Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Povišeno željezo?

nina14 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Povišeno željezo?

Naime, danas sam vadila nalaze i svi su ok (sad sam u 31. tjednu), jedino mi je razina zeljeza 46 (za zene je po ljestvicama 6-26)
    Doktor mi je rekao da je to zbog Prenatala koji pijem i da, kad bih prestala, sigurno bi palo na 15 i da nastavim.
    Mene ipak ovo jako brine, znam da visak uzrokuje tamnjenje zuba... Vidjela sam da je jos netko na forumu postavljao to pitanje, odgovor od forumasica je bio slican- zbog vitamina, hrane bogate zeljezom...
    Je li se nekome od vas slicno dogodilo i da li da ja ipak, samoinicijativno, prestanem s Prenatalom na neko vrijeme?
    Da trazim misljenje jos nekog lijecnika?
    :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zasto si uopce pocela piti prenatal? jesi imala manjak zeljeza? Ja inace nemam obicaj ista piti osim u slucaju potrebe pa tako ne bi uzimala ni zeljezo ni ista dodatno. Cak i kad bi ti zeljezo palo na razinu koju je tvoj doktor spomenuo, to bi bila skroz solidna vrijednost. Ti ces naravno odluciti ono sto ti smatras da je najbolje.

nina14 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni je u stvari krvna slika od pocetka dobra, ali eto, kao da ne bi palo željezo, ostali vitamini, folna... Sve radi preventive
    Na tecaju smo upravo komentirale kako razliciti doktori imaju razlicit stav prema "kemiji". Jedan stari doktor je upravo to govorio: zasto odmah tablete, niko ne spominje npr.osim voca i povrca, kakao, srdele i slicno nego odmah "sarena bobica" (naravno, drugo je ako organizam ne moze sam apsorbirati iz hrane ili sta se vec dogodi)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Koliko je meni poznato, za ispravan nalaz željeza treba napraviti pauzu sa suplementima od tjedan dana inače su vrijednosti svemirske.
    Postoje nekakvi poremećaji nešto-kromatoza ili tako nekako, ali to ne nastaje samo od sebe i da to imaš znala bi od prije pa se nemoj bez veze brinuti.

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nina, baš me čudi ova tvoja razina željeza, obavezno traži još koje mišljenje liječnika. I ja sam u 31. tj., od početka uzimam Prenatal a u zadnjih 2 mjeseca i Retafer. Ispočetka sam se bunila docu da će mi to biti previše s obzirom da pazim i na prehranu ali nalaz krvi ovaj tjedan pokazao je željezo 23.
    Prije nekoliko god. bez nekog objašnjivog razloga pala sam na razinu 2 a onda naglo skočila na 28...
    Zato, obavezno se još konzultiraj.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Zasto si uopce pocela piti prenatal? jesi imala manjak zeljeza? Ja inace nemam obicaj ista piti osim u slucaju potrebe pa tako ne bi uzimala ni zeljezo ni ista dodatno. Cak i kad bi ti zeljezo palo na razinu koju je tvoj doktor spomenuo, to bi bila skroz solidna vrijednost. Ti ces naravno odluciti ono sto ti smatras da je najbolje.
    Zorana, zar tamo ne propisuju Pregnavit (vitamine) i Aktiferin (zeljezo).
    Meni je jucer doktor rekao da pod obavezno to pijem jer sada niucemu nema Bog zna kakvih vitamina.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Snorki, to valjda i ovdje ovisi od doktora do doktora. Ali ipak, vecina mojih poznanica nije nista dobivala. Dosta ih je uzimalo prenatal onako, "na svoju ruku".
    Zadnji put kad sam vadila krv, doktorica je rekla da mi je krvna slika ok, zeljezo ok i da mi ne treba nista.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo sto Nina spominje je stvarno tocno, tesko je naci nekoga tko ce ti malo skrenuti paznju na prehranu, a ne odmah poceti o tabletama.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Koliko je meni poznato, za ispravan nalaz željeza treba napraviti pauzu sa suplementima od tjedan dana inače su vrijednosti svemirske.
    istina, kod vađenja krvi uvjek pitaju da li se uzima nešto od sličnih preparata jer ako da onda test uglavnom ne valja.

...samoinicijativno, prestanem s Prenatalom na neko vrijeme
    mislim da ti se ništa neće dogoditi

navali na naranje i kiwi

nina14 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hvala na brzim odgovorima :D Nije mi bilo nimalo svejedno, ne bi ljudi stavljali gornju granicu da nije bitna. A u zadnje vrijeme sam zaista tamanila mandarine, sad i kivi, i to imamo svoje domace na Peljescu; nastavit cu ja hranom, a nista me ne kosta ubrzo ponoviti nalaz pa vidjeti. Sto je najcrnje, ja izbjegavam tablete (hvala Bogu, nisam imala ni potrebe, osim andola i takvih) i vjerujem u kontinuirano kvalitetnu prehranu (koliko je to danas moguce ) Ali kad ti kazu: trudnice imaju pojacane potrebe, da ne bi pala razina..... onda uzmes sta ti savjetuju :/
    Sretna Nova svima

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nina, lijep pozdrav iz Sarajeva!

mislim da bi trebala pripaziti s uzimanjem suplemenata, jer visak zeljeza moze uzrokovati probleme, bas kao i manjak.
    ja znam, recimo, curu koja je u trudnoci imala nalaz od 8 miliona eritrocita, pa su se ljekari jako isprepadali u vrijeme poroda - mislim, nisu dzaba date referentne vrijednosti.

zato, radije nadji vitamine (koji ti trebaju) u hrani, a prestani sa suplementima. a raspitaj se i za aspirin, koliko znam trudnice ga ne smiju koristiti!

puno srece u ostatku trudnoce

nina14 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Za aspirine sam mislila prije trudnoce, evo otkad sam trudna, hvala Bogu, nije mi nista trebalo, zasad nas mimoilaze virusi prehlada i gripe, nadam se da ce tako i ostati :D
    Hvala

gora

Početno

Visak zeljeza??? Boze...to je fakat luxuz!!! Ja sam pocela glodati sve moguce sipke u stanu ne bi li malo poboljsala stanje! Kronerski anemicna! Vec nekih 20 dana uzimam homeopatsko zeljezo jer mi je od onih normalnih tabletica (medicinskih) zeludac vise bio u grlu nego na svom mjestu...
    Jucer sam ponovila testove...ludo me interesira ishod...Drz'te mi placeve!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možda ne bi bilo loše ponoviti pretragu, jer se kod te pretrage često događaju pogreške.

nina14 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Danas sam razgovarala s prijateljicom koja kaze da je njoj željezo bilo 33, prestala piti Prenatal i za mjesec dana joj spalo na 4! Nekako mi je sve to zbunjujuce, kako sva ta kemija i oscilacije utice na bebu, kako utice na nas :?
    I ja planiram ponoviti nalaz, bas me zanima kolike ce vrijednosti biti, koliko organizam moze sam s hranom bez dodataka?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Probaj ne piti tjedan-dva, pa ponovi pretragu. Ako i dalje bude iznad normale, javi se doktoru (ne ginekologu nego općoj praksi ili internisti). Ako ne, nastavi s prenatalom, jer beba pod kraj trudnoće stvara rezerve željeza. Ako ga tebi sad fali, dijete će ga morati piti!

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nina, ovo sto ti predlaze mammazika je vrlo pametno
    s tim sto bih ti ja preporucila da umjesto Prenatala (ako ti zeljezo ne bude sjajno) jedes bademe, meni se bez suplemenata zeljezo sa 12 popelo na 28 u nekih 4-5 mjeseci, a tebi je to dovoljno da ga drzi na nekoj normali

nina14 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hvala na savjetima
    Vec desetak dana ne uzimam nikakve vitamine i ovaj tjedan planiram ponoviti nalaz pa cu javiti kakvo je stanje
    Pusa svima

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •