvartalno, kako je već ugovoreno), a glavnica miruje.

Naime, moratorij u otplati kredita u stvari znači poček u otplati glavnice kredita.

Općenito što se tiče uvjeta kreditiranja i moratorija u otplati kredita, neovisno da li se radi o trudnicama / mladim roditeljima i drugima, ili ne, neke ga banke imaju kao varijantu u kreditiranju (obično stambenom).
    Onda je meni moja bankarica i to krivo govorila... Dok je još vrijedila priča za 12 mjeseci, posebno sam je pitala što je sa kamatama i rekla je da se ne obračunavaju tijekom moratorija, niti se kasnije pripisuje glavnici. Ma tko će im znati?!

No sada više ni to nije važno.. cijela financijska konstrukcija velikog broja trudnica i rodilja pada u vodu. Ah, ljuta sam

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote="enna"]
    Citiraj vragolina prvotno napisa

%&$#?=&%(/)%#&/)=%$#%

e ovo me stvarno pogodilo!
    zato jer plaća prvih 6 mjeseci ostaje ista. :smajli koji plače i smije se istovremeno:

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ne mogu vjerovat ovo za Zabu - u prvoj trudnoći - komplikacijama/porodiljskom ga nisam koristila jer su ga tek uveli, a nisu ga dali na sva zvona pa nisam znala da mogu, a sad kad sam računala da ću ga koristiti, pa bar onih drugih 6 mjeseci sa 2.500,00 kn, sad im moram platit kamate :shock: :shock: :shock: - kakav je to onda moratorij, to je onda najnormalniji poček ako se plaćaju interkalarne kamate.
    Moratorij valjda znači da miruje i ne plaća se ništa...........mislim da bi se oko toga moralo dići puno prašine............ne štima, kako god da okreneš!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne znam čemu čuđenje, pa radi se o bankama. Najbolje da će vam netko posuditi novce, a da ništa ne zaradi na tome. Dok traje moratorij, vi ili plaćate bar kamatu ili, kako bi bilo najbolje za sve nas, ne platiti ništa (ali to ništa nije moguće više kako vidimo). Kad ne bi platili ništa, onda se trajanje kreditiranja mora produžiti za ono vrijeme za koje niste plaćali kredit. Dakle, ako je kredit na 20 godina, a vi odaberete da šest mjeseci ne plaćate, moralo bi se produžiti kredit na 20 godina i 6 mjeseci, što bi za sobom povlačilo nove ugovore i čuda, solemnizacije itd. I najvjerojatnije bi fino skočili dodatni troškovi.

Ne radim u banci, da ne mislite da sad nekog branim, ali fakat ne kužim zašto sad toliko iznenađenje. Inače bi banka izgubila na kamati... Nema dobrih Samarićana...

Ono što mene ljuti ovdje kod banaka je da oni moraju naplatiti "naknadu" - to je svinjski. Jer ta naknada je ono što oni izmisle da su morali quasi odraditi, pa naplate. Tu, u biti, osim kamate, na kojoj ionako zarade, zarade još i na dodatnoj naknadi. To je svinjski. Come on... Bar tu bi trebali izaći trudnici u susret.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja osobno se "čudim" zato jer do nekoliko mjeseci unatrag je bilo upravo tako - kredit je mirovao što znači da se nisu plaćale kamate (?!?), a vrijeme otplate se produžavalo za vrijeme moratorija, što nije bilo komplicirano nepotrebnim administracijama, bar se nadam.
    Sad toga, koliko sam shvatila, više nema, nego osim što moratorij ne traje cijelo vrijeme trajanja porodiljskog (jer prvih 6 mjeseci dobivaš svoju punu plaću, pa ti kao nije manji prihod, a to što nekima ni prije nije bio manji prihod jer su imale plaću manju od 4.250,00 - nikom ništa), nego samo pola, još k tome za to vrijeme moraš platit i kamate..........e pa, ako je to postojalo, onda je banka u tome vidjela itekakvu računicu (jer inače ne bi postojalo), a zašto ju sada ne vidi, ja stvarno ne znam.
    A još uvijek su svima puna usta pronatalitetne politike..........najbolje da onda ukinu i poreznu olakšicu za stambene kredite zato jer su nam prvih 6 mjeseci "dali" punu plaću.......
    I baš da mogu reć da mi banka išta poklanja, ne mogu, kamate i dalje rastu, tak da kad sve zbrojiš i oduzmeš čuđenje je u ovom slučaju još blaga reakcija!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam nažalost prirođeni pesimist, pa od banaka očekujem da me opale gdje god stignu, i apsolutno nikakvu milostinju.

Nisam znala da je bilo moguće ugovoriti moratorij bez dodatne papirologije, jer kad sam se ja raspitivala svojedobno je upravo to trebalo napraviti - ako ne želiš platiti ništa, moraš krenuti s novim ugovorima i sličnim stvarima, da bi se kredit mogao produžiti za ono vrijeme u kojem se nije otplaćivao. Dakle, apsolutno nikakav ustupak, nego je netko rekao gore, najobičniji poček.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Stijena prvotno napisa
    Ja osobno se "čudim" zato jer do nekoliko mjeseci unatrag je bilo upravo tako - kredit je mirovao što znači da se nisu plaćale kamate (?!?), a vrijeme otplate se produžavalo za vrijeme moratorija, što nije bilo komplicirano nepotrebnim administracijama, bar se nadam.
    .................................
    Stijena, garantiram ti da niti jedna banka nije niti ti bi poklonila neki novac u vidu neplaćanja redovnih kamata u razdoblju moratorija ( i to još na godinu dana). Kamata je SIGURNO bila pripisana glavnici (u tim slučajevima je anuitet nešto viši od slučajeva bez moratorija, a sa istim razdobljima otplate i kamatnom stopom).

Ono što je (u ovom slučaju) ZABA očigledno učinila, to je da je majkama skinula neki "povlašteni" status, jer će im rodiljna naknada biti istovjetna plaći.

Ono što je negativno u ovom slučaju, ZABA očigledno nije razmišljala o trudnicama koje su na bolovanju uslijed komplikaciju u trudnoći, te da im naknada za bolovanje ne može prijeći onih 4250 kuna.

ms ispravila netočnu cifru

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamasanka, imas info kako je u RBA, ako se ne varam to je bila jedna od dvije banke s moratorijem?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    mamasanka, imas info kako je u RBA, ako se ne varam to je bila jedna od dvije banke s moratorijem?
    Pa na njihovim stranicama se može doći do svih informacija.

No, ono što znam, moratorij u RBA može ugovoriti svatko. Varijanta moratorija uvjetovana je vrstom kredita (ja mislim da RBA ima tu varijantu samo za stambene...ako mislim krivo, ispravit ću se kasnije kad provjerim), a ne roditeljstvom.

No, evo pogledala sam i na ZABINIM stranicama i oni imaju mogućnost moratorija u otplati kredita (pogledala sam za stambene kredite). Isto kao i kod RBA, može ga ugovoriti svatko.

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Stijena, garantiram ti da niti jedna banka nije niti ti bi poklonila neki novac u vidu neplaćanja redovnih kamata u razdoblju moratorija ( i to još na godinu dana). Kamata je SIGURNO bila pripisana glavnici (u tim slučajevima je anuitet nešto viši od slučajeva bez moratorija, a sa istim razdobljima otplate i kamatnom stopom).
    mislim da si u krivu, do sada je bilo moratorij bez kamata u tom periodu, ta opcija postoji i do sad se koristila, kako će biti od 1.2. ne znam, morm se raspitati

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

molim vas napisite ovdje cim saznate tocne info jer smo danas u rodi imali nekoliko tel poziva s ovim pitanjem

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Banka nikad nije u gubitku i nikad neće dati novce besplatno. No, Fjora je u samo jednom dijelu bila u pravu. Evo, našla sam kod ZABE beskamatnu varijantu, ali ako nema kamata ima još jedna naknada od 3% na ostatak duga (znači neotplaćeni iznos kredita).

I na početku: POČEK u otplati = moratorij

ZABA

" ŠTO SADRŽAVA DOM PO MOM?
    .............

rok otplate kredita do 30 godina, uz mogućnost počeka do 12 mjeseci

.....

FLEKSIBILNOST U OTPLATI KREDITA
    .......
    U slučaju korištenja porodiljnog dopusta nudi Vam se mogućnost moratorija kredita, maksimalno 6 mjeseci, što znači da kredit ulazi u period mirovanja tijekom kojeg možete izabrati da plaćate samo redovnu kamatu tijekom navedenih 6 mjeseci ili da platite naknadu u visini 3% od ostatka glavnog duga i to jednokratno ili je možete pripisati glavnom dugu.

