Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Žarenje i bol u bradavicama

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Žarenje i bol u bradavicama

Nakonšto smo prošli fazu lošeg hvatanja bradavica, stvorio se novi problem.
    Nekih 5-10 min nakon podoja počinje lagano žarenje u bradavici i bol, bradavica se sva ukruti, kao da je hladno ili dirano ledom, prolaze mi kao trnci kroz njih a onda se ta bol lagano diže imam osjećaj po mlječnim kanalima. I to traje oko pola sata do sat, ali je jeko neugodno. Do prije koji dan mazal asam bredavice Bepantenom, prestala i sad ih samo povremeno namažem, obično prije izdajanja ili Rojazolom od danas jer sumnjam na soor. Petar ima u ustima samoo na bočnim djelovima šupljine neke naslage i oko guze crvene točkice.
    Mene najviše brine ta bol. I primjetila sam danas da mi je na bradavicama oko izlaznih kanaliće promjenjena boja, u neku blijedu, nije baš bijela.
    Ideje i savjeti?
    Inače se trudimo sa dojenjem, dojimo dugo i onda je Petar nezadovoljan pa se jošizdojim i to mu dam. Ali na dobrom smo putu jer od potrebnih 80 ml nakon podooja sad smo na 30-40 ml. Ne dobiva ništa osim mog mlijeka, svaka pelena bar je malo pokakana, popišanih dovoljno, on zadovoljan.
    Još jedno pitanje. Ili nedoumica.
    KAd doji na jednoj i postane nezadovoljan, da li da mu ponudim drugu? Bojim se da tako neće doći do onog masnijeg mlijeka jer nakon takvog podoja mogu još izdojiti bez problema još 50-80 ml. DO sada sam prakticirala jedan podoj jedna dojka pa izdajanje do kraja. On sve to popije ili ostane vrlo malo, tako da je proizvodnja sukladna potražnji.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

KAd doji na jednoj i postane nezadovoljan, da li da mu ponudim drugu? Bojim se da tako neće doći do onog masnijeg mlijeka jer nakon takvog podoja mogu još izdojiti bez problema još 50-80 ml. DO sada sam prakticirala jedan podoj jedna dojka pa izdajanje do kraja. On sve to popije ili ostane vrlo malo, tako da je proizvodnja sukladna potražnji.
    ovo izdajanje nakon podoja nije potrebno. možeš mu kod sljedećeg podoja ponuditi prvo tu istu. inače, ako ti se čini da se dojka ispraznila i da bi on još ponudi mu drugu, mislim ako neće više prvu.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Inače se trudimo sa dojenjem, dojimo dugo i onda je Petar nezadovoljan pa se jošizdojim i to mu dam. Ali na dobrom smo putu jer od potrebnih 80 ml nakon podooja sad smo na 30-40 ml. Ne dobiva ništa osim mog mlijeka, svaka pelena bar je malo pokakana, popišanih dovoljno, on zadovoljan.
    možeš probati kad postane nezadovoljan malo ga odmaknuti da podrigne ili ga malo uspraviti ili jednostavno promjeniti položaj. možda upali.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nekih 5-10 min nakon podoja počinje lagano žarenje u bradavici i bol, bradavica se sva ukruti, kao da je hladno ili dirano ledom, prolaze mi kao trnci kroz njih a onda se ta bol lagano diže imam osjećaj po mlječnim kanalima. I to traje oko pola sata do sat, ali je jeko neugodno. Do prije koji dan mazal asam bredavice Bepantenom, prestala i sad ih samo povremeno namažem, obično prije izdajanja ili Rojazolom od danas jer sumnjam na soor. Petar ima u ustima samoo na bočnim djelovima šupljine neke naslage i oko guze crvene točkice.
    Mene najviše brine ta bol. I primjetila sam danas da mi je na bradavicama oko izlaznih kanaliće promjenjena boja, u neku blijedu, nije baš bijela.
    ovo ti nisam sigurna je li soor ovako na prvu loptu.
    jel bol za vrijeme podoja? traje cijelo vrijeme?

probaj prije nego mu ponudiš siku izdojiti par kapi rukom i malo formirati bradavicu rukom i onda mu ponuditi.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citat:
    ovo izdajanje nakon podoja nije potrebno. možeš mu kod sljedećeg podoja ponuditi prvo tu istu. inače, ako ti se čini da se dojka ispraznila i da bi on još ponudi mu drugu, mislim ako neće više prvu.
    Pokušala, ali što se dešava. On doji svaka dva i pol do tri sata. Za to vrijeme ta se ispražnjela dojka opet napuni i ako mu ponudim tu, on se opet najede i ona druga je van funkcije. Ili povuče samo malo.
    Noćas prijavljujem i jako crvene i iziritirana bradavice.
    Boli samo hvatanje nekoliko sekundi. Za vrijeme podoja u biti ne boli, bol počinje desetak min poslije podoja.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

može biti: upaljeni kanalići, soor ili nepravilan položaj.

obzorom da ste još jako mali ja pretpostavljam ovo prvo zato što još uvijek proizvodiš puno mlijeka, kanalići mogu biti malo opterećeni i ukoliko su se negdje upalili, onda prolazak mlijeka kroz njih može izazvati bol.
    ukoliko jeste ovo onda bi se nakon tjedan dva bol trebala povući sama od sebe.
    da bi si pomogla probaj mazati bradavice lanolinskom kremom-purelan.

luftaj, ne nosi jastučiće, izbjegavaj grudnjak koliko možeš

pravilan položaj je strašno bitan to si vjerojatno već i sama skužila. pazi da ti se sad još ne pojave i ragade. da boli vjerujem ti jer sam i sama iskusila isto. nisam mogla procijeniti jel više boli ili peče.

pretpostvaljam da si već čitala ali evo i tekst s portala: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=270

što se tiče soora ti možeš imati a da beba nema i obratno. savjet izbjegavaj slatko nekoliko dana, pij jogurte i takoto i prati stanje.

jel izdajaš rukom ili izdajalicom?
    iziritirane bradavice mogu biti i od izdajalice :/

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Izdajam se izdajalicom. Ali mene uopće ne boli izdajanje. Ni najmanje.
    Možda od Rojazola? Mislim da je crvenilo počelo od kada sam počela mazati rojazolom.
    Bol je i dalje prisutna. Ali nije kad dojim, nego poslije podoja, tako da mislim da upaljeni kanalići nisu u pitanju ili?
    Grudnjak ne mogu izbjeći jer su mi cice ogromne i smeta mi ako ga nemam, sa jastučićima mi je ugodnije jer mi sve ostalo iritira još više.
    Položaj smo valjda savladali.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

probaj onda taj purelan.

probaj nositi grudnjak za dojenje, ali s otvorenim poklopcima, tako ćeš malo poduprijeti grudi, a bradavce će imati zraka.

ako koristiš jastučiće svakako ti preporučam neke platnene, barem za po doma. umjetni su...umjetni. meni je trebalo dugo da skužim da mi se bradavice ljušte od njih. čim mlijeko procuri na njih odma ih promjeni jer je vlažna, topla i mračna sredina idealna za gljivice. :/

imaš li kakvih simptoma soora? svrbež? jesi li možda pila antibiotike nakon poroda? neke promjene boje na njima? ljuštenje?
    crvenilo čini mi se kako sam skužila da je prisutno?
    jel te obje jednako bole?

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Moram se pohvaliti da je bol puno manja.
    A sad zašto, ne znam.
    ANtibiotik sam primala dva dana prije poroda i dva dana poslije poroda, čak i dozu summameda.
    Promjena boje - hmmm - ima na samom izlazu kanalića je malo blijeđa nego ostatak bradavice, katkad i malo crvena, ljuštenje samo na gornjem djelu bradavice ali mislim da je to zaostatak od ragada, jer polako prolazi.
    Obje su me jednako boljele, kažemsad je bolje.
    ALi još uvijek nikako da uskladimo dojenje. Doji po sat dva i onda poludi i jedino što ga može smiriti je još izdojenog mlijeka - i to izdojim iz te iste, znači unutra još ima.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    ANtibiotik sam primala dva dana prije poroda i dva dana poslije poroda, čak i dozu summameda..
    to ti je povoljno za razvoj soora (isti je uzročnik i vaginalnih infekcija)

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Doji po sat dva i onda poludi i jedino što ga može smiriti je još izdojenog mlijeka - i to izdojim iz te iste, znači unutra još ima.

baš mi je drago da ide na bolje.
    nego samo da se nadovežem za ovo izdajanje. mlijeka uvijek ima u dojkama nakon podoja, jer se ono istovremeno dok dijete doji i proizvodi.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ali ja ne znam kako da ga smirim kad tako poludi. Da mu ponudim drugu dojku? Ali onda se susretnemo s jakim LD-om pa opet ludi i "trga" cicu.
    I da li ga ima smisla puštati da doji tako do besvjesti? (mislim po dva sata). Jer to ne mogu izdržati, pogotovo noću jer ne mogu dojiti ležeči - nikako nam ne paše, odnosno jedino ako se podlaktim, a tako mogu izdržati svega 10 min.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dva sata je malo predugo
    divim ti se kako izdržiš

reci mi nakon koliko vremena, kad krenete dojiti, osjetiš refleks otpuštanja mlijeka? da li ih možda osjetiš dva?

čuješ li ga da guta mlijeka nakon toga?
    koliko traje to gutanje? nekoliko minuta? ili 15-ak?
    mislim ne vjerujem da intenzivno guta dva sata, sigurno se i malo odmara?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da li zaspi dok doji?

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Refleks otpuštanja mlijeka ne osjetim, ali znam da je to to, jer razlikujem gutanje kad je jaki mlaz ili kad malo popusti. A i na lijevoj kad se izdajam ide kao ludo iz 6-10 kanalića na smaom početku pa se onda ustali na 1-3 mlaza. I u toj ima puno više mlijeka. Desna ima svega 3 mlaza na početku, jedan kasnije. On guta cijelo vrijeme, bar se mani tako čini. Ima pauze kad ne sisa, ali čim sisa onda i guta. Još nikada nije sam pustio cicu i zaspao. Ili se pobuni pa je pusti ili ja više ne mogu izdržati pa dekompresijom izvučem cicu.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imaš opakog sisavca.
    možda se pobuni jer već pred kraj mlijeko ide sporije, masnije je, možda mu je malo teže vući, umori se nakon tolikog sisanja, spava mu se, a još bi jeo i tako.

kako beba napreduje? ako piški i kaki onda možda
    prolazite skok u razvoju
    to je vrijeme kad beba nemilosrdno doji cijeli dan i noć.
    savjet je da se tada odaraš što više i dojiš koliko možeš.

pogledaj tekst: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=260

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma piški i kaki redovno, svaka pelana je pokakana, ali doslovno svaka!
    A ako je skok u razvoju, prolazimo ga od prvog dana pa do sada i tko zna još kako dugo! Ne znam kako sad napreduje, ali po meni se deblja.
    bili na vaganju sa dva tjedna, tada je dobio svega 75 g u odnosu na otpust iz rodilišta (rođen sa 4280, otpušten sa 4060, na vaganju 4135). Bio je isključivo dojen, ali sa povišenim bilirubinom i dosta je spavao. Bili na vaganju sa tri tjedna i u tih tjedan dana dobio 225 g (4360 g), ali kombiniramo izdajanje.

Nećemo odustati! Borci smo!!!!!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma nemaš šta odustajati vidiš koliko ste navukli u tjedan dana

dojenje se kao i sve-uči!

javljaj kako bolovi i kako mali

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno