ni ja nisam čula da rh faktor ima veze sa žuticom...ja sam A-, a MM 0+, Dino je uzeo moju krvnu grupu i opet je bio tri dana na sunčanju u bolnici
ni ja nisam čula da rh faktor ima veze sa žuticom...ja sam A-, a MM 0+, Dino je uzeo moju krvnu grupu i opet je bio tri dana na sunčanju u bolnici
Ja sam 0-, a moj sin također i dobio je žuticuMum2Be prvotno napisa
Kako znaš da nisu određivali KG djetetu?danielica prvotno napisa
Nama je na tečaju rečeno da se KG određuje svim bebama čija je mama KG 0. Nitko mi poslije poroda nije spominjao KG djece ali sam ja zavirila u njihov karton i vidjela.
Ja sam 0+ , MM 0- a sva djeca su nam 0+.Starija curica imala jaku žuticu, manja slabiju, a dečki nisu imali.
MM je A+, a ja sam B+, a cura je AB+.
KG nisu vadili u rodilištu, ali smo je na, žalost morali određivati radi operacije...![]()
Samo kod Rh negativnih majki ,i to zbog majke a ne zbog djeteta ili oca .U slučaju da je dijete Rh pozitivno ,majci se daje Rhogam da bi se spriječila ev. senzibilizacija u slijedećoj trudnoći
Ma vidiš da svaka bolnica ima svoje pravilo. Kod nas se vadi svoj djeci čija je majka nula. Pozitivna ili negativna nije bitno.
A ovo sa ocem mi je SF. Nitko nije ni pitao za njega a kamoli za njegovu KG.
Ja 0 neg., sinek B neg.
Rodila na SD - L. dobio jaaku žuticu i bio na fototerapiji 5 dana. Rečeno mi je da je to zbog nekompatibilnosti krvnih grupa ( ili Rh faktora , ne sjećam se točno zbog tuge da sam provela 8 dana u bolnici umjesto 3..... )
:? Mislim da je to nemoguće, jesi sigurna? Pa beba bi ti trebala biti ili tvoja ili muževa krvna grupa. :?zeko prvotno napisa
Ja 0-, MM A+. Moglo bi biti veselo po pitanju žutice...![]()
ja sam A-, mali 0+ kao i njegov otac, i nije imao zuticu.
sweety, bio je topic o krvnim grupama roditelja i djece, nemres vjerovati kakve sve kombinacije mogu ispasti.
Janoccka prvotno napisa
![]()
THNX
pa naravmo ,šta se njih tiče tko je otac, nisu oni tu da dokazuju očinstvo ,važno je na kog se pišeJanoccka prvotno napisa
Naravno da je moguće, ti baš nisi voljela učiti biologiju u srednjoj?sweety prvotno napisa
kod tebe je identično kao i kod mene i mm-a.sweety prvotno napisa
mala je A+ i imala je prestrašnu žuticu. 8 dana je stalno ležala pod svjetlom na neonatologiji.
samo štro ja onda nisam znala da nekompatibilnost može dovesti do tako jake žutice. da sam znala sigurno bi mi bio manji šok.
nego mene zanima druga stvar:
moji roditelji i brat su svi RH pozitivni, jedino sam ja RH negativna :?
kako???
p.s. nija ja nisam u školi volila učit biologiju; ja sam društvenjak![]()
Zato što se Rh- recesivno nasljeđuje.
Kod mene je ista stvar
Nisam imala biologiju u srednjoj!oleandrina prvotno napisa
Samo u prvom, a "obnavljali" smo gradivo iz osnovne" !![]()
Što ćeš, naučih sad, znaš onu "Čovjek se uči dok je živ"... 8)
Loryblue prvotno napisa
Da dobro da sam saznala, pa sad ako se desi, znaću da nema mjesta panici...
![]()
Zato mi je drago što visim ovdje! 8)![]()
P.S. Kako je prošlo?Loryblue prvotno napisa
Sve OK?
Jesi ti sa njom bila u rodilištu to vrijeme?
Kako je išlo sa dojenjem?
Prvu kcerku sam rodila i nisu joj vadili krvnu grupu Drugu kada sam rodila,kako je zadrzana na neonatologiji radi sepse ,njoj su vadili krvnu grupu i tu me totalno zbumilo jer je ona A-,a ja B+,mm A+.
i nasem crveku su vadili krvnu grupu jer je zavrsio na rebru. MM je A+, ja B+, a nas crvek je 0+
Posto sam ja B-, Viktoriji i Pavli su odmah vadili krv. grupu. Viktorija je A+, a Pavla B+
Nije bitna krvna grupa nego Rh.Ako je majka -,a dijete bude + u njoj se mogu napravit antitijela zbog kojih bi imala problema u slijedećoj trudnoći.Kod roditelja istih Rh bilo - ili +,djete MORA imati isti Rh.Ja sam 0-,muž B+.Sin je dobio 0- kao i ja.Hvala Bogu,curica je dobila 0+.Bar ona neće imati briga oko dobivanja ROGa.Meni ga naime poslje prvog spontanog nisu dali.U sljedećoj trudnoći sam zato imala problema.
Sorry,ispravak.Ak su roditelji oboje + dijete može dobit -,ali obratno ne može.![]()
Jao Vendi i ja gledam kako sad to. Jer su meni isto rekli da ako oba roditelja imaju rh +,djete moze biti -,a obratno ne moze.
e a čuj tek ovo:sweety prvotno napisa
ja A-, muž a +, sin 0+
šta sad kažeš?
sve je moguće-imaš na Pliva zdravlje kombinacije koje su moguće.
od dvije npr. A grupe može dijete biti A ili O...ak je B- ondak je čača poštar :D
pusa!
Nama su rekli da se djetetu do 3 mj. života još može promijeniti krvna grupacrvic prvotno napisa
ovo je naš slučaj i T. nije imala žuticu. krvna grupa A+sweety prvotno napisa
Ovo o "dobitnim kombinacijama" krvnih grupa sam skužila...![]()
A što se tiče žutice, radije volim biti "spremna" na moguće izazove i otežavajuće okolnosti, nego da me dočeka ne spremnu, pa da me iznenadi...
Zato hvala na informacijama!![]()
![]()
ako rh- majka nosi rh+ dijete neće biti problema kod prvog djeteta već se problemi mogu javiti kod druge bebe jer se u tijelu majke stvore antitijela. zbog toga se majkama koje su rh- spriječavaju problemi u 2.trudnoći ne u prvoj! a žuticu dijete može dobti bez obzira na rh faktor!
svaka krvna grupa ima 2 alela. krvne grupe A i B su dominantne, a 0 je recesivna! što znači ako je netko krvna grupa A, to može izgledati ovako AA ili A0, u oba slučaja je krvna grupa A i taj drugi alel se ne vidi. što znači da ako je jedan roditelj A0 a drugi B0 beba ima 25% šanse da bude 0, jer krvna grupa 0 je recesivna i oba alela moraju biti 0, znači mora biti 00 da bi osoba bila krvna grupa 0!
pokušavala sam to objasniti najbolje što sam mogla,nadam se da ste me skužile! :/
![]()