RBA

Stambeni kredit

Kamatna stopa
    Redovna kamatna stopa je promjenjiva i iskazana na godišnjem nivou. Interkalarna kamata obračunava se na iskorišteni iznos kredita od datuma korištenja do datuma stavljanja kredita u otplatu, po kamatnoj stopi kao redovna, a naplaćuje se prilikom korištenja kredita.

Kamata počeka jednaka je redovnoj kamatnoj stopi, uz mogućnost:

obračuna i naplate kamate mjesečno ili

obračuna i pripisa kamate glavnici kredita istekom počeka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo dalje:

PBZ
    stambeni krediti

"Poček
    - 6 mjeseci i uključen je u rok otplate kredita. Tražitelj kredita nije obvezan koristiti poček.
    Za vrijeme počeka obračunava se kamata u visini redovne kamate i pripisuje glavnici kredita."

(o.p. poček u nekim varijantama PBZ stambenog kredita je i do 12 mjeseci)

VOLKSBANK

Stambeni krediti

"OTPLATA KREDITA

Otplata se vrši u mjesečnim anuitetima izraženim u CHF po prodajnom tečaju za devize iz tečajne liste VB važećem na dan dospijeća anuiteta.

Korisnik kredita može odabrati između:
    - otplate kredita u jednakim mjesečnim anuitetima;
    ili
    - poček prvih 12 mjeseci (nije uključen u rok otplate) te nakon toga otplatu u jednakim mjesečnim anuitetima;
    ili
    - prve 4 godine otplate redovnog anuiteta* umanjenog za 20%, a narednih godina otplate uvećanog redovnog anuiteta;
    ili
    - prve dvije godine počeka (uključen u rok otplate) - korisnik kredita plaća samo kamatu, treću i četvrtu godinu godine klijent plaća redovni anuitet umanjen za 20%, a naredne godine uvećani redovni anuitet;
    Redovni anuitet - anuitet izračunat na ugovoreni rok otplate kredita."

ERSTE

ima isto varijantu počeka u običnim i posebnim ponudama

itd...

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

I na početku: POČEK u otplati = moratorij

ZABA

" ŠTO SADRŽAVA DOM PO MOM?
    .............

rok otplate kredita do 30 godina, uz mogućnost počeka do 12 mjeseci

.....

FLEKSIBILNOST U OTPLATI KREDITA
    .......
    U slučaju korištenja porodiljnog dopusta nudi Vam se mogućnost moratorija kredita, maksimalno 6 mjeseci, što znači da kredit ulazi u period mirovanja tijekom kojeg možete izabrati da plaćate samo redovnu kamatu tijekom navedenih 6 mjeseci ili da platite naknadu u visini 3% od ostatka glavnog duga i to jednokratno ili je možete pripisati glavnom dugu.
    evo pitala danas, ovako je kako je Mamma san napisala, uvjeti su se promjenili, nije više beskamatno, ali do sad je bilo,...
    rečeno je da nije definirano da li češ koristiti prvih 6 ili nekih drugih 6 mjeseci, ali se pretpostavlja s obzirom da je 1. dio porodiljnog delimitiran da će ga većina koristiti drugih 6 mjeseci

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja sam od Nove godine stopirrala svoj kredit-nema kamata. U RBA naplaćuju kamate.

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ali ja sam to rjašavala u 12-tom mj. prošle godine.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ova naknada od 3% u ZABI je novitet, ja sam stopirala kredit prošle godine na godinu dana, i nisam morala platiti tu naknadu, koja je btw :shock:
    Ja sam pitala za kamate, i rekli su mi tada da se ništa ne obračunava.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj ninaXY prvotno napisa
    Ova naknada od 3% u ZABI je novitet, ja sam stopirala kredit prošle godine na godinu dana, i nisam morala platiti tu naknadu, koja je btw :shock:
    3% od čega, od iznosa kredita :? :shock: :shock: :shock: :shock:

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

od ostatka duga, ne isplati se uglavnom, jedino ako ti je kredit pri kraju

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj fjora prvotno napisa
    Pa s obzirom da im ionako stalno vraćam (skoro) samo kamate, iznos duga mi se nešto i nije baš previše smanjio za ovih 5 godina
    koja bi to ono pogodnost trebala biti u svemu ovome, mislim da mi je nešto gadno promaklo :/

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj fjora prvotno napisa
    Pa s obzirom da im ionako stalno vraćam (skoro) samo kamate, iznos duga mi se nešto i nije baš previše smanjio za ovih 5 godina
    koja bi to ono pogodnost trebala biti u svemu ovome, mislim da mi je nešto gadno promaklo :/
    prednost? pa jedino ako baš nikako ne možeš plačati, onda ti daju odgodu otplate tog kredita, i to ti jaaako dobro naplate. Pretpostavljam da ima dosta ljudi koji se nađu u situaciji da pristanu na to :/
    Ali mislim da ti je promaknulo da je ta naknada novost, prije nje je moratorij bio potpuno besplatan (iskreno, meni je bilo teže povjerovati da banke NE naplaćuju moratorij, nego da ga naplaćuju), i trajao je godinu dana.

roby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja isto ne mogu vjerovati da sam samo tako prošla. Jer zapravo sam ga malo ranije prije početka porodiljnog dopusta stopirala ( sva sreća). Inače bi ušla u Novu godinu i na takve uvjete nikada ne bih pristala.
    Ma ništa ne idu na ruku- valjda su skužili da su se sa ovim zeznili pa sad ispravljaju.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ali mislim da ti je promaknulo da je ta naknada novost, prije nje je moratorij bio potpuno besplatan (iskreno, meni je bilo teže povjerovati da banke NE naplaćuju moratorij, nego da ga naplaćuju), i trajao je godinu dana.
    Stijena je napisala/o:
    .................................

ne, nije mi promaknulo (na sreću ili nažalost :/ ), jedino što ne mogu još uvijek doći k sebi da to OPET neću koristiti

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mi smo bili prisiljeni koristit moratorij u RBA i kvaka je u tome da ti kamate koje je trebalo platit za vrijeme moratorija jednostavno dodaju na glavnicu pa ti je kad moratorij istekne rata nesto veca (79kn u mom slucaju). TAko da taj moratorij nije bas idealan ali sta se moze kad u tom razdoblju ima dosta parova koji jednostavno ne mogu podnit kredit od 2000kn mjesecno.

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ovako imamo stambeni kredit u Zabi. Rata se popela do 3100kn. Povišenje kamate itd, a bila je 2600. Ja sam na porodiljnom još mjesec i pol do godine dana, a poslije ću koristiti dopust za njegu djeteta sa skraćenim radnim vremenom.

Da li bi mi u mom slućaju banka mogla odobriti moratorij?

otocanka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Adi prvotno napisa
    ovako imamo stambeni kredit u Zabi. Rata se popela do 3100kn. Povišenje kamate itd, a bila je 2600. Ja sam na porodiljnom još mjesec i pol do godine dana, a poslije ću koristiti dopust za njegu djeteta sa skraćenim radnim vremenom.

Da li bi mi u mom slućaju banka mogla odobriti moratorij?
    Ne, za njegu djeteta se ne može koristiti moratorij (isključivo za porodiljni).

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

hvala otocanka

u međuvremenu sam saznala, a šta ćeš kad se neraspitujem na vrijeme

Brmbica

Početno

Dragi svi,

Evo da pomognem svima koji su kredit digli u Hypo banci. Naime tamo nude 2 opcije tj.dva oblika moratorija:

1. mirovanje glavnice dok se kamata plaća, što ne odgovra svima koji su tek digli kredit iz razloga to ste tek počeli otplaćivati kredit i u anuitetu je puno veći iznos
    kamate koju otplaćujete nego glavnice.

2. mirovanje i glavnice i kamate, što se u principu odobrava samo u nekim
    situacijama... Kod tog modela se na preostali iznos glavnice zaračunava naknada od 3,00% i za taj
    iznos se povećava glavnica koja se nastavlja plaćati po prestanku moratorija (bilo da se kredit prolongira ili ne). To znači da će vam
    otplatna rata biti veća....

Za bilo koji moratorij postoje i dodatni troškovi kod javnog bilježnika...

jele blond avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Jel netko slčajno ima informacije kako moratorij izgleda u Erste banci?

Franciska75 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj jele blond prvotno napisa Vidi poruku
    Jel netko slčajno ima informacije kako moratorij izgleda u Erste banci?
    I mene zanima Erste! Itko išta?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •