Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 62 od 62

Tema: Kada u vrtić?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Karin prvotno napisa
    Citiraj la_mama prvotno napisa
    Meni je bar uvijek bilo žao što nas roditelji nisu dali u vrtić. U OŠ sam stigla kao jako nekomunikativno, stidljivo i povučeno dijete, zatvoreno u svoj svijet. Trebale su godine da riješim te probleme.
    Ja mislim da ti to nema veze s vrtićem. Vjerojatno si bila takva po prirodi. Nisu svi isti. Možda bi ti u vrtiću bilo grozno, pa bolje da nisi ni išla.
    Naravno da postoji vjerojatnost da bi mi bilo stvarno loše. Ali postoji vjerojatnost i da bi se dobro prilagodila. Sve ovisi o karakteru djeteta, tako da ne možeš 100% reći da bolje da nisam išla. Mislim da bi jako pomoglo da sam, bar u svojoj predškolskoj dobi, zezala se i igrala sa svojim vršnjacima.

Odrasli ljudi ne mogu pružiti djetetu takav način komunikacije i igranja kao njegovi vršnjaci, uz svu ljubav koju imaju za njega/nju.

Zato mi je važno da Nikola bude u vrtiću. Sad, za ove prve godine, ... slažem se da jaslice nisu najbolje rješenje za svu djecu. Neki se adaptiraju bez problema, neki nikako. Zbog toga sam i rekla da ne treba upirati jaslice ako to ne funkcionira.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Naravno la_mama, sve je to jako individualno. I ja bi htjela da Marko u nekom trenutku ide u vrtić, baš zato da se druži s drugom djecom.

Lee

Početno

ja sam obožavala ići u vrtić - tako veli mama. S jednom tetom smo bili kućni prijatelji, a i druga je bila super. Dan danas ih se sjećam, a i one mene prepoznaju na ulici

Moja L. će iduće godine (tada će imati 3,4 god) krenuti u vrtić i po nju će dolaziti baka i dida (i trenutno je na čuvanju kod bake i dide), jer da mene čeka - ostala bi s čistačicom .
    Ona već jedno 6 mjeseci žica da ide u vrtić jer se jako voli igrati, brbljava je i preprepuna energije koju baka i dida bez obzira na svakodnevne odlaske u park, šetnju...jednostvano više ne mogu potrošiti.
    Njezini zahtjevi su jednostavno svaki dan sve kompleksniji i kompeksniji i teško ih je pratiti mladom čovjeku 8 sati na dan, a kamoli baki i didi.

Zna se izboriti za svoje mjesto u grupi i u grupu ulazi sigurno i bez straha. Nitko ju to nikada nije učio niti joj nešto nametao. Jednostavno je takva.

Zato sam mišljenja da prilagodba (u vrtiću, školi, škavdri - bilo kakvom obliku grupe) uvelike ovisi o karakteru djeteta pomiješana s odgojem.

Nadam se da će kod nas proći sve po PS.

Jedino me strah bolešćura...

NINA80 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

zasto sad nekrene u jaslice?
    Citiraj Karin prvotno napisa
    Ja sam Marka planirala upisati u vrtić s 3 godine (dakle u 9.mj 2008). Sad ga čuva teta čuvalica i baka. No kako bih trebala roditi u 04. 2008. glupo mi ga je davati u vrtić par mjeseci nakon što se beba rodi. Bojim se da se osjeti odbačen. A i ako bude stalno bolestan, s bebačem u kući to bi bio pravi pakao. Kad bi ga i dala, to bi bilo samo na pola dana, da se malo druži s djecom. On je jako brbljavi i živahan dečko, čak se doima stariji od 2 godine (i fizički i psihički) i čini mi se da bi se dobro uklopio u grupu (no naravno ne znaš dok ne probaš). Također me brine da li ću mu se moći dovoljno posvetiti i zadovoljiti sve njegove potrebe sa malom bebicom. Jel ima neko slična iskustva?

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ako ćemo gledati iz perspektive djeteta i njegovih potreba, ne treba zaboraviti da je za optimalan psihički razvoj djeteta važno da do treće godine većinu vremena provodi s osobom/osobama s kojima može (i uspostavilo je) duboku emocionalnu povezanost i na koje može uvijek računati, dok je nakon treće godine važno da ima kontakt s raznim ljudima (sve dobi, ali su im najzanimljivija djeca) zbog socijalizacije.

Socijalizacija prije treće godine nema toliki učinak, kao ni emocionalna povezanost s čuvalicama nakon treće (ovo s tri godine je naravno individualna stvar, ali je dobro uzeti kao neki okvir).

A naravno da sve odluke s kime će dijete biti tokom dana treba donositi imajući na umu specifične potrebe i karakteristike djeteta..

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Slažem se s aqua-om. Prije treće ga ne bih nikako davala. Pogotovo jer ima super čuvalicu s kojom smo i on i mi jako zadovoljni.

Lora163 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi smo odlučili djecu tek s 3 godine dati u vrtić.
    Karlo mi sad kreće, Korinica će čekati još godinu i pol.
    Iako sam ja doma ( odlučila sam da ću do Korinine 3. godine biti doma ), Karlo mi ide od sad u vrtić čisto na socijalizaciju.
    Primjetila sam da dosta teško prihvaća novu djecu.
    Ima hrpu prijatelja i sve to super funkcionira, ali čim se pojavi novo dijete, on postaje sramežljiv i počne se povlačiti. A moram primjetiti i da je malo škrt.
    Nadam se da će vrtić to promijeniti.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj aqua prvotno napisa
    Ako ćemo gledati iz perspektive djeteta i njegovih potreba, ne treba zaboraviti da je za optimalan psihički razvoj djeteta važno da do treće godine većinu vremena provodi s osobom/osobama s kojima može (i uspostavilo je) duboku emocionalnu povezanost i na koje može uvijek računati, dok je nakon treće godine važno da ima kontakt s raznim ljudima (sve dobi, ali su im najzanimljivija djeca) zbog socijalizacije.

Socijalizacija prije treće godine nema toliki učinak, kao ni emocionalna povezanost s čuvalicama nakon treće (ovo s tri godine je naravno individualna stvar, ali je dobro uzeti kao neki okvir).

A naravno da sve odluke s kime će dijete biti tokom dana treba donositi imajući na umu specifične potrebe i karakteristike djeteta..
    popisujem osim zadnje rečenice.
    naime, velika večina roditelja je prisiljena dati djecu u jaslice jer nema drugi izbor, tako da odluke donosi prvenstveno na temelju financijskih mogućnosti. a unutar toga, ako može, bira bolju opciju

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mi smo stalno u parkiću od jednom super privatnog vtića.Preko ljeta je bio prazan, no sada u subotu tete su se u njemu pripremale za početak tjedna.Zala se inače stalno vrti oko njega jer na staklu ima raznobojne cvjetiće i svakave visuljke pa joj je to jako zanimljivo.I tada je skuzila da je netko unutra i pocela je lupati po staklu.Tada je do stakla dosao jedan veći dečko i njih dvoje su se počeli "razgovarati"preko stakla dok nas jedna od teta nije pustila unutra.Zala je bila oduševljena, dečko je bio naš domaćin (ima 5 godina) i proveo nas kroz cijeli vrtić, pokazao Zali igračke, kuhinju, wc, grupe za male i velike i sl.mama mu je teta u vrtići u on je njoj pomagao taj dan.Zala se jedva dala van, bilo joj je ful zanimljivo.Naravno, ja sam stalno bila uz nju.Danas smo opet morale ući u vrtić dok smo bile u parkiću, mada je bio pun djece i mama, na žalost nismo se smjele pridužiti jer nismo imale šlapice sa sobom.Samo smo malo gledale,a ona je silno htjela ići djeci i opet se jedva dala van. Eto, nadam se da će ta faza potrajati i kasnije kada ćemo stvarno morati u vrtić.Ovako na prvi pogled mi se čini da je ful zanimaju druga djeca, nove igračke i nove tete!Možda se još koji puta pridružimo djeci u vrtiću, vrtić je privatan i jako su ljubazni, teta nas je danas htjela pustiti da se slobodno družimo i igramo!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno re:

Kada u vrtic? Uvijek aktuelna tema
    Ja mislim da smo mi pioniri po tom pitanju, jer R. je krenuo sa tacno navrsenom godinom zivota. Na neki nacin smo morali to napraviti, jer iako smo trazili tetu da ga cuva, nismo uspjeli nacin ama bas nikoga iole prikladnog u to vrijeme, a vremena da trazimo nismo imali puno. Zena koja ga je do tada cuvala, nije vise htjela, navodno prevelika joj je obaveza jer ima dvoje svoje djece vec (zivi kuca do nase, a djeca su joj divna, mirna, super se slagala sa R. i vrijeme im je prolazilo uglavnom u igri s njim), medjutim zena je malo stradala na zivcima, jer smo ukapirali da se precesto dere i psuje svoju djecu, tako da smo skontali da R. svakako ne dajemo njoj na cuvanje.
    Uglavnom, R. je krenuo sa 1.g., bilo je problema u pocetku, plac na rastanku itd., vrtic kao vrtic, pretrpan, 2 tete na 25-30 djece, cijela ludnica. Pustila sam tako jedan mjesec, jer rekla sam ako vidim da se dijete ne uklapa i stalno odbija odlazak tamo, izvadicu ga pa kako god. Medjutim, kao najmladji, djeca su ga odmah prihvatila, bio je u centru paznje, tako da se odmah ugnjezdio. Naravno i dan danas ima dana kad otplace na rastanku jer mu se ne ide, ali plac prestaje u toku 1 minute od ulaska u vrtic. Ponekad i sam udje unutra i pridruzi se djeci.
    Vrtici kao vrtici, nijedan nije idealan. Nigdje nije kao kod kuce, da se razumije.

Dakle, kao sto su vec neke mame rekle, vrijeme kada poslati dijete u vrtic je individualno, ako niste ogranicene sa vremenom i obavezama, onda pustite da taj momenat odvajanja i socijalizacije dijete samo odredi, s tim da ga naravno postepeno ucite socijalizaciji.
    Nisam pobornik majki koje se grcevito drze svog djeteta i ne pustaju ga nidje od sebe, niti ga nikada ne ostavljaju sa nekom trecom osobom. Iako to razumijem, ali Boze moj, pa svi mi jednako volimo svoju djecu, ja samo zelim najbolje za njega i s tim smatram da ga moram uciti samostalnosti, pa i da se od malena pocinje boriti za svoje mjesto u drustvu.

To je to. ))

sve najbolje mamama

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Zanima me ta teorija od cca 3 godine.

Postoje li kakvi statistički pokazatelji o psihičkom razvoju djece, koji idu u prilog mališima što ostaju na čuvanju kod kuće ?

:?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moja Anja ima 2 godine, a u jaslice je krenula sa 1g. i 10-mj.- u jaslicama je u mješovitoj jasličkoj-od 1.-3. godine), tako da ima manje djece u skupini. jako se dobro priviknula. drago mi je da je nisam ranije morala davati u vrtić, makar sam zadovoljna jaslicama. a mislim da je za dijete idealno da krene u vrtić sa tri godine-radi socijalizacije i druženja s vršnjacima,

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •