Cure dajte savjet kako uzeti curici od 3mj urin za urinokulturru.
Kupila sam vrećice za mokraću i što sad?
Dali je to netko radio?
Cure dajte savjet kako uzeti curici od 3mj urin za urinokulturru.
Kupila sam vrećice za mokraću i što sad?
Dali je to netko radio?
nisam u vrećicu nego u bočicu. bočica je ipak sterilna pa u laboratorijima više vole tako ako je moguće. i nije uopće problem, pustiš je da se doooobro nacica, legneš je i![]()
vodi računa da dijete bude savršeno čisto prije hvatanja, znači sapun + voda. pokušaj ovako, nemaš šta izgubit. uvijek možeš upotrijebit vrećicu ako ne bude išlo.
Dobro je operi i nalijepi vrećicu i čekaj!!!
Dok se popiški, trebalo bi to odmah odnijeti u labos.
ILI...
Imaš jednu posebnu vrećicu, zove se san labor kolektor. Ima plastiku i dok se dijete popiški, mokraća se u to iscijedi pa je 100% sterilno. Zatvori se s čepićem jednim i tak nosiš u labos. Puno je bolje od obične vrećice. Nama je zadnji nalaz sterilan, a to smo koristili.
Imaš to u ljekarnama i košta cca 60 kn.
I trebaš bebu dobro oprati...
anam, ja za to nisam čula, ima li to u svim ljekarnama?
Ja sam već, moglo bi se reći profesionalac u tome, imam pun fascikl nalaza urina.
Ja ovako: operem ga bebi kupkom (sestra mi je u bolnici rekla da baš s tim ili šamponom, ne sapunom vulgaris - vjerojatno jer se na sapunu mogu zadržati bakterije), izbrišem ga gazom, zatim ruke našpricam octenisept sprejom za dezinfekciju, onda našricam njega po piši i oko njega, kad se prosuši nalijepim vrećicu i primjenim svoju formulu za piškenje (imam neki osjećaj čim je otkrijem da će prestati funkcionirati, ali riskiram): upalim fen i toplim zrakom ga grijem oko pišulinka. Dosad se svaki put popiškio isti tren, danas tek od 3. puta, ali sve u roku 10ak minuta, što je zanemarivo s obzirom da sam urin znala iščekivati i po 2 sata. Malo sam ga grijala, malo pričekala pa opet.
I još nešto, kažu da kad hvataš urin za mikrobiološku analizu, ako se ne popiški u roku 20 minuta, mijenjaš vrećicu ali moraš ponoviti i svu prethodnu proceduru čišćenja.
Na zalost, ispraksirani smo u tome.
Prije stavljanja vrecice dobro ju operemo samo vodom i onda naspricamo Octenisptom. To je sprej kojeg je i inace dobro imati doma jer je za dezinfekciju rana i sluznica. Posusimo sa 2-3 sterilne komprese i lijepim vrecicu. Ono na sto moras paziti je da dobro zalijepis dolje na medjici tako da ne procuri ispod vrecice. Kad kupis vrecicu vidjet ces da je otvor u obliku suze. . . presavines malo na tom uzem dijelu, skines zastitni papir i taj savinuti dio lijepis na medjicu, bilo bi pozeljno da ti TM pomogne, malo rasiriti guzu tako da lakse nalijepis, i kad si taj donji dio zalijepila, zalijepis lako i ostalo. I to je to.
Cula sam provale da se zbog Octenisepta moze dobiti lazno sterilan urin. . . . to je totalna glupost ljudi koji bas ne razmisle prije nego ispale tako nesto.
Obavezno ju labavo zamotamo u pelenu inace hoce skinuti vrecicu, a kako je sad veca ponekad se i bori jer kuzi sta se sprema. Mi ne drzimo vrecicu zalijepljenuu dulje od 30min, mada se Ema uglavnom popiski vrlo brzo. Ako prodje 30 min ponavljamo sve ponovo ili odustanemo pa ponovimo sutra.
Nedavno sam slusala predavanje jednog doca sa Zarazne koji je rekao da je 60% uzoraka u vrecicama onecisceno ybog nepravilnog uzimanja urina, tako da Hrvatska ima najveci broj urinoifekata kod djece u Evropi, tj. da lijecimo nepostojece infekcije :/ .
Da, vani se urin uzima kateterom, a onda opet postoji mogucnost infekcije bas kateterom, ali zato uzorak nije kontaminiran. I ne znas kaj je gore. . . :/
Mi isto kao Pina, osim sto ne sprejamo sprejom. Dosad su nam sve bile sterilne rinokulture. Najvaznije je da dobro zaljepis na medjici i da cesto provjeravas jer se vrecica odljepljuje cim se popiski pa ti moze iscuriti. Malo je to nezgodno kod curica jer se namoci ljepilo. I podoji ju. Kod tak malih beba bi to trebalo biti dovoljno. I nemoj se iznenaditi kako malo piske. Ovima u labosu ne treba deci mokrace za urinokulturu.![]()
Cure puno hvala na savjetima!
Ja pokušala 2 jutra ali nije uspjelo.
Prvo sam čekala 2h da se popiški a onda je sve iscurilo iz vrećice(drugi put ćemo probat i fen).
Savjeti su mi super jer nisam znala da treba promijeniti vrećicu ak se dugo ne popiški.
A kužim da treba to i puno bolje priljepiti na međici.
Ah eto probat ćemo ponovo slijedeći tjedan pa valjda ću jednom uspjeti.
Uspjela sam to nekako nabaviti, molim te napiši kako točno to stavljaš i u kojem bebač položaju dok čekaš da se popiški. Meni se čini da se u to treba puno popiškiti, što ako se popiški samo malo, čekaš još jednom ili...Originally Posted by anam
Složi onak štos ručnika ili nečega i bebu nasloni na to,da bude jako povišeno i isto zalijepi vrećicu oko piše i čekaj. Razlika je u tome što mokraća ide ravno u onu bijelu plastiku, a višak iscuri u vrećicu.
Dok nacuri o plastiku, začepi s onim malim čepićem koji se isto dobije s tim.
Ne treba njima jako puno mokraće da bi napravili nalaze.